Ošetřovné pro OSVČ. Známe podrobnosti, formulář už funguje

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 1. 4. 2020 | 51 komentářů
Šanci mají jenom lidé, pro které je podnikání hlavní činností. Kdo s ním v březnu musel skončit, zpětně už nic nedostane.
Ošetřovné pro OSVČ. Známe podrobnosti, formulář už funguje

Zdroj: Shutterstock

O speciální podporu při péči o dítě – obdobu ošetřovného – mohou živnostníci a další podnikatelé žádat od středy 1. dubna přímo u ministerstva průmyslu a obchodu. Vyplývá to z bližších podmínek, které dnes úřad zveřejnil. Původně měly žádosti sbírat živnostenské úřady a předávat je ministerstvu.

Formulář je k dispozici na webu ministerstva od středy 1. dubna, kdy v devět ráno začal příjem žádostí. 

Přestože většinu potvrzení stačí odevzdat formou čestného prohlášení, ministerstvo trvá na dokladu (potvrzení) o uzavření školského či jiného dětského zařízení nebo zařízení poskytující sociální služby. Přinejmenším v případě základních a středních škol jde přitom o nadbytečný dokument, protože všechny jsou zavřené od 11. března přímo z rozhodnutí vlády. „Potvrzení bude třeba kvůli kontrole žádostí. Je to nastavené stejně jako u zaměstnanců, kteří také musí toto potvrzení předložit České správě sociálního zabezpečení,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Stačí, když škola pošle dokument elektronicky.

„Dotaci mohou dostat ty OSVČ, které po uzavření školy nebo jiných dětských zařízení zůstaly doma s dětmi mladšími 13 let (bez spodní hranice) či se starají o osobu zdravotně postiženou aspoň ve stupni I, a přišly tak o příjem z podnikatelské činnosti,“ potvrdil ministr průmyslu Karel Havlíček už minulý čtvrtek po jednání vlády.

Podmínky dávky pro OSVČ jsou stejné jako u zaměstnanců. Základem je, že druhý z rodičů nečerpal klasické ošetřovné (nebo stejnou dávku pro OSVČ). Dostanou paušál 424 korun za den, maximálně 13 144 korun měsíčně. To podle výpočtů webu Peníze.cz odpovídá ošetřovnému u zaměstnanců s hrubým příjmem kolem 23 900 korun měsíčně.

Podnikatelé můžou získat podporu zpětně za březen. OSVČ ji však dostanou až počínaje 12. březnem, přestože školy jsou zavřené od 11. března. V tomhle případě jde naopak o odlišný přístup oproti zaměstnancům, kteří měli nárok na ošetřovné už od prvního dne, kdy zůstali doma s dětmi. „Pro OSVČ se bude vyplácet od doby, co je vyhlášen nouzový stav. Jde o rovný přístup i v kontextu s hendikepovanými a zavřením zařízení sociálních služeb,“ vysvětluje mluvčí ministerstva.

Čas na podání žádosti je teoreticky až do 30. dubna. Podle ministerstva je pro první etapu zatím k dispozici 100 milionů korun. Za březen to může (při plném čerpání hned od zavření škol) vystačit na zhruba dvanáct tisíc podnikatelů, úřad mluví o navýšení v případě potřeby.

Z informací ministerstva vyplývá, že šanci mají jenom OSVČ na hlavní, nikoliv vedlejší činnost, a to „při podání žádosti i po celou dobu čerpání dotace“. Lidé, kteří s podnikáním museli v březnu skončit, tedy zřejmě mají smůlu.

Příspěvek je pro zájemce z kategorie malých a středních podnikatelů – tedy ty, kteří mají méně než 250 zaměstnanců a jejich roční obrat nepřesahuje 50 milionů eur. Musí být současně registrováni jako poplatníci daně z příjmů na finančním úřadě.

O dotaci nakonec mohou žádat i OSVČ podnikající v zemědělské a lesnické prvovýrobě. Ještě pár hodin před startem žádostí přitom ministerstvo zveřejnilo podmínky, podle nichž se jich dotace netýkala. Konečné znění už takové omezení neobsahuje. „Rozšíření programu vyjednalo ministerstvo zemědělství a včera ho schválila vláda,“ vysvětlil jeho mluvčí Vojtěch Bílý.

Pilulky štěstí

Anketa

Jak je s dětmi doma?

Pro nárok nebude rozhodující, jestli si podnikatel předtím dobrovolně platil nemocenské pojištění

Ministerstvo nakonec zmírnilo původně plánovanou podmínku bezdlužnosti. Bude se posuzovat podle stavu k 12. březnu, tedy ještě před omezením podnikání krizovými opatřeními. Žadatel nesmí mít nedoplatky nejen vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovně, ale i řadě dalších institucí, například Celní správě, krajům nebo obcím. 

Splnění těchto kritérií stačí doložit formou čestného prohlášení. To platí i ohledně základní podmínky, tedy že OSVČ nemohla vykonávat podnikatelskou činnost kvůli péči o dítě či o zdravotně postiženou osobu.

Zájemci by měli poslat žádost prostřednictvím datové schránky, e-mailem s elektronickým podpisem nebo poštou na adresy uvedené v dotační výzvě. „Obecní živnostenské úřady budou žadatelům v případě potřeby k dispozici při přípravě a doplnění žádosti,“ píše ministerstvo. Už dřív upozornilo, že osobní návštěvy jsou možné pouze ve výjimečných případech a po předchozí domluvě.

Žádost bude nutné podávat za každý kalendářní měsíc.

Zaktualizovali jsme původní zprávu z 30. března.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2020 13:00, Robert

Takze zase pomoc nepomoc, v téhle situaci naše vláda opět vymýšlí klíčky jak nekomu neposlat nic, tzn. kdyz mam doma malé dítě a přítelkyně 2 1/2roku na mateřské a dovolil jsem si z důvodu výše její mateřské cca 7tis (=prd prd) neposlat pár splátek na vzp či ossz takže máme smůlu. Jste mi k smíchu celá napůl komunistická vládo. Hlavně ze Vám přistává 100% platu na Vašich účtech. Aspoň v téhle situaci by jste se měli chovat jako ti kteri musí pomáhat a né jako škrti. Lituji toho ze jsem uz pred časem neemigroval i s mým malým klukem pryč z téhle komunistické prdele. Natož tady mít chuť podnikat. Se nad sebou zamyslete uz konečně a řešte to tady, zatim se jen tvářite ze to tady usilovně řešíte!!!!!

+111
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 3. 2020 13:36, Robert

..a ty se podepíš připosránku a neschovávej se za stromy, i díky takovým jako jsi ty to tady nezkvétá,bohužel!! Odhaduju tě na státního zamestnance, ale noboj tvuj nazor me absolutně nezajímá!!!

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services