Mám jedenáct roků a exekuci na krku. Dluhová mašinerie drtí děti bez rodičů

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 22. 9. 2014 | 25 komentářů
Martinovi bylo sedm, když jel s mámou tramvají a revizor je chytil bez jízdenky. Dnes jedenáctiletý chlapec žije v dětském domově a má na krku exekuce na téměř sedmdesát tisíc. Jeho případ není ojedinělý. Jak v Česku exekuční mašinérie drtí děti, které vyrůstají bez rodičů a svých trablů mají i beztak dost?
Mám jedenáct roků a exekuci na krku. Dluhová mašinerie drtí děti bez rodičů

Dluh vznikl ze čtyř černých jízd v době, kdy chlapec ještě žil u své matky.V odůvodnění jednoho z rozsudků mimo jiné stojí: žalovaný se při přepravní kontrole neprokázal platným dokladem o zaplacení jízdného, jeho totožnost byla zjištěna z občanského průkazu matky.

Selský rozum bije na poplach, čeští soudci nehnou brvou. Pohledávku dopravnímu podniku přiklepnou – a ten už nechá exekutory dělat jejich práci.

Šťastnější než jiní

„Soudce vůbec nezarazí, že jde o dítě a že mu v době, kdy jelo načerno, bylo sedm let. Zajímalo by mě, co má dítě dělat, když s ním matka nastupuje do tramvaje – jestli má podle názoru soudu povinnost nutit matku, aby mu koupila jízdenku, a co má dělat, když za něj matka jízdné zkrátka nezaplatí,“ ptá se advokátka Alena Vlachová, která rozjela projekt Děti bez dluhů, v rámci kterého se snaží dětem, jako je Martin, pomoct.

Martin měl větší štěstí než ostatní: na jeho dluh se přišlo včas, jinak mohl nepozorovaně růst až do jeho dospělosti. V dětském domově, kde Martin žije, nešlo o první případ. „Vedení domova se proto začalo u dopravního podniku zajímat, zda u něj nemají dluhy i jiné děti. A tak se složitým zjišťováním a po řadě peripetií přišlo i na Martinovy exekuce,“ vysvětluje Alena Vlachová.

Často se stává, že se děti o dluhu dozvědí, až když z dětského domova na prahu dospělosti odcházejí. „Většina z nich totiž má trvalé bydliště pořád u rodičů, i když s nimi nežijí. A soud posílá veškerou korespondenci tam. Když se chce o dluhu dítěte něco dozvědět dětský domov, tak ho obvykle odbydou s tím, že není účastníkem řízení. Takže je to začarovaný kruh,“ říká advokátka.

Alena Vlachová

Alena Vlachová

Specialistka na obchodní a pracovní právo, poskytuje služby velkým klientům a korporacím. Před časem se však rozhodla vrhnout ještě jiným směrem: vyrazila do boje proti zmetku v českém zákoně a nesmyslným dluhům za popelnice, kvůli kterým začínají děti z dětských domovů dospělý život „v péči“ exekutora. Rozjela projekt Děti bez dluhů. A brzy narazila na další problém: exekuce, do kterých se děti z dětských domovů dostávají kvůli tomu, že v době, kdy žily u rodičů, jely na černo – protože jednoduše neměly na výběr.

Připomeňte si rozhovory s Alenou Vlachovou o popelnicových dluzích:

Bez možnosti volby

Jedenáctiletému chlapci běží exekuční řízení. Exekutor však zatím nebere – nemá totiž co. Alena Vlachová se snaží s plzeňským dopravním podnikem vyjednat, aby Martinovi dluh prominul. U některých dětí se jí to podařilo, jinde musela „přistoupit k právním krokům“.

Zastupuje také tři sestry z Pardubic. Každá z nich má šedesátitisícovou exekuci za černé jízdy z doby, kdy ještě žily u rodičů. Dopravní podnik prodal pohledávky společnosti, která na dívky poslala exekutora. Nejstarší z nich už bylo osmnáct. I když stále studuje střední školu, z dětského domova už odešla. Vzali si ji k sobě rodiče její kamarádky a nechali ji bydlet v jejich bytě. A téměř doslova se naplnilo rčení pro dobrotu na žebrotu. „Přišel k nim exekutor a začal oblepovat věci. I když ta dívka samozřejmě vůbec žádný majetek nemá,“ popisuje právnička.

„Ta děvčata neměla na výběr. Neutratila peníze na jízdenku za něco jiného – jako to udělá spousta dětí z běžných rodin. Musely do školy a na cestu neměly. Tohle jsou děti, které doma nedostaly ani najíst nebo ani neměly kde bydlet, a proto je soudy později umístily do dětského domova,“ vysvětluje Alena Vlachová.

Soudy nerespektují zákon, říká advokátka

Postup soudů je podle názoru advokátky Vlachové v rozporu se zákonem.

„Je-li účastníkem řízení dítě, má být řádně zastoupeno. Jsem přesvědčená, že není možné, aby v tomto řízení zastupovali dítě rodiče. Když za dítě pokutu nezaplatí, ocitají se s dítětem v konfliktu zájmů,“ míní právnička. Rodiče přitom zůstávají zákonnými zástupci dítěte i po jeho umístění do dětského domova, rodičovské zodpovědnosti je nikdo nezbavuje.

„Když nemůže dítě řádně zastupovat zákonný zástupce, má mu soud ustanovit procesního opatrovníka. Měl by to být advokát, který je schopen práva dítě chránit. Pokud někdo žaluje dítě a soudce se ho chystá odsoudit k zaplacení skoro deseti tisíc, je to, myslím, také dostatečný důvod kontaktovat orgán sociálně-právní ochrany dětí a zjišťovat, jak je vůbec možné, že je dítě žalované a hrozí mu majetková újma,“ je přesvědčená Alena Vlachová. Soud by se podle ní měl zabývat i tím, jestli má dítě vůbec odpovědnost za protiprávní jednání, kterého se dopustilo. „Jsem přesvědčená, že v sedmi letech ji nemá,“ dodává advokátka.

Soud má navíc možnost nepřiznat náklady řízení – a tudíž nenechat původní pokutu narůst.

„Soud to může udělat vždy v odůvodněných případech. A také existuje dlouhodobá konstantní judikatura Ústavního soudu, který říká, že u těchto jednoduchých formulářových žalob nemají náklady řízení přesáhnout jednonásobek pokuty,“ upozorňuje Alena Vlachová.

A připomíná dřívější rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Labem. „Před několika lety se tamní soud naštval, protože ho zahlcovali vymahači pohledávek za pokuty dopravního podniku, a v několika stovkách řízení jim nepřiznal náhradu nákladů. Jejich advokáti podali ústavní stížnost, ale Ústavní soud ji odmítl s tím, že rozhodnutí okresního soudu je správné. Takže kdyby soudci chtěli, mohli se tímto rozhodnutím inspirovat a úplně stejným způsobem odůvodnit, proč nepřiznají žalobcům náhradu nákladů řízení, a už dávno jsme tu nemuseli řešit žádné dvacetitisícové exekuce dopravních podniků z jedné černé jízdy,“ říká advokátka.

Proč takto ostatní soudy nepostupovaly nebo se alespoň neřídily dalšími rozhodnutími Ústavního soudu, podle kterých by náhrada nákladů řízení u formulářových žalob neměla přesahovat jednonásobek žalované částky, zůstává otázkou. Odpověď je ale podle advokátky Vlachové v každém případě nepřijatelná. „Buď to znamená, že soudce nezná dostatečně právní předpisy a judikaturu Ústavního soudu, což je alarmující. Nebo zákony a judikaturu Ústavního soudu zná, ale neřídí se jimi – a to je ještě horší,“ komentuje Alena Vlachová.

Průlomový rozsudek?

Alena Vlachová v řízeních argumentuje také tím, že exekuční titul není pravomocný a vykonatelný, protože nikdy nebyl dětem doručen. „Soud totiž vždycky doručoval jejich zákonným zástupcům. Podávám proti tomu žaloby pro zmatečnost a ústavní stížnosti, ale u dluhů vzniklých z černých jízd zatím soudy o mnou podaných návrzích nerozhodly,“ uvádí právnička.

Z dluhů už se jí podařilo vysekat deset dětí. V případě pohledávek z černých jízdy většinou tím, že právníka druhé strany přesvědčila, aby věřitel dluh prominul. Dluh za popelnice ale obce podle zákona odpustit nemohou.

Případy dalších dvaceti mladých klientů zatím řeší. „Vždycky bojuju až do poslední chvíle,“ říká Alena Vlachová.

Průlomového rozsudku se podařilo dosáhnout nedávno u Krajského soudu v Brně. Rozhodl, že její osmnáctiletá klientka nemusí hradit dluhy vzniklé na poplatku za popelnice, který za ni matka sedm let neplatila. „Jihomoravský kraj ale proti rozsudku podal kasační stížnost, takže případ bude ještě řešit Nejvyšší správní soud. Doufám, že nám dá za pravdu,“ říká právnička.

Poslední šance: oddlužení

Nejtěžší je její práce, když dítě má nějaký majetek nebo příjem – například sirotčí důchod po rodičích. Tam totiž exekutor má do čeho sáhnout, a věřitel dluh odpouštět nechce. „V případech, kdy dítě odchází z dětského domova a reálně hrozí, že mu exekutor opravdu sebere něco z toho mála, které dítě má, přistupujeme k oddlužení dítěte,“ vysvětluje Alena Vlachová. Jinými slovy to znamená za dítě dluh zaplatit. „Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Dejme dětem šanci jsme zřídili transparentní účet, kam nám můžou lidé přispívat, prostředky z tohoto účtu jsou pak použity na oddlužení dítěte, u kterého už všechny právní prostředky selhaly. Naštěstí se zatím drtivou většinu dětských dluhů daří řešit právní cestou, což je dalším důkazem toho, že tyto dluhy jsou po dětech vymáhány naprosto nespravedlivě,“ uzavírá advokátka, která dětem právní služby poskytuje zcela zdarma.

Pomozte dětem z dluhů, které nezavinily

Na konci loňského roku jsme na Peníze.cz přinesli celý seriál Peníze nejsou všechno o páchání dobra v nejrůznějších podobách. Dnešní článek o projektu advokátky Aleny Vlachové Děti bez dluhů patří do stejného soudku. Pokud vás její úsilí zaujalo, můžete přispět na transparentní účet číslo 6072121087/5500 a pomoci oddlužit děti, které potřebují podat pomocnou ruku dřív, než je za ni chytne exekutor. Finanční podpora je realizována prostřednictvím partnera projektu, obecně prospěšné společnosti Dejme dětem šanci, o. p. s. Peníze jsou určené na oddlužení dětí, kterým už nelze pomoci právní cestou. Právní služby poskytuje dětem z dětských domovů Alena Vlachová společně s kolegy z advokátní kanceláře zdarma.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+109
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2014 11:31, czhunter

Otázka není, jestli "mohou nebo nemohou" (k tomu potřebují stálý příjem nebo dostatečný majetek), ale "proč by měli".

Myslel jsem, že jedním ze základů moderního práva - a tím, čím se lišíme od středověku a nacistů - je, že "synové nenesou vinu svých otců".
Dítě prostě nemá být zodpovědné a trestané za činy svých rodičů (což jsoue, protože to byl jejich úkol svému dítěti zaplatit jízdenku či popelnice) v žádném případě.

U poplatků za popelnice myslím bylo nějaké politické jednání, že někteří lidé by od něj měli být osvobozeni (třeba právě děti v dětským domovech, lidé v hospicích atd.). V jaké je to teď fázi, to nevím.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2014 3:36, Karfiol

Snad mohou nahlásit děti osobní bankrot a insolvenci a pak bude dluh odpuštěn, nebo ho zaplatí Babiš, který si vypůjčil miliardy.

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Bárta: Darování obohacuje

30. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Jiří Bárta: Darování obohacuje

„Česká společnost bohatne, neziskové organizace se viditelně zlepšují v tom, jak si říkat o dary, a lidé stále intenzivněji hledají hlubší smysl své existence,“ věří v rozvoj filantropie... celý článek

Paskvil v zákoně. Proč? Děti z dětských domovů prý korumpují obecní úředníky!

19. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Paskvil v zákoně. Proč? Děti z dětských domovů prý korumpují obecní úředníky!

AKTUALIZOVÁNO: REAKCE OMBUDSMANA. Peníze.cz přinášejí druhý díl rozhovoru s advokátkou Alenou Vlachovou. Ta hájí děti z dětských domovů, které začínají dospělý život s exekucí na krku:... celý článek

Past na děti z děcáku: Jsem odhodlaná jít do Štrasburku, říká advokátka

13. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Past na děti z děcáku: Jsem odhodlaná jít do Štrasburku, říká advokátka

Je specialistkou na obchodní a pracovní právo, poskytuje služby velkým klientům a korporacím. Teď vyráží do boje proti zmetku v českém zákoně a nesmyslným dluhům za popelnice, kvůli... celý článek

Z děcáku rovnou do péče exekutora. Kvůli nezaplaceným popelnicím!

30. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Z děcáku rovnou do péče exekutora. Kvůli nezaplaceným popelnicím!

Z dětského domova odcházejí s batůžkem až po okraj naplněným dluhy. „Vděčí“ za ně rodičům, kteří za ně nezaplatili popelnice. A absurdnímu paskvilu v zákoně. Dospělý život tak startují... celý článek

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

4. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 147 komentářů

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost... celý článek

Partners Financial Services