Starobní důchod 2018. Kalkulačky a přehled pravidel

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví sada důchodových kalkulaček aktualizovaných pro rok 2018.
Starobní důchod 2018. Kalkulačky a přehled pravidel

Kdo pomýšlí na odchod do starobního důchodu, musí splnit dvě základní podmínky: dosáhnout důchodového věku a odpracovat dostatečný počet let.

Důchodový věk pro řádný odchod do starobní penze letos mají:

  • muži narození v listopadu až prosinci 1954 a v lednu až srpnu 1955
  • bezdětné ženy narozené v květnu až prosinci 1955
  • ženy narozené v květnu až prosinci 1956, které vychovaly jedno dítě
  • ženy narozené v květnu až prosinci 1957, které vychovaly dvě děti
  • ženy narozené v květnu až prosinci 1958, které vychovaly tři nebo čtyři děti
  • ženy narozené v květnu až prosinci 1959, které vychovaly pět a více dětí

Ostatní si na naší kalkulačce lehce spočítají, kolik let, měsíců a dnů jim do penze zbývá. Po všechny zároveň platí strop důchodového věku – pětašedesát let. Hranice se ale bude pravidelně přepočítávat (v letopočtech končících číslicí 4 a 9) a posouvat s ohledem na průměrný věk dožití. Výsledek proto berte s rezervou.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Nutná podmínka. Odpracované roky

Další nutnou podmínkou pro přiznání starobního důchodu jsou odpracované roky. Přesněji řečeno: dostatečně dlouhá „doba účasti na důchodovém pojištění“ . Důchodové pojištění je součástí sociálního pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si ho hradí samy.

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Kdo chce do starobního důchodu letos, musí mít na kontě 34 let účasti na důchodovém (sociálním) pojištění. Respektive 30 let bez náhradních dob pojištění. Náhradní dobou pojištění se myslí období, kdy jste sociální pojištění neplatili (nebyli zaměstnaní nebo si ho jako OSVČ neplatili sami), přesto na ně důchodový zákon pohlíží jako na „odpracované“. Jde například o:

  • péči o dítě do čtyř let věku
  • evidenci na úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání po dobu, po kterou vám náležela podpora v nezaměstnanosti
  • péči o blízkého závislého na péči
  • pobírání invalidního důchodu pro III. stupeň invalidity
  • výkon základní vojenské služby
  • částečně se započítává také studium na střední, vyšší odborné a vysoké škole před rokem 2010, konkrétně prvních šest let studia po dosažení plnoletosti

Sociálka vám náhradní dobu započítá, pokud trvala alespoň jeden rok.

Pokud potřebné roky důchodového pojištění chybí (a nepomůžou ani náhradní doby pojištění), budete muset pracovat dál. Když do limitu zbývá jenom jeden odpracovaný rok, existuje ještě jedna varianta: přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění a chybějící rok doplatit zpětně.

Důchod ze zahraničí

Roky za kopečky

Pokud jste pracovali ve víc než jedné zemi, můžete jednou taky brát víc než jednu penzi. Přinášíme přehled pro každého, kdo pracoval za hranicemi (nebo to zvažuje) a chce vědět, podle jakých pravidel se bude počítat jeho důchod.

Práce v cizině: Jaký dostanete důchod

Starobní důchod. Kolik dělá?

Výše starobního důchodu se odvíjí od předchozích výdělků a počtu odpracovaných let. Přesněji řečeno od doby účasti na sociálním pojištění a průměru hrubých výdělků za rozhodné období. Tím jsou pro penze přiznané v roce 2018 roky 1986 až 2017.

Při výpočtu penze správa sociálního zabezpečení vychází z dokumentů prokazujících dobu pojištění a výši výdělků (nejčastěji Evidenčních listů důchodového pojištění). Příslušná lejstra by měl za každého zaměstnance odevzdávat zaměstnavatel. Občas se ale může stát, že některý z dokumentů chybí. Jestli má sociálka kompletní a správné podklady si proto raději ověřte, požádejte o zaslání informativního listu důchodového pojištění.

O zaslání informativního přehledu se žádá buď prostřednictvím tiskopisu, který lze stáhnout na webu České správy sociálního zabezpečení, nebo písemnou formou s uvedením rodného čísla, jména, příjmení a adresy, na kterou má sociálka informativní list poslat. Žádost pošlete na adresu: ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Kdo má zřízenou datovou schránku, může využít online podání. Další možností je nahlédnout do „konta“ pojištění on-line na ePortálu ČSSZ, opět ale budete potřebovat datovou schránku.

Informativní list shrnuje doby pojištění a vyměřovací základy, které u vás ČSSZ eviduje. Když zjistíte, že některé doklady od jednoho z dřívějších zaměstnavatelů chybí, ozvěte se a zjednejte nápravu. Jak na to, poradí článek:

Z kompletních podkladů pak sociálka vypočítá důchod. Kromě hrubých výdělků a počtu odpracovaných let do výpočtu vstupují také redukční hranice a takzvaná základní výměra, která je pro všechny důchodce stejná – letos dělá 2700 korun.

Těžká matika

Všechny důchody (tedy nejen starobní, ale i vdovský důchod, sirotčí nebo invalidní důchod) se skládají ze základní a procentní výměry. Základní výměra důchodů letos dělá 2700 korun, procentní výměra 1,5 procenta za každý celý rok důchodového pojištění získaný do doby nároku na důchod. Dál je pro stanovení výpočtového základu důležitý osobní vyměřovací základ: měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období – mezi lety 1986 až 2017.

Pro stanovení výpočtového základu z osobního vyměřovacího základu platí v roce 2018 dvě redukční hranice: I. redukční hranice 13 191 korun a II. redukční hranice 119 916 korun. Výpočtový základ se z osobního vyměřovacího základu stanoví tak, že částka do první redukční hranice náleží v plné výši, z částky nad I. do II. redukční hranice náleží 26 procent a k částce nad II. redukční hranici se nepřihlíží.

Pokud si chcete překontrolovat, jestli se na správě sociálního zabezpečení nepřepočítali, zkuste naši kalkulačku. Když zadáte požadovaná data – je jich hodně, ale nelze jinak – můžete si ověřit, jestli vám sociálka vyměřila penzi správně.

Možná vás důchod čeká až za pár let. Přesto se hodí vědět, s jakou částkou můžete do budoucna počítat. S výpočtem pomůže naše kalkulačka, stačí zadat průměrný měsíční hrubý příjem. Při výpočtu vycházíme z předpokladu, že tento příjem v minulosti kopíroval tempo růstu průměrné mzdy v ekonomice a tímto tempem v průměru poroste i nadále. Jinak se nedá odhadnout, z jakého příjmu důchod počítat. Podle koeficientů, které zhruba odpovídají minulým tempům růstu průměrné mzdy, se ostatně přepočítávají i minulé příjmy při přesném výpočtu důchodu.

Výsledná částka je samozřejmě pouze orientační. Jak se budou důchody počítat za deset dvacet let, můžeme jen odhadovat.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Žádost o starobní důchod

O starobní důchod se žádá na okresní správě sociálního zabezpečení v místě vašeho trvalého bydliště. Podat ji můžete nejdřív čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Není přitom potřeba vyplňovat žádné tiskopisy – žádost s vámi sepíšou pracovníci sociálky.

Na sociálku si vezměte také průkaz totožnosti, případně doklady prokazující náhradní doby pojištění – například potvrzení o studiu (výuční list, vysvědčení z jednotlivých ročníků a maturitní vysvědčení), vojně (vojenskou knížku) nebo péči o dítě (rodný list).

Odchod do důchodu není povinnost ale právo. Kdo chce, může dál chodit do zaměstnání nebo podnikat.

K penzi si zároveň můžete přivydělat. Jak v takovém případě na daně nebo zdravotní a sociální pojištění, poradí náš článek.

A pokud se vám zachce do penze dřív, taky by to mohlo jít. OVšem znamená to důchod o něco nižší. Trvale:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2018 19:57, Lussi

Gratulujte mi,,do duchodu pujdu v 65 letech,vzhledem k tomu,ze podnikam,tak pujdu do duchodu totalne sedrena,protoze v teto dobe vydelat par kurun je neskutecna makacka...prvni musim vydelat na vysoke poplatky,ktere platit musim,pak zbyde neco malo rodine,,,takze v 65 letech budu opravdu KO...a lide,co sedi doma a pobiraji socialku,pujdou do duchodu krasne odpocinuti,s jistotou,ze se stat o ne postara,,,to je ale bordel!!!!Nechapu,kdo vymysli takove pravidla...

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services