Důchody porostou méně, než měly. Prezident škrty podepíše

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 4. 3. 2023 11:20 aktualizováno 15. 3. 2023 17:00 | 6 komentářů
Červnová valorizace bude výrazně nižší než podle dosavadních pravidel. Vláda prosadila změnu výpočtu. Rozdíl ukáže naše kalkulačka.
Důchody porostou méně, než měly. Prezident škrty podepíše

Zdroj: Shutterstock

Důchody od června znovu stoupnou. Ale výrazně méně, než měly podle dosavadních pravidel.

U průměrného starobního důchodu dělá rozdíl kolem tisícovky měsíčně. Od června stoupne o 760 korun měsíčně, bez vládních škrtů měl růst o 1770 korun.

Novelu, kterou po několikadenním jednání schválili poslanci a potvrdili ji i senátoři, se prezident Petr Pavel nakonec rozhodl podepsat. Je ale podle něj nezbytné, aby ji pak přezkoumal Ústavní soud – pokud se na něj neobrátí opozice, udělá to sám prezident.

O ústavnosti novely mají pochyby někteří politici i právníci. Týká se totiž nároku na zvýšení penzí, který už důchodci pravděpodobně fakticky mají. Dosud platný zákon totiž říká, že k valorizaci podle stávajících pravidel v červnu dojde kvůli inflaci naměřené v lednu. Definitivní slovo tak bude mít Ústavní soud. 

Jak stoupnou důchody od června? 

Podle dosavadních pravidel v zákoně měla při červnové mimořádné valorizaci procentní (zásluhová) část důchodů stoupnout o 11,5 %. Pevná (základní) část důchodů by zůstala stejná jako dosud.

Vláda ale – zatím jednorázově jen pro nejbližší zvýšení – prosadila jiný vzoreček: procentní část důchodů se zvýší jen o 2,3 % a k tomu se každému důchodci zvýší ještě o částku 400 korun (i toto zvýšení se týká procentní části, základní část zůstane na dosavadních 4040 Kč).

Výpočet pro váš konkrétní důchod – a rozdíl obou variant výpočtu – ukáže naše kalkulačka:

Stejně jako starobní důchody porostou i důchody invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí. Výjimkou budou jen lidé, kteří pobírají dva důchody současně – typicky starobní a vdovský/vdovecký. U těch se o 400 korun bude zvyšovat jen jeden.

Kdyby důchody v červnu stouply podle dosavadních pravidel, zvýší to letošní výdaje státního rozpočtu o 34,4 miliardy korun, v roce 2024 a dalších pak o 58,8 miliardy, spočítalo ministerstvo. Po změně červnového výpočtu stoupnou letošní výdaje „jen“ o 19,4 miliardy, v příštím roce o 33 miliardy.

Důchodci jsou podle mnoha ekonomů jedinou skupinou obyvatel, která měla díky valorizaci stoprocentně pokrytou inflaci

Vláda také reaguje na fakt, že loňské mimořádné valorizace pomohly lidem s nižšími důchody méně než těm s vyššími, a to i v procentním vyjádření (podrobně jsme to popsali v samostatném článku). Díky tomu, že se teď ke zvýšení procentní části nově připočte ještě pevná částka 400 korun, si lidé s nižšími důchody polepší relativně víc než lidé s vyššími důchody: například penze 8000 Kč měsíčně stoupne o 6,2 %, zatímco penze 30 000 Kč jen o 3,3 %. Přesto skoro všichni dostanou méně než podle dřívějších pravidel, polepší si jen lidé s nejnižším důchodem do přibližně 8000 Kč. Rozdíl přehledně ukazuje následující tabulka.

Valorizace důchodů v červnu

Porovnání dosavadních a nových pravidel. Zdroj: MPSV

O tom, že dosavadní pravidla mimořádné valorizace by bylo vhodné změnit, ekonomové mluvili přinejmenším od loňského září, sociolog Daniel Prokop na problematický valorizační vzorec upozorňoval dokonce v květnu. Jednak kvůli tomu, že pravidla valorizace znevýhodňovala chudší důchodce, jednak kvůli obřím výdajům rozpočtu v souvislosti s vysokou inflací. Ministerstvo práce a sociálních věcí přesto přišlo s konkrétním návrhem až na jednání vlády 15. února.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Vláda prosadila novelu bez standardního připomínkového řízení (ministerstvo na něj dalo jen dva dny) a bez standardního projednání ve sněmovně. U Ústavního soudu se chce bránit argumentem, že bez jejího zásahu by státu hrozily značné hospodářské škody. Na námitku, že novelu mohl prosadit v klidu s předstihem, odpovídá ministr Marian Jurečka, že čekal na přesná čísla o lednové inflaci. 

Podle ministerstva je definitivní schválení (včetně zveřejnění ve sbírce zákonů) potřeba stihnout do 22. března. Jde sice o zvýšení až od června, ale jak se bohužel několikrát ukázalo při výpočtu exekučních srážek z důchodů, Česká správa sociálního zabezpečení potřebuje pro přípravu výrazně delší předstih, než bychom v roce 2023 čekali.

Opozice se snažila schválení novely zdržet formou obstrukcí – podobně, jako to v minulém volebním období dělaly ODS nebo TOP 09, dnes součást vládní koalice.

Ústavní soud zřejmě bude – vedle vládního tlaku na zrychlé projednávání – rozhodovat také o tom, jestli změna výpočtu není retroaktivní. Na konkrétní zvýšení důchodu totiž mohl lidem vzniknout nárok už v okamžiku, kdy byla známa čísla o lednové inflaci a aktivoval se tak dosavadní vzoreček v zákoně. Vláda namítá, že nárok na zvýšení vzniká až ve chvíli, kdy částku formálně potvrdí ve svém nařízení – a to bude schvalovat až po definitivním přijetí novely.

Jurečka připomíná, že průměrný starobní důchod dnes dosahuje v průměru 19 440 korun a po červnovém zvýšení přesáhne 20 tisíc. Zatímco dříve dlouhodobě dělal zhruba 41 procent průměrné mzdy, loni to bylo už 42,2 %. A když se nezmění dosavadní pravidla, stoupl by poměr po červnové valorizaci na 47,1 % průměrné mzdy. Když vládou navrhované omezení projde, dosáhne průměrný důchod 45,8 % průměrné mzdy – i to bude nejvíc od roku 1998, kdy činil 45,9 %. „Vyšších hodnot bylo dosaženo naposledy v transformačních letech 1990 až 1993,“ dodává ministerstvo.

Vývoj výše průměrných důchodů a srovnání s průměrnou mzdou:

Vztah průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: MPSV

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+508
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2023 13:13, L..

Alespoň něco. Ale dokud nebude uzákoněno nepřekročitelné pravidlo, že na důchody se může dát jen tolik, kolik se na ně vybere, tak nebude klid.

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 3. 2023 5:42, Zvoník

Když se zavede takový omezující sociální a zdravotní systém pro důchodce, jako je v rozvojových zemích, tak budou sami ubývat, čímž nebudou zatěžovat finanční důchodový systém ČR? - To vám ještě nedošlo?

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services