Výpočet čisté mzdy v roce 2018: Kolik dostanete, kolik vám strhnou

Naše kalkulačka čisté mzdy, aktualizovaná pro rok 2018, přehledně vypočítá, kolik dostanete od zaměstnavatele na ruku a kolik z hrubé mzdy spolkne daň a povinné odvody. Funguje i obráceně: zaměstnavateli ukáže, na kolik ho zaměstnanec celkově přijde.
Výpočet čisté mzdy v roce 2018: Kolik dostanete, kolik vám strhnou

Minimální mzda je od ledna 2018 12 200 korun měsíčně. Na většinu povolání se ale vztahuje vyšší spodní hranice, takzvaná zaručená mzda. Minimální částky jsou myšlené v hrubém, čistého to dá míň. Kolik přesně, ukáže naše kalkulačka čisté mzdy aktualizovaná pro rok 2018, najdete ji na konci článku. Využít ji samozřejmě může každý, nejen člověk pobírající minimální mzdu.

Jak se počítá čistá mzda

Vzoreček výpočtu čisté mzdy vypadá takhle: hrubá mzda minus pojistné na sociální pojištění (šest a půl procenta z hrubé mzdy) minus pojistné na zdravotní pojištění (čtyři a půl procenta z hrubé mzdy) minus daň z příjmů. Pozor na to, že daň se sice odečítá z hrubé mzdy, ale počítá se ze superhrubé mzdy – dělá patnáct procent ze superhrubé mzdy zaokrouhlené na stokoruny nahoru. Do výpočtu vstupují ještě slevy na dani a nezdanitelné části základu daně, které výslednou daň snižují, víc si o nich řekneme níž.

Superhrubá mzda je hrubá mzda zvýšená o odvody, které za zaměstnance platí zaměstnavatel. Na sociální pojištění odvádí dvacet pět procent z hrubé mzdy, na zdravotní pojištění devět procent; to ale není všechno další pojistné je ještě „hrazené zaměstnancem“.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Maximální vyměřovací základ pro sociální pojištění je 48násobek průměrné mzdy platné v daném roce. Ta se v roce 2018 rovná 29 979 korunám, 48násobek je 1 438 992 korun. Z peněz, které v roce 2018 vyděláte nad tuhle částku, už se sociální pojištění neplatí. Pro zdravotní pojištění horní limit neexistuje.

Jestli vyděláváte hodně, dopadne na vás takzvaná solidární daň. Tu platí lidé, jejichž hrubá mzda je vyšší než čtyřnásobek průměrné mzdy, v roce 2018 tedy než 119 916 korun. Když je v některém měsíci vaše hrubá mzda vyšší, ze sumy nad uvedený limit vám zaměstnavatel strhne sedmiprocentní solidární daň.

Podstatná je ale hranice příjmů za rok, která odpovídá 48násobku průměrné mzdy, letos 1 438 992 korunám. Když v roce 2018 vyděláte víc, budete muset na začátku roku 2019 sami podat daňové přiznání a solidární daň přiznat. Když limit příjmů přesáhnete jen v některých měsících, ale celkovou roční hranici nepřevýšíte, může za vás daň vyúčtovat zaměstnavatel v ročním zúčtování a stržená solidární daň se vám vrátí.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Co dokáže srazit daň z příjmů

Každý poplatník daně z příjmů si může od daně odečítat základní daňovou slevu na poplatníka: 24 840 korun ročně (2070 korun měsíčně). Sleva v plné roční výši náleží i tomu, kdo měl zdanitelné příjmy jen část roku.

Hodit se může také daňová sleva na dítě, které živíte a se kterým žijete ve společné domácnosti. Úleva na první dítě od roku 2018 dělá 1267 korun měsíčně, 15 204 korun ročně.

Za druhé vyživované dítě si můžete z daně odečíst celkem 19 404 (1617 korun měsíčně), za třetí a každé další dítě 24 204 korun za rok (2017 korun měsíčně). Když má dítě průkaz ZTP/P sleva se dvojnásobí. Slevu na jedno dítě smí uplatnit pouze jeden rodič.

Daňové zvýhodnění se počítá za dítě do věku 26 let, které se soustavně připravuje na budoucí povolání, tedy studuje, nebo za dítě, které se kvůli špatnému zdraví připravovat nemůže. Musí jít o dítě vlastní, osvojené, dítě v náhradní péči, dítě druhého z manželů nebo vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, na které by mohli daňovou slevu použít. Slevu nemůžete využít za dítě družky nebo druha. Lze ji ale využít na dítě registrovaného partnera nebo partnerky. Pokud podmínky pro přiznání slevy splňujete jen část roku, můžete si z daně slevit poměrné částky za jednotlivé měsíce.

Sleva na dítě na rozdíl od jiných daňových slev zakládá nárok na daňový bonus: Když se dostane daň z příjmů po započítání slevy na dítě do minusu, nejen, že daň neplatíte, ale stát vám ještě vyplatí „minusovou částku“ jako bonus. Stropem bonusu je 60 300 korun ročně. Nárok je na něj ale jen v případě, že jste v daném roce vydělali alespoň šestinásobek minimální mzdy, v roce 2018 tedy nejmíň 73 200 korun hrubého. A pozor na změnu: Od roku 2018 se při posuzování nároku na bonus zohledňují pouze příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) a samostatné výdělečné činnosti. Příjmy z pronájmu nebo kapitálového majetku už vám letos k bonusu nepomůžou.

Za dítě, které chodí do školky nebo jiného předškolního zařízení, můžete z daně srazit také slevu na školku. Ta roste stejně jako minimální mzda, za rok 2018 si můžete odečíst z daně z příjmů až 12 200 korun - podle toho, kolik jste skutečně za předškolní zařízení zaplatili, výdaje se dokládají. Sleva se uplatňuje vždy za celý rok naráz v ročním zúčtování, které za zaměstnance provádí zaměstnavatel, nebo v daňovém přiznání. Slevu může využít vždy jen jeden z rodičů, kteří s dítětem žijí ve společné domácnosti.

K dispozici je také sleva na manželku, manžela (případně registrovaného partnera či partnerku) – v případě že její (jeho) příjmy v daném roce nejsou vyšší než 68 tisíc korun. Sleva se uplatňuje vždy za celý rok a dělá 24 840 korun; když má váš muž nebo žena průkaz ZTP/P, dvojnásobí se. Pokud uzavřete sňatek až v průběhu roku, rovná se sleva dvanáctině z 24 840 korun za každý měsíc, ve kterém jste byli od prvního kalendářního dne svoji.

Co se počítá do příjmů manželky nebo manžela

Při posuzování nároku na daňovou slevu se nezohledňují:

Do příjmů se započítají:

Vydělávající student může čerpat i daňovou slevu na studium. Podmínkou je, že v období, za které si slevu nárokuje, mu ještě nebylo šestadvacet (nebo osmadvacet, pokud prezenčně studoval doktorský program) a studoval na státem uznané škole. Sleva se přiznává pouze za kalendářní měsíce, na jejichž začátku jste splňovali podmínky; sleva se dělá 335 korun za měsíc.

Zaměstnanci se zdravotním postižením si mohou z daně odečítat slevu na invaliditu a průkaz ZTP/P.

Slevy na dani můžete odečítat u zaměstnavatele, u kterého podepíšete prohlášení k dani.

Sleva na poplatníka

24 840 Kč (měsíčně 2070 Kč)

Sleva na vyživovaného manžela/manželku

24 840 Kč (uplatňuje se ročně)

Sleva na vyživovaného manžela/manželku ZTP/P

49 680 Kč (měsíčně 4140 Kč)

Sleva pro invalidní důchod I. a II. Stupně

2520 Kč (měsíčně 210 Kč)

Sleva pro invalidní důchod III. Stupně

5040 Kč (měsíčně 420 Kč)

Sleva pro držitele průkazu ZTP/P

16 140 Kč (měsíčně 1345 Kč)

Sleva pro studenta

4020 Kč (měsíčně 335 Kč)

Sleva na dítě

  • u prvního dítěte 15 204 Kč (1 267 Kč měsíčně),
  • u druhého dítěte 19 404 korun ročně (1617 korun měsíčně),
  • u třetího a každého dalšího 24 204 korun (2017 korun měsíčně).

U dítěte s průkazem ZTP/P se sleva dvojnásobí

Za školku

až 12 200 korun ročně

Čistou, hrubou i superhrubou mzdu vám přehledně propočítá naše kalkulačka. V rozšířené verzi umí zohlednit i nezdanitelné části základu daně, jako jsou zaplacené úroky z hypotéky, dary na dobročinné účely, příspěvky na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a životní pojištění, náklady na vzdělávání nebo odborové příspěvky, které daň z příjmů také snižují.

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2018 10:03, Gabriel Pleska

Dobrý den, Radku, je to bohužel terminus technicus. Snažíme se s ním vypořádat tím, že položky, které pod něj spadají, ve stručnosti vyjmenujeme. Pokud máte jiný nápad, jak to formulovat nebo přeložit z daňařiny, sem s ním, budem vám neskonale vděční. Doplnil jsem ještě pod první výskyt toho neblahého sousloví odkaz přímo na příslušný paragraf zákona o daních z příjmů – když si kliknete, asi uznáte, že to není sranda.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2018 7:56, Radoslav Brzychudý

"...nezdanitelné části základu daně..."?
WTF?
Snažíte se touto formulací napodobit přehlednost českého oškubávacího "pojišťovacího" a daňového systému?

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services