Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

Peter Bayer | rubrika: Analýza | 13. 2. 2013
NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se podíváme na hospodaření společnosti, její potenciál do budoucna a přiložíme svůj vlastní nezávislý názor na to, pro jaký typ investora je společnost vhodná.
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

Společnost New World Resources Plc (NWR) je jedním z předních producentů černého uhlí a koksu ve střední Evropě. Těží prostřednictvím své dceřiné společnosti OKD kvalitní koksovatelné a energetické uhlí pro středoevropský ocelářský a energetický průmysl. OKK Koksovny, dceřiná společnost NWR, je největším evropským výrobcem slévárenského koksu.

Společnost je registrovaná ve Velké Británii, s akciemi NWR se obchoduje na burzách v Londýně, Praze a Varšavě.

Uhlí společnost těží ve Slezsku – a to jak v jeho polské, tak i české části. Třetina odbytu je zajištěna v Česku (Arcelor Mittal, Moravia Steel, Dalkia, ČEZ, automobilový průmysl...). Do Polska, Rakouska a na Slovensko se exportuje asi po patnácti procentech produkce, osm procent do Německa a zbytek do Maďarska, Srbska a jiných zemí.

Rozděleno na sektory: 40 procent produkce jde do ocelářství, 25 procent do výroby elektřiny a do stavebnictví a zbytek do obalového průmyslu.

Technické parametry emise a vlastnická struktura

Aktuálně je vydáno víc než 260 milionů kusů akcií typu A a deset tisíc akcií typu B. Aktuální tržní kapitalizace firmy je kolem 20 miliard korun, můžeme ji tedy považovat za středně velkou firmu. Na burze se obchoduje pouze s akciemi typu A.

Akcie typu B jsou vázané na realitní byznys a jsou ve vlastnictví společnosti RPG Property BV,  která patří do skupiny podnikatele Zdeňka Bakaly. Zároveň ovšem víc než dvě třetiny akcií typu A patří BXR Group Ltd. – což je opět finanční skupina propojená se Zdeňkem Bakalou. Drobný investor těžko zjistí, k jakým konkrétním aktivům společnosti se vážou práva akcií typu A a B, proto považujeme tuto vlastnickou strukturu za neprůhlednou. Na poslední valné hromadě měla skupina BXR Group víc než 90 procent hlasovacích práv zúčastněných akcionářů. Z toho vyplývá, že celá firma je řízená jedinou skupinou, potažmo osobou.

Zisk je mezi akcie obou typů rozdělován poměrně nerovnoměrně. Ačkoliv je akcií A 26 000krát víc než akcií B, při rozdělování zisku za rok 2011 šlo ve prospěch akcií typu A jen 35krát víc peněz. Zisk na akcii A činil 0,47 centu a na akcii B 345,8 eura! Ještě zajímavější je pohled na výsledky za první pololetí 2012. Zisk na akcii A meziročně poklesl, ale zisk na akcii B vzrostl.

Akcie NWR: jak si právě stojí

Komodity na Peníze.cz

Grafy, články, analýzy

Byli jste hodní? Zlobili jste? Tak jako tak vám uhlí nepřineseme. Neobchoduje se totiž na newyorské burze.

Ovšem základní komodity, které tam je možné prodat i koupit, ty přinášíme: třeba ropu a zlato a pšenici. Komodity a futures v grafech, článcích a analýzách.

Hospodaření

V důsledku ekonomické krize klesá průmyslová výroba, a tedy i poptávka průmyslových podniků po komoditách, jako je uhlí. Index amerického uhlí klesl na nejnižší hodnotu od začátku roku 2009, kdy zuřila nejtěžší krize. Cena se dostala pod 200 bodů. Přitom ještě v létě 2011 dosahovala tato komodita ceny téměř 500 bodů. Vysoké výkyvy v ceně uhlí se promítají do hospodaření NWR. Jeho tržby i zisky klesají, a jestli bude pokles pokračovat tak, že se přetaví do ztráty, nebude firma moci vyplácet dividendy. To se ovšem stává většině těžařských společností– během ekonomické recese určitou dobu operují ve ztrátě, než dojde ke zotavení ekonomiky.

Dalším problémem NWR je relativně vysoký podíl cizího kapitálu a dluhu. Tento podíl je výrazně vyšší než u ostatních společností v oboru. Ke konci roku 2010 byl ukazatel Debt to Equity (D/E) 1,79. V roce 2011 však společnost dluh ještě navýšila, snížila vlastní kapitál a index D/E stoupl na varovných 2,15. Vysoké zadlužení s sebou nese vysoké náklady na úroky z dluhu, na které (spolu s dalšími finančními náklady) za první pololetí 2012 padla třetina provozního zisku firmy! Čas jde proti NWR, při klesajících tržbách se firma dostane do situace, že místo vydělávání peněz bude pouze splácet úroky z dluhů. A investoři nebo banky jí budou ochotné půjčovat jen za stále vyšší úrok, protože bude mít mnohem rizikovější profil.

Na druhou stranu, krátkodobá likvidita firmy (schopnost splácet krátkodobé závazky) je dobrá. Podle čtvrtletních výsledků za třetí kvartál roku 2012 vychází hotovost na akcii ve slušné výši 46,25 Kč. Firma tedy působí jako člověk, který si žije na dluh, ovšem neutrácí a peníze drží v hotovosti. Otázkou je, zda je racionální platit úroky za peníze, které nevyužívám.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Pro koho ano, pro koho ne

Dlouhodobí a konzervativní investoři by se měli titulu zdaleka vyhnout. Na blízké ozdravení firmy ukazuje málo indicií. Není vyloučen další prudký propad ceny akcie. Firma se obchoduje na úrovni 1,05 své účetní hodnoty (ukazatel P/BV). V tuto chvíli má zadlužená a ztrátová NWR možná cenu dokonce menší, než je účetní hodnota. Aktivní investoři ochotní podstoupit s vyhlídkou vyšších zisků vyšší riziko by měli sledovat situaci na trhu. Když se neočekávaně zlepší podmínky a ekonomika se začne zotavovat, akcie NWR poletí vzhůru rychleji než ostatní tituly. Fakt, že firma operuje na dluh, je totiž dvojsečná zbraň. Je to podobné, jako když se s akciemi obchoduje „na páku“. Když firma zvýší tržby a vytvoří zisk, zisk na akcii roste rychleji než u nezadlužené společnosti. Při poklesu tržeb rostou ztráty rychleji a k tomu máme ještě náklady na dluh.

Dá se říct, že firma je velmi riziková. A to kvůli volatilitě ceny jejího produktu (uhlí) a zároveň kvůli velkému podílu dluhu společnosti. Ovšem při současných cenách akcie je riziko slušně vyváženo vysokým potenciálem růstu v případě oživení trhů.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Jak investovat do komodit? Tři kapitáni, jedna loď

8. 2. 2013 | Martin Tománek | 5 komentářů

Jak investovat do komodit? Tři kapitáni, jedna loď

Do titulku posledního článku jsem vtělil otázku, jestli patří komodity do investičního portfolia průměrného investora, a přiblížil jsem debatu, která se na to téma dnes vede. Pokročíme.... celý článek

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

17. 12. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

Chcete termíňák s úrokem čtyři až šest procent ročně a zajištěním proti inflaci? Na pražské burze můžete koupit hned několik akcií s podobnými vlastnostmi. Ovšem pouze v případě dlouhého... celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

2. 7. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

Akcie těžebních společností nabízí zajímavý způsob, jak se dlouhodobě podílet na růstu cen komodit. Mnohé „komoditní akcie“ se dnes obchodují za příznivé ceny. Dlouhodobý dynamický... celý článek

Partners Financial Services