Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 21. 7. 2014 | 8 komentářů
Nový zákon přinese možnost odečíst z daní část „školkovného“. Přináší také dětskou skupinu, nový státem podporovaný typ předškolního zařízení. Skupiny mají vznikat zejména ve firmách, aby zaměstnancům-rodičům usnadnily návrat do práce. Zákon ale zároveň ohrožuje lesní školky, mateřská centra i předškolní kluby pro děti ze sociálně slabých rodin.
Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

Nezbylo na vaše dítě místo ve státní školce, ale soukromou si nemůžete dovolit? Už brzy pomůžou dětské skupiny. Zřizovat je budou moct firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace i spolky. Náklady na provoz si budou odečítat z daní.

Vláda počítá, že zřízení jedné skupiny by mohlo přijít na pět set tisíc – tedy na nesrovnatelně míň peněz než vybudování nové školky. Dalších pět set tisíc by pak mohlo padnout na roční provoz. Cena pro rodiče nesmí překročit skutečné náklady provozovatele.

Vláda očekává, že dětské skupiny přinesou státní kase z druhé strany hodně peněz. Už příští rok by jich v Česku podle odhadů mohlo fungovat víc než tisíc. Umístit do nich bude možné děti od jednoho roku věku. Desetitisícům rodičů by to mohlo usnadnit a urychlit návrat na trh práce – což by státnímu rozpočtu údajně mohlo přinést ročně víc než čtyři sta milionů korun.

V dětské skupině smí být nejvýš 24 dětí – tedy stejně jako v jedné třídě mateřské školky. Provozovatel skupiny bude s rodiči uzavírat smlouvu. Bude muset mít vypracovaný plán výchovy a péče a zajistit odpovídající prostory i personál. Nároky budou mírnější než u klasických školek – ovšem stále dost tvrdé na to, aby některým dnešním formám péče o předškolní děti hodně zkomplikovaly život, pokud by je měly dodržet. A to zřejmě budou muset. Podrobněji o tom níž.

Propojeno!

Daňové slevy na Peníze.cz

Co všechno si můžete z daní odečíst? Odpověď najdete v našem únorovém článku:

Přiznání k dani z příjmů 2014: Odpočty a slevy. Jak si snížit daně?

Nová sleva na dani pro rodiče

Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině přináší ještě jednu příjemnou novinku – peníze, které zaplatíte za pobyt dítěte v mateřské školce nebo jiném předškolním zařízení, si budete moct odečíst z daní. Slevu na dani bude možné uplatnit maximálně ve výši 8500 korun ročně. Už příští rok by to ovšem mohlo být dokonce devět tisíc – částka má odpovídat minimální mzdě, jež by se měla od ledna 2015 zvýšit právě na devět tisíc korun.

Výdaje za školku nebo jiné předškolní zařízení budete muset prokázat – potvrdí vám je provozovatel. Pokud bude zákon přijat, půjde slevu využívat od září. Na rozdíl od jiných daňových slev se ovšem „sleva na školku“ bude uplatňovat vždy až po skončení kalendářního roku. Čerpat ji – podobně jako daňovou slevu na dítě – bude moct vždy pouze jeden z rodičů. 

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Vedle přínosů také rizika

Zákon, o kterém budou tento čtvrtek hlasovat senátoři, má však také úskalí. Jednu alternativu péče o předškolní děti – takzvané dětské skupiny – přinese, jiným alternativám může zkomplikovat život.

Ohrožuje například lesní školky, mateřská centra nebo předškolní kluby pro děti ze sociálně slabých rodin. Problémy může přidělat i volnočasovým oddílům pro děti předškolního věku.

„S přijetím nového zákona žádná další forma péče o děti nebude přípustná. Jeho záměrem je totiž regulovat širokou nabídku různých zařízení – všichni, kdo nebudou mít parametry dětské skupiny, tak do roka končí. Je ohroženo 2500 míst v lesních školkách,“ uvádí mluvčí Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová. V lesních školkách tráví děti většinu času venku, v přírodě. K dispozici mívají jen nenutnější zastřešené zázemí – normám pro dětskou skupinu, které počítají především s pobytem v budově, by tudíž řada z nich nevyhověla.

 „Řešení, které by pomohlo všem, spočívá v možnosti volby, zda se organizace stane dětskou skupinou s garancí a podporou státu, nebo budou fungovat na vlastní odpovědnost s podporou rodičů. Tuto změnu v zákoně doporučila i poslanecká Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti, která zákon připomínkovala. Senátoři tak mají k dispozici jasné východisko z problematické situace,“ pokračuje Tereza Valkounová. Když senátoři pozměňovací návrh neschválí a zákon projde v současné podobě, budou mít lesní školky rok na to, aby se novým hygienickým normám přizpůsobily – čili vybudovaly zařízení, které děti beztak nebudou využívat – nebo si vybojovaly změnu předpisů. Totéž se dotkne mateřských center nebo třeba předškolních klubů pro děti ze sociálně slabých rodin.

Člověk v tísni provozuje takových klubů celkem deset, navštěvuje je víc než tři sta dětí ze sociálně slabých rodin – jeden z nich se mihnul v naší reportáži z Předlic. Novým hygienickým normám by většina z nich nevyhovovala. Na přestavbu nejsou peníze. A často ani možnosti – velká část z nich funguje v budovách, které patří soukromým vlastníkům.

„Myslím si, že bychom měli ze vzdělávacích důvodů mít dále možnost pracovat s dětmi i mimo rámec zákona o dětských skupinách, které řeší kapacitní problém, ale nepřináší specializovanou přípravu na předškolní a školní vzdělávání, která je u znevýhodněných skupin podle našeho názoru nutná,“ říká k tomu Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni.

Obavy mají ze zákona o dětských skupinách také skauti – i jejich oddílů se totiž může dotknout. „Pro veliký zájem ze strany rodičů jsme letos rozšířili nabídku i pro věkovou kategorii předškoláků, takzvané skautské benjamínky. Pro ně jsme pak ve spolupráci s odborníky z oborů psychologie a pedagogiky vypracovali podpůrné programy a metodiky. Nyní máme obavu, že při rigidním výkladu zákona v jeho současném znění by naše práce s předškoláky mohla být ohrožena, protože úroveň zázemí jednotlivých kluboven, kde se děti scházejí, se liší a ne všude by asi klubovny splňovaly požadované podmínky,“ vysvětluje tisková mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

„Jako členové České rady dětí a mládeže aktivně řešíme problematiku Dětských skupin od okamžiku, kdy ministerstvo zveřejnilo zamýšlené znění. Česká rada dětí a mládeže je také předkladatelem pozměňovacího návrhu, který ovšem Sněmovnou nakonec neprošel,“ dodává Jitka Taussiková, která stejně jako ostatní citovaní upíná naděje k hlasování v Senátu.

Anketa

Kdy má dítě začít chodit do školky?

Ministerstva jednají, výsledek je ve hvězdách

Podle mluvčího Ministerstva práce a sociálních věcí Petra Habáně jednala šéfka rezortu Michaela Marksová-Tominová minulý čtvrtek s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem o tom, zda by mohla být pravidla pro lesní školky a některé další formy péče o předškolní děti „zjemněna“. Šlo prý o první a čistě informativní schůzku. „Jednání budou pokračovat,“ uvedl pro Peníze.cz Petr Habáň. A dodal, že právě jeho ministerstvo iniciovalo pozměňovací návrh, který dává lesním školkám a dalším institucím rok času na to, aby požadavky splnily. „Toto přechodné období by mělo být využito k takové úpravě technicko-hygienických požadavků, která bude vyhovovat i poskytovatelům lesních mateřských škol. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ochotně ujme role mediátora při hledání kompromisního řešení, které by bylo přijatelné jak pro členy Asociace lesních mateřských škol, tak pro Ministerstva školství a zdravotnictví. Upozorňujeme nicméně, že bude muset jít o kompromis přijatelný pro obě strany a konečné slovo bude mít Ministerstvo zdravotnictví,“ pokračuje Petr Habáň.

A Ministerstvo zdravotnictví, zdá se, zatím jasný názor nemá. „Nastavené hygienické podmínky představují určitý standard hygienických požadavků na zařízení pro děti, která jsou nastavována z pohledu ochrany zdraví, zejména prevence infekčních a dalších hromadně se vyskytujících nemocí. Souvisí též s výchovou ke správným hygienickým návykům a ke zdravému životnímu stylu. V současné době probíhají stran dětských skupin, lesních školek a tak dále jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí, kde se projednává mimo jiné právě i možnost zmírnění hygienických norem. O závěrech těchto jednání budeme včas informovat,“ uzavírá mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2014 19:03, Likvid

Vůbec, Jerry, nevíte, o čem je řeč.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2014 9:54, Jerry001

nemate na skolku? Zridime specialni skupiny. Nemate pro dite na mobil? Zridime pro nej specialni socialni tridu atd atd. Stat by se mel o vsechny deti starat stejne, jak skolky tak skoly, skolni uniformy maji navic taky neco do sebe, vsichni jsou si rovni. Za chvili to skutecne bude tak, ze socialni deti budou seskupovani do jedne tridy aby nebyli tercem posmechu tech co maji znackove hadry a novy model iPhonu.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

17. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 65 komentářů

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek,... celý článek

Naši nejdražší: S mámou do práce

8. 10. 2013 | Lucie Kocurová | 8 komentářů

Naši nejdražší: S mámou do práce

Že je narození dítěte tím nejlepším, co je v životě potkalo, na tom se většina žen shodne. Některé matky se dokonale realizují v péči o potomka a návrat do zaměstnání odsouvají, jak... celý článek

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Partners Financial Services