Investiční chyby: Bezmezně věříte expertům

Martin Tománek | rubrika: Seriál | 16. 5. 2013 | 14 komentářů
Chcete se rychle zbavit peněz a odejít do hor pást kozy, ale rozdávat chudým se vám nechce? Máte zlobivé děti, tak ať jim po vás radši nic nezbude? Nejste si jistí, jestli by vás miloval či milovala, kdybyste neměli v kapse ani troník? Martin Tománek vám v novém seriálu ukáže, jak snadné je ztratit majlant špatným investováním. Pro vás ovšem dobrým, vy přece nechcete vydělat.
Investiční chyby: Bezmezně věříte expertům

V každodenním životě často spoléháme na rady odborníků a v investování to není jinak. Stačí se podívat na webové stránky CNBC a objevíte spousty investičních doporučení. Doporučení z různých zdrojů – od ekonomů, bankéřů, makléřů, investičních poradců. Kupujte toto, prodejte tamto, této investici se zdaleka vyhněte, tato firma je další Apple, krize končí, krize začíná a podobně. Jsou ale tyto rady užitečné?

Bohužel platí, že zdarma je dostupných mnoho špatných rad. Po těchto špatných radách je ovšem tak vysoká poptávka, že trh zajistí, aby se objevila i nabídka. Pojďme si uvést pár příkladů. V srpnu 2011 analytici vážené americké investiční banky JP Morgan Chase předpověděli, že cena zlata koncem roku dosáhne 2500 dolarů za unci. Výsledek? Nejenže se cena této úrovni ani zdaleka nepřiblížila, ale zlato si od té doby prošlo i velmi slušnou korekcí až k současné ceně kolem 1450 dolarů.

Cena zlata na newyorské burze

Zdroj: peníze.cz

Jiný příklad. V dubnu 2012, v době vrcholící jablečné mánie, dostala akcie Applu první cílovou cenu přesahující 1000 dolarů, to jest některý ze slovutných analytiků řekl, že taková by podle něj měla být cena za jednu akcii. V té době probíhala na Wall Street oblíbená hra „kdo přijde s nejvyšší cílovou cenou Applu“. Následný vývoj je celkem dobře známý. Akcie po zveřejnění této předpovědi ještě pár měsíců rostla, ale potom přišel pokles, který řadu investorů připravil o nemalé peníze.

Je jasné, že analytici vědí mnohem méně, než si mnozí myslí, a že úspěšnost jejich předpovědí je zhruba rovna pravděpodobnosti, že při hodu mincí padne orel (předpokládejme pro tuto chvíli, že na jedné straně mince skutečně orel je). Na trhu se ovšem čas od času objeví člověk, který si získá pověst investičního génia. Alespoň na chvíli.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Andy Zaky a jeho Apple Model Portfolio

Příběh Andyho Zakyho je příběh analytika, kterému se v krátké době podařilo ztratit miliony dolarů. Nutno podotknout, že to nebyly jeho vlastní peníze, ale peníze klientů. Vraťme se ale na začátek příběhu.

Andy Zaky sice studoval práva, ale svou pozornost zaměřil trochu jiným směrem – na obchodování na burze. Zaky prohlašoval, že se mu podařilo získat dovednosti potřebné k předvídání, kdy je určitá akcie překoupená (kupci vyhnali její cenu moc vysoko, a proto lze očekávat pokles) a kdy je naopak přeprodaná (lze očekávat růst). Jeho oblíbeným cenným papírem byl – chvíle napětí – Apple. Zaky se určitě nejevil jako tuctový analytik. Dařilo se mu totiž velmi přesně odhadovat čtvrtletní výsledky firmy, počet prodaných iPhonů a dokonce i pohyby kurzu samotné akcie. A nejednalo se o jedinou úspěšnou předpověď, ale o celou sérii. Například 17. května 2012 zveřejnil svou prognózu a doporučil koupit Apple. Tedy pouze dva dny předtím, než akcie zamířila o třicet dolarů výš a zahájila své čtyřměsíční tažení za metou 700 dolarů.

Ze Zakyho se stala celebrita, která si získávala stále více příznivců. Záhy zpoplatnil svůj newsletter Bullish Cross, v němž za 49 dolarů měsíčně poskytoval každodenní analýzy trhu. V jednom newsletteru napsal, že v Applu spatřuje snadný pětisetprocentní (!) zisk s velmi nízkou mírou rizika. Později newsletter otevřel novým předplatitelům, od kterých dostával 200 dolarů měsíčně. Na svém vrcholu měl Bullish Cross 700 předplatitelů.

Pád

Cena akcie Applu nadále rostla a Zakyho proslulost se rychle šířila. Andy ale nezůstal pouze u newsletteru. Napadlo ho, vzhledem k přesnosti jeho předpovědí, že by své schopnosti mohl využít i jinak. Koncem roku 2011 založil hedge fond, který se v podstatě zaměřoval pouze na Apple. Koncem roku 2012 měl fond 28 investorů s průměrnou investicí 378 000 dolarů. Potom přišly potíže. Během jediného měsíce se Zakymu podařilo špatnými sázkami ztratit téměř polovinu kapitálu fondu. Zaky spekuloval na pokles Applu a akcie se vydala druhým směrem. Potom přišla další rána, když spekuloval na růst a akcie se vydala na jih. Koncem roku 2012 potom Zaky investorům poslal zprávu, ve které stálo: „S velkou lítostí vás musím informovat, že během tohoto dramatického období fond utrpěl velmi vážné a do značné míry nevratné ztráty. V současné době nedává odkup téměř žádný smysl, neboť závazky fondu jsou vyšší než jeho kapitál.“

Vývoj ceny akcie Apple Computers

Zdroj: peníze.cz

Hvězda Andyho Zakyho pohasla. Receptem na katastrofu byly obchody s deriváty (s využitím finanční páky) a vyřazení slova diverzifikace ze slovníku. To ale není všechno. Miliony dolarů, o které přišli ve fondu hlavně zámožní investoři, kteří si byli vědomi rizik, blednou ve srovnání se ztrátami odběratelů newsletteru, kteří se řídili Zakyho radami. Tito investoři totiž občas nechápali ani základní principy investování a především nerozuměli investičním nástrojům, se kterými obchodovali. Jak se ale vyjádřila jedna investorka na adresu Zakyho: „Byl cool, neplácal kraviny, dával smysl.“

Anketa

Komu věříte v investicích vy?

Apple vyšel z módy..

Ani náhodou nechci tvrdit, že všichni analytici, poradci a makléři jsou zbyteční. Na trhu mají bezesporu své místo, nicméně investoři by měli se získanými informacemi nakládat velmi opatrně. Dvojnásob to platí u makléřů, kteří své klienty nezřídka motivují k častému obchodování a zásobují je různými „zaručenými“ tipy a „žhavými“ akciemi. Benjamin Graham kdysi kousavě poznamenal, že brokerské firmy se usilovně snaží pomoci svým zákazníkům vydělat peníze tam, kde jsou téměř s matematickou jistotou odsouzeni peníze nakonec prodělat. Kdykoli, kdy uslyšíte v souvislosti s nějakou investicí slova vysoký výnos, nízké riziko nebo životní příležitost, měli byste být na pozoru.

Závěrem zpět k Applu. Před rokem se analytici předbíhali v tom, kdo přijde s optimističtějším výhledem. Ti samí analytici dnes upozorňují na to, jak je budoucnost Applu kvůli rostoucí konkurenci nejistá, jak zlatá éra skončila, jak je Steve Jobs mrtvý (mimochodem skvělý postřeh), jak firma postrádá jasnou vizi a podobně. Možná je čas koupit si pár akcií Applu. A dobrá rada na závěr: předchozí větu ignorujte. 

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2013 18:29, brbla

zdravíčko, šéfe.

Já vidím problém obecně v tom, že je i velmi relativní onen pojem , že někdo něčemu ve světě investic rozumí... Osobně si myslím, že to ale asi zrovna moc analytiků nebude a jak kdysi někdo prohlásil - většina odborníků na finance vydělala peníze jen vydáním knih s jejich moudry a ne vlastním investováním... a na teorie jsme jako Češi fakt kanóni...

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2013 6:50, pb.

Když jsem četl odstavce o Andy Zakym, nevěřícně jsem kroutil hlavou. Pevně věřím, že zlikvidovat účet a přijít o všechny peníze je velmi snadné, takže prvním a zásadním pravidlem, daleko před "diversifikací", je pravidlo o řízení rizika. Prostě je nutné obchodovat tak, aby mě několik neúspěšných obchodů nepoložilo a abych měl na další obchody, až se zase štěstí obrátí.

Každý v trzích najde jen to, co tam hledá - kdo tam jde hledat svou neomylnost, nechť nečeká, že najde peníze.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opice vydělá na burze víc než analytici

7. 4. 2013 | Tereza Mynářová | 8 komentářů

Opice vydělá na burze víc než analytici

Pokud by si měl šimpanz sestavit vlastní náhodné portfolio, tak se mu bude dařit lépe než makléřům, kteří počítají indexy podle zavedených pravidel.

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

25. 7. 2012 | Michal Valentík

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

Středa 11. července 2012. Letní ráno nebylo pro některé investory idyla. Kdo držel akcie německé solární společnosti Centrotherm Photovoltaics, šel 10. července spát s pocitem, že jeho... celý článek

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

23. 7. 2012 | Jan Traxler | 8 komentářů

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

Chcete si zaspekulovat? Hledáte vysoké zhodnocení a nevadí vám riskovat? Pak zvažte akcie společnosti Nokia, které jsou na nejnižší hodnotě od roku 1994.

Malé peníze: Facebook na burze, kupujte akcie! Nebo ne?

22. 2. 2012 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Facebook na burze, kupujte akcie! Nebo ne?

Tento týden jsme pro Jana Müllera ze serveru Malé peníze vybrali z dotazů čtenářů Peníze.cz jeden velestručný a veleaktuální: „Vyplatí se koupit akcie Fejsbůku?“

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

8. 11. 2011 | Roman Baroš | 7 komentářů

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

Co se stane, když... V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se učili, do čeho neinvestovat. Dnes si řekneme o tom, co nám hrozí, když už jsme svoje peníze do něčeho dali.

Partners Financial Services