Změny od října. Jak se dotknou vaší peněženky?

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 3. 10. 2022 | 1 komentář
Stručný přehled novinek v osobních financích, které přinesl začátek října. S odkazy na podrobnosti, které jsme k nim napsali už dříve.
Změny od října. Jak se dotknou vaší peněženky?

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na bydlení – normativní náklady

Příspěvek na bydlení od října stoupne a současně na něj dosáhne víc domácností. Nejvýrazněji si polepší jedno- a dvoučlenné domácnosti.

Vláda totiž zvedla takzvané normativní náklady – tedy strop pro státní pomoc. Příspěvek na bydlení se vyplácí zpětně, zvýšení se tedy prvně projeví v jeho výplatách za listopad.

Nárok na příspěvek má přitom mnohem víc domácností, než ho dostává, upozorňuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle předchozích čísel (do konce září) si o něj neřeklo až sto tisíc domácností, od října se okruh možných příjemců ještě rozšíří.


Úsporný tarif – příspěvek na energie

Všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, dostanou na podzim od státu jednorázovou pomoc 3500 Kč nebo 2000 Kč podle tarifu (sazby pro odběr elektřiny). Jde o příspěvek nazvaný úsporný tarif, přestože nijak nezávisí na snaze o úspory a skutečné spotřebě. Pomoc přijde automaticky, váš dodavatel elektřiny o ni sníží zálohy nebo celkové vyúčtování. Na klientský účet vám ji nejspíš připsal už na konci září.

Kromě toho domácnosti ušetří díky odpuštění poplatků za podporované zdroje energie, a to od letošního října až do konce příštího roku. Poplatek dosahoval 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny (1 MWh je 1000 KWh). Většina domácností tak v součtu letos získá pomoc ve výši aspoň čtyři tisíce korun, protože průměrná roční spotřeba jsou 3 MWh (kdo elektřinou jen svítí a napájí běžné spotřebiče, může mít spotřebu jen kolem 2 MWh za rok, naopak při ohřívání vody nebo vytápění domu elektřinou bude spotřeba výrazně vyšší).


Nezabavitelné minimum – srážky ze mzdy

Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane od října z výplaty či důchodu víc peněz. S růstem normativních nákladů na bydlení totiž stoupne i nezabavitelné minimum. Zvýšení však vláda tentokrát omezila.


Poplatek za SIPO – inkaso z bankovního účtu

Česká pošta od začátku října zpoplatňuje službu SIPO i pro lidi, kteří platí bezhotovostně formou inkasa z bankovního účtu. Za to, že si ve stanovený den automaticky strhne danou částku z účtu a pak o tom klientovi pošle e-mail, začne pošta vybírat poplatek pět korun. Jde o „důsledek zvyšujících se nákladů“, napsala klientům. Dosud vybírala poplatek (15 Kč) za inkaso jen u lidí, kteří chtěli potvrzení v papírové podobě (poštou).


Příspěvky pro pěstouny a děti z náhradní péče

Od října se zvyšují příspěvky na úhradu potřeb dítěte (o 27 procent) a jednorázový příspěvek při převzetí dítěte (o 35 procent). Zaopatřovací příspěvek, který pomáhá mladým lidem při odchodu z ústavní, pěstounské nebo poručenské péče, stoupl o 15 procent.


Dávky pro zdravotně postižené

Od října měly stoupnout některé dávky pro zdravotně postižené. Vláda na konci srpna podpořila novelu, která má příspěvek na mobilitu zvýšit z 500 na 900 korun. Zvýšit se má i příspěvek na zvláštní pomůcku – na zvedací/zdvihací plošiny.

Zvýšení musí odsouhlasit Parlament, jenže vládní žádost o zrychlené projednání odmítli opoziční poslanci. Chtějí totiž k novele přidat své pozměňovací návrhy. Sněmovna ji začne projednávat až během října, definitivní schválení se tak odkládá.


Lepší spořicí účty

K bankám, které úroky na spořicích účtech zvýšily už dříve, se od začátku října přidávají Česká spořitelna a Raiffeisenbank.

Klienti spořitelny mohou nově dosáhnout maximálně na 5 % ročně (p.a.) místo dosavadních 4,25 %. Podmínky jsou ale náročnější než u jiných bank, které nabízejí úrok začínající pětkou. Bez pravidelných investic dá spořitelna nejvýše 4 %. Změnu jsme popsali podrobně a porovnali ji s konkurencí.

Mezi nejlepší účty na trhu se vrací Hit Plus od Raiffeisenbank. Na sazbu 5,5 % pro částku do 500 tisíc korun dosáhnou klienti s běžným účtem, kteří aspoň třikrát za měsíc zaplatí kartou.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+126
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services