Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

Produktové listy.cz spočítaly, kolik vydělávají zajištěné investiční produkty. Výsledek? To už je lepší nechat peníze na spořicím účtu. Opatrnost v investování se Čechům vymstila. Stejně to skončí vždycky, když místo rozumu vítězí „zaručené výhody“.
Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

Zní to tak dobře: investujte své volné prostředky na tři roky (na čtyři, pět nebo šest let, říká se tomu „střednědobý horizont“) a po této době vyděláte dost peněz. Pokud „to“ půjde dobře. A i kdyby „to“ nešlo, máte garanci návratnosti sta procent investované částky (nebo aspoň devadesáti procent nebo... záleží na konstrukci produktu).

A vždycky existuje uvěřitelný příběh, proč investice „téměř“ jistě vydělá: investice do potravinářských firem (protože jídlo nikdy neomrzí), investice do komodit (protože akcie půjdou dolů), investice do akcií (protože teď jsou dole), investice sázející na propad (protože právě teď jsou akcie nadhodnoceny), investice do...

Produktové listy.cz

Server Produktové listy.cz se od roku 2007 prosekává džunglí finančních produktů, analyzuje jejich přebujelé podmínky, rozkrývá zavádějící formulace, čte poznámky pod čarou.

Pohled za oponu

Skutečnost je ale trochu jiná, všechno plyne ze struktury produktu. Zajištěné produkty se skládají z několika částí, proto se o nich někdy mluví jako o strukturovaných. Investovaná částka, řekněme sto tisíc korun, je (zjednodušeně řečeno) rozložena na tři díly. Ilustrační příklad může vypadat takto:

  • První část: 85 tisíc. Za tuto částku se nakoupí dluhopisy, které budou mít na konci investičního období hodnotu sta tisíc korun. Tím je zajištěna stoprocentní návratnost.
  • Druhá část: deset tisíc. Tato částka se použije na „krytí nákladů“ (počáteční, provizní, administrativní,...) a na zisk pro emitenta zajištěného produktu a distributora.
  • Třetí část: pět tisíc. Za tuto částku se koupí opce, která zajišťuje výnos v případě, že se investiční příběh stojící za strukturovaným produktem naplní.

Anketa

Dokážete odlišit realitu a reklamní kecy?

Tak. Pěkně nám to namalovali. A teď co to doopravdy znamená.

  • Část 1: Garance investované částky na konci není žádná garance. Pokud si pečlivě přečtete podmínky zajištěného produktu, zjistíte, že v případě krachu emitenta dluhopisu nemá investor nárok na vrácení zajištěné částky. Může se tak stát, že zajištěná investice na konci přinese například jen polovinu původně investované částky.
  • Část 2: Zajištěné produkty nejsou přímá investice. Významná část investovaných peněz je spotřebována na náklady, poplatky a zisk různých mezičlánků – bank, pojišťoven, investičních společností a distributorů. Nejedná se o nákladově efektivní způsob investování.
  • Část 3: Emitent opce ví mnohem lépe, jak se budou trhy vyvíjet. Pokud vyděláte vy (dostanete peníze navíc, zisk), znamená to, že on prodělá, bude to muset zaplatit. Věřte, že pravděpodobnost realizace zisku (přestože investiční příběh a historické výnosy říkají opak) je velmi, velmi, velmi malá.

Zároveň je třeba nezapomínat, že „zajištění“ se nevztahuje na počáteční poplatky nebo další související náklady (např. u zajištěného produktu zabaleného do životního pojištění může být povinná riziková částka).

Garantované produkty překoná i obyčejný spořicí účet

Mezi největší emitenty zajištěných produktů patří ČSOB. Podívali jsme se na 387 zajištěných produktů, které od roku 2000 nabídnula klientům. Celkem 210 produktů bylo k 15. březnu 2013 splaceno, známe tedy už investiční výsledek. Spočítali jsme průměrný roční výnos (bez zahrnutí poplatků) a výsledek je smutný: 1,23 procenta. Pokud bychom zohlednili například jednoprocentní počáteční poplatek, je výsledné zhodnocení 0,97 procenta. Srovnejme s některým spořicím účtem –

 

Roční průměrná hodnota (%)

Zajištěné produkty (2000–2012)

1,23

     - včetně počátečního poplatku 1 %

0,97

Výše inflace (2000–2012)

2,65

Zhodnocení ING konto (2001–2012)

2,23

Nejenže tedy zajištěné produkty nezvítězily nad inflací, navíc se ukázalo, že jsou i horší než spořicí účty. Je tak mnohem lepší nechat ležet peníze na spořicím účtu (na termínovaném vkladu, ve fondu peněžního trhu,...) než je vkládat do zajištěných fondů.

Už ze své podstaty jsou zajištěné produkty chybnou investicí, lze však očekávat, že se jim na českém trhu bude stále dařit. Odpor Čechů k riziku je tak velký, že raději budou mít „jistou“ nominální hodnotu. Není to první a ani poslední chyba, kterou čeští střadatelé dělají.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2013 18:24, Trouba

Jako spravny cesky trouba jsem se pred par lety nechal do zajisteneho fondu od CSOB nalakat - delka trvani 3 roky a par mesicu. Uz od prvniho vypisu jsem vedel, ze to byl vazne nesmysl. Vysledek me "investice" je krasne popsan v tomto clanku - uroky nepokryly ani poplatky, natoz inflaci...

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drahé mýty: Bez garancí nemáš šanci

29. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 4 komentáře

Drahé mýty: Bez garancí nemáš šanci

Jedním z nejrozšířenějších mýtů vůbec, a nemám na mysli jen ty finanční, je ten, že přežívají jen silní. To prostě není pravda. Často přežívá nikoli nejsilnější rváč, ale největší srab... celý článek

Reklamě po tlamě: dobře zašité RPSN

17. 12. 2012 | Dušan Šídlo | 17 komentářů

Reklamě po tlamě: dobře zašité RPSN

Banky před vánočními svátky zintenzivnily reklamní kampaně na spotřebitelské půjčky. Řinčí slevami, nabízejí bonusy, zdůrazňují svou flexibilitu. Ve všem tom lomozu ovšem tak nějak... celý článek

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

25. 4. 2012 | Jan Müller | 13 komentářů

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

Každá z nových bank se snaží něčím vytáhnout, zaujmout, nalákat. Air Bank přišla mezi jiným s „garancí TOP3“ – její spořicí účet má mít vždycky alespoň třetí nejlepší úrok na trhu.... celý článek

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

21. 9. 2011 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

Peníze.cz navázaly spolupráci se serverem Malé peníze. Jednou týdně odpovídáme na nejzajímavější čtenářské dotazy. Nedbáme o starosti magnátů, kam ulít pohádkové zisky. Zajímá nás v... celý článek

Nejvyšší zhodnocení v ČR podle České pojišťovny. Amatérismus, nebo demagogie?

23. 6. 2011 | Dušan Šídlo | 8 komentářů

Nejvyšší zhodnocení v ČR podle České pojišťovny. Amatérismus, nebo demagogie?

Zajímá vás, která z pojišťoven nabízí nejvyšší zhodnocení u nás? Podle reklam na internetu je to Česká pojišťovna s produktem Výnos Plus. Podívejme se, zda je to pravda.

Partners Financial Services