Odklad splátek bude snadnější a na delší dobu, schválila vláda

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 1. 4. 2020 | 1 komentář
Banky i nebankovní společnosti mají vyhovět prakticky každému, kdo o to požádá. Úroky ale můžou počítat i během odkladu.
Odklad splátek bude snadnější a na delší dobu, schválila vláda

Zdroj: Shutterstock

Klienti mohou odložit splátky úvěrů a hypoték, sjednaných před 26. březnem 2020. Návrh zákona dnes schválila vláda. Zamíří do Parlamentu, poslanci by ho měli potvrdit v příštím týdnu.

Odklad bude moct využít každý, kdo o něj aktivně projeví zájem. Půjde tedy o přihlašovací princip (opt-in) místo původně plánovaného odhlašovacího (opt-out). Klienti by si mohli vybrat mezi tříměsíčním a šestiměsíčním odkladem. První varianta se vztahuje na splátky za květen až červenec, druhý za květen až říjen.

Banka nebo nebankovní poskytovatel už nebude – narozdíl od dosavadní praxe – zkoumat, jestli se klient dostal do neschopnosti splácet kvůli dopadům koronaviru. Stačí, když klient jenom oznámí, že byl epidemií negativně postižen.

Odklad se týká hypoték, spotřebitelských a podnikatelských úvěrů. Nevztahuje se na kreditní karty, kontokorenty nebo operativní leasing. Nelze také odložit splátky u úvěrů, u kterých byl dlužník k 26. březnu 2020 v prodlení delším než 30 dnů.

Anketa

Máte půjčku? A finanční polštář?

„Odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. Původně chtěla prosadit plošné moratorium na půl roku pro všechny, kdo výslovně nebudou trvat na pokračování v pravidelném splácení.

Když klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlouží o dobu, po kterou bude přerušeno. „Přerušení splácení úvěru nepovede k negativnímu zápisu v registrech. Lidé se tedy nemusejí obávat, že by jim do budoucna komplikovalo případné další žádosti o úvěry,“ ujišťuje Schillerová.

Nejde samozřejmě o žádné odpuštění dluhu, ale opravdu jenom přerušení splácení. Spotřebitelé i živnostníci zaplatí splátky později, a to i s úroky za dobu přerušení (pokud se banka dobrovolně nerozhodne neúčtovat). Výše splátek po skončení odkladu se pak podle návrhu zákona nezvýší, odpovídajícím způsobem se prodlouží doba trvání úvěru – jestliže se klient s bankou nedohodne jinak.

U spotřebitelů se úroky během odkladu zastropují na úrovni repo sazby ČNB navýšené o osm procentních bodů – tedy podle zákonné úpravy úroků z prodlení. V současnosti by to znamenalo maximálně devět procent. „Díky tomuto stropu se zabrání situaci, že by po skončení odkladu musel spotřebitel zaplatit úroky v takové výši, která by pro něj byla likvidační,“ vysvětluje ministryně. Míří hlavně na některé nebankovní poskytovatele s vysokými úroky.

Podnikatelů se tento schválený strop netýká. Právnické osoby navíc mají během odkladu splácet úroky v původní výši, odloží se jim tedy jenom splátka jistiny. U podnikajících fyzických osob se odkládá obojí. 

Tuzemské banky se už 12. března v rámci České bankovní asociace dohodly, že klientům dobrovolně umožní odklad splátek na tři měsíce počínaje dubnem. Pravidla jsou sice mírnější než jindy, klienti nicméně zatím museli o odklad individuálně žádat. Podmínkou odkladu byla platební neschopnost kvůli dopadům koronaviru. Většina bank dál počítá úroky, takže se celková částka ke splacení zvyšuje. 

Vedle moratoria dnes vláda také schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Týká se maximální výše sankcí za opožděné splátky. Zatímco doteď se týkaly jenom úvěrů pro spotřebitele, nově se strop bude vztahovat i na úvěry pro osoby samostatně výdělečně činné.

Při prodlení delším než 90 dnů nebude výše smluvní pokuty moci přesáhnout 0,1 % denně z dlužné částky. Součet všech smluvních pokut přitom nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše jistiny. Úrok z prodlení zase po 90 dnech nesmí přesáhnout zákonnou výši.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services