Opice vydělá na burze víc než analytici

Pokud by si měl šimpanz sestavit vlastní náhodné portfolio, tak se mu bude dařit lépe než makléřům, kteří počítají indexy podle zavedených pravidel.
Opice vydělá na burze víc než analytici

Vyplývá to z výzkumu na Cass Business School v Londýně. Tamní akademici vytvořili 10 milionů nahodilých portfolií a srovnávali, jak by se jim dařilo ve srovnání s odborně sestavenými indexy.

Simulovaná opice

Ve skutečnosti živá zvířata nevyužili. Systém založený na štěstí má ale odpovídat situaci, ve které by si jednotlivé akcie vybírala opice.

Autoři nechali počítač, aby zvolil tisíc akcií od tisícovky největších amerických společností. Akcie každého podniku se přitom v tomto virtuálním portfoliu mohla objevit v libovolném množství – třeba i tisíckrát. Každá akcie měla stejnou váhu, a to 0,1 procenta. Tento pokus zopakovali v deseti milionech případů pro každý z roků 1968 až 2011.

Anketa

S kým byste investovali na burze?

Kromě toho vytvořili z těch samých akcií „profesionální portfolio“. Jelikož se jednalo o hodnotově vážený index podle tržní kapitalizace, tak každá společnost získala určitou váhu. Ta se běžně počítá podle podílu ceny její akcie na celkové hodnotě všech zastoupených cenných papírů.

„Mohli jsme samozřejmě pro srovnání použít některý ze známých indexů, třeba S&P 500 nebo FTSE-100. Rozhodli jsme se ale pro férové srovnání, takže jsme sestavili náš vlastní index,“ vysvětlují autoři ve své studii.

„Výsledky byly poměrně šokující,“ říká profesor Andrew Clare pro list Financial Times. Téměř všichni „šimpanzi“ překonali hodnotu oficiálního indexu.

Stodolarová investice na amerických burzách by mezi lety 1968 a 2011 vzrostla nejvýše na pět tisíc dolarů. Zato polovina „opic“ vygenerovala více než 8700 dolarů, čtvrtina více než 9100 dolarů a 10 procent z nich přes 9500 dolarů.

Další opičí pokusy

Profesoři z Londýna nejsou první, kdo prokázal, že pečlivě zvolená strategie nemusí vést k nejlepším výsledkům.

Na konci prosince informoval magazín Forbes o experimentu společnosti Research Affiliates, která došla k témuž závěru.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2013 10:57, SpookY

Kdysi dávno v jedné zapadlé indické vesničce oznámil vesničanům jeden muž, že vykupuje opice za 10$ za kus.

Vesničané věděli, že v okolí vesnice jsou spousty opic. Odešli tedy do lesa a opice začali chytat.

Muž vykoupil tisíce opic za slíbenou cenu 10$ za kus. Počet opic se ale snížil a vesničané je přestali lovit. Muž tedy oznámil, že opice vykoupí za 20$ a vesničané se opět vypravili do okolí a začali chytat opice.

Vzápětí počet opic ještě více poklesl. Vesničané je přestali lovit a vrátili se na své farmy. Muž tedy zvýšil cenu na 25$ za kus, ale i tak bylo velmi těžké vůbec nějakou opici chytit. Bylo jich již velmi málo.

Nyní muž oznámil, že bude opice vykupovat za 50$, ale bohužel musí odjet do města, takže zatímco on bude ve městě, bude jej zastupovat asistent, který bude opice vykupovat jeho jménem.

Zatímco byl muž ve městě, jeho asistent oznámil vesničanům: „Podívejte se na všechny tyto opice v klecích, které od vás muž vykoupil. Já vám je prodám za 35$ a až se muž vrátí z města, můžete mu je prodat za 50$, tak jak vám včera slíbil.

Vesničané dali dohromady všechny své úspory a opice od asistenta koupili.

Po tomto obchodu vesničané již nikdy neviděli ani onoho muže, ani jeho asistenta, jen opice byly všude okolo, tak jako na začátku.

Vítejte na Wall Street!

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 4. 2013 8:28

vyhozeny penize na vyzkum.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

akcie, burza, burzovní indexy, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

22. 3. 2013 | Juraj Urbančík | 4 komentáře

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

Akcie Telefóniky jsou nejníž za několik posledních let, aktuálně na úrovni z roku 2004. Každoroční výplata vysoké dividendy přinesla svou daň. Společnost vyplácí každoročně dividendu... celý článek

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

4. 2. 2013 | Peter Garnry | 2 komentáře

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank... celý článek

Akcie 2012: Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

21. 1. 2013 | Jan Traxler | 13 komentářů

Akcie 2012: Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

Ačkoliv to v lednu 2012 vypadalo na akciovou katastrofu, neskončil nakonec v prachu ani svět, ani akciové trhy. Index MSCI World vystoupal o 11 procent. Kromě bank, automobilek a biotechnologií... celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

3. 9. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Zhodnocení sedm až osm procent ročně je stále na delším horizontu reálné, i při pasivní správě. Jak ale dosáhnout... celý článek

Partners Financial Services