Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

Změny v živnostenských daňových odvodech se poslední dobou ohlašují pomalu každý týden. Pak ministr odvolá, co odvolal, slíbí, co slíbil, a jdeme dál. Škubat se samozřejmě bude, nejdřív vás ale vystresují tak, abyste nakonec byli rádi, že už to konečně přišlo, že máte jistotu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2014 8:39, eďa

O daňovém zatížení pracujících.

100 000,- = VÁŠ HRUBÝ PŘÍJEM (na kolik si Vás firma cení)
19 270,- = soc.pojištěni "zaměstnavatele" 26% hrubé mzdy
6 630,- = zdrav.pojištěni "zaměstnavatele" 9% hrubé mzdy
103,- = povinné úrazové pojištěni 0.14% hrubé mzdy

Tyto položky za Vás musí státu odevzdat firma, o tom žádné informace nemáte.
73 997,- = HRUBÁ MZDA (údaj na výplatní pásce)
5 920,- = soc.pojištěni "zaměstnance" 8% z hrubé mzdy
3 320,- = zdrav.pojištěni "zaměstnance" 4,5% z hrubé mzdy
64 747,- = ZÁKLAD DANĚ
20 719,- = Daň z příjmu max. 32%
44 028,- = ČISTÁ MZDA (vyplaceno) sazba přímých daní 56%
10 039,- = DPH 5% nebo 19% + spotřební daně (uveden průměr DPH)

36 989,- = zůstatek - celková daňová kvóta zdanění práce je 64%

100 000,- které za Vaši mzdu vydá Váš zaměstnavatel si můžete koupit zboží v cel. hodnotě 36 989.

V případě nižších příjmů a zdanění nejnižší sazbou daně z příjmu 15% je konečný zůstatek 45 111,-, tj. celková daňová kvóta 55%. Progrese tedy skutečně není velká-9%-pouze s tou drobností že absolutní zatížení všech příjmů, vysokých i minimálních, je drtivé.

Do práce chodíte proto, abyste si mohli za vydělané peníze něco koupit.Když si tedy za zbylých 36 989,- Kč "něco" koupíte (kromě potravin je dnes skoro všechno v sazbě 19% a tam bude patřit i bydlení), prodávající odvede státu daň z přidané hodnoty o kterou jsou prodávané zboží, nebo služby pochopitelně dražší.

Ve skutečnosti vám tedy zůstane jenom 30 326, - Kč.

Takže z každých Vámi vydělaných sto tisíc skoro sedmdesát tisíc dostane stát, protože pracujete, abyste si mohli něco koupit.

Kromě těchto daní stát vybírá ještě mnoho dalších daní od lidí, podniků a podnikatelů-daně z nemovitosti, daně z prodeje nemovitostí, darovací daně, daně dědické, daně z příjmů, daně silniční, atd., atd.

Kde ty peníze jsou, když zdravotnictví je v krizi, školství zanedbané, po silnicích se skoro nedá jezdit, atd. atd.

Platíme tolik za své sociální jistoty, nebo spíš za "jistoty" vládních úředníků a za jistoty těch, kterým se nechce pracovat?

Jestliže podstatně vzrostl počet vládních úředníků, jestliže nezaměstnanost stoupla na dvojnásobek, pak pochopitelně jsou také vyšší výdaje. Větší zdanění práce samozřejmě prodražuje pracovní sílu a vedle zdražování výrobků a služeb vede také k propouštění, protože firmy a podnikatelé buď krachují nebo nejsou schopní uživit tolik zaměstnanců, kolik by potřebovali.

Mnohem víc peněz se však propadne a zašantročí v neprůhledných, pochybných a často předražených státních zakázkách a v korupci spojené s jejich realizací.

Proč je to lidem jedno?

Proč se neptají, jak je možné, že v Chorvatsku postaví 100 km dálnice za jediný rok a za poloviční cenu než u nás, proč se neptají, kam se ztrácí stovky miliard ze státního rozpočtu, proč se neptají, kdo jednou bude platit ty ohromné dluhy a úroky z těchto dluhů tak špatně hospodařícího státu, jak dlouho nám porostou daně?

A to ještě zapomínáme na spotřební daň, která je na alkoholu, benzínu, cigaretách atd., ta je ve většině případů 30% a více.

Nutné doplatky na léky, školní potřeby, zdravotní péči (zuby, klouby.....).

Poplatky za odpad, vodné stočné, energie, kde podíly má zase náš hodný stát, který nám občanům

prodává energie mnohem dráž, než ji prodává do zahraničí.

Poplatky za komíny, za vodu, která naprší na náš majetek, rozhlas, televize a další.

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2014 13:39

RE: Axl: Pan ministr žije z peněz, které daněmi zkonfiskoval produktivním proti jejich vůli.
Živnostník žije za svoje.

To je ovšem pitomost a demagogie. "Za svoje" nežije nikdo kromě padělatelů peněz. Všichni ostatní žijou z peněz, které jim někdo více či méně dobrovolně dá za jejich odvedenou práci nebo na dávkách. Peníze jsou jen jedny a je fuk, jestli je dostal státní zaměstnanec z eráru, nebo živnostník od státního zaměstnance za nějakou práci! Nebo se snad "špinavé státní peníze" zázrakem očistí když je státní ouřada vysolí v pneuservisu???

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

11. 12. 2014 22:37 | GVKB

V přírodě je to jednoduché poznat, vlk vypadá jako vlk, a ovce vypadá jako ovce, není co řešit, u lidí je tomu ale už jinak, zde mnohdy vlk, vypadá jako ovce, a ovce vypadá jako vlk, jsme totiž herci, a vše je zde jenom divadlo, ve kterém jde o to mít se lépe, než ti druzí, z cizího přeci krev neteče, a tak se snažíme jak můžeme, na cizích lidech parazitovat, a oni nám to oplácejí, takto se dostáváme do začarovaného pokryteckého kruhu, a z tohoto kruhu, unikáme pomocí chemických drog, které nám na krátkou dobu, dají iluze, které milujeme a potřebujeme. http://www.gvkb.cz/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2014 19:57 | Míra

A budu si moci zase odečíst dítě?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 21:53 | Petr

Zrovna dnes jsem míjel předvolení plakát ANO s Babišem v čele - POMŮŽEME ŽIVNOSTNÍKŮM, škoda, že nenapsali kam... :-(
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 18:57 | Axl

Živnostník (či zaměstnanec v soukromé firmě) žije z peněz, které mu někdo dobrovolně dal, protože si jeho výrobků či služeb cení.
Ministr (úředník, ...) žije z peněz, který jeho represivní aparát násilím (pod hrozbou trestu) vyrazil z někoho jiného. Přišel k nim tedy asi tak poctivě, jako mafián vybírající výpalné za "ochranu".
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 15:48

Nevšiml jsem si, že by Axl psal něco o "špinavých státních penězích". Psal o tom, že když nebude chtít, tak si výrobek nebo službu od živnostníka nekoupíte. Kdežto státního zaměstnance zaplatíte ať chcete nebo ne.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 14:54 | V.Mlich

Rozdílná výše odvodů zaměstnanců a OSVČ je logická: Minimální mzda způsobuje, že odvody zaměstnanců jsou z ní a vyšší, kdežto kdo takové zaměstnání, co by mu tu minimální mzdu vydělalo, nesežene, stává se živnostníkem a z menšího příjmu zákonitě i méně odvádí. Na tom není nic divného. Mládek může pro ně akorát stanovit minimální zisk a živnostníky, co jej nedosáhnout, převést na úřad práce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 13:39

RE: Axl: Pan ministr žije z peněz, které daněmi zkonfiskoval produktivním proti jejich vůli. Živnostník žije za svoje.
To je ovšem pitomost a demagogie. "Za svoje" nežije nikdo kromě padělatelů peněz. Všichni ostatní žijou z peněz, které jim někdo více či méně dobrovolně dá za jejich odvedenou práci nebo na dávkách. Peníze jsou jen jedny a je fuk, jestli je dostal státní zaměstnanec z eráru, nebo živnostník od státního zaměstnance za nějakou práci! Nebo se snad "špinavé státní peníze" zázrakem očistí když je státní ouřada vysolí v pneuservisu???
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 11:50 | Jan a Jana

nejen dnes, ale nikdy nikdo platit daně nechce, to je stará vesta. Kapital.stát nevlastní výrobní prostředky, ale penize potřebuje, proto ty daně. Pokud živnostník nevydělává z čeho tedy žije?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 11:49 | Axl

Parazitem není živnostník, ale pan ministr Mládek. Definice parazita: Kdo žije z prostředků jiných, proti jejich vůli.
Pan ministr žije z peněz, které daněmi zkonfiskoval produktivním proti jejich vůli. Živnostník žije za svoje.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 11:47

Já pro své děti vzdělání od státu nechci, ale stát mi alternativy zakazuje. I zdravotní pojištění bych si raději platil na komerční bázi někde u Allianzu. O úrovni státem poskytovaného bezpečí dost pochybuju. Kde stát byl, když mi ukradli auto, kde byl, když mne okradli na ulici? Možná by soukromé ochranky fungovaly líp a hlavně kdybych s jejich službami nebyl spokojen, mohl bych jim přestat platit či odejít ke konkurenci. Takže když říkáte, že "všichni chtějí bezpečí, vzdělání, zdravotní péči", tak prosím mluvte jen za sebe. Někteří chtějí, někteří ne, někteří od konkurence a ne od socialistického monopolu. Apelovat na vyšší výběr daní v době solárníků, tunelů Blanka, Opencard, předražených dálnic, atd... to chce opravdu velkou míru lásky k erárů.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 11:46 | Jan a Jana

včera v HP, řekl jeden poslanec asi toto: je zde podnikatel a ministr, který má 51 miliard nekrytých úvěrů.hm hm a ještěš dodal, že když jako komunista podepsal petici za propuštění Havla, tak VK to nepodepsal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 8:45 | Ilja

Může za to schwarz systém. Firmy - přestaňte podvádět a své pracovníky zaměstnejte! Problém je v tom, že dnes daně nikdo platit nechce. Přitom všichni chtějí bezpečí, vzdělání, zdravotní péči, kvalitní dopravní infrastrukturu atd. atd. U zaměstnanců se daňová zátěž již zvyšovat nedá. Možná kdyby ale firmy své ZAMĚSTNANCE skutečně zaměstnávaly a netlačily je do schwarz systému, nebyl by stát nucen skutečné živnostníky více mačkat.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 7:52 | Karel

Doporučuji panu Mládkovi, Babišovi, Sobotkovi a spol., aby se hodně naváželi do živnostníků. Máme poměrně nízkou nezaměstnanost, proč si ji nezvýšit? Velká část živnostníků (mluvím o těch skutečných ne o parazitech typu poradce pro braní úplatků Dalík, Topolánek a podobní)už dnes balancuje na hraně přežití, mnozí už skončili a jsou na pracáku. Ti lidé s bídou zaplatí složenky, neznají dovolenou a často přežívají na úkor osobního zadlužování, což je samozřejmě časovaná bomba.
Pokud někdo argumentuje nárůstem počtu živnostenských listů, bylo by zajímavé, aby se blíže podíval na strukturu nových i končících živnstníků. Vsadím své boty na to, že končící budou převážně skuteční živnostníci a nové živnostenské listy jsou vydávány převážně pseudozaměstnancům, kde firma převede zaměstnance na švarcsystém a pak možná ještě vietnamští trhovci a večerkáři.
Pracoval jsem jako zaměstnanec, poté mnoho let jako živnostník a nyní pokládám za velký úspěch to, že se mi podařilo vrátit se zpět do zaměstnaneckého poměru. Nikdy už bych si ŽL nepořídil a do živnostenského podnikání nešel. Mám jasnou pracovní dobu, stálý příjem a čistou hlavu. Nemám bezesné noci z toho, jak zaplatím faktury za nájem kanceláře, telefony, za co koupím benzín, jestli budu schopen zaplatit dětem obědy ve škole, když už několikátý měsíc ačkoli makám jak šroub nedostávám ani korunu. Stanete-li se živnostníkem, stáváte se člověkem druhé kategorie. Zůstávají vám náklady, rizika a odpovědnost, které na vás přenášejí ti vělcí, silní a stát vás má za parazita.
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 7:39 | Alex

Milá Petro Dlouhá,stejne jako u jiných "odborníků" vidím u vás stejnoý informační omyl.Jak píšete,,Průměrný zaměstnanec čelí v praxi daňové sazbě 37,4 procenta, průměrný podnikatel 28,1 procenta.. Podnikám roky,ale čísla mi chodí úplně jinak. Sociálku přes 29% a zdravotní 13,5 z VZ 50%,tedy z příjmu přes 21% a zdanění 15% minimálně,tedy 36%.Nevím,jak na ta vaše čísla docházíte.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 8:39 | eďa

O daňovém zatížení pracujících.
100 000,- = VÁŠ HRUBÝ PŘÍJEM (na kolik si Vás firma cení) 19 270,- = soc.pojištěni "zaměstnavatele" 26% hrubé mzdy 6 630,- = zdrav.pojištěni "zaměstnavatele" 9% hrubé mzdy 103,- = povinné úrazové pojištěni 0.14% hrubé mzdy
Tyto položky za Vás musí státu odevzdat firma, o tom žádné informace nemáte. 73 997,- = HRUBÁ MZDA (údaj na výplatní pásce) 5 920,- = soc.pojištěni "zaměstnance" 8% z hrubé mzdy 3 320,- = zdrav.pojištěni "zaměstnance" 4,5% z hrubé mzdy 64 747,- = ZÁKLAD DANĚ 20 719,- = Daň z příjmu max. 32% 44 028,- = ČISTÁ MZDA (vyplaceno) sazba přímých daní 56% 10 039,- = DPH 5% nebo 19% + spotřební daně (uveden průměr DPH)
36 989,- = zůstatek - celková daňová kvóta zdanění práce je 64%
100 000,- které za Vaši mzdu vydá Váš zaměstnavatel si můžete koupit zboží v cel. hodnotě 36 989.
V případě nižších příjmů a zdanění nejnižší sazbou daně z příjmu 15% je konečný zůstatek 45 111,-, tj. celková daňová kvóta 55%. Progrese tedy skutečně není velká-9%-pouze s tou drobností že absolutní zatížení všech příjmů, vysokých i minimálních, je drtivé.
Do práce chodíte proto, abyste si mohli za vydělané peníze něco koupit.Když si tedy za zbylých 36 989,- Kč "něco" koupíte (kromě potravin je dnes skoro všechno v sazbě 19% a tam bude patřit i bydlení), prodávající odvede státu daň z přidané hodnoty o kterou jsou prodávané zboží, nebo služby pochopitelně dražší.
Ve skutečnosti vám tedy zůstane jenom 30 326, - Kč.
Takže z každých Vámi vydělaných sto tisíc skoro sedmdesát tisíc dostane stát, protože pracujete, abyste si mohli něco koupit.
Kromě těchto daní stát vybírá ještě mnoho dalších daní od lidí, podniků a podnikatelů-daně z nemovitosti, daně z prodeje nemovitostí, darovací daně, daně dědické, daně z příjmů, daně silniční, atd., atd.
Kde ty peníze jsou, když zdravotnictví je v krizi, školství zanedbané, po silnicích se skoro nedá jezdit, atd. atd.
Platíme tolik za své sociální jistoty, nebo spíš za "jistoty" vládních úředníků a za jistoty těch, kterým se nechce pracovat?
Jestliže podstatně vzrostl počet vládních úředníků, jestliže nezaměstnanost stoupla na dvojnásobek, pak pochopitelně jsou také vyšší výdaje. Větší zdanění práce samozřejmě prodražuje pracovní sílu a vedle zdražování výrobků a služeb vede také k propouštění, protože firmy a podnikatelé buď krachují nebo nejsou schopní uživit tolik zaměstnanců, kolik by potřebovali.
Mnohem víc peněz se však propadne a zašantročí v neprůhledných, pochybných a často předražených státních zakázkách a v korupci spojené s jejich realizací.
Proč je to lidem jedno?
Proč se neptají, jak je možné, že v Chorvatsku postaví 100 km dálnice za jediný rok a za poloviční cenu než u nás, proč se neptají, kam se ztrácí stovky miliard ze státního rozpočtu, proč se neptají, kdo jednou bude platit ty ohromné dluhy a úroky z těchto dluhů tak špatně hospodařícího státu, jak dlouho nám porostou daně?
A to ještě zapomínáme na spotřební daň, která je na alkoholu, benzínu, cigaretách atd., ta je ve většině případů 30% a více.
Nutné doplatky na léky, školní potřeby, zdravotní péči (zuby, klouby.....).
Poplatky za odpad, vodné stočné, energie, kde podíly má zase náš hodný stát, který nám občanům
prodává energie mnohem dráž, než ji prodává do zahraničí.
Poplatky za komíny, za vodu, která naprší na náš majetek, rozhlas, televize a další.
+67
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services