Nesouhlasím s výší důchodu. Jak se odvolat

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 17. 10. 2018 | 1 komentář
Zdá se vám, že máte nízký důchod? Je možné, že úředníci ve výpočtu chybovali. Poradíme, co s tím.
Nesouhlasím s výší důchodu. Jak se odvolat
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Co musíte splnit, aby vám vznikl nárok na starobní důchod, a jak se penze počítá, už od nás víte:

Shrnuli jsme pro vás také, co je třeba, abyste do důchodu mohli předčasně, a o kolik si kvůli tomu snížíte penzi:

Podrobně jsme vás provedli žádostí:

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Možná jste tím vším prošli. Důchod vám přiklepli, ale nelíbí se vám jeho výše. Možnosti jsou dvě. Buď na větší penzi nemáte nárok a pak vám není pomoci. Nebo udělali úředníci chybu. V druhém případě se bude hodit dnešní článek.

Když nesouhlasíte s výší penze

Když požádáte o přiznání starobního důchodu, má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) devadesát dní na to, aby o vaší žádosti rozhodla. Rozhodnutí vám pošle písemně. Dočtete se v něm, jestli vám důchod přiznává, od jakého data a v jaké výši. Přílohou je osobní list důchodového pojištění s přehledem dob pojištění a výdělků, ze kterých se penze vypočetla. Když údaje z něj zadáte do naší kalkulačky, můžete si důchod vypočítat sami:

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Pokud podmínky nároku na starobní důchod nesplňujete, pošle vám sociálka písemně zamítnutí žádosti, i s odůvodněním.

Když budete mít pocit nebo dokonce jistotu, že správa sociálního zabezpečení rozhodla o vašem důchodu špatně, měli byste se ozvat.

K chybě může dojít například proto, že správa sociálního zabezpečení neeviduje všechny doby vašeho zaměstnání, protože jí některý ze zaměstnavatelů nedodal kompletní podklady. Nebo proto, že jste při žádosti o důchod nenahlásili a nedoložili všechny náhradní doby pojištění. Ideální samozřejmě je si všechno zkontrolovat, ještě než jdete o důchod žádat. Co všechno prověřit a jak na to, podrobně radíme tady:

V odkazovaných článcích se dočtete o nejčastějších nedostatcích v evidenci sociálky i o tom, jak se dají řešit. Možné to samozřejmě je i dodatečně, poté, co správa sociálního zabezpečení o výši vaší penze rozhodne. Jen je to zbytečná práce navíc.

Zajištění na stáří. Poradna

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Podejte námitky

Proti rozhodnutí o důchodu můžete do třiceti dnů ode dne jeho doručení podat písemné námitky. Podávají se přímo České správě sociálního zabezpečení nebo okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle vašeho trvalého bydliště. 

Sociálka má povinnost vaše námitky posoudit do třiceti dní ode dne, kdy je obdrží. V komplikovaných případech do šedesáti dnů. Když námitky směřují k posouzení vašeho zdravotního stavu, je lhůta ještě o šedesát dní delší, to se ale týká pouze invalidních důchodů. Jinak se může lhůta protáhnout také proto, že bude třeba prošetřit některé podstatné skutečnosti, jako jsou třeba nedoložené doby zaměstnání a podobně.

Námitky zamítnuty. Co teď

Správa sociálního zabezpečení vaše námitky zamítla? Ani pak nemusí být všechno ztracené. Do dvou měsíců ode dne doručení rozhodnutí o námitkách můžete podat správní žalobu ke krajskému soudu, příslušnému podle místa vašeho trvalého bydliště. Výhoda je, že soudní řízení o záležitostech důchodového pojištění je osvobozené od soudních poplatků – bez ohledu na to, zda ve sporu uspějete nebo ne.

Druhou možností je obrátit se na ombudsmanku. Úřad ombudsmana v těchto případech pomáhá, na rozdíl od soudu ale nemá pravomoc rozhodnutí správy sociálního zabezpečení zrušit. Pokud veřejný ochránce práv objeví v rozhodnutí sociálky (tedy v tom, jakým způsobem posoudila váš nárok na důchod nebo jak vypočetla jeho výši) chybu, do věci se vloží a správě sociálního zabezpečení doporučí, aby své rozhodnutí změnila. 

Jde to i později

I když vám všechny výše zmiňované lhůty utečou, sociálka o výši vašeho důchodu rozhodne a začne vám ho vyplácet, pořád máte šanci na změnu. Na okresní správě sociálního zabezpečení můžete kdykoli podat žádost o zvýšení důchodu. Žádost samozřejmě bude třeba zdůvodnit a podepřít doklady, které váš nárok prokazují – například dodatečně prokázat některé doby zaměstnání. Česká správa sociálního zabezpečení o každé žádosti musí rozhodnout. A vy proti jejímu rozhodnutí vždy můžete podat námitky, jak vysvětlujeme na předešlých řádcích.

Dostanu peníze i zpětně?

Když prokážete, že dostáváte nižší důchod, než na jaký máte nárok, protože se vám nezapočetly všechny doby zaměstnání, máte právo na doplatek. A to až pět let nazpět.

Pokud dostáváte nižší důchod kvůli chybě úředníků sociálky (třeba se prostě spletli v počtech, i když od vás a vašich zaměstnavatelů měli kompletní podklady), můžete dostat doplatek i za delší období než pět let, nejvýš ale od roku 2006.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Důchodová kalkulačka: věk odchodu do důchodu

Důchodová kalkulačka: jak vysoký by mohl být váš budoucí důchod

Důchodová kalkulačka: přesný výpočet důchodu

Jste v předčasném důchodu? Pozor

Jestli jste šli do předčasného důchodu a po dovršení řádného důchodového věku si chcete nechat penzi přepočítat a zvýšit, narazíte. Správa sociálního zabezpečení vaši žádost zamítne, a bude mít pravdu. Snížení penze z důvodu předčasného odchodu do důchodu je trvalé. Detailně to vysvětlujeme tady:

Jiná věc samozřejmě je, pokud vám úředníci při nástupu do předčasného důchodu penzi špatně spočítali nebo nezohlednili všechny vaše výdělky a doby pojištění.

Když chybí odpracované roky

Jestli vám k nároku na důchod scházejí doby důchodového pojištění, je tu možnost si je zpětně doplatit, i když jen v omezené míře. Všechno detailně vysvětlujeme tady:

A v nejkrajnějším případě, pokud jste se dostali do tíživé situace bez vlastního zavinění, existuje ještě jedna cesta. Pokud vám scházejí doby důchodového pojištění, nemáte kvůli tomu nárok na penzi a nemůžete si doby pojištění doplatit, poslední instancí je ministr práce a sociálních věcí. Ten totiž podle zákona může „odstraňovat tvrdosti, které by se vyskytly při provádění sociálního zabezpečení a může pověřit správy sociálního zabezpečení, aby odstraňovaly tvrdosti v jednotlivých případech“.

V praxi tedy může ministr – dnes tedy ministryně – na základě vaší žádosti správě sociálního zabezpečení nařídit, aby vám chybějící dobu důchodového pojištění prominula. Záleží výhradně na uvážení ministra, jak zhodnotí vaši argumentaci a jestli vaší žádosti vyhoví. Jeho rozhodnutí už se úředně, soudně ani jinak nepřezkoumává, není proti němu odvolání, a to ani u ombudsmana.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services