Musí mít OSVČ podnikatelský účet?

Veronika Hejná | rubrika: Jak na to | 27. 1. 2021 | 17 komentářů
Podnikáte jako osoba samostatně výdělečně činná – OSVČ. Potřebujete k tomu nutně podnikatelský účet v bance, nebo vám stačí běžný účet pro soukromé účely? A jaké jsou výhody a nevýhody obou řešení? Máme odpovědi na časté otázky.
Musí mít OSVČ podnikatelský účet?

Zdroj: Shutterstock

Na základní otázku odpovíme hned na začátku: Neexistuje žádný právní předpis, který by podnikajícím fyzickým osobám ukládal povinnost zakládat si podnikatelský účet v bance.

Jako OSVČ tak můžete využívat třeba jenom „běžný účet pro občany“ – stejný, jako máte pro vaše soukromé účely. Pro zjednodušení mu dál říkejme běžný účet. Nebo můžete mít jak běžný, tak podnikatelský účet. Nebo třeba dva běžné účty – jeden pro osobní finance, druhý pro podnikání.

Většina bank se vás přesto bude snažit přesvědčit, abyste využívali podnikatelský účet. Některé to mají i přímo v podmínkách, jejichž dodržování slibujete podpisem smlouvy. Pro banku to bývá výhodnější hlavně kvůli poplatkům – zatímco běžné účty už jsou dneska obvykle zadarmo, za podnikatelské se platí i stovky korun měsíčně. Přesto i pro vás mohou mít několik výhod.

Účetnictví, daně, exekuce, insolvence

Samostatný podnikatelský účet je určitě výhodnější k oddělení soukromých a podnikatelských transakcí, respektive jejich evidence. Vyhledávat na společném účtu, které příjmy mají být předmětem daně a které náklady budou daňově uznatelné, může být poměrně komplikované.

„Lze tak oddělit transakce, které s podnikáním nijak nesouvisí. A účetní nemusí následně vykonávat detektivní činnost, z jakých položek má při daňových přiznáních vycházet,“ říká právník Jakub Klein z advokátní kanceláře eLegal.

Oddělené účty jsou praktičtější i ve vztahu k finančnímu úřadu. „Když finanční správa kontroluje daňová přiznání podnikatelů, může vyžadovat i výpisy z bankovního účtu. Využívá-li podnikatel pouze osobní účet, tak bude mít správce daně přístup ke všem transakcím, a to i osobním,“ upozorňuje Klein.

„Správce daně nezkoumá, zda je bankovní účet vedený na IČO, nebo na rodné číslo,“ říká Michaela Minaříková, účetní specialista a konzultant Asseco. Pokud však jste plátcem DPH, musíte mít zveřejněné číslo bankovního účtu. Za bezpečnější považují experti zveřejnění podnikatelského účtu.

Oddělený účet vás však neochrání při možné exekuci nebo insolvenci. Podnikající fyzická osoba totiž odpovídá celým svým majetkem a není rozhodující, zda má peníze na osobním nebo podnikatelském účtu.

„Exekutor může pátrat kdekoliv, kde má důvodné podezření, že by se mohl nacházet jakýkoliv majetek. Z tohoto pohledu žádné výhody ani nevýhody u obou typů účtů nejsou,“ vysvětluje Klein.

Také banka má stejná práva nezávisle na tom, jaký typ účtu u ní podnikatel má.

Další výhody podnikatelského účtu

Výhodou podnikatelského účtu může být vyšší komfort. Získáte služby, které u běžného účtu nenajdete. Opět samozřejmě záleží na typu a rozsahu vašeho podnikání, zda je využijete.

Vede už zmíněné oddělené evidence a lepšího přehledu o podnikatelských financích můžete využít třeba export dat propojený s účetnictvím. Nebo třeba napojit platební bránu či terminál.

Dosáhnete na podnikatelské kontokorenty a úvěry, speciální pojištění, dostupnější než u běžných účtů mohou být také cizoměnové účty. Zajímat by vás mohla i možnost vkladu hotovosti na pobočkách nebo prostřednictvím vkladomatů.

Další možnou výhodu přidává Michaela Průchová z tiskového oddělení ČSOB. „U mnohých klientů se stává, že se jejich přivýdělek stane hlavním zdrojem příjmu. Nemusí pak následně dodatečně zřizovat účet pro podnikání a informovat své zákazníky o změně čísla účtu,“ říká.

Na druhou stranu se na podnikatelské účty a karty nemusí vztahovat některé regulace chránící běžné spotřebitele.

Dodejme, že píšeme o podnikajících fyzických osobách. Ne o právnických osobách. Obchodní společnosti si běžný účet založit nemohou a mají i řadu dalších důvodů, proč své podnikatelské finance oddělit od soukromého účtu majitele firmy.

Pozor na obchodní podmínky

Banky musí dodržovat povinnosti týkající se kontroly takzvaného praní špinavých peněz – tedy podle předpisů proti legalizaci výnosů z trestné činnosti (AML zákon). O hlavní zdroj budoucích příjmů se obecně zajímají hned při založení účtu.

I kdykoliv později pak mohou klienta vyzvat, aby podal informaci, odkud finanční prostředky pochází. U běžného chování OSVČ, které nijak nevybočuje ze standardu, však banky v praxi většinou neřeší, jestli konkrétní platba přišla od zaměstnavatele, z podnikání, nebo odjinud.

Narazit však můžete na (všeobecné) obchodní podmínky. S dokumentem, který v kompletním rozsahu nejspíš nečtete, se totiž podpisem zavazujete k jeho dodržování.

Například Komerční banka stanoví, že účty pro spotřebitele jsou určeny výhradně pro jejich osobní (nepodnikatelské) potřeby, a že klient nesmí účet používat jinému než sjednanému účelu. Také ČSOB výslovně uvádí, že účty pro osobní (nepodnikatelské) účely nejsou určeny k podnikání.

Za porušení podmínek vám však v praxi žádná přímá sankce nehrozí. Banka sice může smlouvu vypovědět a účet zrušit, jenže málokdy chce o klienta úplně přijít. Kvůli rostoucí konkurenci se nejspíš pokusí vyřešit problém dohodou a přesvědčit vás o výhodách podnikatelského účtu.

Když budete mít smůlu, může na vás dopadnout nepřímá sankce: při porušení smluvních podmínek totiž banka nemusí odpovídat za případnou škodu, pokud byste něco reklamovali.

Například Česká spořitelna ví řádově o tisícovkách klientů, kteří pro své podnikání využívají retailové účty. „Typicky jde o klienty, kteří jsou de facto zaměstnanci, ale pracují na IČO – například programátoři. Pokud jde o klienty, kteří skutečně podnikají, většina z nich využívá podnikatelské účty,“ popisuje zkušenosti mluvčí Filip Hrubý.

U Air Bank lze pro drobné podnikání nebo přivýdělky v praxi používat klasický běžný účet, variantu pro podnikatele totiž nenabízí. „Na naši žádost máte povinnost předložit nám doklady, které prokazují původ peněz, a to nejméně v rozsahu, který nám ukládá zákon. Když zjistíme, že účet používáte nebo chcete používat k podnikání, můžeme vás vyzvat, abyste nám doložili informace, které potřebujeme, nebo za námi přišli na pobočku,“ píše ve svých podmínkách.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Samozřejmě je pořád řeč o účtech. Ne třeba o úvěrech, kde by takové „nepřesné informace“ z vaší strany mohly banku dovést až k požadavku na okamžité splacení, mohlo by jít dokonce o úvěrový podvod.

Větší možnosti, vyšší poplatky

U podnikatelských účtů narazíte na poplatky častěji než u těch osobních. Vedle měsíčního paušálu za samotné vedení konta může jít také o platby za jednotlivé transakce.

Například ČSOB standardně nabízí podnikatelský účet od 115 Kč měsíčně. Paušál ale zahrnuje jenom deset odchozích a pět příchozích plateb – každá další vyjde na pět korun.

Bezplatné vedení podnikatelských účtů nabízejí hlavně mladší banky jako Fio, Equa, mBank nebo Creditas. „Běžné a podnikatelské účty se u nás řídí stejným ceníkem, všichni mají stejné podmínky,“ zdůrazňuje Jakub Heřmánek z Fio banky. V praxi to – podobně jako u dalších zmíněných – znamená, že se nic neplatí ani za základní služby jako třeba odchozí a příchozí transakce.

Na rostoucí konkurenci reagují i větší banky. Zmíněná ČSOB od loňského podzimu láká na podnikatelský účet bez poplatků, pokud si ho klient založí online, tedy ne přes pobočku. Raiffeisenbank nabízí základní variantu podnikatelského účtu zdarma bez podmínek. Moneta má bezplatné vedení do limitu 100 plateb měsíčně, UniCredit Bank do celkového limitu obratu 2,5 milionu korun. 

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2021 10:11, Ruda

Nechápu, v čem je smysl podnikatelského účtu. Když jako OSVČ dostanu peníze za službu, tak jdu je utratit třeba za chleba a vejce. Jako že z podnikatelského účtu? Nebo si to mám posílat na soukromý a teprve pak platit? Je to blbost.
Možná je to dobré pro firmy, nikoli pro osoby.

+81
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services