Dobro bez rizika. Pouliční sbírky: Na co se ptát, než darujete

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 9. 12. 2015 | 21 komentářů
Někdo dává bez ohledu na roční období. V jiném se probouzí chuť obdarovat potřebné hlavně kolem Vánoc. A někdo nechce dávat vůbec – třeba proto, že se bojí podvodníků. Jak poznat seriózní pouliční charitu? Poradíme, na co se ptát, abyste neskočili na lep.
Dobro bez rizika. Pouliční sbírky: Na co se ptát, než darujete

S pouličními sbírkami se roztrhnul pytel. Těm slušným kazí pověst podvodníci. Možná už kvůli falešným výběrčím před kasičkou automaticky kroutíte hlavou – nevíte komu věřit. Poradíme, jak seriózní veřejnou sbírku poznat.

1. Máte zapečetěno?

První věc, o kterou byste se měli zajímat: jak je zabezpečená pokladnička. Podle zákona má být očíslovaná a zapečetěná. Když zaostříte na pečeť, měli byste na ní najít razítko příslušného úřadu. Konání sbírky totiž musí povolit krajský úřad, v Praze magistrát. (Hlášena musí být třicet dní předem. Součástí oznámení je povinně mimo jiné délka trvání sbírky a její účel – k tomu se podrobněji dostaneme níž.)

2. Vaše doklady, prosím

Dobrovolníci, kteří příspěvky na ulici vybírají, vám na vyžádání musí ukázat průkaz se svými identifikačními údaji. A také osvědčení od příslušného krajského úřadu (v Praze magistrátu), které dokládá, že jde o povolenou a řádně nahlášenou veřejnou sbírku. Výběrčí by u sebe měl mít také plnou moc od pořadatele sbírky – včetně svých nacionálií a údajů o pořadateli.

3. Proč, jak a na co

Člověk, který na ulici vybírá peníze pro dobrou věc, by samozřejmě také měl být připravený trpělivě zodpovídat vaše otázky ohledně smyslu sbírky, jejího cíle a způsobu využití vybraných peněz. Nenechte se odbýt a ptejte se. Případně si řekněte o letáček s informacemi o pořádající organizaci a jejích aktivitách – obsahovat by měl i její internetovou adresu a telefonické kontakty.

4. Mrkněte do seznamu veřejných sbírek

Až dorazíte domů, můžete ještě pro klid v duši na internetu zabrouzdat na seznam veřejných sbírek, spravovaný Ministerstvem vnitra, a ověřit si, jestli je se sbírkou všechno v pořádku – tedy jestli je legální a jestli už třeba oficiálně dávno neskončila. Jestli máte internet v mobilu, je samozřejmě ideální proklepnout si sbírku už na místě. Hodit se může také databáze prověřených charitativních organizací, které aktuálně pořádají sbírku, na webu darujspravne.cz.

5. Něco nehraje? Volejte policii

Jestli výběrčí všechny náležitosti splňuje a máte chuť i možnost nějakou korunu na charitu přispět, není důvod váhat. Kdyby se ukázalo, že je se sbírkou něco v nepořádku, nebo je podvodná, máte dvě možnosti. Předně můžete mávnout rukou a jít domů. Nebo můžete jednat angažovaně – chytit za rukáv strážníka, je-li poblíž, nebo věc ohlásit městské či obecní policii na lince 156, případně státní policii na lince 158. Informovat můžete také krajský úřad nebo pražský magistrát.

Když se ukáže, že sbírka nesplňuje všechny zákonné požadavky, nebo je dokonce nelegální, hrozí pořadateli pokuta až do půl milionu korun. Kdyby se prokázalo, že úmyslně vybral v rámci nelegální sbírky víc než pět tisíc korun, půjde o trestný čin podvodu – a za ten už se taky odnímá svoboda.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2015 12:20, Pavel

Už nedávám peníze vůbec na nic, 80% peněz schlastne neziskovka a jen ten zbytek jde dál, navíc suplujeme činnost státu, který má vše dotovat z daní, které od nás všech tvrdě inkasuje. Takže vše odmítám, nedávám a basta!!!

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 12. 2015 15:36, jezevec

ale to jste dost hloupej, tímto způsobem funguje jen malá část (byť bohužel těch mediálně nejprofláknutějších) neziskovek.
slušné nadace samozřejmě mají zajištěné financování vlastního provozu z vlastních nebo jiných zdrojů - a 100% darů které dostanou na činnost, věnují na činnost.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chytře na charitu: Abyste z toho, že dáte, taky něco měli

10. 12. 2015 | Gabriel Pleska | 8 komentářů

Chytře na charitu: Abyste z toho, že dáte, taky něco měli

Podlehli jste propagandě a zdá se vám, že byste aspoň v předvánočním čase měli trochu myslet na potřebné? Nu, co se dá dělat, máme pro vás pár tipů, jak dělat dobro, aby ho bylo hodně... celý článek

Andrej Kiska: „Prezidentování“ je otcův největší neziskový projekt

13. 12. 2014 | Martin Vlnas | 1 komentář

Andrej Kiska: „Prezidentování“ je otcův největší neziskový projekt

„Když vidíte, jak moc je systém zkorumpovaný, dojde vám, že je potřeba změnit celou strukturu. A to jde jen v politice,“ říká syn slovenského prezidenta Andrej Kiska mladší.

Odkázali byste své jmění radši charitě, nebo bohatému podnikateli?

28. 3. 2014 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Odkázali byste své jmění radši charitě, nebo bohatému podnikateli?

Miliardář Larry Page má jasno: dal by je jinému miliardáři, výrobci elektromobilů a fantastovi Elonu Muskovi.

Šimon Pánek: I dobro se dá dělat špatně

8. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Šimon Pánek: I dobro se dá dělat špatně

„Působit v dobročinné sféře ještě nemusí automaticky znamenat, že to člověk dělá dobře. Musíte si stále pokládat kritické otázky a dávat pozor, aby se z toho nestalo dobrodějství samo... celý článek

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

18. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

Dejte dítěti vzdělání a dáte mu to nejcennější – šanci na nezávislost a lepší životní perspektivu. To je první z řady argumentů, kterým Arcidiecézní charita Praha přesvědčuje dárce,... celý článek

Partners Financial Services