Daňové novinky od roku 2015. Jak se vám líbí?

Vláda nachystala balíček daňových změn. Účinný má být od roku 2015. Poslanci ho nechali projít prvním čtením, definitivně se o něm rozhodne na podzim. Vzhledem k vládní převaze ve Sněmovně je nanejvýš pravděpodobné, že bude schválen. S čím byste měli od roku 2015 počítat? Přinášíme přehled nejdůležitějších daňových novinek. Hlasujte, jak se vám líbí.
Daňové novinky od roku 2015. Jak se vám líbí?

Jedna důležitá informace na úvod: změny v dani z příjmů se dotknou teprve příjmů z roku 2015, objeví a projeví se tedy až v daňovém přiznání, které budete (případně) podávat v roce 2016.

+81
+
-

Sleva pro pracující důchodce se vrací

Pracující důchodci si přilepší. Budou moct opět uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka, kterou jim upřela vláda Petra Nečase v rámci úsporných opatření. Nejedná se pouze o důchodce pracující nebo podnikající, ale například i penzisty, kteří mají příjmy z pronájmů. Sleva na poplatníka aktuálně dosahuje24 840 korun ročně. Uplatňuje se vždy v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v daném roce výdělečná činnost trvala. Ke snížení daně z příjmů za rok 2015 ji budou moct čeští důchodci znovu využít.

+190
+
-

Penzistům, kteří hodně vydělávají, se zdaní důchody

Základní sleva na dani se penzistům vrátí. Některým z nich se ale také začne danit důchod. Důchodci, kteří si v zaměstnání, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně dohromady víc než 840 tisíc korun, budou muset ze své penze odvádět patnáctiprocentní daň z příjmů. Obnoví se tak pravidlo, které platilo do roku 2012.

Nezávisle na tom platí, že daň z příjmů musí odvést penzista z každého měsíčního důchodu, který přesáhne stanovený limit (odvozený od výše minimální mzdy na začátku daného daňového období). Pro rok 2014 dosahuje tato hranice 25 500 korun měsíčně. Penzisté, kteří limit v některém měsíci přesáhnou, musí vyplnit a podat daňové přiznání k dani z příjmů a zdanit část důchodu, která přesahuje stanovenou hranici. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

+178
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu na snižování nezaměstnanosti. Práce prý by bylo dost: v domácnostech. Jen to zorganizovat: potřebujete čas od času poklidit, vyžehlilt, posekat trávník? V armádě nezaměstnaných jsou jistě pluky těch, kteří by rádi přiložili ruku k dílu. Jen to zorganizovat a podpořit. Dotací, daňovou úlevou...

Z mnoha diskuzních příspěvků jsme jako ten, který bychom chtěli odměnit knížkou, vybrali ten podepsaný písmenem D. Kvůli těmhle větám: „Pokud by se mělo něco udělat s nezaměstnaností, tak je to snížit odvody za sociální a zdravotní pojištění i daně z příjmů. A to všem. A ne pořád jen někomu cpát nějaké dotace, aby někoho zaměstnal.“ A to přesto, že věříme, že nápad, o kterém byla řeč, nemusí být jen k zlému, jak se domnívá řada našich čtenářů.

Zvýší se sleva na dani na druhé dítě

Daňové zvýhodnění pro rodiny s více dětmi se zvýší. Daňová sleva na první dítě zůstane nezměněná, i nadále bude dosahovat 1117 korun měsíčně. Za druhé dítě by si rodiče nově měli odečítat z daní o dvě stě korun měsíčně víc (čili 1317 korun), na třetí a každé další dítě dokonce o tři sta korun víc (1417 korun).

Toto navýšení přitom nemusí být konečné, lidovci prosazují, aby do roku 2017 sleva na dani za druhé dítě vzrostla o 500 korun měsíčně, na třetí a každé další dítě pak o 900 korun měsíčně.

Nárok na slevu budou mít i nadále rodiče pouze za kalendářní měsíc, kdy dítě vyživují a žijí s ním ve společné domácnosti. Uplatnit ji smí vždy jen jeden z rodičů.

Nezměněná zůstávají pravidla daňového bonusu, který je se slevou na dítě spojen. Když se po uplatnění slevy na dítě dostane výše daně do záporných hodnot, stát vám danou částku vyplatí. Horní hranice bonusu dělá 60 300 korun, dolní stokorunu (pokud vyjde bonus nižší, stát ho nevyplatí). Na daňový bonus má ale nárok pouze člověk, který si v daném zdaňovacím období vydělal alespoň 48 tisíc korun, přičemž se započítávají jen příjmy ze zaměstnání, podnikání, pronájmu a kapitálového majetku.

Slevu na děti (ani manželku/manžela) nebudou moct ani nadále využívat podnikatelé a živnostníci, kteří uplatňují výdaje paušálem.

Komu zvýšení slevy na děti vlastně pomůže?

Vláda prezentuje návrh na navýšení slevy na dítě jako prorodinné opatření. Otázkou však je, komu skutečně pomůže. Podle studie ekonomického institutu IDEA při CERGE-EI bude navýšení slevy na dítě plánované na rok 2017 výhodné především pro bohatší rodiny. Nejchudší domácnosti si podle studie příliš nepolepší – nemají totiž dost vysoké příjmy na to, aby mohly uplatnit daňový bonus. Autoři studie propočetli, že bohatší domácnosti by si v roce 2017 polepšily o sedm až devět tisíc ročně, nejchudší rodiny dostanou oproti dnešku navíc průměrně „jen“ o 2900 korun víc. Téměř třetina rozpočtových nákladů na navrhované změny (1,5 mld. Kč ročně) by podle studie směřovala k rodinám v horní polovině příjmového rozdělení. Celkem by podle studie navýšení slevy na dani přišlo státní rozpočet na 4,7 miliardy ročně.

Vláda ovšem počítá s tím, že se opatření projeví také ve vyšší spotřebě rodin. Státní rozpočet by podle koalice navýšení slevy na dítě stálo 0,9 miliardy korun příští rok, 1,5 miliardy v roce 2016 a 2,5 miliardy v roce 2017.

+98
+
-

Výdajové paušály: kdo vydělává moc, už je neuplatní

Podnikatelé, živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné budou moct k uplatnění výdajů využívat paušály jen v případě, že jejich roční příjmy nepřesáhnou dva miliony korun. Tento strop už nyní platí pro třiceti- a čtyřicetiprocentní paušály, od roku 2015 má být podle plánů vlády zaveden také pro paušál ve výši šedesáti a osmdesáti procent.

-65
+
-

Omezí se daňové odečty na investiční životní pojištění

Podle dnešních pravidel si můžete ze základu daně odečíst platby na životní pojištění – limit odpočtu dělá dvanáct tisíc ročně. Není ovšem možné odečítat si případné příspěvky, které vám na pojištění poskytl zaměstnavatel. Od roku 2015 chce vláda víc omezit možnosti odpočtů u investičního životního pojištění: z daní si budete moct odepisovat pouze peníze zaplacené na krytí pojistných rizik, nikoli peníze určené na investice.

Rozkládáme životní pojištění

Investiční pojištění má dvě složky. Jednak z nich je složka pojistná – klienta pojišťuje proti rizikům. A pak je tu ještě složka investiční, které se často říká také rezervotvorná – důvod je nasnadě, tvorba rezerv zní uchu podstatně liběji a méně nebezpečně než investování. Jenže právě o investování do „podkladových aktiv“, třeba do komodit nebo akcií, tu jde. Rizika jsou jasná: návratnost může být i nulová, o investici můžete také přijít. Zvlášť, když jsou parametry produktu špatně nastavené – investiční složka je příliš velká a ta pojistná potlačena na minimum.

+32
+
-

Změní se danění autorských honorářů

Danění autorských honorářů se naposled měnilo letos. Na Peníze.cz jsme vás o novinkách informovali. Od příštího roku se chce vláda vrátit k pravidlům, která platila v roce 2013. Patnáctiprocentní srážkovou daň tedy budete moci opět uplatnit pouze v případě, že vaše autorské příjmy nepřesáhnou limit sedmi tisíc měsíčně od jednoho plátce. Pro letošek platí vyšší hranice deseti tisíc.

-8
+
-

Nová daňová sleva „na školku“

Kromě výše uvedených změn, by měla už brzy v oblasti daní platit ještě jedna – i když je součástí jiného zákona než ty předchozí. Už od letošního září si nejspíš budou moct rodiče odečítat z daní část peněz, které utratí za školku nebo jiné předškolní zařízení pro své dítě. Podrobněji jsme o tom informovali v pondělí.

Slevu „na školku“ bude možné uplatnit maximálně ve výši 8500 korun ročně. Už příští rok by to ovšem mohlo být dokonce devět tisíc dvě stě korun – částka má odpovídat minimální měsíční mzdě, jež by se od ledna 2015 měla podle posledních zpráv zvýšit právě na devět tisíc dvě stě korun.

Výdaje za školku nebo jiné předškolní zařízení budete muset prokázat – potvrdí vám je provozovatel. Pokud bude zákon přijat, půjde slevu využívat od září. Na rozdíl od jiných daňových slev se ovšem „sleva na školku“ bude uplatňovat vždy až po skončení kalendářního roku. Čerpat ji – podobně jako daňovou slevu na dítě – bude moct vždy pouze jeden z rodičů.

-53
+
-

Třetí sazba DPH

Další z řady novinek je vznik třetí sazby daně z přidané hodnoty. Na léky, knihy a takzvanou nenahraditelnou dětskou výživu se zřejmě od roku 2015 bude vztahovat jen desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty (DPH). Zavedení nové snížené sazby už v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna.

Jak se vám navrhované změny daní líbí? Hlasujte. Která zasáhne váš rodinný rozpočet nejcitelněji? Polepšíte si, zůstanete na svém, nebo na tom budete hůř? Své názory a postřehy pište do diskuze. Ten nejzajímavější odměníme knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme domluvit, kam ji zaslat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+177
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 3. 2016 18:55

Muzu si uplatnit slevu na dite kdyz jsem pronajem danila pausalem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2015 17:22

Taky mě štvou ti důchodci - plně s vámi souhlasím a vláda a slavní ekonomové by se měli nad tímto zamyslet.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2015 17:20 | dana

Důchodcům stále přidávájí penze a ještě si můžou uplatnit daňovou slevu a to zrovna v nemalé výši. A co lidi na mateřské dovolené? To je nespravedlnost - nemají narok na nic při daňovém přiznání.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2015 16:14

Počkej, až ty budeš v důchodu a někdo tě vyhodí.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2015 11:50 | Breberuska

Odečet na děti pomůže každému, protože pokud máte nulovou daňovou povinnost, stává se z odpočtu daňový bonus, což znamená, že částku bonusu Vám proplatí finanční úřad buďto prostřednictvím zaměstnavatele měsíčně (o výši bonusu se zvedne čistá měsíční mzda) nebo jednorázově po podání daňového přiznání za kalendářní rok. Předpokladem k uplatnění je samozřejmě splnění zákonných podmínek.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2015 11:45 | Breberuska

Na zvýšenou slevu na druhé dítě máte nárok pouze v případě, že uplatňujete slevu na dvě děti. V případě, že uplatňujete slevu na jedno dítě (je jedno, kolikáté je v pořadí,)máte nárok na slevu na jedno dítě, takže základní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2015 11:41 | Breberuska

Novela zákona 586/1992 Sb. §7, odst.7 v platném znění k 1.1.2015. Odkaz: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586#cast1
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2015 17:50 | Mikikl

Rozhodně odečet z daně na děti nikomu nepomůže. Tedy ne alespoň těm, co to opravdu potřebují. Při hrubém platu 16000 si tak odečtu max. na jedno dítě. A při hrubém platu 13000 si odečtu už jen 543 na jedno dítě. Zato s platem 25000 si odečtu z daně v pohodě i na dvě děti. Tedy těm s nízkým příjmem to nepomůže a pro ty s velkým příjmem je to zbytečné. Mebyly by lepší spíše přídavky? Ty by dostali všichni stejně.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2015 22:50 | Katarína

proč mají důchodci pracující uplatnovat nějakou slevu na dani za prvé berou důchod což se jim nezdaní a ještě budou brát prachy za práci kterou berou mladým proč firma radši zaměstná důchodce za něj neodvádí odvody jako za zaměstnance a ještě si důchodce přilepší že má odečet tak kde to jsme to snad vláda nevidí vyházet by je měli odtud všechny a důchodci si ještě budou stěžovat že se mají špatně já za jejich prachy co berou byla klidně doma a to si ani nevydělám
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 1. 2015 12:51 | Jitka Pavelková

K těm paušálům: to, co tady píšete není pravda. Ze zákona plyne, že lze uplatnit maximální paušální výdaj, o příjmech není psáno nic. Takže můžu mít např. ze živnosti příjem 3 000 000 Kč a uplatnit paušál 1 200 000. To odpovídá 40 proc.výdajům. Nemusím jít na skutečné výdaje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2015 18:26 | Kamila

Chtěla bych toho pána RON vidět osobně, protože to asi nemá v hlavě vpořádku!!! Zjistil jste že už nežijeme jako za komančů?? Byl ste někdy v obchodě a kupoval jídlo,oblečení,plenky atd. pro děti??? Vypadá to že ne!! Jinak byste toto ze sebe nemohl vyblít... Miluju ty chytráky, kteří píší a říkají jak nic a nikoho nepotřebují. Jestli máte tolik peněz tak to ani ten důchod nebudete potřebovat. Nechte ho těm, kteří ano... Frajere. Já pracuju co jsem ukončila střední školu, neměla jsem ani poslední prádniny. Jsem zvyklá si na vše vydělat, s prvním dítětem jsem byla 3 roky na rodičovské,ale už když měl syn 2 roky tak jsem jej dávala na hlídání a chodila na brigády, abychom s manželem vše utáhli a to vydělává normálně. Ale když chcete normálně žít a bydlet,musíte platit hypotéku, dítě potřebuje stále oblečení,boty, školka také něco stojí a když nechci živořit,musíme se pořádně ohánět abychom mu zajistili normální standard. Ted čekáme druhé a při dnešním zdražování všeho se to s takovou bude opakovat, díky takovým pitomcům,co to sem za kecy píšou. Vypadáte na člověka,který dostal vše od rodičů,kteří dřeli za něj a ted si úžíváte z cizích peněz..jinak to neumím popsat.prostě k....!!!
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2015 15:07 | Michal

pane RON zajímalo by mě co děláte ? Jste zaměstnanec ? Manažerský post či osvč na vlastní pěst ? To co jste vyblil řeknou jen ti co maj peněz že si snimi mohou vytírat řiť. Z celého srdce Vám přeju aby se Vám někdy všechno posralo, co máte o to abyste přišel a najednou byste musel jít do práce kde za dřinu jako prase Vám dají 12000 čistého. Pak bych se velice rád podíval na to JAK tyto slevi na dani, příspěvky apod. odmítnete "abyste si nepřipadal jako vyžírka".

Ano, ZAVEĎTE MINIMÁLNÍ MZDU JAKO V NĚMECKU což činí 8,5 EUR (cca 195 kč) za hodinu a pak udělám to co tady popisujete, odřeknu všechny slevy na dani a vše podobné, protože už to nebudu potřebovat. Bez existenčních problémů si vystačím.

Nyní jsem rád že nějaké slevy na daních jsou. Pracuji jako svářeč a abych mohl zajistit své rodině alespoň trochu život na úrovni, musím v práci trávit pravidelně okolo 220 hodin měsíčně !!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2015 22:29 | ELF

souhlasim s petrem RON kdyby bylo ve state takovych vic tak tu pochcipame ubozaku . se podiv kolik jsi koupil koblihu za 3 koruny tvojim detem a kolik koupis dnes ??? das 12 korun za posranej 8cm kolacek nebo takhle clovek ktery ma min mzdu koupi denne 15 rohliku pro rodinu zena muz dite dite v prumeru 3dni /mesic)=1200kč ted aby se deti najedli musite koupit maslo(23kč) a salam(30kč) ,kdyz to vse sectu 2790kč mesicne kdyz ktomu sectu najem hypoteku pleny prikrmy atd tak jsem jeste v minusu a nejaky RON ktery si zrejme penezi vytira P.del bude vykladat takove....... dnesni doba je pekne na .... a pokud pan RON chce vubec mit nejaky duchod!!!tak na nej bude nekdo zrejme delat nemyslite ?a cim vice deti bude v ČR tak tim bude vice penez na duchody a muze se zkratit duchodova doba takze nez vypustite neco do sveta nebo az budete tahat napr jako tesař v 70letech tramy po strese tak si vzpomente na to co jsem psal.ps mladi držme se :/
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2015 19:32 | Petr

Ty chytráku jeden blbej.Jestli chceš,aby se rodily děti,které pak budou vydělávat na Tvůj důchod,tak taky trochu mysli na rodiče.Já osobně,abych měl kde bydlet,tak jsem si musel vzít hypotéku(mám byt 2+1),takže nic moc.A abych uživil partnerku,která má mateřskou 6600,- a dítě k tomu,tak mám co dělat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 14:55 | Ron

Článek je fajn, jen nechápu ty plusy a mínusy. Je to děsný. Kdo může dát plusy k daňové slevě „na školku“, jedině vyčůránek. Snad o svoje děti by se starejme sami ne? A stejně tak sleva na dani na druhé dítě. Děsná kravina. Vůbec nic takového by nemělo bejt, vyhozený peníze. Takhle pořád bude stát zadluženej. Já tyhle peníze nechci a nedostávám, přišel bych si jak vyžírka. Radši je dejmě důchodcům at si ten důchod užijou přece, zasloužili by si to. Všichni si to jednou zasloužíme. Upozorňuju že mě je 40, aby zase nějakej chatrák tady nepodezíral důchodce. A taky by důchod měl bejt od 60. Kdyby tyhle peníze místo dětem šly důchodcům, nebo potřebným, tak by to tu jinak vypadalo. Přece pokud chci děti, tak proto, že to je radost a ne aby mě nějakej stát ještě přispíval, na moje děti, staršná kravina. Sám mám tři a styděl bych se. A že se omezí daňové odečty na investiční životní pojištění? Jenom dobře, zrušit takové věci. Na co zase? Bud si šetřím svoje vydělané peníze nebo ne. Tady v tý republice je to děsný, samá výhoda a stát nemá. Tak bohatej by byl, kdyby nerozhazoval. A tady asi píšou a hlasujou divní lidé. Vzpamatujte se lidi a začněte něco dělat. Ron
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 23 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

21. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

Nový zákon přinese možnost odečíst z daní část „školkovného“. Přináší také dětskou skupinu, nový státem podporovaný typ předškolního zařízení. Skupiny mají vznikat zejména ve firmách,... celý článek

Ministerstvo financí: O daňovou slevu přijdou důchodci i letos

29. 6. 2014 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 21 komentářů

Ministerstvo financí: O daňovou slevu přijdou důchodci i letos

Návrh, aby důchodci dostali slevu zpět už na letošní příjmy, ministerstvo odmítlo. Loňská přiznání teď finanční úřady aktivně kontrolují.

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

19. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Jednou je pro vládu švarcsystém veřejný nepřítel číslo jedna, jindy zanedbatelný problém, kterému není potřeba věnovat větší pozornost. Tyhle dva postoje se střídají (i u téže vlády)... celý článek

Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

29. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

Změny v živnostenských daňových odvodech se poslední dobou ohlašují pomalu každý týden. Pak ministr odvolá, co odvolal, slíbí, co slíbil, a jdeme dál. Škubat se samozřejmě bude, nejdřív... celý článek

Prodáváte nemovitost? Poradíme, jak na daň

22. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Prodáváte nemovitost? Poradíme, jak na daň

Smlouva je podepsaná, peníze na účtu, vklad do katastru hotov… Právě jste prodali nemovitost. Gratulujeme. Nezapomeňte ale samou radostí na poslední povinnost: zaplatit daň. Od letoška... celý článek

Partners Financial Services