Dary na charitu si můžete odečíst z daní. Poradíme, jak na to

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 15. 12. 2015 | 7 komentářů
Jestli zvažujete, zda před Vánocemi přispět či nepřispět na charitu, máme pro vás argument: dary na dobročinné účely si můžete odečíst z daní. Tedy – zas se neradujte příliš, ne z daní, ale z daňového základu. Spočítáme, kolik se vám vrátí do peněženky.
Dary na charitu si můžete odečíst z daní. Poradíme, jak na to

Jako už tradičně, i letos v čase předvánočním na Peníze.cz přibývá témat, která se týkají dobročinnosti.

Přinesli jsme tipy na zajímavé charitativní projekty:

Radili, jak vybírat z množství pouličních sbírek a na co se ptát, než darujete:

Dneska se mrkneme na to, jak vykonané dobro zúročit finančně. Totiž, když přispějete na školství, kulturu, ekologii nebo charitu, můžete si o příspěvky snížit základ daně z příjmů. Výčet dobročinných účelů, které se uznávají, najdete v § 15, odst. 1 zákona o dani z příjmů.

Základ daně

Než budeme pokračovat, bude užitečné připomenout, co vlastně základ daně je, aby nedošlo k mýlce. U zaměstnanců je základem daně z příjmů superhrubá mzda – tedy hrubá mzda navýšená o odvody na zdravotní pojištění a sociální pojištění, které za zaměstnance platí zaměstnavatel.

V případě podnikatelů a živnostníků se základ daně z příjmů rovná rozdílu mezi příjmy a výdaji, které vynaložili na jejich dosažení. Buď se dokládají skutečné výdaje, na které si vedete daňovou evidenci, nebo jednoduše využijete výdajové paušály.

1. Ani málo, ani moc

Základní podmínkou toho, abyste mohli daňový odpočet uplatnit, je, že celková výše darů, které jste poskytli v daném zdaňovacím období (tedy za kalendářní rok) dosáhla alespoň tisícikoruny nebo přesáhla dvě procenta vašeho původního daňového základu. Shora je výše daňového odpočtu omezena patnácti procenty původního základu daně. Co darujete nad tento limit, už odečítat nelze.

2. Bez potvrzení to nepůjde

Abyste mohli daňový odpočet uplatnit, potřebujete potvrzení o daru. Tedy darovací smlouvu nebo příjmový pokladní doklad, vystavený příjemcem. Kromě darované sumy a identifikačních údajů na dokladu musí být uvedený taky účel, na který dar věnujete.

Potvrzení o daru vydá nezisková organizace, které jste dar poskytli – buď bezprostředně po úhradě, nebo po konci zdaňovacího období (tedy kalendářního roku) za všechny dary, které jste jí věnovali v daném roce, naráz. Některé organizace rozesílají potvrzení o darech automaticky, u jiných je třeba o vystavení dokladu požádat (některé na to mají předchystané formuláře). Záleží ale samozřejmě, jakým způsobem jste darovali. Aby vám mohla neziskovka potvrzení vydat, musí vědět, že jste jí příspěvek opravdu poskytli – tedy nechali jste jí při platbě nacionálie, přinejmenším jméno, aby mohla platbu identifikovat. Jestli jste bez dalšího hodili na ulici do pokladničky pár stovek, těžko se zpětně zjistí a prokáže, že byly právě od vás. Totéž platí v případě dárcovských esemesek (DMS).

3. Co si s potvrzením počít

Podnikatelé a živnostníci zohlední své příspěvky na dobročinné účely v daňovém přiznání (a doloží příslušným potvrzením), které podávají finančnímu úřadu v následujícím roce. Totéž platí pro zaměstnance, kteří z nějakého důvodu podávají daňové přiznání sami.

Ostatní zaměstnanci odevzdají potvrzení o darech v účtárně zaměstnavatele – nejpozději do poloviny února následujícího roku. Zaměstnavatel pak dary na charitu zohlední, až bude chystat roční zúčtování daně.

4. Zázraky nečekejte

Vzhledem k tomu, že dary na dobročinné účely snižují základ daně z příjmů, nikoli výslednou daň, nemůžete počítat s tím, že když dáte na charitu tisícikorunu, odvedete na daních o tisíc korun míň. Zvýhodnění bude podstatně menší. Jaké, to si ukážeme na ilustračním příkladu v boxu.

Příklad: Na charitu dáte dva tisíce, kolik se vrátí

Nakolik se charita vyplatí vaší peněžence, si ukážeme na příkladu živnostníka, který v roce 2015 vydělal celkem 360 tisíc korun (tedy průměrně 30 tisíc měsíčně). Výdaje uplatňuje čtyřicetiprocentním paušálem. Nejprve si vymodelujeme situaci, kdy žádné odečitatelné položky (nezdanitelné části základu daně) neuplatňuje - tedy ani dary na charitu - a má nárok pouze na základní daňovou slevu na poplatníka. Výpočet daně z příjmů bude vypadat následovně:

  • 360 000 Kč (příjmy) - 144 000 Kč (paušální výdaje) = 216 000 Kč (základ daně z příjmů)
  • 216 000 Kč × 0,15 (sazba daně z příjmů dělá 15 procent) = 32 400 Kč (daň z příjmů před slevami)
  • 32 400 Kč - 24 840 Kč = 7560 Kč (výsledná daň z příjmů po odečtení základní daňové slevy na poplatníka)

Kdyby v roce 2015 daroval dva tisíce korun na charitu, bude výpočet vypadat následovně:

  • 360 000 Kč (příjmy) - 144 000 Kč (paušální výdaje) = 216 000 Kč (základ daně z příjmů)
  • 216 000 Kč (původní základ daně) - 2000 Kč (dar na charitu) = 214 000 Kč (konečný základ daně)
  • 214 000 Kč × 0,15 (sazba daně z příjmů dělá 15 procent) = 32 100 Kč (daň z příjmů před slevami)
  • 32 100 Kč - 24 840 Kč = 7260 Kč (výsledná daň z příjmů po odečtení základní daňové slevy na poplatníka)

Výsledek: náš modelový živnostník přispěl v roce 2015 na charitu dva tisíce, díky daňovému zvýhodnění se mu vrátilo tři sta korun. Jde ale opravdu jen o ilustraci. Výpočet hodně ovlivňuje výše příjmů a výdajů. Do hry navíc může vstoupit řada dalších daňových odpočtů a slev:

Jestli si chcete proklepnout svoji konkrétní situaci, stačí nasázet vstupní data do daňové kalkulačky:

Speciální daňovou kalkulačku máme i pro zaměstnance. Případně mohou využít kalkulačku čisté mzdy – ve své rozšířené verzi dovede počítat i s dary poskytnutými na dobročinné účely:

Jak už bylo řečeno, u podnikatelů a živnostníků se dar promítne do výsledné daně, k níž se dopočtou v daňovém přiznání a kterou následně odvádějí finančnímu úřadu. U zaměstnanců se účtuje zpětně. Když jim kvůli daru vznikne na dani za předešlý rok přeplatek, projeví se v rámci daňového vyrovnání ve vyšší březnové výplatě

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2015 10:09, Likvid

Milej pane, vy jste asi trochu slabší na hlavu. Najděte si tedy charitu, která podporuje jen bílé, třeba přispějte na nemocnou árijskou holčičku, sbírek je dost . Najděte si organizaci s průhledným účetnictvím, existujou, pošlete to přímo rodičům nemocnýho děcka. Nebo osobně zajděte do domova důchodců a zeptejte se, co potřebujou, ale nepičujte nesmysly. Vsadím boty, že jste ani chvíli nepřemýšlel, že byste kdy komu přispěl.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2015 6:37, Nakobyl

stát rve peníze Osmanům a já bych měl přispívat na tlustá břicha úředníků, kteří si charitu vzali jako výnosný kšeft? kolik peněz se dostane přímo k potřebným a kolik snědým na jejich luxusní auta?

-66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chytře na charitu: Abyste z toho, že dáte, taky něco měli

10. 12. 2015 | Gabriel Pleska | 8 komentářů

Chytře na charitu: Abyste z toho, že dáte, taky něco měli

Podlehli jste propagandě a zdá se vám, že byste aspoň v předvánočním čase měli trochu myslet na potřebné? Nu, co se dá dělat, máme pro vás pár tipů, jak dělat dobro, aby ho bylo hodně... celý článek

Dobro bez rizika. Pouliční sbírky: Na co se ptát, než darujete

9. 12. 2015 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Dobro bez rizika. Pouliční sbírky: Na co se ptát, než darujete

Někdo dává bez ohledu na roční období. V jiném se probouzí chuť obdarovat potřebné hlavně kolem Vánoc. A někdo nechce dávat vůbec – třeba proto, že se bojí podvodníků. Jak poznat seriózní... celý článek

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

18. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

Dejte dítěti vzdělání a dáte mu to nejcennější – šanci na nezávislost a lepší životní perspektivu. To je první z řady argumentů, kterým Arcidiecézní charita Praha přesvědčuje dárce,... celý článek

Jiří Bárta: Darování obohacuje

30. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Jiří Bárta: Darování obohacuje

„Česká společnost bohatne, neziskové organizace se viditelně zlepšují v tom, jak si říkat o dary, a lidé stále intenzivněji hledají hlubší smysl své existence,“ věří v rozvoj filantropie... celý článek

Když dáte bezdomovci klíče od bytu, nic to neřeší

14. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Když dáte bezdomovci klíče od bytu, nic to neřeší

Dagmar Kocmánková je spoluzakladatelkou Nového prostoru – časopisu prodávaného lidmi bez domova nebo na okraji společnosti. O fungování projektu, o českém bezdomovectví i o tom, že... celý článek

Partners Financial Services