Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

Změny v živnostenských daňových odvodech se poslední dobou ohlašují pomalu každý týden. Pak ministr odvolá, co odvolal, slíbí, co slíbil, a jdeme dál. Škubat se samozřejmě bude, nejdřív vás ale vystresují tak, abyste nakonec byli rádi, že už to konečně přišlo, že máte jistotu.
Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

Zavedení minimální daně! Zrušení základní daňové slevy! Omezení výdajových paušálů! Vláda si bere živnostníky na mušku často. Už, už to vypadá, že se spustí palba – ale nakonec je z toho jen výstřel do vzduchu a střelci sami vyhlásí klid zbraní. Citlivější živnostník, který si vládní výkřiky moc bere, má ale zaděláno přinejmenším na infarkt myokardu.

Těžko předstírat překvapení. Od vládní koalice, kde drží (byť těsnou) většinu sociální demokraté, bychom snižování zátěže živnostníkům mohli očekávat těžko. Však to byli právě pánové (a dámy) z oranžové růže, kteří roky z opozičních lavic poukazovali na nespravedlivou nerovnováhu mezi odvody zaměstnanců a živnostníků. Janu Mládkovi, nyní ministru průmyslu a obchodu, nešťastný výrok o parazitech leckdo dodnes nezapomněl. Takže bylo jedinou otázkou: kudy sociální demokraté na ořezávání živnostnických výhod půjdou. A kde se začne kácet.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Ryšávková, P. Benátčanová, D. Prudíková, F. Korbel: Nový občanský zákoník úplně pro všechny

Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana-neprávníka! Praktické zaměření této knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi. Naleznete u svého knihkupce nebo na www.grada.cz.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se s rubrikou Co si o tom myslíte? vydali do basy. Kolik nás stojí trestání? Majlant.

Body za nejlepší příspěvek do diskuze – a taky knížku v redakci – má Hunter. Podíval se totiž na to, co my jsme trochu opomenuli: „(...) vězeňská služba má cca 10 500 zaměstnanců a pracovníků a „spravuje“ zhruba 16 500 vězňů a podezřelých. Má rozpočet necelých 8 mld. Kč, z toho přibližně 6 mld. spolknou současní a bývalí zaměstnanci (na platech, důchodech, výsluhách, sociálních dávkách).“ To se potom o tom šetření přemýšlí hnedle jinak...

Se sekyrou do živnostenského lesa

Překvapivější se může zdát, když vyrazí se sekyrou do živnostenského lesa ministr financí Andrej Babiš – sám totiž z podnikatelského prostředí vzešel (a do politiky přišel). Byl to právě on (a jeho rezort), kdo v poslední době lekal české živnostníky nejvíc. A byli to (neméně překvapivě) jeho kolegové z koalice, kdo ho mírnil. Jenže asi není podnikání jako podnikání...

Ministr financí navrhl zrušení základní daňové slevy – ve výši zhruba pětadvaceti tisíc – na poplatníka pro všechny, kdo využívají výdajové paušály. Tedy pro víc než půl milionu živnostníků. Současně se chtěl zasadit o to, aby tito živnostníci mohli znovu začít uplatňovat slevu na dítě a na manželku/manžela, které jim pro změnu upřel Babišův předchůdce v úřadě Miroslav Kalousek. Jenže to byla pro živnostníky, kteří si umějí dát dohromady dvě a dvě, jen chabá náplast – především pro ty, kteří ženu, muže ani děti neživí.  

Uběhl sotva týden a Andrej Babiš zařadil zpátečku: šlo prý jen o unáhlený pracovní návrh, který ministerstvo dalo do připomínkového řízení; nebyl konzultován s koalicí ani vládou. Ba co víc, Babiš údajně vlastně vůbec slevu rušit nechtěl, šlo jen o jakýsi dokument jeho úředníků. Na to, že šlo o tak bezvýznamné lejstro, které vlastně jen kdosi omylem vypustil do světa, spustila věc slušný poprask. A není divu: pro řadu živnostníků by to znamenalo zaplatit na daních z příjmů ročně o dvacet pět tisíc víc. A to drobný živnostník pocítí setsakramentsky.

Všechno navíc nasvědčovalo tomu, že plán Ministerstvo financí míní zcela vážně. Mluvčí rezortu Marek Zeman novinářům kupříkladu vysvětloval, že ministerstvo chce nastavit rovné podmínky pro všechny.

Nepolitik v politice Babiš si tak rázem a vcelku po zásluze vysloužil výtky, poukazující na jeho neprofesionalitu. Bezdůvodné a plané strašení českému živnostníku moc klidu na podnikání nedodá. Stabilitě podnikatelského prostředí neprospěje, a ostatně ani čitelnosti Babišova hnutí.

Minulý týden Babiš oznámil, že bude všechno jinak: podnikatelé využívající výdajové paušály o základní slevu na poplatníka nepřijdou, nevrátí se jim ale ani sleva na dítě a vyživovanou manželku nebo manžela. Místo toho se zavede strop na využívání paušálů – využívat je budou moct jen podnikatelé s příjmy do dvou milionů ročně. A týkat se to bude i těch s osmdesátiprocentním paušálem, tedy řemeslníků a zemědělců.

Úřadují také lidovci: zvýší se sleva na dítě!

Jak už bylo řečeno, živnostníci vyžívající výdajové paušály na slevu ne dítě, ani na vyživovanou manželku a manžela nadále nedosáhnou. Ostatní rodiče (podnikající i zaměstnaní) si ale (údajně) polepší. Lidovci totiž v koalici prosadili zvýšení daňové slevy na děti. Za druhé dítě by si rodič nově mohl odečíst z daní oproti dnešku o 200 korun měsíčně víc, za třetí a každé další dítě o 300 korun víc.

Sleva na dítě

Dnes si za každé vyživované dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti, můžete z daně odečíst za rok 13 404 korun, čili 1117 korun měsíčně. Sleva na dítě má (na rozdíl od ostatních daňových slev) ještě jednu příjemnou vlastnost: když se po jejím uplatnění vaše daň dostane do záporných hodnot, stát vám danou částku vyplatí ve formě daňového bonusu. Horní hranice bonusu dělá 60 300 korun, dolní stokorunu (pokud vyjde bonus nižší, stát ho nevyplatí). Na daňový bonus má ale nárok pouze člověk, který si v daném zdaňovacím období vydělal alespoň 48 tisíc korun. 

Zaměstnanec versus živnostník

  • Jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) v Česku pracuje přes milion lidí, výdajové paušály využívá zhruba polovina z nich.
  • Nejvíc OSVČ uplatňuje výdajový paušál ve výši 60 procent, nejméně lidí uplatňuje 40procentní výdajový paušál. Řemeslníci a zemědělci využívají 80procentní výdajový paušál.
  • Díky slevám a odpočtům neplatí zhruba třetina daňových poplatníků žádnou daň z příjmu: zhruba třicet procent zaměstnanců a 38 procent podnikatelů.
  • Průměrný zaměstnanec čelí v praxi daňové sazbě 37,4 procenta, průměrný podnikatel 28,1 procenta (čísla zahrnují i odvody na pojištění; včetně těch, které za zaměstnance platí zaměstnavatel).

Vládní veletoče: živnostník jako na horské dráze

Vzpomeňme na situaci před půl rokem. Tehdy čeští živnostníci měli jiný – ač ve svém důsledku velmi podobný – důvod se třást. Hrozilo, že jim nová vláda zavede minimální daň. Prosazovala ji sociální demokracie. Podle dostupných informací plánovala zavedení paušální daně, kterou by podnikatelé a živnostníci platili bez ohledu na to, jestli jsou v zisku nebo ne, ve výši 1800 korun měsíčně – což dá přes dvacet jedna tisíc ročně. Proti se tehdy ostře postavili lidovci i hnutí ANO. ČSSD nakonec tento bod do koaliční smlouvy neprosadila. Lehce úsměvné je, že proti minimální dani Babišova strana brojila, aby o půl roku později Babiš sám vypustil do světa návrh, který by pro živnostníka znamenal ještě citelnější zátěž – ročně by šlo totiž ještě o pár tisíc víc. Člověk se pak trochu ztrácí v tom, k čemu chce Babišovo hnutí – pokud jde o odvody živnostníků a podnikatelů – vlastně směřovat.

Anketa

Ví Andrej Babiš, co od živnostníků chce?

U ČSSD živnostník tuší, na čem je. Že mu budou lítat pečení holubi do huby, právě nečeká. Jenže co vlastně čekat od ministra financí, který čas od času vypustí vlaštovku jako výstražnou předzvěst, a když se ukáže, že by sklidil příliš velkou nevoli, změní kurz? Charismatik šibalsky mrkne, omluví se za své unáhlené podřízené a vše je mu zapomenuto. Však dobře ví, že jak se do živnostnického lesa volá, tak se z něj ozývá. A že není radno živnostníky, kterých máme víc než milion, před volbami – jako byly třeba ty poslední evropské – dráždit. Semínko nejistoty a nedůvěry je však zaseté.

O tom, že nerovnost mezi odvody živnostníků a zaměstnanců existuje, nemá smysl diskutovat. Těžko říct, nakolik ji vyváží riziko, které na sebe člověk, jež se pustí do podnikání a potenciálně může vytvářet pracovní místa pro další, bere. Otázkou však je, zda skutečný problém nevězí v příliš vysokých odvodech zaměstnanců. I když o jejich snížení si dnes můžeme nechat zdát… Je podle vás žádoucí, aby vláda „výhody“ živnostníků ořezala? Pokud ano, kde by měla říznout nejdřív? A zvláštní otázka na vás, podnikatelé a živnostníci – co očekáváte od svého ministra financí? Za čí tým hraje? Bude kopat za vás, nebo proti vám? Své názory a postřehy pište do diskuze. Ten nejzajímavější odměníme jako obvykle knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme domluvit, kam vám ji poslat.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

11. 12. 2014 22:37 | GVKB

V přírodě je to jednoduché poznat, vlk vypadá jako vlk, a ovce vypadá jako ovce, není co řešit, u lidí je tomu ale už jinak, zde mnohdy vlk, vypadá jako ovce, a ovce vypadá jako vlk, jsme totiž herci, a vše je zde jenom divadlo, ve kterém jde o to mít se lépe, než ti druzí, z cizího přeci krev neteče, a tak se snažíme jak můžeme, na cizích lidech parazitovat, a oni nám to oplácejí, takto se dostáváme do začarovaného pokryteckého kruhu, a z tohoto kruhu, unikáme pomocí chemických drog, které nám na krátkou dobu, dají iluze, které milujeme a potřebujeme.
http://www.gvkb.cz/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2014 19:57 | Míra

A budu si moci zase odečíst dítě?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 21:53 | Petr

Zrovna dnes jsem míjel předvolení plakát ANO s Babišem v čele - POMŮŽEME ŽIVNOSTNÍKŮM, škoda, že nenapsali kam... :-(
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 18:57 | Axl

Živnostník (či zaměstnanec v soukromé firmě) žije z peněz, které mu někdo dobrovolně dal, protože si jeho výrobků či služeb cení.

Ministr (úředník, ...) žije z peněz, který jeho represivní aparát násilím (pod hrozbou trestu) vyrazil z někoho jiného. Přišel k nim tedy asi tak poctivě, jako mafián vybírající výpalné za "ochranu".
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 15:48

Nevšiml jsem si, že by Axl psal něco o "špinavých státních penězích".
Psal o tom, že když nebude chtít, tak si výrobek nebo službu od živnostníka nekoupíte. Kdežto státního zaměstnance zaplatíte ať chcete nebo ne.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 14:54 | V.Mlich

Rozdílná výše odvodů zaměstnanců a OSVČ je logická: Minimální mzda způsobuje, že odvody zaměstnanců jsou z ní a vyšší, kdežto kdo takové zaměstnání, co by mu tu minimální mzdu vydělalo, nesežene, stává se živnostníkem a z menšího příjmu zákonitě i méně odvádí. Na tom není nic divného. Mládek může pro ně akorát stanovit minimální zisk a živnostníky, co jej nedosáhnout, převést na úřad práce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 13:39

RE: Axl: Pan ministr žije z peněz, které daněmi zkonfiskoval produktivním proti jejich vůli.
Živnostník žije za svoje.

To je ovšem pitomost a demagogie. "Za svoje" nežije nikdo kromě padělatelů peněz. Všichni ostatní žijou z peněz, které jim někdo více či méně dobrovolně dá za jejich odvedenou práci nebo na dávkách. Peníze jsou jen jedny a je fuk, jestli je dostal státní zaměstnanec z eráru, nebo živnostník od státního zaměstnance za nějakou práci! Nebo se snad "špinavé státní peníze" zázrakem očistí když je státní ouřada vysolí v pneuservisu???
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 11:50 | Jan a Jana

nejen dnes, ale nikdy nikdo platit daně nechce, to je stará vesta. Kapital.stát nevlastní výrobní prostředky, ale penize potřebuje, proto ty daně. Pokud živnostník nevydělává z čeho tedy žije?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 11:49 | Axl

Parazitem není živnostník, ale pan ministr Mládek.
Definice parazita: Kdo žije z prostředků jiných, proti jejich vůli.

Pan ministr žije z peněz, které daněmi zkonfiskoval produktivním proti jejich vůli.
Živnostník žije za svoje.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 11:47

Já pro své děti vzdělání od státu nechci, ale stát mi alternativy zakazuje. I zdravotní pojištění bych si raději platil na komerční bázi někde u Allianzu. O úrovni státem poskytovaného bezpečí dost pochybuju. Kde stát byl, když mi ukradli auto, kde byl, když mne okradli na ulici? Možná by soukromé ochranky fungovaly líp a hlavně kdybych s jejich službami nebyl spokojen, mohl bych jim přestat platit či odejít ke konkurenci.
Takže když říkáte, že "všichni chtějí bezpečí, vzdělání, zdravotní péči", tak prosím mluvte jen za sebe. Někteří chtějí, někteří ne, někteří od konkurence a ne od socialistického monopolu.
Apelovat na vyšší výběr daní v době solárníků, tunelů Blanka, Opencard, předražených dálnic, atd... to chce opravdu velkou míru lásky k erárů.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 11:46 | Jan a Jana

včera v HP, řekl jeden poslanec asi toto: je zde podnikatel a ministr, který má 51 miliard nekrytých úvěrů.hm hm a ještěš dodal, že když jako komunista podepsal petici za propuštění Havla, tak VK to nepodepsal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 8:45 | Ilja

Může za to schwarz systém. Firmy - přestaňte podvádět a své pracovníky zaměstnejte! Problém je v tom, že dnes daně nikdo platit nechce. Přitom všichni chtějí bezpečí, vzdělání, zdravotní péči, kvalitní dopravní infrastrukturu atd. atd. U zaměstnanců se daňová zátěž již zvyšovat nedá. Možná kdyby ale firmy své ZAMĚSTNANCE skutečně zaměstnávaly a netlačily je do schwarz systému, nebyl by stát nucen skutečné živnostníky více mačkat.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 7:52 | Karel

Doporučuji panu Mládkovi, Babišovi, Sobotkovi a spol., aby se hodně naváželi do živnostníků. Máme poměrně nízkou nezaměstnanost, proč si ji nezvýšit? Velká část živnostníků (mluvím o těch skutečných ne o parazitech typu poradce pro braní úplatků Dalík, Topolánek a podobní)už dnes balancuje na hraně přežití, mnozí už skončili a jsou na pracáku. Ti lidé s bídou zaplatí složenky, neznají dovolenou a často přežívají na úkor osobního zadlužování, což je samozřejmě časovaná bomba.

Pokud někdo argumentuje nárůstem počtu živnostenských listů, bylo by zajímavé, aby se blíže podíval na strukturu nových i končících živnstníků. Vsadím své boty na to, že končící budou převážně skuteční živnostníci a nové živnostenské listy jsou vydávány převážně pseudozaměstnancům, kde firma převede zaměstnance na švarcsystém a pak možná ještě vietnamští trhovci a večerkáři.

Pracoval jsem jako zaměstnanec, poté mnoho let jako živnostník a nyní pokládám za velký úspěch to, že se mi podařilo vrátit se zpět do zaměstnaneckého poměru. Nikdy už bych si ŽL nepořídil a do živnostenského podnikání nešel. Mám jasnou pracovní dobu, stálý příjem a čistou hlavu. Nemám bezesné noci z toho, jak zaplatím faktury za nájem kanceláře, telefony, za co koupím benzín, jestli budu schopen zaplatit dětem obědy ve škole, když už několikátý měsíc ačkoli makám jak šroub nedostávám ani korunu.
Stanete-li se živnostníkem, stáváte se člověkem druhé kategorie.
Zůstávají vám náklady, rizika a odpovědnost, které na vás přenášejí ti vělcí, silní a stát vás má za parazita.
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 7:39 | Alex

Milá Petro Dlouhá,stejne jako u jiných "odborníků" vidím u vás
stejnoý informační omyl.Jak píšete,,Průměrný zaměstnanec čelí v praxi daňové sazbě 37,4 procenta, průměrný podnikatel 28,1 procenta.. Podnikám roky,ale čísla mi chodí úplně jinak.
Sociálku přes 29% a zdravotní 13,5 z VZ 50%,tedy z příjmu přes
21% a zdanění 15% minimálně,tedy 36%.Nevím,jak na ta vaše čísla
docházíte.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2014 8:39 | eďa

O daňovém zatížení pracujících.

100 000,- = VÁŠ HRUBÝ PŘÍJEM (na kolik si Vás firma cení)
19 270,- = soc.pojištěni "zaměstnavatele" 26% hrubé mzdy
6 630,- = zdrav.pojištěni "zaměstnavatele" 9% hrubé mzdy
103,- = povinné úrazové pojištěni 0.14% hrubé mzdy

Tyto položky za Vás musí státu odevzdat firma, o tom žádné informace nemáte.
73 997,- = HRUBÁ MZDA (údaj na výplatní pásce)
5 920,- = soc.pojištěni "zaměstnance" 8% z hrubé mzdy
3 320,- = zdrav.pojištěni "zaměstnance" 4,5% z hrubé mzdy
64 747,- = ZÁKLAD DANĚ
20 719,- = Daň z příjmu max. 32%
44 028,- = ČISTÁ MZDA (vyplaceno) sazba přímých daní 56%
10 039,- = DPH 5% nebo 19% + spotřební daně (uveden průměr DPH)

36 989,- = zůstatek - celková daňová kvóta zdanění práce je 64%

100 000,- které za Vaši mzdu vydá Váš zaměstnavatel si můžete koupit zboží v cel. hodnotě 36 989.

V případě nižších příjmů a zdanění nejnižší sazbou daně z příjmu 15% je konečný zůstatek 45 111,-, tj. celková daňová kvóta 55%. Progrese tedy skutečně není velká-9%-pouze s tou drobností že absolutní zatížení všech příjmů, vysokých i minimálních, je drtivé.

Do práce chodíte proto, abyste si mohli za vydělané peníze něco koupit.Když si tedy za zbylých 36 989,- Kč "něco" koupíte (kromě potravin je dnes skoro všechno v sazbě 19% a tam bude patřit i bydlení), prodávající odvede státu daň z přidané hodnoty o kterou jsou prodávané zboží, nebo služby pochopitelně dražší.

Ve skutečnosti vám tedy zůstane jenom 30 326, - Kč.

Takže z každých Vámi vydělaných sto tisíc skoro sedmdesát tisíc dostane stát, protože pracujete, abyste si mohli něco koupit.

Kromě těchto daní stát vybírá ještě mnoho dalších daní od lidí, podniků a podnikatelů-daně z nemovitosti, daně z prodeje nemovitostí, darovací daně, daně dědické, daně z příjmů, daně silniční, atd., atd.

Kde ty peníze jsou, když zdravotnictví je v krizi, školství zanedbané, po silnicích se skoro nedá jezdit, atd. atd.

Platíme tolik za své sociální jistoty, nebo spíš za "jistoty" vládních úředníků a za jistoty těch, kterým se nechce pracovat?

Jestliže podstatně vzrostl počet vládních úředníků, jestliže nezaměstnanost stoupla na dvojnásobek, pak pochopitelně jsou také vyšší výdaje. Větší zdanění práce samozřejmě prodražuje pracovní sílu a vedle zdražování výrobků a služeb vede také k propouštění, protože firmy a podnikatelé buď krachují nebo nejsou schopní uživit tolik zaměstnanců, kolik by potřebovali.

Mnohem víc peněz se však propadne a zašantročí v neprůhledných, pochybných a často předražených státních zakázkách a v korupci spojené s jejich realizací.

Proč je to lidem jedno?

Proč se neptají, jak je možné, že v Chorvatsku postaví 100 km dálnice za jediný rok a za poloviční cenu než u nás, proč se neptají, kam se ztrácí stovky miliard ze státního rozpočtu, proč se neptají, kdo jednou bude platit ty ohromné dluhy a úroky z těchto dluhů tak špatně hospodařícího státu, jak dlouho nám porostou daně?

A to ještě zapomínáme na spotřební daň, která je na alkoholu, benzínu, cigaretách atd., ta je ve většině případů 30% a více.

Nutné doplatky na léky, školní potřeby, zdravotní péči (zuby, klouby.....).

Poplatky za odpad, vodné stočné, energie, kde podíly má zase náš hodný stát, který nám občanům

prodává energie mnohem dráž, než ji prodává do zahraničí.

Poplatky za komíny, za vodu, která naprší na náš majetek, rozhlas, televize a další.
+67
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 15 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vláda omezí paušály pro OSVČ, ale základní sleva zůstane

25. 5. 2014 | Petr Kučera | 1 komentář

Vláda omezí paušály pro OSVČ, ale základní sleva zůstane

Základní sleva na poplatníka zůstane. Takzvané výdajové paušály ale budou moci podnikatelé využít jen u příjmů nepřevyšujících dva milionů korun.

Živnostníci s paušály přijdou o základní slevu, navrhuje Babiš

18. 5. 2014 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 11 komentářů

Živnostníci s paušály přijdou o základní slevu, navrhuje Babiš

Na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívající výdajové paušály – včetně lidí pracujících na takzvaný švarcsystém – čekají od roku 2015 další omezení. Navrhuje je Ministerstvo... celý článek

Očima expertů: Živnostníci v palbě. Zvýší jim stát daně?

4. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Živnostníci v palbě. Zvýší jim stát daně?

Jsou živnostníci z hlediska daňové zátěže opravdu tak zvýhodněni, jak nám často tvrdí politici? A jak nejlépe srovnat „nepoměr“ mezi živnostníky a zaměstnanci? Zeptali jsme se ekonomky... celý článek

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

10. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho... celý článek

Očima expertů: Zvýšit živnostníkům zdravotní a sociální pojištění?

22. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 51 komentářů

Očima expertů: Zvýšit živnostníkům zdravotní a sociální pojištění?

Relativně nízké odvody živnostníků na zdravotní a sociální pojištění jsou trnem v oku mnoha politiků. Jak se na věc dívají předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků,... celý článek

Partners Financial Services