Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

Juraj Urbančík | rubrika: Analýza | 22. 3. 2013 | 4 komentáře
Akcie Telefóniky jsou nejníž za několik posledních let, aktuálně na úrovni z roku 2004. Každoroční výplata vysoké dividendy přinesla svou daň. Společnost vyplácí každoročně dividendu odpovídající desetině výnosu a my se podíváme, co to znamená pro hospodaření firmy. Je ještě čas přidat se k těm, kteří si ji užijou, nebo už jste prošvihli příležitost? Koupit, nebo prodat?
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

Společnost Telefónica Czech Republic vznikla v roce 2006 sloučením Českého Telecomu a Eurotelu Praha. Mateřskou firmou je Telefónica S.A., společnost, která sídlí ve Španělsku a nabízí telekomunikační služby po celém světě. Mateřská firma vlastní 69,41 procenta akcií Telefóniky Czech Republic, dvě procenta vlastní česká Telefónica sama (program zpětného odkupu) a zbylé akcie jsou volně obchodovatelné na Burze cenných papírů Praha.

Podnikání společnosti je soustředěno zejména na území České republiky, nicméně od roku 2007 operuje Telefónica také na Slovensku, prostřednictvím dceřiné společnosti Telefónica Slovakia, kterou stoprocentně vlastní.

K dalším aktivům Telefóniky patří pětinový podíl v akciové společnosti Informační linky, která provozuje známou informační službu 1188, vlastní rovněž společnost Internethome, poskytující internetové připojení.

Podnikání

Telefónica se zaměřuje na několik segmentů telekomunikačního trhu. Zákazníci, kteří využívají pevné linky, každým rokem ubývají, aktuálně jich je 1,5 milionu, za rok 2012 to znamená úbytek 5,2 procenta. V rámci mobilních služeb obsluhuje 5,1 milionu zákazníků, to odpovídá přírůstku 2,9 procenta. Přibývá také počet lidí, kteří si od Telefóniky pořizují vysokorychlostní internet, za rok 2012 jich přibylo pět procent a aktuálně jich je přes 915 tisíc. Společnost od roku 2006 nabízí také digitální televizi, v minulém roce této služby využívalo 141 tisíc zákazníků. Pod značkou BleskMobil poměrně nedávno společnost spustila prvního virtuálního operátora u nás.

Slovenská dceřiná společnost eviduje 1,3 milionu zákazníků – a zákazníci přibývají dvouciferným tempem, v roce 2012 to jejich počet vzrostl o 16,9 procenta.

Výnosy dlouhodobě klesají. Nejen kvůli ústupu pevných linek

Celkové výnosy české Telefóniky už řadu let klesají, ani v roce 2012 tomu nebylo jinak. Výnosy za loňský rok dosáhly celkové výše 50,5 miliardy korun, což představuje meziroční pokles ve výši 3,5 procenta. Tento pokles byl způsoben především nižšími výnosy v rámci fixního segmentu pevných linek, ale také vyššími náklady v mobilním sektoru. Vývoj celkových výnosů za poslední čtyři roky zobrazuje následující graf:

Co přináší Telefónice výnosy

Největší díl výnosů obstarávají hlasové služby, nicméně jedná se o segment, který nejvíce klesá (za rok 2012 pokles o sedm procent). Aktuálně dochází k výraznějšímu přechodu zákazníků k předplaceným službám, to je také důvod, proč klesají výnosy z paušálních služeb relativně pomaleji. Jediným stabilnějším sektorem, který nevykazuje každoroční pokles, jsou datové služby. Jedním z důvodů je rozšiřování smartphonů mezi zákazníky a s tím související rozšiřování internetového připojení v telefonech. Do segmentu „ostatní služby“ řadíme především SMS, prodej zboží a poskytování IT řešení větším společnostem. Tento segment vykazuje také relativně malé tempo poklesu. Strukturu výnosů v roce 2012 ilustruje graf:

Největší část nákladů Telefóniky tvoří odpisy a provoz sítí, nemovitostí a software. Významnou složkou jsou také osobní náklady, které tvoří přibližně 15 procent celkových nákladů. Ke konci roku 2012 Společnost zaměstnávala 6275 lidí, avšak tento počet se v posledních letech razantně snižuje.

Čistý zisk Telefóniky dosáhl v roce 2012 hodnoty 6,7 miliardy korun (pokles o 22 procent), což odpovídá 21 korunám na akcii. Navrhovaná dividenda z tohoto zisku ovšem činí 30 Kč na akcii.

Na dividendy firma doplácí

Společnost je známá tradičně vysokými dividendami. Výplatní poměr dividendy k čistému zisku se za posledních několik let pohybuje nad sto procenty. V praxi to znamená, že firma vyplácí víc peněz, než dokáže vydělat. Je to možné – firma v dividendách rozpouští zisky z minulých let, poslední dividenda (za rok 2011) byla částečně hrazena pomocí snížení základního kapitálu. Došlo ke snížení nominální ceny akcií ze sta na 87 korun. Dividenda vyplacená za rok 2012 má být spolufinancována pomocí snížení emisního ážia.

Program odkupu vlastních akcií

Společnost minulý rok započala program odkupu vlastních akcií. V rámci tohoto programu má dojít během následujících pěti let k zpětnému odkupu deseti procent akcií. Už v roce 2012 firma získala zpátky dvě procenta akcií, a to za celkovou částku 2,5 miliardy korun. Představenstvo schválilo návrh na odkup dalších dvou procent i v letošním roce.

Akcie Telefóniky: jak si stojí

Pro konzervy ne, spekulanti mají volné pole

Business model nastavený ve společnosti Telefónica Czech Republic v nás nezanechal příliš dobrý dojem. Výnosy z podnikání klesají už řadu let a ani nadále nevidíme mnoho příležitostí pro změnu trendu. Očekáváme další výrazný pokles výnosů z hlasových služeb, jednak kvůli tomu, že český telekomunikační úřad nařídil snížení terminačních poplatků, jednak kvůli technologickému vývoji, který bude klasickou telefonii stále víc zatlačovat do pozadí. Potenciál růstu vidíme v segmentu datového připojení.

Náklady firmy klesají výrazně pomalejším tempem než výnosy, což má za následek prudký pokles zisku.Vysoké odpisy v porovnání s relativně nízkými investicemi (2012: 6,2 mld. Kč) způsobují konstantní snižování hodnoty majetku.

Zadarmo!

Čerstvá burzovní data na vašem webu

Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzy akcií z pražské burzy. Stačí na svůj web či blog jen zkopírovat jednoduchý html kód. Zobrazovat samozřejmě nemusíte všechny akcie – zajímá vás jen ČEZ a Komerční banka? Zvolte si pouze je! Aktualizace probíhají průběžně během celého obchodního dne, takže i na svých stránkách budete mít vždy aktuální ceny českých akcií.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Velkou část majetku tvoří goodwill (17 %), který byl vytvořen při vzniku společnosti. Telefónica hospodaří s dlouhodobým dluhem ve výši tří miliard korun, který byl v roce 2012 obnoven na další čtyři roky. Vlastní kapitál se výrazně snižuje kvůli nastavené dividendové politice – vyplácení nerozdělených zisků či snižování základního kapitálu a emisního ážia. Jinými slovy: hospodaření mateřské firmy je pro českou Telefóniku vysloveně škodlivé, firma je dojná kráva, která nedostává dostatek příležitosti pro rozvoj a investice do budoucna.

Z výše popsaných důvodů nedoporučujeme dlouhodobou investici do akcií Telefóniky Czech Republic. Domníváme se, že cena akcií je na úrovni patnáctinásobku zisku za rok 2012 prakticky jen kvůli očekávání dividendy: tradiční dividendový výnos akcie se pohybuje na úrovni desíti procent a tomu také aktuální cena akcie odpovídá. Jenže – bohužel jako není dlouhodobě udržitelná vysokodividendová politika firmy, není dlouhodobě udržitelná ani cena akcie.

Pro krátkodobější spekulace ovšem může být akcie atraktivní. Dá se očekávat krátkodobý pohyb ceny akcie: v nedávných dnech došlo ke zrušení aukce frekvencí pro čtvrtého operátora. To přirozeně posiluje pozici všech operátorů stávajících. Nedávno se také objevily zprávy o možném prodeji Telefóniky novému vlastníkovi. Takové zprávy mohou působit krátkodobě jako stimul k růstu ceny.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

15. 3. 2013 | Jan Kurzeja

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

Neuplyne týden, aby se nějaká světová banka nedostala do maléru. Bankovní poplatky za malichernosti dráždí společnost. Co takhle postavit se na druhou stranu barikády a pokusit se na... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

8. 3. 2013 | Michal Kaszás | 1 komentář

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

Přes momentální problémy, ve kterých se ocitly některé z balkánských dcer Českých energetických závodů, zůstává ČEZ velkou jistotou.

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

19. 2. 2013 | Tomáš Knír

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

Vsadíte na sázení? Vyplatí se investice do akcií společnosti Fortuna? Kde jsou lepší sázkaři? Hledali byste je v Česku, na Slovensku, nebo v Polsku? Výroční zpráva společnosti Fortuna... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

13. 2. 2013 | Peter Bayer

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Partners Financial Services