Spořitelna spouští novinku, která má lidem pomoct s rezervou

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 1. 2024 | 5 komentářů
Spořitelna spouští novinku, která má lidem pomoct s rezervou

Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu službu Platím a spořím. Jejím základem je zaokrouhlování plateb kartou – rozdíl mezi skutečně zaplacenou a zaokrouhlenou částkou jde na spořicí účet. Podobnou možnost už dříve nabídly Equa bank, ČSOB a mBank.

Využití služby Platím a spořím u České spořitelny je samozřejmě dobrovolné. Když si ji klient aktivuje v digitálním bankovnictví George, zaokrouhlí se mu pak každá platba debetní kartou v obchodě nebo na internetu zaokrouhlí na nejbližších deset korun nahoru. Výše zaokrouhlené částky se automaticky odešle na spořicí účet klienta.

Klient si může v případě zájmu navýšit zaokrouhlenou částku o dalších deset, dvacet nebo třicet korun. Službu mohou využívat i klienti, kteří dosud spořicí účet nemají. Při zapnutí funkce Platím a spořím si ho jednoduše založí v bankovnictví George.

„Nová služba je důležitým nástrojem pro zlepšování finančního zdraví klientů, který jim pomáhá tvořit finanční rezervu. Čím více klient platí kartou, tím více peněz se automaticky odesílá na jeho spořicí účet,“ říká Lukáš Pudil, šéf oddělení Personalizace v České spořitelně.

Služba Platím a spořím už má za sebou tříměsíční pilotní provoz. V mobilní aplikaci George si ji aktivovalo 82 tisíc klientů. Celkem klienti provedli přes 3,9 milionu plateb kartou a připsali si tak na své spořicí účty souhrnnou částku přes 58,3 milionu korun. V průměru každý klient provedl měsíčně 16 plateb kartou a díky zaokrouhlení plateb na spořicí účet odeslal v průměru částku 240 korun.

„Řadě klientů chybí disciplína odkládat si pravidelně stranou peníze na horší časy a žijí de facto bez jakékoli finanční rezervy. Služba Platím a spořím spoří za klienty a vytváří jim finanční rezervu. Těší nás, že z 82 tisíc klientů, kteří si ji aktivovali v pilotním provozu, je 70 procent klientů, kteří si předtím neuměli stranou odkládat žádné finance a novou službou jim pomáháme měnit finanční návyky,“ dodává Pudil.

Nová služba doplňuje slevový program Moneyback, který spořitelna spustila v létě roku 2020 a nabízí odměnu zpět (cashback) za nákupy u vybraných obchodníků. „Díky oběma nástrojům, které pomáhají klientům starat se o finanční zdraví, mohou ročně ušetřit řádově jednotky tisíc korun. Jen za loňský rok si v průměru klienti díky jednotlivým funkcionalitám v Georgi přilepšili o 7254 Kč,“ upřesňuje Pudil.

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

S podobnou službou přišla už v roce 2018 Equa bank pod názvem Drobné investování. Při každé platbě kartou – v obchodě i online – si klienti mohli odkládat malé částky od 10 do 50 Kč. Při dosažení aspoň 100 Kč se pak převedly do některého z vybraných podílových fondů. 

ČSOB od září 2020 nabízí službu nazvanou ČSOB Drobné. Kdo chce, může si každou platbu kartou nechat zaokrouhlovat nahoru na nejbližší násobek dvaceti korun. Až se takhle automaticky nastřádá 300 korun, převedou se do podílového fondu.

Podobně funguje i spořicí účet mSpoření v mBank. Každou platbu kartou si lze buď zaokrouhlit na stokoruny nahoru, nebo k ní přidat určité procento z platby (třeba deset procent), nebo si zvolit pevnou částku – a podle volby klienta pak zamíří na spořicí účet.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services