Bankomat má spotřebu jako rodinný dům. A další zajímavosti

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 27. 11. 2022
Proč potřebuje bankomat tolik elektřiny? Kolik stojí jeho pořízení? Kolik už jich v Česku vlastně je? Projděte si čísla.
Bankomat má spotřebu jako rodinný dům. A další zajímavosti

Zdroj: Shutterstock

Kolik elektřiny spotřebuje bankomat?

Jeden bankomat spotřebuje v průměru kolem 2400 kWh elektřiny za rok, spočítala Komerční banka. To je skoro stejně jako rodinný dům: ten v průměru spotřebuje 3000 kWh ročně (pokud elektřinu nepoužívá i k vytápění).

Proč je bankomat tak energeticky náročný? To máte: Nepřetržité připojení pro elektrický zdroj, řídicí počítač, dotykový monitor, prvky datové konektivity, zabezpečení, osvětlení prostoru… Vyšší odběr elektrické energie je nutný také k motorovým pohonům mechanických částí bankomatu při každé transakci.

K tomu je nutné připočíst náklady na integrované topení. To udržuje stabilní provozní teplotu potřebnou k plné funkčnosti přístroje v chladných obdobích. Týká se to hlavně vnějších bankomatů instalovaných ve zdi budovy, ale občas se hodí i v prostorách před vstupem do pobočky.

Projekt sdílení bankomatové sítě, s nímž letos přišly Komerční banka a Moneta, tak může uspořit energii a tím i snížit takzvanou uhlíkovou stopu.

Kolik stojí pořízení bankomatu?

Náklady na pořízení jednoho bankomatu se pohybují od půl milionu do jednoho milionu korun, někdy i víc. Záleží na typu, na vybavení a samozřejmě i na množství pořizovaných přístrojů: čím víc si jich banka objedná, tím nižší může být průměrná cena jednoho. Roli hraje i dlouhodobá spolupráce s dodavatelem bankomatů.

Anketa

Jak často jste letos vybírali z bankomatu?

Konkrétnější čísla banky z konkurenčních důvodů tají a nechtějí o nich podrobněji mluvit. Každopádně se však shodují, že náklady za bankomat se jim vyplatí díky tomu, že může nahradit velkou část pokladních operací na pobočkách. Roční náklady na živého pokladníka jsou mnohonásobně vyšší než na provoz bankomatu.

O kolik je bankomat levnější než pokladna na pobočce?

„Když jsme kdysi dělali studii pro Air Bank, na kolik by ji přišly náklady na pokladníka, vyšlo nám to v průměru na zhruba dva miliony korun ročně,“ vzpomíná expert Pavel Juřík, který byl mimo jiné u zavádění prvního online bankomatu v Česku (spustila ho Komerční banka v roce 1992) a následně spolupracoval s dalšími bankami. Air Bank vstoupila na trh s bezhotovostními pobočkami v listopadu 2011.

Personální náklady od té doby výrazně stouply – a zdaleka nejde jenom o ně. „Kromě mzdových nákladů v tom musíte zohlednit i další náklady jako je trezor, počítačka peněz i třeba to, že pokladník potřebuje mít pro svou službu větší prostor než bankomat. A ještě v tom hraje roli i větší bezpečnost pro pracovníky bank. Riziko, že se stanou terčem útoku, při bezhotovostním provozu samozřejmě klesá,“ vysvětluje Juřík důvody, proč se některé nové banky rozhodly mít jen bezhotovostní pobočky.

Kdy začal fungovat první bankomat v Česku?

První tuzemský bankomat nainstalovala v lednu 1989 tehdejší Česká státní spořitelna. V pobočce na pražském Václavském náměstí z něj ale mohli zpočátku vybírat jen její zaměstnanci. Pro veřejnost se zpřístupnil na začátku prosince 1989.

Fungoval pouze off-line, nebyl připojený k síti (ani k systému spořitelny) a nemohl tak zjistit zůstatek na účtu. Proto spořitelna limitovala denní výběr na 1000 korun – zhruba třetinu průměrné mzdy – bez ohledu na to, kolik měl klient uloženo peněz.

Uživatelé k němu potřebovali speciální spořitelní karty. Ty nebylo možné použít ani u prvních obchodníků, kteří karty přijímali – i když jich v té době bylo ještě málo. Pro placení v obchodech potřebovali klienti jinou kartu.

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

První on-line bankomat ve střední a východní Evropě spustila 19. února 1992 Komerční banka. Díky připojení k síti přijímal všechny karty od Eurocard/MasterCard/Cirrus a Eurocheque. Prakticky to odstartovalo rozvoj bankomatových služeb a platebních karet v Česku tak, jak je vnímáme teď.

Kolik je v Česku bankomatů?

Zatímco v roce 1993 bylo v Česku celkově 564 bankomatů, o deset let později už 2669, ukazuje statistika Sdružení pro bankovní karty. Prudký růst ale máme za sebou: zatímco v polovině letošního roku bylo v Česku 5559, v polovině loňského roku 5583.

Vůbec nejvyšší počet bankomatů – 5644 – jsme v Česku měli v roce 2019. K rekordu přispěla snaha některých nových či menších bank omezit závislost na bankomatové síti konkurence. Banky si totiž vzájemně účtují mezibankovní poplatky, pokud klienti použijí konkurenční přístroj. Svou roli sehrál i očekávaný růst poplatků, kdy především velké banky nechtěly dotovat používání svých bankomatů klienty těch menších.

Nejvíc bankomatů – zhruba 1500 – provozuje Česká spořitelna, kolem tisícovky má ČSOB, třetí největší síť patří Komerční bance.

Počet platebních transakcí u obchodníků překonal počet výběrů z bankomatů už v roce 2009, objem (hodnota) transakcí u obchodníků překonala výběry z bankomatů poprvé v roce 2019.

Na každého dospělého obyvatele Česka v roce 2021 připadalo v průměru 17 výběrů kartou, průměrná částka při jednom výběru byla přibližně 5600 korun.

Co všechno už umí bankomaty?

V posledních letech banky ve velkém investují do modernizace bankomatů.

Zavádějí na nich například možnost bezkontaktního výběru – tedy bez nutnosti vložit do přístroje kartu. Pouhé přiložení k čtecímu zařízení je nejen rychlejší, ale i bezpečnější, protože odpadá riziko okopírování karty. První bezkontaktní bankomat v Česku zprovoznila Air Bank v pražském obchodním centru DBK u stanice metra Budějovická v roce 2016.

Mnohdy už ani není potřeba mít u sebe plastovou kartu nebo nálepku. Bezkontaktní výběr je možný pomocí karty uložené v mobilních aplikacích jako Apple Pay nebo Google Pay.

Praděd a děd

Zdroj: Shutterstock
  • Historie bankomatů sahá do roku 1939. O přístroj, který vymyslel Luther George Simjan v New Yorku, však nebyl zájem, takže ho banka po půl roce zrušila. Kromě několika patentů ale z té doby zůstala i mezinárodní zkratka ATM – Automated Teller Machine.
  • První novodobý veřejný bankomat instalovala v červnu 1967 banka Barclays na své pobočce v Londýně.
  • Za jeho sestrojením stojí John Shepherd-Barron. Do vynálezu se pustil, protože mu vadilo, že mimo úřední hodiny banky se nelze dostat k hotovosti.
  • Při vývoji bankomatu se inspiroval samoobslužným stojanem pro čerpací stanice, který tehdy vyvíjela jeho firma Thomas De la Rue Company. Místo čokoládových tyčinek měl nově vydávat bankovky.
  • Vývoj bankomatu trval tři roky a na testování bezpečnosti se podílela britská tajná služba MI6.
  • Barclaycash, jak se první bankomat jmenoval, vydával jenom deset liber. K výběru se namísto plastové karty využíval speciální děrný štítek.
  • V roce 1972 pak Lloyds Bank ve Velké Británii instalovala první online bankomat.

Výrazně přibývá také přístrojů s vkladovou funkcí neboli vkladomatů. První modernější spustila Česká spořitelna v červenci 1998 v pražském obchodním centru Nový Smíchov. Největší počet bankomatů s vkladovou funkcí má nyní Komerční banka. První recyklační bankomat v Česku spustila mBank v roce 2017, postupně ji následují ostatní banky. Recyklační bankomaty umí z vkládaných bankovek od klientů ověřit, zda nejde o padělek, a pak z nich i hotovost rovnou vydávat. Tím odpadá hromadění bankovek v zásobníku a snižuje se i potřeba bankomat doplňovat novými penězi.

Běžnou a oblíbenou nabídkou je dnes i možnost volby hodnoty jednotlivých bankovek, s níž jako první přišla v listopadu 2011 Air Bank.

V roce 2013 se pak objevila možnost naskenovat složenku či fakturu na vybraných strojích České spořitelny, takzvaných platbomatech, a rovnou je pak uhradit.

A letos v červnu spořitelna spustila výběry pomocí QR kódu: kdo má v chytrém telefonu aplikaci George, nemusí už vůbec vytahovat kartu, ani nic zadávat na obrazovce bankomatu. Klient nemusí mít u sebe ani kartu, ani si k ní pamatovat PIN. Dokonce nemusí mít kartu vůbec – stačí běžný účet, protože výběr přes aplikaci je navázán přímo na něj. Díky až čtvrthodinovému limitu si může výběr „objednat“ v klidu předem, tedy třeba cestou k bankomatu.

Ve většině případů můžete vkladomat použít pouze pro vklad na vlastní účet – přesněji řečeno na účet navázaný ke kartě, kterou jste do něj vložili. Zároveň musí jít o kartu banky, která vkladomat provozuje. Air Bank (a zaniklá Equa bank) umožňuje přes své vkladomaty vložit hotovost i na jiné účty, které jsou u ní vedené – nemusí tedy jít o účet navázaný k použité kartě. A přes vkladomaty České spořitelny můžete s kartou ČS vkládat dokonce i na jiný účet vedený u banky v Česku (tato možnost je jako jediná zpoplatněna, a to částkou 125 korun). Během příštího roku propojí své vkladomaty Komerční banka a Moneta.

Až na výjimky umějí vkladomaty přijímat pouze bankovky. Mince do nich nevložíte. V běžném provozu nabízí mincomaty zatím jenom ČSOB, a to pouze na patnácti místech v republice. Podobný přístroj začala testovat Komerční banka.

V některých zemích se dají jejich prostřednictvím například koupit kupovat vstupenky na různé akce. V Česku je rozšiřování těch bankomatových funkcí, které nesouvisejí přímo s hotovostí nebo nastavením karty, spíše na ústupu. Takové dodatečné služby si dnes většina lidí chce dělat pohodlněji na mobilu nebo počítači.

Fotogalerie: První bankomaty a karty

Autoři fotek: Pavel Juřík a KB

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+172
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.