Banky zrušily stovku poboček za rok. Končí i pokladny

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 18. 8. 2023 | 1 komentář
Nejvíce poboček za poslední rok ubylo v síti České spořitelny, výrazněji je po letech omezila i Moneta. Dál klesá i počet bankovních přepážek na příjem a výdej hotovosti, některé banky si ale drží pokladny jako konkurenční výhodu.
Banky zrušily stovku poboček za rok. Končí i pokladny

Zdroj: Pleska / Midjourney

Síť tuzemských bank, které nabízejí služby běžným lidem, se během posledních dvanácti měsíců zmenšila skoro o sto poboček. Jejich počet klesl na 1316, což je o 95 míň než loni v srpnu. Vyplývá to z průzkumu webu Peníze.cz.

Pokračující rušení poboček souvisí s digitalizací služeb i ochotou lidí zařizovat si většinu finančních služeb čistě online. Vidět je to hlavně v „tradičních“ bankách, které mají stále několikanásobně víc poboček než mladší konkurenti. Zbavují se hlavně málo využívaných poboček v menších městech nebo i těch, které jsou ve větších městech blízko sebe.

Nejvíc poboček – 47 – ubylo meziročně v síti České spořitelny. Největší banka podle počtu klientů jich před rokem provozovala 416. Podle mluvčího Lukáše Kropíka plánuje do konce letošního roku počet poboček snížit ještě o tři na 366. I tak ale budou mít její klienti k využití zhruba o polovinu víc míst než u dvou největších konkurentů, tedy ČSOB a Komerční banky.

Počet poboček

bankapobočky v srpnu 2023z toho pobočky s pokladnoupobočky v srpnu 2022
Česká spořitelna369144416
Komerční banka210116216
ČSOB19471198
Moneta140140154
Raiffeisenbank11948106
Fio banka868686
UniCredit664466
Creditas373737
Air Bank32032
mBank31031
Oberbank212021
Trinity Bank996
Hello Bank103
Max banka111
Equa bank38
celkem13167161411
zdroj: banky, Peníze.cz

Hlavním důvodem pro rušení pobočky je dlouhodobý denní pokles návštěvnosti, vysvětluje spořitelna. Mimo jiné i proto, že mnozí lidé využívají pobočku v místech, kde pracují, zatímco dřív preferovali poblíž bydliště.

„Využívání poboček hodnotíme kontinuálně. K uzavření v nějaké lokalitě přistupujeme, až když se prokáže, že ji setrvale využívají jen jednotky klientů denně. Jsme zpravila poslední bankou, která to v daném místě učinila,“ říká Kropík.

V místech, kde pobočky zrušila, spořitelna ponechává svůj bankomat, na němž vedle výběru umožňuje také vklad hotovosti. Dostupné na něm jsou i další služby jako zadání jednorázového i trvalého platebního příkazu, platba „složenky“, dobití kreditu mobilního telefonu, změna PIN nebo zobrazení limitu platební karty.

K významnějšímu rušení poboček letos po delší době přistoupila i Moneta Money Bank. Před rokem jich provozovala 154, teď jich má 140 – stále jde ale o čtvrtou nejrozsáhlejší síť po České spořitelně, Komerční bance a ČSOB.

„K zavření 14 poboček došlo během letošního prvního čtvrtletí. Co se týká další případné optimalizace naší pobočkové sítě, situaci pravidelně analyzujeme,“ říká mluvčí Zuzana Filipová. Jde o největší snížení počtu poboček od roku 2000. Před tím Moneta rušila až dvacet poboček ročně.

Anketa

Jak často chodíte na pobočku?

Druhou největší síť má Komerční banka: v současnosti 210 poboček, což je oproti loňskému srpnu o šest méně. Výraznější zmenšení sítě nyní neplánuje. „Naši pobočkovou síť považujeme aktuálně za prakticky optimalizovanou,“ potvrzuje mluvčí Šárka Nevoralová. Podle plánu by síť poboček měla do konce roku 2025 klesnout na dvě stě, řekl člen představenstva KB Miroslav Hiršl v dubnovém rozhovoru pro Peníze.cz.

K razantnímu zavírání poboček Komerční banka sáhla už v roce 2020, kdy se v reakci na změnu chování klientů a koronavirová omezení rozhodla urychlit tříletý plán na redukci pobočkové sítě. Tehdy jich zavřela zhruba stovku. Loni k 1. dubna pak zrušila další významný počet: 25 poboček.

Třetí největší síť retailových poboček má skupina ČSOB – je jich 194 včetně obchodních míst Hypoteční banky. „Meziročně jsme snížili počet poboček o čtyři, jejich plošné zavírání neplánujeme. Fyzická dostupnost banky je stále důležitá pro klienty, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí využívat nabídky digitální obsluhy,“ upřesňuje mluvčí skupiny Patrik Madle. Pokles podle něj souvisí s postupným začleňováním poboček Hypoteční banky do retailové sítě ČSOB.

Skončila Equa, přijde Partners Banka

Významný vliv na celkový počet za poslední rok mělo začlenění Equa bank do Raiffeisenbank. Při fúzích se banky zbavují „duplicitních“ poboček, které jsou na podobných místech. Stejně postupovala i Raiffeisenbank: Equa ještě loni v srpnu obsluhovala klienty na 38 pobočkách, především ve větších městech, Raiffeisenbank nakonec do své sítě pak začlenila jen část převzatých poboček.

Pobočkovou síť samotné Raiffeisenbank tvořilo před rokem 106 poboček, po spojení s Equa a optimalizaci sítě je to v současnosti 119 poboček. „Do konce letošního roku neplánuje uzavření žádné ze stávajících poboček. Žádné výrazné změny neplánujeme ani pro rok 2024,“ říká mluvčí Tereza Kaiseršotová.

Odchod z českého trhu letos na jaře oznámila Hello bank. Ze tří poboček zůstává v provozu jediná (v Praze), zbylé dvě (v Brně a Ostravě) od poloviny roku zavřela.

Nejvíce bankovních poboček bylo v Česku v roce 2013, vyplývá ze statistik České národní banky. Její čísla jsou o pár desítek vyšší než ta naše, protože vedle čistě retailových bank zahrnují všechny „organizační jednotky bank“ včetně zastoupení zahraničních bank, které nejsou pro běžné klienty dostupné. Přesto: ke konci roku 2013 měly banky v Česku podle ČNB rekordní počet celkem 2076 obchodních míst, od té doby postupně ubývají. Nejvíce – skoro dvě stovky – jich zaniklo v covidovém roce 2020.

V blízké době se klesající trend obrátí – přinejmenším dočasně. Celkový počet poboček v Česku totiž výrazně stoupne díky startu nové banky, kterou plánuje spustit skupina Partners. Ta má přes 150 poboček – všechny se mají změnit na pobočky Partners Banky. Tím vznikne čtvrtá největší síť po České spořitelně, Komerční bance a ČSOB.

Chcete výhodně zhodnotit peníze? Poradíme!

Najdeme vám i firmě termínovaný vklad s nejvýhodnějším zhodnocením. Spořit můžete jen 3 měsíce nebo klidně 10 let.

Menší banky v posledním roce rozsah pobočkové sítě nezmenšily. Některé ji v posledních letech dokonce rozšířily. Teď připouštějí, že pobočková expanze skončila – aspoň prozatím. Přestože dál nabírají nové zákazníky.

„Pobočky Fio banky plánujeme tak, aby naše síť byla efektivní a nemuseli jsme tak nějaké po pár letech provozu zavírat,“ říká mluvčí Jakub Heřmánek. Fio provozuje 86 poboček, tedy stejně jako před rokem, na podobné úrovni se jejich počet držel i v předchozích čtyřech letech. „Pobočky spíše přesouváme do míst, kde zaznamenáváme větší zájem. Současnou pobočkovou síť plánujeme zachovat, případně mírně rozšiřovat,“ upřesňuje Heřmánek.

Také v Air Bank, která má nyní 32 poboček, zůstává jejich počet dlouhodobě na stejné úrovni. „Už při našem startu jsme dali za cíl mít mezi 30 a 40 pobočkami a tento plán naplňujeme. Změny v jejich počtu nyní neplánujeme, protože si myslíme, že naše pobočková síť je v tomto ohledu optimálně nastavená,“ říká mluvčí Roman Macháček.

K úpravám v současné síti Air Bank může dojít kvůli lepšímu umístění pobočky. „Může to být například v rámci jednoho obchodního domu nebo jednoho města. Proto jsme letos v červnu využili možnost mít pobočku na Strossmayerově náměstí v Praze – namísto v obchodním centru Palladium,“ vysvětluje Macháček. Jde o bývalou pobočku Sberbank, která přišla o licenci po ruské invazi na Ukrajinu.

Tři bývalá místa Sberbank v krajských městech převzala Trinity Bank a zvýšila tak celkový počet svých poboček ze šesti na devět.

UniCredit má v Česku 66 poboček – stejně jako před rokem. Podle mluvčího Petra Plocka žádnou změnu v rozsahu sítě nechystá. „Počet našich poboček je stabilní a momentálně změny neplánujeme. K restrukturalizaci došlo již v roce 2021,“ potvrzuje Plocek.

Pokladny jako konkurenční výhoda

Dál klesá i počet bankovních přepážek na příjem a výdej hotovosti. Takzvané bezhotovostní pobočky, kde služby živých pokladníků převzaly vkladové bankomaty, nejprve zavedly nízkonákladové banky, stále víc se však prosazují i v těch tradičních.

Z trojice největších bank má největší podíl bezhotovostních poboček ČSOB – pokladna zůstala už jenom na 71 z celkem 194 poboček.

Česká spořitelna meziročně snížila počet svých poboček s pokladním službou o pětinu na 144, což je zhruba 40procentní podíl v její síti. Přibližně 40procentní podíl mají pobočky s pokladnou také v síti Raiffeisenbank.

Spořitelna chystá další rušení pokladních míst. „Ke konci roku plánujeme mít 136 poboček s pokladní přepážkou, v únoru 2024 pak okolo 130. Předpokládáme, že dále již počet pokladních přepážek snižovat nebudeme,“ upřesňuje mluvčí Lukáš Kropík.

Hotovostní operace podle něj tvoří už jen velmi malý zlomek z požadavků, s nimiž lidé na pobočky chodí. „Drtivá většina příchozích potřebuje finančnímu poradenství, případně poradit s ovládáním digitálního bankovnictví. Trend rušení hotovostních přepážek bude i nadále reagovat na zájem klientů o hotovostní služby na pobočkách a v místech, kde budeme dlouhodobě registrovat pouze jednotky klientů týdně, kteří přijdou na pobočku kvůli výběru nebo vkladu hotovosti, budeme nuceni hotovostní přepážky ukončit,“ dodává Kropík.

Znáte je?

Zdroj: Shutterstock

Přesně podle mého gusta – takový bude, doufejme, dnešní kvíz. Zažijete pocit příjemné svěžesti, ale vypravíme se i hluboko do minulosti. S námi to zvládnete!

I kvíz můžete mít rádi. Ukažte, jak znáte slogany bank

Komerční banka v posledním roce snížila počet poboček s pokladní službou o čtyři na 116. Živé pokladníky má stále na víc než polovině svých poboček. Ještě významnější podíl – asi 67 procent – tvoří pobočky s pokladnou v síti UniCredit.

Všechny pobočky s hotovostní pokladnou mají pro běžné klienty stále Moneta, Fio, Creditas a Trinity. S výjimkou jedné bezhotovostní pobočky má pokladníka všude také Oberbank. Jejich zástupci ujišťují, že změnu strategie neplánují. Provozování hotovostních pokladen na všech pobočkách považují za jednu z konkurenčních výhod.

„Naší filozofií je umožnit klientům co nejjednodušší přístup k hotovosti, z tohoto důvodu máme pokladní služby na všech svých pobočkách. Tento přístup měnit nebudeme,“ odpovídá mluvčí Monety Zuzana Filipová. „Pokladní hotovostní služby jsme nikde nerušili a určitě je chceme stále zachovat na všech pobočkách,“ říká také mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Naopak jako čistě bezhotovostní fungují od začátku Air Bank, mBank a Hello bank. Pobočky s pokladnami neměla ani Equa bank.

Takhle už je to optimální?

Zástupci bank i tentokrát očekávají, že významnější zavírání poboček v Česku ve střednědobém výhledu nehrozí. A stejně jako v předchozích letech mluví o rostoucím důrazu hlavně na poradenství.

„Počet poboček České spořitelny bude buď stagnovat, nebo případně mírně klesat. Velikost pobočkové sítě průběžně optimalizujeme – to znamená, že pobočky přesouváme do míst, kde naši klienti tráví většinu svého času, což jsou vedle jejich domovských obcí i místa, kde pracují,“ říká mluvčí Lukáš Kropík.

Také podle mluvčího ČSOB větší zaměření bank na digitalizaci služeb nemusí být nutně provázet významné rušení poboček. „Úbytek kamenných poboček může nastat ve městech, kde mají banky více obchodních míst, ale předpokládáme, že většina bank bude chtít zachovat svoji geografickou dostupnost. Nám se jeví počet poboček ČSOB kolem 200 obchodních míst na Českou republiku jako zhruba optimální,“ odpovídá Patrik Madle.

„Do budoucna očekáváme posilování trendu snižování transakčních operací v kamenných pobočkách a další rozvoj vzdálené obsluhy klientů, například prostřednictvím videobankéřů. O to více se pobočky zaměří na poradenství a vzdělávání svých zákazníků v oblasti finančních služeb, finanční gramotnosti i v orientaci v ‚digitálním‘ světě. Uvedené trendy se budou i nadále promítat do celkového počtu poboček. Samozřejmě bude i více záležet na obchodní strategii jednotlivých bank, jejich cílech v oblasti provozní efektivity a především na chování a očekávání zákazníků,“ říká mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services