Do práce přes agenturu. Na co máte nárok a kde si stěžovat?

Agenturním zaměstnancům kryje záda zákoník práce. Poradíme, co pracovní agentura musí, co nesmí a kde hledat zastání, pokud vás krátí na vašich právech.
Do práce přes agenturu. Na co máte nárok a kde si stěžovat?

Než si s agenturou plácnete, vyplatí se dobře si ji prověřit. Všechny pracovní agentury, které v Česku působí, musí mít povolení Ministerstva práce a sociálních věcí. Jestli ho mají, ověříte v online aplikaci Vyhledávání agentur práce. Od minulého roku počet pracovních agentur rapidně klesl, po novelizaci zákoníku práce totiž musí každá agentura – včetně těch, které na trhu působily ještě před změnou zákona – složit kauci půl milionu korun. Z téměř dvou tisíc agentur přežilo novelu dnešních 980.

O solidnosti agentury může částečně vypovídá také členství v jedné z oborových asociací: Asociaci pracovních agentur nebo Asociaci poskytovatelů personálních služeb. Agentury sdružené v těchto asociacích se zavazují k dodržování určitého etického kodexu.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Černé na bílém

Jakmile se rozhodnete některé z pracovních agentur upsat, stanete se jejím zaměstnancem. To mimo jiné znamená, že za vás musí agentura jakožto váš zaměstnavatel odvádět zdravotní a sociální pojištění. Vzájemnou spolupráci je pak potřeba stvrdit písemně. Platí, že agenturní zaměstnání lze vykonávat pouze na základě klasické pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ). Dohodu o provedení práce (DPP) vám agentura nabídnout nesmí.

Písemně byste měli dostat také pokyn k dočasnému výkonu práce, jakmile vám agentura sežene práci v konkrétní firmě. Lejstro by mělo obsahovat: místo a dobu výkonu práce, mzdové a pracovní podmínky, včetně podmínek pro předčasné ukončení dočasného přidělení. Jednoduše řečeno: pravidla, podle kterých se bude postupovat, jestliže vaše působení v dané firmě předčasně skončí. Podmínky pro předčasné ukončení ovšem zákon nijak neupravuje, proto raději nečekejte dvouměsíční výpovědní dobu ani odstupné.

Pokud jde o dobu výkonu zaměstnání, nesmí vás agentura jedné firmě propůjčit na víc než dvanáct po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Z pravidla ovšem existují dvě výjimky: když o delší setrvání v dané firmě sami výslovně požádáte, nebo když zaskakujete za kmenového zaměstnance firmy na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Agenturní zaměstnávání: kolik za to?

Zákoník práce myslí i na mzdové a pracovní podmínky agenturního zaměstnance: podle zákona nesmí být horší než podmínky srovnatelného kmenového zaměstnance firmy (respektive stálého zaměstnance, kterého by firma najala na stejnou pozici). Za srovnatelného zaměstnance lze považovat člověka s obdobně dlouhou praxí a kvalifikací, který vykonává stejně složitou a namáhavou práci se stejnou mírou odpovědnosti.

Agenturní zaměstnanec tedy musí dostávat stejnou základní mzdu, včetně bonusů a prémií, i příplatky za práci o víkendech, svátcích nebo v noci.

Agentura nemá právo strhávat vám část mzdy nebo si nechat platit za zprostředkování zaměstnání.

Lišit by se nemělo ani rozvržení pracovní doby nebo přestávek. Stejné nároky platí, i pokud jde o dovolenou: minimálně čtyři týdny ročně. Případně ještě týden navíc, jestliže to má firma dohodnuto v kolektivní smlouvě.

Když mají stálí zaměstnanci další benefity jako stravenky nebo takzvané sick days, měly by se týkat i lidí dosazených skrze agenturu práce. Naopak na příspěvky na životní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění agenturní zaměstnanec nedosáhne. To samé platí, i pokud jde o odměny při životních a pracovních jubileích nebo příspěvek na dopravu či bydlení.

Vytěžte: Kalkulačky pro zaměstnané

Mzda, dovolená, nemocenská

Na co máte nárok, už víte. Chcete vědět, kolik to všechno dělá? Neztrácejte čas se složitými výpočty, naše kalkulačky si s nimi lehce poradí.

Kde si stěžovat?

Jestliže vás firma na vašich právech krátí, nebojte se ozvat. Nejprve se obraťte na agenturu, která je vaším zaměstnavatelem. Agentura má ze zákona povinnost zajistit svým zaměstnancům rovné podmínky, takže by se měla vaší stížností zabývat.

Když se vás agentura zastat nechce, stěžujte si u inspekce práce: podejte podnět ke kontrole příslušnému oblastnímu inspektorátu práce. Podání lze učinit přímo na webu inspektorátu nebo poslat poštou. Z podání musí být především patrné, proti komu stížnost směřujete. Uveďte proto název a sídlo agentury i její IČO. Zároveň se hodí přiložit dokumenty, které vaše tvrzení doloží: mzdový výměr, výplatní pásku nebo další podobné dokumenty. Chybět by nemělo ani místo výkonu práce a pár údajů o vás: jméno, doručovací adresa a telefon. Vaši totožnost inspektorát nesmí prozradit.

Na základě podnětu příslušný inspektorát zkontroluje agenturu a ve většině případů si posvítí i na firmu, která si vás skrze agenturu najala.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2018 8:14, Milan

Už sami v textu uvádíte několik věcí v podmiňovacím způsobu (měli by...), což navádí k myšlence, že by sice měli, ale v praxi se tak neděje. A dovolávat se v takovýchto situacích pravdy, znamená i roky běhání po soudech a shánění peněz na právníky s nejistým úspěchem. Je pěkné, že polovina těchto nesmyslných agentur zmizela, ale pro lidi - zaměstnance by bylo lepší, kdyby zmizela i ta druhá polovina. Je to jen prostředek k zotročování poctivých pracujících a k přelévání peněz v kapsách mocných, těch méně poctivých.

+53
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services