Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 25. 5. 2015 | 20 komentářů
Zákoník práce kryje matkám i otcům na mateřské a rodičovské záda důkladně. Je ale důležité práva znát, nenechat se vzít na hůl. Jak dlouho musí zaměstnavatel místo držet? Co když se záskok za vás až příliš osvědčí? Přinášíme užitečný přehled pro všechny pracující, u kterých naděloval čáp.
Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

Pro ženu, která má pracovní smlouvu na dobu neurčitou, platí v těhotenství i na následující mateřské a rodičovské dovolené (to už se týká i otců) výhodnější právní režim. Nemůže dostat výpověď. Kdo je zaměstnán na dobu určitou, s výhodami ve stejném rozsahu počítat nemůže: pracovní smlouva vyprší ve sjednaném termínu, a s ní všechny právní výsady, které rodičům zákoník práce zajišťuje.

Těhotenství, mateřská a rodičovská: vyhodit vás nesmí

Těhotnou ženu zaměstnavatel vyhodit nesmí. Ochranná lhůta trvá po celou dobu těhotenství. A nezáleží, kdy jiný stav šéfovi oznámíte. Může se ale hodit informovat ho hned zkraje: zaměstnavatel těhotné nemůže zadávat nebezpečné činnosti nebo ji (bez souhlasu) posílat na pracovní cesty.

Situací, kdy je možné nastávající matku propustit, je jen pár – když se podnik nebo jeho část zruší. Případně, když dotyčná zvlášť hrubě poruší pracovní povinnosti nebo ji odsoudí k trestu odnětí svobody. Za obojí se dává – bez ohledu na případné těhotenství – okamžitá výpověď.

Výpověď pro nadbytečnost nebo z jiných organizačních důvodů v těhotenství, ani během následující mateřské a rodičovské dovolené dostat nemůžete. Když otěhotníte během výpovědní doby, nezapočítá se doba těhotenství, mateřské a rodičovské do výpovědní lhůty, zbytek se rozběhne až po jejich skončení.

Ochrana lhůta trvá, dokud rodič čerpá mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, nejdéle však do tří let ratolesti. Pozor, nezaměňujte rodičovskou dovolenou ze zaměstnání s dobou, kdy čerpáte rodičovský příspěvek od státu, nemusejí se totiž nutně přesně překrývat.

Propojeno!

Jasně. Přehledně:
Porodné, mateřská a rodičovská v roce 2015

Řeší to každá čerstvá máma, každý čerstvý táta. Vše důležité přinášíme v uceleném rodičovském balíčku, aktualizovaném pro rok 2015:

Kdo (a jak) určuje termín návratu

Délka mateřské a rodičovské záleží do značné míry na vás. Až do tří let věku dítěte musí zaměstnavatel vaší žádosti o rodičovskou dovolenou vyhovět. A když neuvedete jinak, počítá se s rodičovskou ve standardním rozsahu: tedy právě do tří let potomka. Můžete ale nahlásit kratší rodičovskou a před koncem dohodnuté doby požádat o prodloužení. Nebo nastoupit do práce a později se na rodičovskou vrátit. Dokud dítěti nebudou tři, musí zaměstnavatel na každou takovou žádost kývnout. Stejný nárok mají otcové na rodičovské.

Komplikovanější je situace, kdy se rozhodnete původně dohodnutou rodičovskou zkrátit a do práce nastoupit dřív. Komentář k zákoníku práce říká, že zkrácení je možné jen se souhlasem zaměstnavatele. Z pochopitelných důvodů: je možné, že už za vás přijal záskok na dobu určitou. Podle jiných právních výkladů ale musí zaměstnavatel i v tomto případě vyhovět, a volba matky nebo otce na rodičovské dovolené by měla dostat přednost. 

Návrat do práce po mateřské nebo rodičovské. Na co máte nárok

Zaměstnavatel vám musí držet místo do tří let věku dítěte. Když se vám narodí druhé dítě a na jednu rodičovskou plynule navážete další mateřskou (a případně další rodičovskou), platí pro vás i nadále stejný režim a pravidla jako u prvního potomka – zaměstnavatel vám musí místo držet až do tří let dalšího dítěte.

Každopádně máte povinnost mu předem nahlásit, že se blíží konec vaší mateřské nebo rodičovské a budete se vracet do práce.

Když se vrátíte do práce hned po mateřské dovolené (obvykle trvá 28 týdnů, v případě dvojčat 37 týdnů), máte nárok na „původní židli“, tedy přímo svou dřívější pozici. Pokud byla pozice nebo dané pracoviště zrušeno, musí vás šéf zařadit podle pracovní smlouvy. Pokud jste tedy před mateřskou pracovala v administrativě na sekretariátu, který mezitím zanikl, půjdete dělat kancelářskou práci na jiné oddělení. Nárok na „původní židli“ má i táta po konci rodičovské, kterou čerpal v rozsahu doby, v jakém smí žena čerpat mateřskou dovolenou.

Kdo se vrací až po rodičovské (s výjimkou otců zmíněných výš), nemá sice nárok na původní místo, ale musí být zařazen na pozici, která odpovídá pracovní smlouvě. Záleží tedy, jak máte ve smlouvě vymezen druh a náplň práce. Zaměstnavatel vás nemůže nutit, abyste pracovní smlouvu jakkoli měnili – ať už jde o náplň práce, mzdu nebo třeba pracovní úvazek.

Rodina kalkulaček na Peníze.cz

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Výpověď z organizačních důvodů: Chtějte odstupné

Když vám zaměstnavatel práci podle pracovní smlouvy dát nemůže, protože ji zkrátka nemá, může se s vámi dohodnout na změně smlouvy. S tím ale musíte souhlasit. Když se nedomluvíte, půjde o překážku v práci na straně zaměstnavatele. Pak je povinen vyplácet vám náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po celou dobu, kdy vám práci nepřiděluje – až do skončení pracovního poměru nebo případné změny pracovní smlouvy.

Může se samozřejmě stát, že váš záskok se mimořádně osvědčí, a zaměstnavatel o vás ztratí zájem. Jen proto, že má náhle na jedno místo dva lidi, vás ale pro nadbytečnost po návratu mateřské či rodičovské vyhodit nesmí. Propustit vás po návratu může jedině z důvodu změny organizační struktury, které nastala v době vaší nepřítomnosti. I když se o to v praxi někteří zaměstnavatelé pokoušejí, pod uvedený pojem se neschová zdaleka všechno. Vraťme se k příkladu administrativní pracovnice – uvedená situace by mohla nastat v případě, že firma by zrušila veškeré administrativní pozice a zadala by tyto činnosti externí společnosti.

Organizační změna by neměla být účelová – tak, aby zaměstnavateli umožnila se vás elegantně zbavit.

S výpovědí z organizačních důvodů je každopádně spojen nárok na odstupné, které podle odpracovaných roků dosahuje jednoho až tří průměrných měsíčních výdělků. A to i v případě, že kvůli organizačním důvodům přistoupíte na rozvázání pracovního poměru dohodou. Když zaměstnavatel odmítne odstupné vyplatit, poruší zákoník práce:

Čtyřletá rodičovská? Bez nároků

Když si rodičovskou dovolenou protáhnete, přijdete o právní výhody. Ve třech letech dítěte ochranná lhůta končí. Můžete se zkusit se šéfem zkusit domluvit na čerpání neplaceného volna, nemusí vám ale vyhovět. Pokud nemáte nadstandardně dobré vztahy, je dost možné, že dostanete výpověď.

Anketa

Jak to bylo u vás?

Konec pracovního poměru?

Navzdory tomu, že člověku po rodičovské dovolené poskytuje zákoník práce solidní ochranu, v praxi to nezřídka dopadne tak, že po tříleté rodičovské už se na své místo nevrátíte, alespoň ne trvale, uběhlo zkrátka hodně vody, poměry v podniku se změnily… A nakonec vždycky platí, že koho šéf vyhodit chce, toho nakonec vyhodí. Musí se ovšem pohybovat v jistých právních mantinelech. K podání výpovědi vás tlačit nesmí. Nezapomeňte také, že ve svých důsledcích je značný rozdíl v tom, jestli dostanete výpověď (například pro nadbytečnost) nebo ukončíte pracovní poměr dohodou.

Jestli nabydete dojmu, že se vás snaží zaměstnavatel vyšachovat neférově nebo vás krátí na právech, obraťte se na Státní úřad inspekce práce, respektive jeho oblastní pobočku. Může u zaměstnavatele provést kontrolu a případně dát pokutu, když se ukáže, že zákon porušil. Přezkoumat může i případnou účelovost organizační změny, pro kterou jste byli popuštěni. S žalobou se můžete obrátit také na soud.

Každopádně se vyplatí komunikovat se zaměstnavatelem písemně a pečlivě komunikaci archivovat – včetně potvrzení o předání dokumentů nebo podacích lístků. Ať už půjde o oznámení plánované délky rodičovské dovolené, informaci, že se blíží její konec a nastoupíte zpět do práce nebo že budete žádat o přidělení práce podle pracovní smlouvy.

Pozor: Kdo se včas nenahlásí pracáku, přijde o peníze

Když se vrátíte do práce po rodičovské dovolené a váš pracovní poměr po nějaké době skončí – kupříkladu budete propuštěni pro nadbytečnost nebo pracovní poměr sami ukončíte, nezapomeňte se včas přihlásit na úřadu práce. Stihnout to musíte do tří pracovních dnů od konce pracovního poměru. Když lhůtu propásnete, dostanete jen minimální podporu v nezaměstnanosti.

Zádrhel, který řada rodičů nedomyslí, vězí v tom, že když jste byli před posledním zaměstnáním na rodičovské a nepřihlásíte se úřadu práce do tří dnů od skončení pracovního poměru, jako poslední zaměstnání se vám započítá péče o dítě do čtyř let. Když se přihlásíte do tří dnů, evidence na úřadu práce přímo naváže na zaměstnání a podpora se vypočte z průměrné mzdy. U lidí, kteří třídenní lhůtu propásnou, se automaticky bere za to, že dobu bezprostředně před zařazením do evidence rodič strávil opět péčí o dítě, tedy náhradní dobou zaměstnání. Podpora se pak vypočte z průměrné mzdy v národním hospodářství, bude se pohybovat zhruba kolem tří tisíc korun. 

Kolik by byla podpora?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2015

výdělků
let

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2015 10:47, Martina

Citace - Jjezevec / 28.05.2015 16:23

A pak se lidi diví, že mladou ženskou s dětmi nebo před mateřskou nikdo nechce zaměstnat.
Kurva stát jim garantuje kupu práv, ale platit za ty práva musí někdo jiný - zaměstnavatel.
A schválně jakou mají mateřskou dovolenou třeba v US?

To nemůžete porovnávat! V USA mají zařízení, kde rodiče můžou dát dítě a jít pracovat (jesle pro miminka). Kde v ČR chcete dát 4 měsíční miminko, aby matka mohla jít pracovat? Nic takového neexistuje. V USA mají krátkou mateřskou dovolenou, ale taky mají zajištěné zařízení, aby rodiče šli pracovat, když už jim zákon neumožnuje zůstat doma.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2015 16:23, Jjezevec

A pak se lidi diví, že mladou ženskou s dětmi nebo před mateřskou nikdo nechce zaměstnat.
Kurva stát jim garantuje kupu práv, ale platit za ty práva musí někdo jiný - zaměstnavatel.
A schválně jakou mají mateřskou dovolenou třeba v US?

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Upřímné blahopřání ke Dni matek

6. 5. 2015 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Upřímné blahopřání ke Dni matek

V neděli tu máme další svátek zahalený do planých keců. Zkusíme to bez nich.

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

28. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro... celý článek

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

26. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které... celý článek

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

17. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 65 komentářů

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek,... celý článek

Partners Financial Services