Špatné zprávy pro spoření. Úroky snižují i Creditas a Richee

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 4. 2020 11:20 aktualizováno 3. 4. 2020 17:00 | 33 komentářů

K bankám, které kvůli vývoji na trhu výrazně snižují úroky na spoření, se přidává i Creditas. Vedle spořicích účtů klesají sazby také u běžného účtu aplikace Richee, dětských účtů Richee Junior nebo termínovaných vkladů.

Základní sazba pro Spořicí účet+ klesá ode dneška z 1,1 na 0,3 %. Bonusová sazba, na kterou v praxi automaticky dosáhnou všichni klienti, kteří si účet založili nejpozději 2. dubna, zůstává až do konce června na původně slíbených 0,5 %. Pro nové vklady se dokonce zvyšuje na 0,7 %, už ale nebude automaticky pro všechny.

Doteď mohli klienti snadno dosáhnout v součtu na sazbu 1,6 %. Nově to bude maximálně 1 % a jenom tehdy, když půjde o nový vklad – nad úroveň toho, co měl klient na běžném nebo spořicím účtu ke konci března (termínované vklady se nepočítají). Sazba zůstává jednotná bez ohledu na výši vkladu.

Snížení se hned ode dneška týká i dříve založených účtů. V internetovém bankovnictví se už klientům ukazuje celková sazba 0,8 %. Ta vyplývá i z podmínek bonusového úroku, který je postaven jako 0,5 % k aktuální základní sazbě (ta klesla z 1,1 % na 0,3 %). Klientům zatím Creditas snížení sazby neoznámila ani v internetovém bankovnictví, ani e-mailem.

Banka Creditas ještě loni upozorňovala, že základní úrok nelze dosavadním klientům snadno snížit ze dne na den – narozdíl od bonusu. Spořicí účet je totiž (v jejím případě) takzvaným platebním účtem, u něhož je zhoršení podmínek obvykle potřeba oznámit klientům aspoň dva měsíce předem. Zákon ale připouští dvě výjimky, jednu z nich Creditas od poloviny loňského září už splňuje. 

Hlídáme to

Banka Creditas obhajuje komplikovaný způsob úročení tím, že ČNB zpřísnila regulaci spořicích účtů. Prozkoumali jsme, jaká platí pravidla.

Úrok na spořicím účtu už nejde rychle snížit. Proto se podmínky komplikují


Expobank sníží úrokovou sazbu na svém Neo účtu z dosavadních 1,6 % na 0,65 %. 

Nejlépe úročený běžný účet prudce sníží sazbu


Když vám přijde na účet méně peněz než obvykle, může vás banka připravit ještě o další. Při nesplnění podmínek pro bezplatné vedení totiž hrozí poplatek.

Přijde vám méně peněz, hrozí poplatek. Pozor na podmínky účtu


Spořicí účet dál začíná nulou. Dlouho avizované zvýšení prý sice nemělo spojitost s ČNB, přesto k němu nedojde.

Spořitelna nevylepší spořicí účet. Zvýšení úroků „odkládá“

Od poloviny loňského září totiž Creditas změnila znění Rámcové smlouvy. Nově stanoví, že i základní úrokovou sazbu může jednostranně změnit bez předchozího oznámení klientům, a to v závislosti na změně dvoutýdenní repo sazby vyhlašované ČNB. Klienti, kteří změnu smlouvy neodmítli, na její podmínky přistoupili. Banka je informovala v červenci a dodržela tak aspoň dvouměsíční předstih podle zákona.

Právě navázání úroku na takzvanou referenční sazbu je jednou ze dvou výjimek, kdy podle České národní banky není potřeba oznamovat snížení úroku dva měsíce předem. Tou druhou jsou spořicí účty, které nesplňují definici platebního účtu – to znamená, že z nich nelze běžně převádět peníze jinam (kromě vlastní banky nebo pár předem zvolených účtů).

„ČNB snížila reposazbu v posledních týdnech hned dvakrát, celkově o 1,25 procentního bodu. Banka Creditas snížila svou základní úrokovou sazbu výrazně méně, a to o 0,8 procentního bodu,“ říká mluvčí Banky Creditas Lucie Brunclíková.

Pokud jde o bonus 0,5 %, Creditas v únoru – za zcela jiné situace na trhu – slíbila, že ho do konce června nezmění. Pro komplikované řešení formou bonusu se kdysi rozhodla právě proto, že ho mohla (na rozdíl od základní sazby) snadněji změnit ze dne na den. Bonus je jenom marketingovou akcí, na kterou se nevztahují přísná pravidla zákona a lze jej kdykoliv změnit nebo zrušit. 

Výrazně klesá také úročení běžného účtu v aplikaci Richee. Místo dosavadní sazby 1,5 % do hranice 300 000 Kč je to ode dneška jenom 0,6 %. Případná část vkladu nad hranici 300 000 Kč se doteď úročila 0,5 %, nově se nebude úročit vůbec. 

Sazba u dětského účtu Richee Junior klesá na 1 % do 50 000 Kč (dříve 1,5 %), nad tuhle hranici se neúročí. Spoření Richee Junior nově nabízí jenom 0,5 % (dříve 1,6 %).

Výrazně klesají také úroky na nově založených termínovaných vkladech v Creditas. Například jednoletý nově dává jenom 0,4 % (doteď 1,3 %) pětiletý 1 % nebo 1,1 % podle varianty připisování úroků (doteď 1,9 % nebo 2 %), desetiletý 1,4 % nebo 1,6 % (doteď 2,2 % nebo 2,8 %).

Creditas během pátku přišla i s novým produktem nazvaným Vklad Duo Plus. Jde o kombinaci ročního termínovaného vkladu (úrok 2 %) a investic do cenných papírů. Lze si ho sjednat jenom osobně na pobočce. Minimální investice je 50 000 Kč, na termínovaný vklad musíte vložit aspoň 5000 Kč. Zmíněnou sazbou se úročí vklady maximálně do výše investovaných peněz. Podobnou kombinaci spoření a investic už dřív nabídla třeba ČSOB.

Česká národní banka v reakci na koronavirovou krizi od poloviny března dvakrát výrazně snížila svou základní reposazbu, z únorových 2,25 % klesla na 1 %. Už dřív na to reagovala Trinity Bank, která podobně jako Creditas dlouhodobě patří ke špičce mezi spořicími účty. Od června sníží úrok i Neo účet od Expobank, dosud nejlépe úročený běžný účet na trhu. Česká spořitelna pak zrušila avizované zvýšení úroku na spořicím účtu z 0,2 na 1 % (do 200 000 Kč).

Očekává se, že podobně zareagují i další konkurenti. 

Nejvyšší úrok na spořicím účtu zatím dál nabízí ING Bank, která láká nové klienty na 2 % pro vklady do 300 tisíc korun. Akci prodloužila i na duben. Takovou sazbu garantuje na půl roku, pak klesne na půl procenta – což je standardní úroveň, na níž ING Konto zůstává dlouhodobě. Vklady nad hranici 300 tisíc se úročí pouze 0,1 %. Ve výsledku tak má lepší sazbu pro vklady do zhruba 370 tisíc korun, pak už ji překoná Trinity.

Kdo má u Sberbank uloženo od jednoho do tří milionu, získá 1,7 % na celý vklad (tedy i na část pod milion). Kdo má víc než tři miliony, získá 1,75 % – opět na celý vklad. Drobným háčkem je pětikorunový poplatek za odchozí platbu ze spořicího účtu do jiné banky. Vklady do 300 tisíc se ve Sberbank úročí 1,38 %, vklady od 300 001 Kč do jednoho milionu 1,45 %. Se stejnými sazbami počítá i nový úrokový lístek zveřejněný pro období od letošního 1. června.

Trinity Bank v současnosti dává 1,61 % pro vklady od 250 tisíc. Sazby se vztahují na celý zůstatek, tedy i na část pod zmíněné limity. U nižších vkladů je úrok 1,58 %.

Na 1,6 % dosáhnete do poloviny června na běžném Neo účtu v Expobank. Shodných 1,6 % dál nabízí i Equa bank, ovšem jenom do částky 300 tisíc a při splnění jedné ze dvou podmínek: aspoň tři platby kartou v měsíci nebo hodnota investic přinejmenším 50 tisíc. Případnou část nad 300 tisíc úročí Equa jen 0,2 %.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2020 12:13, Onder

Prasárna. Odporné jednání, nic neoznámit a snížit? Takhle se to nemá dělat. Všechny peníze z této banky pryč.

+144
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 4. 2020 20:48, Martin

Já 5 let spořím jedině ve zlatě doma mám jen nouzovou rezervu v hodnotě jednoho platu ostatní jen ve zlatě... Nevidím důvod spořit v bance, když úrok nepokryje ani inflaci a s tím jak jde naše měna dolů vůči USD nebo Euru poslední měsíc tak nemít žádné koruny bylo dobré rozhodnutí...

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services