Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 23. 7. 2012 | 8 komentářů
Chcete si zaspekulovat? Hledáte vysoké zhodnocení a nevadí vám riskovat? Pak zvažte akcie společnosti Nokia, které jsou na nejnižší hodnotě od roku 1994.
Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

Společnost Nokia není třeba dlouze představovat, všichni se s jejími produkty denně setkáváme. Za zmínku ale stojí, že tato finská firma funguje již od roku 1865. Během svého života několikrát změnila podnikatelskou činnost. Možná se historie bude opakovat, pokud se Nokii nepodaří v brzké době uvést na trh konkurenceschopné produkty. Její situace však není až tak tragická, jak si mnoho lidí myslí, a pomalu se objevuje světlo na konci tunelu.

Ukázkový pád

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Od roku 2007 to šlo s Nokií s kopce. Tehdy byste v New Yorku nakoupili jednu akcii této firmy za 35 dolarů. Dnes byste při prodeji nedostali ani dva dolary za akcii. Nokia předvedla ukázkový pád. V roce 2007 utržila 51 miliard eur a dosáhla čistého zisku 7,2 miliard eur. V loňském roce klesly tržby na necelých 39 mld. a firma vytvořila ztrátu 1,2 miliardy eur.

Dříve největšímu výrobci mobilních telefonů se dnes konkurence vysmívá. Ve druhém čtvrtletí prodala Nokia čtyři miliony smartphonů, zatímco u Applu se očekává ve stejném období 30 milionů prodaných iPhonů a Samsung útočí dokonce na metu 50 milionů chytrých telefonů. Konkurence je navíc schopná prodávat za vyšší ceny, respektive s vyšší ziskovou marží.

Vývoj ceny akcií Nokie na burze v New Yorku od roku 1994

Zdroj: Reuters

Nechte si poradit u odborníků

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů?

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

U dna

Bez nadsázky lze říct, že Nokia padá ke dnu. Ve druhém čtvrtletí sice prodala nepatrně více telefonů a její tržby stouply oproti prvnímu čtvrtletí o 200 milionů eur na 7,5 miliard, ale i tak vytvořila provozní ztrátu 800 milionů eur. Jedná se o pátý kvartál v řadě, kdy Nokia skončila ve ztrátě. Nakumulované zisky z minulých let se poměrně rychle ztenčují a hodnota firmy velmi rychle klesá. Cena akcií Nokie spadla na nejnižší hodnotu od roku 1994. Podle aktuální ceny akcií vychází tržní hodnota společnosti na pouhých sedm miliard dolarů.

Ačkoliv dokud firma dýchá, nikdy nelze říct, že je Nokia na dně – skutečným dnem může za určitých okolností být až nula a bankrot firmy – evidentně se mu velmi přiblížila. Dost možná se akcie Nokie dostaly na dno už ve středu, kdy cena klesla až na 1,63 dolaru. Může se však stát, že cena bude v následujících měsících dál klesat. To je ve hvězdách. Klíčová otázka zní, kolik budou akcie Nokie stát za pět let?

Světlo na konci tunelu

Všechno záleží na tom, zda se firmě podaří prorazit na trh chytrých telefonů, popřípadě jestli nepřijde s nějakou novou generací komunikátorů. Nyní se objevuje světlo na konci tunelu. Na podzim by měl vyjít nový operační systém Windows Phone 8, do kterého Microsoft i Nokia vkládají své naděje. Pokud uživatele tento systém zaujme, mohla by se už v příštím roce Nokia dostat ze ztráty zpět do zisku. To by znamenalo strmý růst hodnoty firmy a jejích akcií.

Anketa

Zvedne se Nokia?

Pokud to nevyjde a Windows Phone 8 uživatele nezaujme, pak Microsoftu hrozí, že s ním Nokia přestane spolupracovat. V takovém případě bych od Microsoftu očekával, že celou firmu Nokia koupí. Prodejní cena by jistě byla o mnoho vyšší než sedm miliard dolarů, cena akcií by tedy i v tomto případě měla strmě růst.

Cena akcií Nokie je extrémně nízká

Stávající cena akcií Nokie je značně mimo realitu, odpovídá spíš očekávání bankrotu – a to není moc pravděpodobný scénář. V hotovosti na účtu má Nokia stále téměř deset miliard eur, a když od všech jejích aktiv odečteme všechny dluhy a závazky, tak nám zůstane čisté jmění 11 miliard dolarů. Akcie se tedy obchodují za pouhých šedesát procent účetní hodnoty firmy.

Fundamentální ukazatele

Tržní kapitalizace

7,0 mld. USD

P/B

0,6

Tržby 2. Q 2012

7,5 mld. EUR

P/S

0,2

Zisk 2. Q 2012

-1,4 mld. EUR

P/E

-

Zisková marže

-13 %

D/E

0,6

Výnos dividendy

13 %

ROE

-33 %

Zdroj: FINEZ Investment Management, účetní data k 30. 6. 2012

Cena akcií Nokie dva roky strmě klesá. Takřka týden co týden končí akcie v červených číslech. V takto negativním prostředí může jedna pozitivní zpráva způsobit poměrně rychlý obrat k růstu. Možná se pozitivních zpráv dočkáme už na podzim. Proto kdo má žaludek na spekulativní investice, má nyní příležitost zariskovat a vsadit na „zmrtvýchvstání“ Nokie.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2012 6:20, Honza

Proti článku nic nemám, ale nadpis se mi nelíbí. Nokia je prostě zajímavá riskantní investice, ale ne tutovka.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

2. 7. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

Akcie těžebních společností nabízí zajímavý způsob, jak se dlouhodobě podílet na růstu cen komodit. Mnohé „komoditní akcie“ se dnes obchodují za příznivé ceny. Dlouhodobý dynamický... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Tomáš Packa: Investujeme bez emocí

3. 3. 2012 | Martin Vlnas | 5 komentářů

Tomáš Packa: Investujeme bez emocí

„Snažíme se omezit vliv lidského rozhodování, nepodléhat stádním náladám, kterým propadají individuální investoři,“ říká Tomáš Packa, portfoliomanažer investiční společnosti C-QUADRAT... celý článek

Malé peníze: Facebook na burze, kupujte akcie! Nebo ne?

22. 2. 2012 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Facebook na burze, kupujte akcie! Nebo ne?

Tento týden jsme pro Jana Müllera ze serveru Malé peníze vybrali z dotazů čtenářů Peníze.cz jeden velestručný a veleaktuální: „Vyplatí se koupit akcie Fejsbůku?“

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

12. 8. 2011 | Jan Traxler | 12 komentářů

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

Akciové trhy zachvátila panika. Analytici radí „Nepanikařte a využijte propadu k nákupům.“ Souhlasím, ale dodávám: nakupujte postupně na horizontu cca šesti měsíců, protože pravděpodobně... celý článek

Partners Financial Services