Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

Roman Baroš | rubrika: Když se řekne | 8. 11. 2011 | 7 komentářů
Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy
Co se stane, když... V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se učili, do čeho neinvestovat. Dnes si řekneme o tom, co nám hrozí, když už jsme svoje peníze do něčeho dali.

Rizik, která na vás ve světě financí čekají, je více. Na slova jako garantovaný mnoho nespoléhejte, protože každá garance platí jen za jistých podmínek. A když podmínky nejsou splněné, nekoná se žádný výnos, možná se dokonce nekoná ani vrácení vašeho vkladu. Řekl jsem už mnohokrát a ještě jednou zopakuju: S rostoucím výnosem roste i riziko. Mějte to vždy na paměti.

Stručné a přehledné shrnutí investičních rizik – patří mezi ně třeba riziko inflace, měnové riziko a další – vám poskytne tento článek z Investiční univerzity na Peníze.cz: Velký kurz investování: Investiční rizika

A my se spolu podíváme na krachy. Co se stane když…

Krach akciového fondu

Akciové fondy vznikají a zanikají. Osobně si ale nepamatuju případ, že by nějaký fond vyloženě zkrachoval. Je fakt, že některé fondy hospodaří tak „dobře“, že se hodnota investovaných peněz neustále snižuje, takže se to krachu velmi blíží.

Poznámka poloprávní

Krach fondu vlastně nemůže nastat, fond totiž nemá právní subjektivitu, je to jen nástroj. Tak jako nemůže zkrachovat soustruh v továrně, nemůže zkrachovat ani podílový fond. Může zkrachovat jeho správce, pak se ale osiřelého fondu ujme správce nový. A nic se neděje, protože majetek podílníků fondu – tedy i váš – není majetkem správce, je od něj oddělený.

To, o čem se v textu mluví jako o krachu fondu, je totální ztráta hodnoty jeho portfolia. Vaše akcie, dluhopisy, zkrátka váš podíl na majetku bude stejný – jenže majetek bude bezcenný, vlastníte procenta z nuly. Protože zkrachovaly firmy, do kterých jste investovali, státy či podniky, jejichž dluhopisy jste nakoupili, už je nikdy nesplatí a nikdo jiný si ty papíry nekoupí – a tak dále.

Akceptujme ale, že téhle situaci by každý normální člověk říkal krach.

Klasický krach akciového fondu by nastal v případě, že by najednou zkrachovaly všechny firmy, jejichž akcie drží. Tyto akcie by se obratem ruky staly bezcennými. Ať už má ale fond v držení akcie padesáti nebo třeba jen desíti firem, aby padly všechny naráz, to by snad nedokázala „zařídit“ ani světová válka, ani útok Marťanů.

Akciový fond může zaniknout, a to tak, že se sloučí s jiným. To ovšem není krach a vy o svůj majetek opět nepřijdete.

U obyčejných lidí akcie mají dost pošramocenou pověst, každý někdy slyšel o někom, kdo „investoval do akcií a přišel o všecky prachy“. Takový člověk ale zřejmě investoval přímo do akcií, nikoli do akciového fondu. Na tom není nic špatného, jen se to musí umět. Především je potřeba investice diverzifikovat. Ten, kdo přišel o všechno, zřejmě investoval do akcií jediné firmy: zapomněl rozložit rizika. Pokud by ty samé akcie byly součástí nějakého fondu, manažer jeho portfolia by je nejspíš včas odprodal – nebo ne úplně včas, třeba i se ztrátou, ale nenechal by je padnout na nulu. A i kdyby byl zrovna chvíli na dovolené, krach jedné firmy nebude velký problém, správci fondů totiž zásadu diverzifikace dodržují, a tak akcie jednoho podniku netvoří zpravidla víc než řekněme pět procent z objemu majetku fondu.

Ani v případě, že by zkrachoval správce fondu (nějaká banka nebo investiční společnost, pomocí které investujete), nemusíte mít o svoje peníze strach. Majetek správce je od vašich peněz oddělen. Nějakou dobu se ke svým penězům nedostanete, ale pak bude jmenován nový správce – a je to, vaše investice jako taková není v ohrožení.

V době Harvardských fondů nebyl majetek správce a jednotlivých investorů podle zákona oddělen, proto se mohlo stát to, že krachující správce vzal s sebou i všechno ostatní. Dnes už tohle možné není.

Z výše uvedeného vyplývá, že co se týče krachování, je akciový fond poměrně bezpečná investice.

Krach dluhopisového fondu

Škola finanční gramotnosti na Peníze.cz

Ovládáte bezpečně peněžní trivium? Znáte základní počty, víte jak číst smlouvy a kdy je můžete podepsat?

Škola finanční gramotnosti. Již sedmnáct lekcí.

Mechanismus je prakticky stejný jako u akciového fondu. Aby zkrachoval dluhopisový fond, museli by všichni dlužníci najednou zaniknout či zbankrotovat. Taková situace je krajně nepravděpodobná. A navíc opět platí to, že portfolio manažer bude mít snahu nekvalitních cenných papírů se zbavit. Buď se mu to podaří včas, nebo se mu to úplně včas nepodaří, ale dost těžko padnou na nulu všechny dluhopisy najednou.

Když byly banky nedávno donuceny odpustit Řecku podstatnou část dluhu, fondy, jejichž majetek řecké dluhopisy zčásti tvoří, pouze snížily svoji hodnotu. Je možné, že některé fondy jsou po snížení tak malé, že budou nuceny sloučit se s jinými, ale z pohledu vás jako investora je to skoro jedno – změní se jméno fondu na vašem každoročním výpise. Snížení hodnoty fondu je samozřejmě nepříjemné, ale je to riziko, o kterém jste věděli dopředu a počítali s ním.

Stejně jako u akciových fondů (a všech dalších typů podílových fondů) platí, že majetek správce je oddělen od majetku jednotlivých investorů, takže v případě krachu správce nejsou vaše investované peníze v ohrožení.

Krach pojišťovny

Pokud máte nějaké pojištění se spořením, jinými slovy část peněz, které pojišťovně dáváte, se investuje do nějakého fondu, určitě vás bude zajímat, co se s nimi stane, když pojišťovna zkrachuje. Možná vás překvapím tím, že budete mít prostě smůlu.

Překvapeni? Ano, je to tak. Peníze, které dáváte pojišťovně prostřednictvím pojistky, se stávají majetkem pojišťovny. Pokud ale pojišťovna zkrachuje, není už nikdo, kdo by vám peníze vyplatil.

Prosím nepanikařte. V celé historii pojišťovnictví, která už trvá několik století, se nestal případ, že by nějaká pojišťovna zkrachovala bez náhrady. Když už bylo některé ouvej, přišel silnější brácha, který všechno koupil, závazky přebral a jelo se dál. Ono totiž pojišťovnictví je natolik výnosný byznys, že se tam snad zkrachovat ani nedá.

Krach banky, záložny, stavební spořitelny

Tohle je na první pohled asi nejmenší problém. Peníze v bance vám do výše sta procent vkladu garantuje stát, tedy do výše sta procent, ale maximálně 100 000 eur, což je zhruba 2 500 000 Kč. Čili když zkrachuje nějaká banka, stát vám vaše peníze komplet vyplatí. Pokud zrovna nemáte na účtu víc než půltřetího milionu. Takže pohoda klídek a tabáček. Pojďme se na to ale podívat trošku blíž.

Tato garance funguje tak, že existuje Fond pojištění vkladů, do kterého ze zákona musejí přispívat všechny banky, záložnystavební spořitelny. Pokud zkrachuje nějaká z těchto institucí, Fond pojištění vkladů lidem vyplatí jejich peníze. Až potud to zní dobře.

Problém je, že podle výroční zprávy Ministerstva financí ČR za rok 2010, mají domácnosti v bankách uloženo přes dva biliony korun – ovšem ve Fondu pojištění vkladů je uloženo pouhých 18,1 miliardy. Špatně se to představuje, napišme si to pod sebe:

Anketa

Kde budou podle vás vaše peníze nejlíp v bezpečí?

v bankách uloženo

2 115 500 000 000 Kč

ve Fondu pojištění vkladů

18 100 000 000 Kč

takže nám chybí

2 097 400 000 000 Kč

Jak může někdo ručit osmnácti miliardami za 2 115 miliard, to netuším. Mně osobně to tedy pocit jistoty nedává. Nemusím být raketový vědec, abych si spočítal, že ani 116 fondů pojištění vkladů by nám v případě většího krachování nestačilo. Bohužel platí, že když je tak zle, že začnou krachovat banky, může se dostavit dominový efekt. Když padne jedna, to ještě jenom znervózníme (pokud v ní nemáme peníze). Když padnou dvě nebo tři a přidá se poplašná zpráva, lidé přestanou věřit bankám obecně a utíkají vybrat všechny svoje peníze. A protože banky nemají dost peněz na vyplacení všech svých klientů naráz, začnou padat – a pak platí, že kdo přijde do Fondu pojištění vkladů jako první, možná něco dostane. Pokud pak ale vůbec něco platí.

V tomto ohledu tedy na garance moc spolehnutí není.

Autor je finanční poradce Partners For Life Planning

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2011 8:35, eďa

Ten objem prostředků ve fondu pojištěných vkladů je opravdu, ale opravdu srandovní ku objemu vkladů a představuje záruku pro první hráče finančního runu. Zbytek 98% střadatelů ostrouhá a to je dobře. Nejlepší je totiž vlastní zkušenost, k čemu nějaké teorie, že. Imaginární nárok vkladatelů přece nikdo neupře, dokonce i soudy ho přiznají, za mírný poplatek, ale to, oč se hraje je likvidita a ta bude v podílech z ničeho nulová a v podílech na dluhu té které instituce zhruba ve stejné výši.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 11. 2011 5:34, jakusir

Tohle je typický příspěvek člověka ,který závidí a nepřeje nic dobrého-tohle se nezapře 100% čech

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

1. 11. 2011 | Roman Baroš | 8 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

Kam investovat, to vám dneska poví každý: tisk, internet i televize, všude je plno doporučení, kam vložit peníze. Málokdo vám ovšem řekne, kam investovat rozhodně nemáte. I od toho... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

2. 8. 2011 | Roman Baroš | 11 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

Na účtu peníze nevydělávají, sotva si udrží hodnotu. Rádi byste tedy investovali, ale máte strach a pocit, že investování je výsada bohatých. A nevíte jak na to. Strach mít nemusíte,... celý článek

Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

14. 3. 2011 | Světlana Rysková | 7 komentářů

Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

Od letošního roku se zvýšila ochrana vkladů v bankách. Výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová se domnívá, že toto opatření banky zvládnou bez problémů. Některé další... celý článek

Krach penzijního fondu – nesmysl, nebo realita?

26. 7. 2005 | Vendula Hilkovičová

Krach penzijního fondu – nesmysl, nebo realita?

Penzijní fondy jsou regulovány řadou prostředků, které mají zajistit co největší stabilitu a střadatelům jistý, bezrizikový výnos. Jedná se však jen o preventivní opatření. Vklady do... celý článek

Krach pojišťovny aneb nebuďme opilí jistotou

29. 10. 2004 | Simona Ely Plischke

Krach pojišťovny aneb nebuďme opilí jistotou

Víte, co se stane v případě, kdy pojišťovna neustojí své ztráty? Říkáte si, že má-li česká dcera silnou zahraniční matku, je vše, a tedy i vaše pojistka a peníze na ní, "v suchu"? Pak... celý článek

Partners Financial Services