Spočítáme náhradu mzdy za dovolenou v roce 2018. Pravidla a kalkulačka

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 7. 6. 2018 | 3 komentáře
Naše kalkulačka propočítá, kolik letos dostanete za dobu dovolené místo platu nebo mzdy. Dobrá zpráva: může to být víc, než kdybyste chodili do práce.
Spočítáme náhradu mzdy za dovolenou v roce 2018. Pravidla a kalkulačka

Za dny dovolené nedostáváte mzdu ani plat, ale náhradu mzdy, která se počítá z průměrného výdělku v kalendářním čtvrtletí, které předcházelo čtvrtletí, kdy dovolenou máte. Takže když kupříkladu volno čerpáte v červenci nebo srpnu, náhrada mzdy se vypočte z vašeho průměrného výdělku za duben až červen. Kalendářní čtvrtletí jsou v každém roce čtyři: leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec (nemusí tedy jít o tři měsíce, které bezprostředně předcházejí termínu vaší dovolené). Jestli jste zaměstnaní celý rok, určuje se vám průměrný výdělek čtyřikrát do roka: prvního ledna, prvního dubna, prvního července a prvního října.

Jak se počítá náhrada mzdy

Svůj průměrný výdělek zjistíte tak, že hrubou mzdu za dané kalendářní čtvrtletí vydělíte počtem odpracovaných hodin. A pozor, do hrubé mzdy se započítávají i prémie a odměny. Má to jeden příjemný efekt: když si dovolenou vezmete po čtvrtletí, ve kterém vám šéf přilepšil nějakou prémií, náhrada mzdy za dovolenou bude vyšší než vaše běžná mzda.

Propojeno!

Hrubá a čistá mzda

Naše kalkulačka čisté mzdy, aktualizovaná pro rok 2018, přehledně vypočítá, kolik dostanete od zaměstnavatele na ruku a kolik z hrubé mzdy spolkne daň a povinné odvody. Funguje i obráceně: zaměstnavateli ukáže, na kolik ho zaměstnanec celkově přijde.

Výpočet čisté mzdy v roce 2018

Musíte ale rozlišovat, jaký druh prémie jste dostali. Mimořádná odměna se do průměrného výdělku započítává celá. Odměna, která se váže k delšímu období, třeba roční, pololetní prémie nebo třináctý plat, se započítává jen částečně: za každý měsíc pouze poměrná část – ze třináctého platu nebo roční prémie jedna dvanáctina.

Průměrný výdělek může vedle odměn vyšroubovat výš také menší počet pracovních dnů (a tedy i odpracovaných hodin) v předchozím kalendářním čtvrtletí.

Naše kalkulačka náhradu mzdy jednoduše a přehledně vypočítá, stačí zadat pár čísel, která najdete na výplatních páskách. Nezapomeňte, že kalendářním čtvrtletím se rozumí leden až březen, duben až červen, červenec až září nebo říjen až prosinec.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Propojeno!

Dovolená z minulého roku?

Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, zaměstnanec tahá za kratší konec provazu. Výjimka je dovolená z minulého roku: když vám ji zaměstnavatel nenařídí do konce června, první den prázdnin mu můžete napsat nazdar a za čtrnáct dní vyrazit, ať se mu to líbí, nebo ne:

Zbývá vám loňská dovolená? Od konce června si ji můžete vzít kdykoli

Když jste v zaměstnání krátce

Jestli máte novou práci, do které jste nastoupili teprve v průběhu předcházejícího kalendářního čtvrtletí, bude rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku doba od začátku pracovního poměru do konce předešlého čtvrtletí.

Jestli jste během předchozího kalendářního čtvrtletí u svého zaměstnavatele odpracovali míň než jednadvacet dnů, nevychází se z průměrného výdělku, ale z pravděpodobného výdělku, což je hrubá mzda, kterou byste dostali za předpokladu, že byste v předchozím čtvrtletí chodili do práce. Vycházet se tedy bude z obvyklé výše vaší mzdy nebo ze mzdy zaměstnanců, kteří u vašeho zaměstnavatele pracují na stejné nebo obdobné pozici.

Průměrný ani pravděpodobný hrubý výdělek každopádně nesmí klesnout pod minimální mzdu, která teď dělá 12 200 korun měsíčně (73,20 korun na hodinu).

Pokud jste v zaměstnání míň než jeden rok a chcete zjistit, na jak velkou část dovolené už máte nárok, vyzkoušejte další ze sady našich kalkulaček:

Výpočet poměrné části dovolené 2021

dní

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services