Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

Tomáš Knír | rubrika: Analýza | 19. 2. 2013
Vsadíte na sázení? Vyplatí se investice do akcií společnosti Fortuna? Kde jsou lepší sázkaři? Hledali byste je v Česku, na Slovensku, nebo v Polsku? Výroční zpráva společnosti Fortuna nám tyto otázky zodpoví.
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

Společnost Fortuna Entertainment Group (FEG) je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Kromě Česka působí na trzích v Polsku a na Slovensku. Vedle klasického kurzového sázení v kamenných pobočkách provozuje také on-line sázení na internetu. V České republice vstoupila i na loterijní trh s vlastní loterií Loto.

Oblast kurzových sázek je velmi konkurenční, ale společnost těží ze své dvacetileté historie a zavedené značky. Z pozice středoevropského lídra udává trendy a nabízí kvalitní nabídku pro sázkaře.

Největší zastoupení z celkového počtu 1426 kamenných poboček má společnost v České republice (víc než 600), dále na Slovensku (412) a v Polsku (389). Nejen díky tomu je Česko hlavním generátorem zisku.

Zadarmo!

Čerstvá burzovní data na vašem webu

Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzy akcií z pražské burzy. Stačí na svůj web či blog jen zkopírovat jednoduchý html kód. Zobrazovat samozřejmě nemusíte všechny akcie – zajímá vás jen ČEZ a Komerční banka? Zvolte si pouze je! Aktualizace probíhají průběžně během celého obchodního dne, takže i na svých stránkách budete mít vždy aktuální ceny českých akcií.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Technické parametry emise a vlastnická struktura

Holding FEG má hlavní sídlo v Amsterdamu a na pražskou burzu vstoupil na podzim roku 2010 s upisovací cenou 105 Kč na akcii. Na konci roku 2012 byla akcie Fortuny za 85 Kč. Pro volné obchodování je k dispozici 52 milionů kusů akcií, z nichž 67,25 procenta vlastní společnost sídlící na Kypru, AIFELMONA HOLDINGS LIMITED, která je dceřinou společností investiční skupiny PENTA. Fortuna je zastoupena v indexu PX podílem 0,41 procenta.

Hospodaření

Společnost spustila v červenci 2011 vlastní loterijní hru s názvem Loto, která měla ambice nahradit loterii Sportka, provozovanou skomírající společností Sazka. Plán nevyšel, Sazka vstala z mrtvých a Sportka si udržela výsadní místo. Nicméně Loto se stalo profitabilní dvojkou na trhu s podílem mezi deseti a dvanácti procenty. 

V roce 2011 sázející u společnosti Fortuna prosázeli 409 milionů eur. Z toho víc než polovinu v České republice, třetinu na Slovensku a 12 procent v Polsku. Nově zavedená loterie přispěla téměř třemi procenty. Zajímavé je srovnání hrubých výher Fortuny (neboli hrubých proher sázejících) v jednotlivých zemích. V České republice byl hrubý zisk ze sportovních sázek 17 procent oproti dvacetiprocentní porci na Slovensku a sedmadvacetiprocentní v Polsku. Jinak řečeno, průměrný Čech z každé prosázené koruny získá zpět 83 haléřů, Slovák 80 a Polák pouze 73 haléřů. Velmi zajímavý je také osmatřicetiprocentní hrubý profit z loterijních her. Celková marže Fortuny po očištění od daní se pohybuje kolem pěkných 15 procent.

Zisky společnosti se oproti roku 2010 propadly o 34 procent. To bylo způsobeno zejména vstupem na český loterijní trh v roce 2011, jenž si vyžádal investice do nákupů a pronájmů nových obchodních míst, zvýšení nákladů na rozvoj technologií a více než dvojnásobný nárůst nákladů na marketing a reklamu. V roce 2012 firma pokračovala v rozšiřování svých služeb. V únoru jako první (a zatím jediná) získala licenci na provozování on-line sportovního sázení v Polsku. V téže zemi posílila i síť kamenných poboček. Učinila tak převzetím 80 poboček po odcházející společnosti Tipsport a tím se stala největším provozovatelem kurzových sázek v Polsku.

Snížení zisku se negativně projevilo na poměrových ukazatelích. Například ukazatel P/E (price to earnings ratio), který vypovídá o tom, jaký násobek ročního čistého zisku jsou investoři ochotni za akcii zaplatit, se zvýšil na 13. Důvodem byl pokles zisku společnosti, respektive čistého zisku na jednu akcii.

Dividendová politika

Při vstupu na pražskou burzu vedení společnosti avizovalo, že hodlá vyplácet 70–100 procent čistého zisku akcionářům. Slib zatím drží. V prvním roce svého působení na burze vyplatila 85 procent čistého zisku, v roce 2011 dokonce 90 procent (což činilo 0,23 eura na akcii).

Akcie Fortuny: jak si právě stojí

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Pro koho ano, pro koho ne

Vývoj kurzu akcie měl v roce 2012 mírně klesající tendenci, ale zdá se, že akcie společnosti Fortuna už našla svoji cenovou hladinu, zhruba mezi 80 a 90 Kč. Pokud nedojde k nějaké neobvyklé události, prudká změna pozice se neočekává. Společnost vykazuje pravidelný roční zisk a vyplácí slušnou dividendu (kolem sedmi procent ceny akcie). Přesto není vhodná pro konzervativního investora, který by si rád dopřál klidné spaní. Zisky společnosti jsou totiž ovlivněny několika faktory, například aktuální „formou“ sázkařů – může se stát, že firma bude několik týdnů či měsíců prohrávat. Dalším faktorem jsou měnící se daňové podmínky a regulace v jednotlivých zemích (v roce 2011 se prudce zvýšily daňové odvody v České republice, o rok dříve nastalo mírné zvýšení zdanění zisku v Polsku).

Dalším blikajícím kontrolním světýlkem v hospodaření firmy je, že má nejvyšší podíl účetní položky „goodwill“ na straně aktiv. Tvoří více než 50 procent bilanční sumy. V praxi to znamená, že kdyby došlo k nejhoršímu a firma byla nucena rozprodat svoje aktiva, za goodwill by neobdržela téměř nic. Tato skutečnost by měla znamenat stop pro konzervativní a dlouhodobé investory.

Na druhou stranu je firma v současné době s danou strukturou aktiv schopná generovat velmi zajímavý zisk. A pokud jste hravý typ člověka a rádi sázíte, tak proč si nevsadit na vítěze souboje Fortuna vs. sázkaři?

Výroční zprávu společnosti za rok 2011 najdete zde.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

13. 2. 2013 | Peter Bayer

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

11. 4. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

Každý týden odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze na otázky čtenářů Peníze.cz. Odpověď na tu dnešní nás mohla vést jen dvojím směrem: do hájemství matematiky, nebo ke kartářce. Není... celý článek

Kurzové sázky: miliardový byznys

21. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kurzové sázky: miliardový byznys

Kurzové sázení na sportovní události je koníčkem mnoha Čechů. Většina z nich však jen postupně sype peníze do kapes sázkových kanceláří. Vydělat si na živobytí zvládne tímto způsobem... celý článek

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

5. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

Česká republika je ráj hazardu. Na kasino či hernu narazíte takřka na každém kroku. Na to, co je hlavní příčinou tohoto stavu a jak hazard efektivně regulovat, jsme se zeptali Tomia... celý článek

Partners Financial Services