Dávky pro zdravotně postižené 2018. Vyšší příspěvek, mírnější pravidla

Handicapovaní dostanou víc peněz na mobilitu, nová pravidla má také příspěvek na zvláštní pomůcku. Kdo přesně na dávky dosáhne a jak na žádost? Napoví přehled dávek pro zdravotně postižené.
Dávky pro zdravotně postižené 2018. Vyšší příspěvek, mírnější pravidla

Zmírnit finanční dopady zdravotního postižení pomáhá stát prostřednictvím několika dávek: příspěvku na zvláštní pomůcku a příspěvku na mobilitu. Další úlevy zdravotně a tělesně postiženým přiznává průkaz osob se zdravotním postižením (OZP). Poradíme, kdo má na jednotlivé dávky nárok a kde žádat.

Příspěvek na mobilitu a průkaz osoby se zdravotním postižením

Na příspěvek na mobilitu dosáhnete, pokud vám úřad práce přizná průkaz ZTP nebo ZTP/P. Nejprve je proto nutné doručit na kontaktní pracoviště úřadu práce Žádost o průkaz osoby se zdravotním postižením – potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů.

Úřad práce předá žádost posudkovému lékaři okresní správy sociálního zabezpečení, který určí, jak jste na tom s pohyblivostí a schopností orientace. Jako podklad pro vydání rozhodnutí mu poslouží tiskopis vyplněný ošetřujícím lékařem – ošetřující lékař si vás proto může pozvat na kontrolní lékařskou prohlídku.

Na základě posudku úřad práce stanoví typ průkazky:

  • TP: pro osoby se středně těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace
  • ZTP: pro osoby s těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace
  • ZTP/P: pro osoby se zvlášť těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace, které potřebují průvodce

S jednotlivými typy průkazů jsou spojené určité úlevy:

  • Držitelé průkazu TP mají nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích a také přednost při projednávání osobních záležitostí na úřadech.
  • Držitelé průkazu ZTP mají nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích, zdarma jízdné v tramvaji, autobusu a metru, slevu pětasedmdesát procent na jízdné ve vlacích, rychlících a pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy a také přednost při projednávání osobních záležitostí na úřadech.
  • Držitelé průkazu ZTP/P mají vedle výhod uvedených v předchozích dvou bodech nárok bezplatně (nebo se slevou) cestovat i s doprovodem.

Držitelům posledních dvou typů průkazů – ZTP a ZTP/P – pak automaticky vzniká nárok na příspěvek na mobilitu. O příspěvek je ovšem potřeba požádat – formulář stahujte zde. Vyplněnou žádost podejte na kontaktním pracovišti úřadu práce. O dávku smí žádat pouze osoby starší jednoho roku (v některých případech tedy zákonní zástupci), pokud se samy nebo s doprovodem pravidelně dopravují.

Výše příspěvku je pro obě skupiny stejná – 550 korun měsíčně. Příspěvek na mobilitu vyplácí úřad práce za každý měsíc zpětně.

Parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením

Držitelé průkazu ZTP a ZTP/P mají nárok také na Parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením. Kromě parkování na vyhrazených místech jsou díky němu osvobození od poplatku za použití dálnice a rychlostní silnice – nemusí platit dálniční známku.

Karta je platná v rámci celé Evropské unie, vztahuje se nicméně pouze na parkování. Osvobození od dálničních poplatků platí pouze pro Česko.

Příspěvek na zvláštní pomůcku: Kdo má nárok?

Příspěvek na zvláštní pomůcku pomáhá handicapovaným s financováním pomůcek pro usnadnění základní soběstačnosti, hledání pracovního uplatnění nebo přípravy na budoucí povolání, získávání informací, vzdělávání a styku s okolím.

Skupiny handicapovaných osob, které mají na příspěvek na zvláštní pomůcku nárok, vymezuje zákon. Rozhoduje typ zdravotního postižení. Konkrétně jde o:

  • Osoby s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí: příspěvek lze čerpat na speciální úpravy motorového vozidla, schodišťovou plošinu nebo stavební úpravu koupelny a WC.
  • Těžce sluchově postižené: z příspěvku lze hradit nejrůznější vizuální signalizace, telefonní zesilovač, zařízení pro online tlumočení do znakového jazyka a další.
  • Těžce zrakově postižené: z příspěvku lze financovat pořízení vodicího psa, digitální čtecí přístroj, kalkulačku s hlasovým výstupem a další.

Jestliže žádáte o pomůcku levnější než 10 tisíc korun, budou se úředníci zajímat o vaše příjmy. Platí, že na dávku dosáhnete, jen pokud je váš příjem a také příjem společně posuzovaných osob (typicky jde o členy domácnosti) nižší než osminásobek životního minima.

Pro přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku je navíc potřeba splňovat věkový limit. Obecně mají na dávku nárok pouze osoby starší jedno roku. Pokud chcete z příspěvku hradit motorové vozidlo nebo úpravu bytu, minimální věková hranice začíná na třech letech. Nevidomí, kteří chtějí příspěvek čerpat na pořízení vodicího psa, mají nárok nejdřív v 15 letech.

Příspěvek na zvláštní pomůcku. Kolik dělá?

Jak vysokou dávku vám úředníci přiznají, závisí na ceně konkrétní pomůcky. Shora je ale příspěvek omezený částkou 350 tisíc korun. Jestliže o dávku žádáte kvůli pořízení schodišťové plošiny, může vám úřad práce přiklepnout maximálně 400 tisíc korun. Součet všech vyplacených příspěvků nesmí přesáhnout 800 tisíc (respektive 850 tisíc) korun v pěti po sobě jdoucích letech.

Počítat byste měli také se spoluúčastí. Z vlastní kapsy budete muset uhradit deset procent z ceny zvláštní pomůcky. Jestli z dávky hradíte pomůcku levnější než deset tisíc korun, dělá spoluúčast vždy minimálně tisíc korun. V některých případech, například z důvodu nízkých příjmů, může úřad práce spoluúčast snížit.

Příspěvek na auto

Trochu odlišná pravidla platí, pokud chcete z příspěvku na zvláštní pomůcku hradit nákup motorového vozidla. Zákon v tomto případě přiznává dávku osobám s těžkou vadou nosného a pohybového ústrojí a osobám s hlubokou mentální retardací. Krom toho se musíte každý měsíc pravidelně dopravovat a zároveň být schopní motorové vozidlo řídit nebo se v něm nechat převážet. Pravidelné dopravování stačí prokázat čestným prohlášením.

Příspěvek na pořízení motorového vozidla dělá maximálně 200 tisíc korun, zákon nadto určuje také minimální hranici – 100 tisíc korun.

Jak vysokou částku vám úředníci přiklepnou, závisí na vašem příjmu a také na příjmech společně posuzovaných osob. Vycházet přitom budou z životního minima – společensky uznané hranice měsíčního příjmu, která má pokrýt základní potřeby jako jídlo, oblečení a hygienu. Životní minimum vždy závisí na počtu členů domácnosti. Pro rok 2018 platí následující částky:

  • 3410 Kč pro jednotlivce
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let
  • 2140 Kč pro dítě 6 až 15 let
  • 2450 Kč pro dítě 15 až 26 let

Příspěvek na pořízení motorového vozidla pak úředníci vypočítají následovně:

  • 200 tisíc korun: pokud je váš příjem nižší nebo se rovná 8násobku životního minima
  • 180 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 8násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 9násobek životního minima
  • 160 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 9násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 10násobek životního minima
  • 140 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 10násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 11násobek životního minima
  • 120 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 11násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 12násobek životního minima
  • 100 tisíc korun: pokud je váš příjem vyšší než 12násobek životního minima

Životní minimum si lehce spočítáte na naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

O příspěvek k nákupu auta lze žádat opakovaně, nejdřív ale po sedmi letech od poslední žádosti.

Jak na odvolání

Jestliže úředníci žádost zamítnou nebo nejste spokojení s výší příspěvku či druhem průkazu, můžete se proti rozhodnutí odvolat. Patnáctidenní lhůta pro podání běží ode dne doručení rozhodnutí. Ačkoli odvolání směřuje na Ministerstvo práce a sociálních věcí, podává se na úřadě, který o vaší žádosti rozhodl.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+101
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2018 15:19

nejvíce bych psidal tesce zdravotne postizenym v 4 stupni oni totiž jsou uplne odkazani na pomoc jinej osoby po dobu 24hodin a v dnesni dobie nigdo zadarmo im nepomuze za nemoc nemohou a nigdo z nas nevi co ho v zivote ceka a pecovat o takového clovieka 24hodin dene to smekam klobouk a je to nezaplacena práce skuste negdo pracovat 24hodin na dobu toby ani ve vlade nigdo nedokazal i gdys berou v prumeru 120 000kc miesicne

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2018 21:34, arabel

Tak zrovna na invalidy vydělávám opravdu rád. Moc rád vydělávám taky na učitele. A na hasiče. Rád vydělávám i na důchodce. A rád vydělávám na pomoc svobodným matkám. Samozřejmě bych uvítal, kdybych mohl víc určovat, na koho a na co budu vydělávat, rád bych mnohem víc vydělával na duchovní a mnohem míň na fotbalisty, ale člověk nesmí chtít všechno. Jo, na cikány taky vydělávám rád.

Zobrazit celé vlákno

-54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services