Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 23. 3. 2024
Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie. Lenochod spálil deset milionů dolarů, ale lidi ho stejně milují. Je tu další Týden v kryptu.
Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Chtěli byste koupit bitcoin za 8900 dolarů (asi 208 tisíc korun)? Mohlo se vám to povést na burze BitMEX.

Podle všeho tu někdo nabídl naráz přes 400 bitcoinů za tzv. market order. To znamená, že v podstatě řekl „prodám za jakoukoliv cenu“. A pokud na burze zrovna není dostatek poptávajících, cena volně padá dolů. Někdo tak prodal bitcoiny nesmyslně levně a prodělal miliony dolarů. Dost lidí se přiklání k názoru, že nešlo o ukliknutí a za nepovedený obchod vůbec nemůže člověk, ale chybný algoritmus. 

BitMEX všechny ujistil, že věc vyšetřuje a že peníze jeho zákazníků jsou v bezpečí.

Kromě tohoto výstřelku už byl pro bitcoin týden v podstatě nudný. Pokračovala ozdravná korekce, cena klesla v půlce týdne pod 61 tisíc dolarů (asi 1,427 milionu korun) za minci, tedy 17 procent pod nedávný rekord na necelých 74 tisících dolarech (1,8 milionu). Ve středu se ale jojo začalo vracet: v pátek byl bitcoin k mání za cenu okolo 65 tisíc dolarů (1,52 milionu korun).

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Japonská bitcoinová penze

Největší penzijní fond na světě, tedy japonský státní penzijní fond GPIF, nechce zůstat pozadu, reaguje „na významné ekonomické a společenské změny a technologický pokrok“ a shání info o bitcoinu. Fond, který spravuje aktiva za 1,4 bilionu dolarů (32,7 bilionu korun), tedy nechává číst studie, zkoumá analytické nástroje a příklady investic a zkrátka zvažuje, jestli by pro něj bitcoin nebyl dobrý nástroj na diverzifikování portfolia.

Podobně fond analyzuje možnosti investic do drahých kovů, třeba do zlata. Ani to zatím v portfoliu nemá, považuje ho za nelikvidní. Fond drží japonské i zahraniční dluhopisy a akcie, investuje do soukromého kapitálu, nemovitostí a infrastruktury. 

To, že si fond proklepává bitcoin samozřejmě neznamená, že do něj nakonec investuje. Jiné penzijní fondy už to ale udělaly, například penzijní fond houstonských hasičů nebo jihokorejský National Pension Service.

Spiknutí uhlí a bitcoinu

Těžaři bitcoinu se kolektivně ohradili proti obviněním americké odnože Greenpeace, pokud jde o dopad jejich činnosti na životní prostředí. Greenpeace tvrdí, že odhalila hluboké vazby těžby bitcoinu na průmysl fosilních paliv, politickou pravici v čele s bratry Kochovými  a „popírače klimatu“.

„Bitcoin poskytuje pomáhá udržovat v chodu špinavé uhelné a plynové elektrárny a tím zachraňuje fosilní paliva. Nikoho by nemělo překvapit, že společnosti, které fosilní paliva těží, a popírači klimatu (sic!) jsou tímto odvětvím nadšeni,“ přidržuje se americká Greenepeace ve své „studii“, která „odhaluje loutkovodiče v pozadí“, mýtu o energeticky nenažraném bitcoinu (v podkladech samozřejmě uvádí i halucinace ze stejného zdroje o tom, kolik bazénů vody stojí jedna bitcoinová transakce).

„Zvýšená poptávka těžařů po energii zatěžuje elektrické sítě a zvyšuje náklady pro poplatníky, přičemž pro rozšíření obnovitelné energie nedělají téměř nic,“ tvrdí Greenpeace,

Pierre Rochard, viceprezident společnosti Riot Platforms, to reagoval lakonicky: „Těžaři bitcoinů, kteří nevyužívají obnovitelné zdroje energie, jednoduše zkrachují.“

Isaac Holyoak, ředitel komunikace společnosti CleanSpark, zase tvrdí, že firma napájí svá těžební zařízení z 81 % bezuhlíkovou energií, a poznamenává, že obnovitelné zdroje jsou pro podnikání jednoduše levnější než uhlí.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Vyjádřete se, komisaři

Několik společností se sídlem v USA údajně obdrželo předvolání od Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) s žádostí o poskytnutí dokumentů a finančních záznamů souvisejících s obchody s Ethereum Foundation. Podle lidí obeznámených se záležitostí zahájila komise tažení k zařazení etheru po přechodu z proof-fo-work na -proof-of-stake mezi cenné papíry.

Předseda komise Gary Gensler odmítal dřív odpovědět na přímé otázky, jestli ether spadá jako cenný papír do působnosti komise. Tvrdil ovšem, že bitcoin, ether a další nebyly cennými papíry v roce 2018. Komise už schválila burzovně obchodované fondy (ETF) vázané na etherové futures, ale teď ji čeká rozhodování, zda schválí nebo zamítne spotové ETF.

Společnost Prometheum, jedna z mála společností, která má od amerických regulátorů schválení jako účelový broker-dealer pro cenné papíry digitálních aktiv, v únoru oznámila, že plánuje nabízet institucionální služby úschovy etheru. Tím vyvolala tlak na komisi, aby konečně firmám, které chtějí s kryptoaktivy nakládat v souladu se zákony a vyhnout se problémům, dala jasné stanovisko.

Lenochod přežil svou smrt

Slerf, token s motivem lenochoda vydaný v pondělí v ranních hodinách v Asii, vykázal za 24 hodin objem obchodů přes 2,7 miliardy dolarů (přes 63 miliard korun). Šlo celkem o 800 tisíc transakci 130 tisíc individuálních obchodníků.

Je to dost. Seriózní burzovní aplikace na ethereové síti měly za stejné období obrat 2,3 miliardy dolarů (necelých 54 miliard korun). 

Objem obchodů s bezcenným memecoinem je šílený sám o sobě, ale celá věc je ještě bláznivější.

Minulý týden totiž jeho vývojář na síti X zveřejnil výkřik, že omylem nenávratně „spálil“ deset milionů dolarů (234 milionů korun), které vybral v předprodeji. Jenže ani tohle lidi neodradilo, naopak skládali se, nabízeli pomoc – a snad trh poháněly i tyhle emoce, s tokeny se obchodovalo o sto šest. Slerf byl uveden na burzy, jako je třeba Jupiter a Orca, a jeho cena se z počáteční hodnoty blízké třem centům (70 haléřů) během několika hodin vyšplhala až na 1,4 dolaru (skoro 33 korun).


Rychlovka pod čarou: Prezident Salvadoru Nayib Bukele potvrdil, že jeho země bude nakupovat jeden bitcoin denně, dokud bude možné bitcoiny za fiat měny kupovat.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services