Naši nejdražší: Můj malý táborníček. Vybavujeme dítě do „divočiny“

Vzdor přehnanému ochranitelskému pudu jsem ve slabé chvilce souhlasila: má starší dcera jede v létě s kamarádkami poprvé na tábor. Jak tuhle zkoušku důvěry a osamostatnění přežiju psychicky, zatím nevím. Jak mě postihne finančně, začínám tušit nad seznamem potřebných věcí.
Naši nejdražší: Můj malý táborníček. Vybavujeme dítě do „divočiny“

Že jsme za čtrnáctidenní tábor zaplatili něco přes tři tisíce korun, mi nepřijde nijak přehnané. Pořízení tábornické výbavy nás ale pravděpodobně vyjde minimálně na stejné peníze, protože se nám po bytě neschovávají ani spacáky, ani ešusy z našich dětských let. Jestli se vybavení nemá naší ratolesti rozpadnout hned den po příjezdu, pravděpodobně nebudeme volit nejlevnější dostupnou variantu. Zároveň však nepotřebujeme dítko vybavit pro přežití na úpatí Mount Everestu, takže nakoupíme ve středním cenovém pásmu.

Jak si kdo ustele

Čeká nás klasika – stany s podsadou. Vyrážíme tedy virtuálně shánět spacák a karimatku. V plánu je i dvoudenní výlet se spaním pod širákem, a tak potřebujeme podložku, která ochrání spací pytel a potažmo dítko od chladu a vlhkosti. Spací pytle určené pro děti se dají na e-shopu pořídit dokonce od 150kč. To by nás, pravda, nezruinovalo. Běžně se cena pohybuje od pětistovky do tisíce, pokud budeme nakupovat v obchodech typu Sportisimo, Hervis či Intersport. Jestliže zvolíme specializovanějšího prodejce, jako je například Hudy Sport, ceny se vyšplhají ještě o kus výš (750–2700 korun). Karimatky se vyrábějí tradiční pěnové, které využijeme třeba i na cvičení, nebo samonafukovací. Prvně jmenované patří mezi levnější (sto až dvě stě korun), moderní samonafukovací spací podložky začínají cenově kolem pětistovky, můžou se však dostat až ke třem tisícům. Nejlevnější součástí spacího setu je ALU fólie pro venkovní spaní. Za tu dáme necelou stovku.

Dobré chutnání a bez povídání

Nabídka e-shopů je široká, dala by se z ní vybavit celá polní kuchyně. Já budu shánět trojdílný ešus, cestovní příbor a plecháček. Ešus jsem viděla naposledy před dvaceti lety a dodneška si pamatuji, jak jsme hliníkové nádoby drhli pomocí písku v řece. Hliník se používá i dnes, ale v nabídce je také nerezové a teflonové nádobí. Ve slevových akcích lze ešusy sehnat od dvou set korun, počítejte ale s tím, že v internetovém obchodě můžete dát stejnou částku ještě za poštovné. Obecně zaplatíte nejméně za hliníkovou klasiku (120–250 korun), u nerezového nádobí začínají ceny na 160 korunách a dostanou se až k sedmi stům. V případě, že u babičky nevylovíme žádný starý plecháček, dá se sehnat poměrně levně – asi za 75 korun. Cestovní příbor vyjde zhruba na stovku. Nesmím zapomenout přibalit i utěrku, neboť děti si po sobě budou nádobí mýt samy. Na to se obzvlášť těším.

V seznamu potřebných věcí nechybí ani zavírací nůž. Vzhledem k tomu, že moje dítě zapomíná své osobní věci se samozřejmostí sobě vlastní, nezabalím mu sebou drahý „švýcarák“, ale pořídím tradiční rybičku. Nejobyčejnější verze této klasiky z našich dětských let stojí 60 korun.

Rybička investiční

Není ovšem ryba jako ryba. Taková zlatá rybička by vám mohla vyplnit nejedno přání. Firma Mikov, tradiční výrobce klukovské klasiky, ji začala nabízet loni. Čepel je z damascénské oceli, střenka z osmnáctikarátového zlata, očičko z českého granátu. Přijde na nějakých sto šedesát tisíc – takže v tomto případě bychom doporučovali na tábor vzít raději přece jenom ten obyčejný švýcarský zavírák.

Foto: Mikov

Klid a nohy v teple

Organizátor tábora doporučuje starší a obnošené oblečení. To kvituji s povděkem. Stejné doporučení ale neplatí u obuvi. Počítám, že budeme potřebovat kvalitní turistické boty, které musíme koupit s dostatečným předstihem, aby si je dětská nožka ještě před odjezdem pořádně vyšlápla. Kromě pevných šněrovacích bot musíme zabalit ještě sportovní obuv, sandály, holinky a boty do vody. Jestli pro holínky a pláštěnku v klidu dojdu do tržnice, na turistických botách šetřit nebudu. Počítám s tím, že je seženu za cenu od osmi set korun výš. Jsem však příjemně překvapena, že ve slevových akcích je například Sportisimo nabízí za tři až čtyři stovky. Lákavá nabídka při představě, jak rychle dětem rostou nohy. Boty jsou ale jedna z mála věcí, kterou z poklidu domova přes e-shop pořizovat nebudu. Pokud bych měla veškerou doporučenou obuv pořizovat najednou, utratím kolem šestnácti stovek (budu-li brát nejlevnější nabídky), nebo také přes čtyři tisíce. Naštěstí většinu bot ze seznamu vlastníme, a tak si některé položky z nákupního seznamu můžu škrtnout.

Dětská obuv na tábor

Druh obuvi

Orientační ceny*

* Průměrné ceny bez nejlevnější obuvi z tržnice a nejdražší obuvi ze specializovaných a drahých značkových obchodů 

Trekové (turistické) boty

500–1200 korun

Pásková obuv

350–1000 korun

Sportovní obuv

500–1000 korun

Holínky

160–500 korun

Boty do vody

50–500 korun

Anketa

Víte, co je kápézetka?

Kufr, nebo krosna?

Poslední cenově náročnější součást tábornické výbavy pro naše dítě bude zavazadlo. Organizátor doporučuje mělčí, nejlépe starší kufr pro lepší přehled a uskladnění pod postelí. Navíc mají mít děti sebou velký batoh na dvoudenní výlet a malý batoh na výlety. Kdybych měla koupit všechna zavazadla najednou, představoval by tento výdaj slušnou sumičku. Kufr stojí minimálně sedm set, malý batoh tři až pět set, velký od sedmi set výše. Dalo by se jistě pořídit i levněji, ale podobně jako u obuvi se na zavazadlech šetřit nevyplatí.

… a spousta dalších maličkostí

Na našem seznamu najdu hromadu dalších věcí, jako třeba bílou šmoulí čepičku, nebo pět metrů prádelní šňůry. Čím víc se blíží termín odjezdu, tím větší panika se mě zmocňuje při představě, že své dítko nedostatečně vybavím pro přežití v přírodě.  Doufám, že dcera zažije na táboře minimálně stejné dobrodružství jako já při shánění veškeré výbavy. Zkušení táborníci a rodilí trempové se nad mými obavami jistě jen útrpně pousmějou. Najdou se však snad i podobně zoufalé a hysterické matky, které chápou, že pupeční šňůra pevně drží i pár let po porodu a že je první delší odloučení daleko větší zkouškou pro rodiče než pro děti. Hezké prázdniny.

Pro inspiraci

Seznam věcí na tábor

Každý tábor má svůj seznam, někdo podrobnější, někdo volnější. Pro inspiraci jsme jeden vzorový připravili i my. Můžete ho porovnat s tím svým, třeba jsme mysleli i na něco navíc.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2013 16:12, Zzdenika

Dobrý den
já od mala jezdím na tábor, který je klasifikovaný jako klimatický pobyt - http://saad.davi.cz/
Jezdí se na 14 dní v srpnu a stojí to 3600,- + roční poplatek za členství v SAADu 150,-
VÝHODY: Spí se v chatkách a nad dětmi bdí kvalifikovaný dozor :)

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Co v létě s dětmi? Na kolik přijde příměstský tábor

30. 5. 2013 | Jitka Šorfová | 1 komentář

Naši nejdražší: Co v létě s dětmi? Na kolik přijde příměstský tábor

Letní tábor nemusí nutně znamenat čtrnáct dní ve stanu s podsadou, spacák a jídlo v ešusu. Vyzkoušet můžete i takzvané tábory příměstské. Přes den bude mít potomek zajímavý program... celý článek

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Partners Financial Services