Daň z nabytí nemovitosti má skončit. Odpočet hypotéky také

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 3. 2020 | 30 komentářů

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne vládě zrušení daně z nabytí nemovitosti. Kupujícím tak zůstane víc peněz. Současně ale chce zrušit i daňový odpočet úroků z hypotéky. Řekla to v dnešním pořadu Partie televize Prima.

„Mám v úmyslu jednu daňovou změnu, která by mohla trochu pomoci lidem s pořizováním bydlení. Možná by teď mohly trochu klesnout ceny bytů a je tak ideální doba rozpohybovat trh s nemovitostmi,“ uvedla Schillerová.

Čtyřprocentní daň z nabytí nemovitých věcí platí kupující (do října 2016 ji platil prodávající, kupující byl ručitelem). Opozice, zejména ODS, ji už několikrát chtěla zrušit; mimo jiné ji považuje za nemravné zdanění už jednou zdaněných peněz. Současná vládní koalice ANO a ČSSD to však opakovaně odmítala – naposledy loni.

Schillerová teď navrhne zrušení daně přesto, že tím stát přijde o 13 až 14 miliard korun ročně. Změnu chce zavést co nejdříve. „Po dokončení legislativního procesu tak bude zákon účinný zpětně, a to k předem stanovenému datu. Toto datum bude oznámeno pravděpodobně v pondělí 30. března,“ dodává mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Výpadek chce Schillerová aspoň částečně kompenzovat tím, že u nově koupených bytů či domů zruší možnost odečítat si od základu daně zaplacené úroky u hypoték. U dříve pořízených nemovitostí, z nichž se ještě daň z nabytí (dříve daň z převodu) platila, by daňová úleva zůstala.

Schillerová na Primě zmínila modelový příklad pořízení nemovitosti v ceně pět milionů korun, financované prostřednictvím čtyřmilionové hypotéky. Daň z nabytí nemovitostí je v současnosti 200 tisíc korun, zatímco na daních lze pak během třiceti let postupně ušetřit kolem 187 tisíc korun (při úroku 2,27 %). „A my říkáme: pojďme to vyřešit tak, ať má těch 200 tisíc hned,“ řekla. Dodejme, že pokud by úroky u hypoték během dlouhého splácení výrazněji stouply, budou i odpočty vyšší.

Ministryně chce vládě navrhnout i půlroční plošný odklad splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů. Současně by se měl snížit případný úrok (po dobu přerušení splácení) na symbolickou výši. Spolu s ministerstvem spravedlnosti chystá i rychlou novelu insolvenčního zákona, která by mimo jiné zmírnila sankce při případném nesplácení.

Schillerová se teď snaží vytvořit dojem, že zrušení daně z nabytí i konec daňové výjimky stejně chystala. „Naším návrhem odstraníme ne jednu, ale rovnou dvě nesystémové daňové výjimky, se kterými jsme se zavázali bojovat. Se samotnou daní zrušíme i povinnost podávat formuláře k dani z nabytí. S odpadnutím protivného papírování snížíme počty úředníků. Jde o pragmatické řešení, na kterém vydělá každý," říká.

V „koncepčním" a dlouho připravovaném daňovém balíčku, který ministerstvo dokončilo v první polovině března ještě před epidemií koronaviru, přitom s těmito kroky nepočítalo. Navrhuje v něm jenom zpřísnění daně z prodeje investičních bytů.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1524
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2020 7:14, Kupující

A když nyní kupuji nemovitost a vklad do katastru mi doběhne 8.dubna, týkalo by se mě případně zrušení této daně?
Co bude rozhodující datum? Kupní smlouva nebo den kdy nabydu nemovitost čili datum 8.dubna v katastru? Ha, to je oříšek. Rozlouskne mi ho někdo?

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2020 16:06, David Krátký

Třeba se i dočkáme a těch pár stovek ročně ušetříte

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

15. 9. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Úroky z úvěrů na bydlení se budou odečítat dál, jejich maximální výše však klesne na polovinu. Zpřísní i pravidla při prodeji „investičních“ bytů.

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

12. 8. 2020 | Petr Kučera

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

Zrušení daně z nabytí nemovitostí dál čeká na definitivní potvrzení. Jednoznačně ho dnes sice podpořili i senátoři, zákon ale ještě vrátili poslancům kvůli opravě legislativních chyb. celý článek

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

7. 8. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

Do kdy je letos nutné podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí? Nebo už ji definitivně zrušili? Jak to bude s odpočty úroků hypoték? Máme odpovědi na čím dál častější čtenářské... celý článek

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

10. 7. 2020 | Jiří Hovorka

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

Lidé, kteří v minulosti koupili nový byt v rodinném domě a zaplatili daň z nabytí, mají nyní šanci na její vrácení. Upozornila na to Kancelář veřejného ochránce práv s odkazem na aktuální... celý článek

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

8. 7. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 8 komentářů

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Překvapení ve sněmovně: poslanci změnili vládní návrh na zrušení daně z nabytí. Úroky z úvěrů na bydlení se dál budou odečítat od daní, i když jejich maximální výše klesne.

Partners Financial Services