Spojení Monety a Air Bank: Začíná druhý pokus

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 1. 2021 | 34 komentářů
Trojice největších bank v Česku může dostat silného konkurenta. Do hry se vrací spojení Monety a Air Bank, čímž by vznikla třetí největší banka s více než dvěma miliony klientů.
Spojení Monety a Air Bank: Začíná druhý pokus

Zdroj: Moneta

Moneta Money Bank v pátek večer oznámila, že od skupiny PPF obdržela nový návrh na odkoupení akcií Monety od stávajících akcionářů, a to do podílu nepřesahujícího 20 procent. PPF by mohla objem takto odkoupených akcií navýšit až na 29 procent. K získání více než 10% podílu potřebuje souhlas České národní banky.

PPF – prostřednictvím dceřiné společnosti Tanemo – nabízí za akcii Monety 80 Kč. Po poklesu v posledních dnech skončily akcie Monety páteční obchodování na pražské burze na ceně 67,10 Kč, na začátku roku se dostaly až na 72 Kč. Na svém ročním maximu – 87,30 Kč – byly loni v únoru před příchodem koronaviru. Ještě o kousek výš – skoro na 89 Kč – se pohybovaly v říjnu 2016 a dubnu 2017.

I dvacet procent by Kellnerově PPF stačilo k tomu, aby se stala největším akcionářem Monety, jejíž vlastnická struktura je dosud velice roztříštěná (nejvíce – necelých 10 procent – ovládala ke konci roku společnost Chase Nominees Limited, dalšími největšími akcionáři jsou banky Brown Brothers Harriman (5,3 %) a J.P. Morgan Bank Luxembourg (4,32 %). Celkem má Moneta přes 15 tisíc akcionářů z 46 zemí. PPF zatím v Monetě vlastní 0,6279 % akcí.

Součástí celé transakce má být ovládnutí českého a slovenského Home Creditu (včetně Air Bank a Zonky/Benxy) Monetou. V těchto firmách, které doteď patří PPF, by Moneta získala 100% podíl. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu.

Podle návrhu obdrženého od PPF, který Moneta zveřejnila na svém webu, by akvizice Air Bank proběhla ve směnném poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Touto výměnou by tedy skupina PPF získala 39,7% podíl v Monetě, a to nad rámec akcií získaných případným odkupem od stávajících akcionářů. Ovládla by tak přinejmenším 59,7 % akcií Monety.

„Moneta je připravena se skupinou PPF o akvizici a jejích parametrech jednat. Zde považujeme za vhodné zmínit, že v případě dosažení obchodní dohody a následné realizace této akvizice by dle našeho názoru skupina PPF byla s vysokou pravděpodobností povinna učinit akcionářům Monety povinnou nabídku převzetí podle zákona,“ napsala Moneta v první reakci.

„Představenstvo Monety bude návrh akvizice (stejně jako dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií) analyzovat a své stanovisko k němu poskytne akcionářům Monety nejpozději do pátku 29. ledna,“ dodala Moneta.

Moneta Money Bank existuje od jara 2016, navazuje ale na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro Kellnera. Loni Moneta posílila o hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, celkem tak má zhruba 1,4 milionu klientů. Za rok 2019 – zatím poslední uzavřený – dosáhla skupina Moneta čistého zisku ve výši čtyři miliardy korun.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich kolem 850 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky, donedávna nabízela i jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu. V roce 2019 dosáhla čistého zisku 1,5 miliardy korun. Ztrátové však zůstává hospodaření společnosti Benxy, která provozuje službu Zonky.

Spojená banka by s víc než 2,2 miliony klientů byla třetí největší po České spořitelně a ČSOB, předběhla by Komerční banku. Mezi nejsilnější by patřila i v počtu poboček a bankomatů. Ve spotřebitelských půjčkách by získala dokonce druhé místo, výrazně by posílila díky Home Creditu.

Podobný plán vznikl už v říjnu 2018. Transakce, která měla být největší na bankovním trhu od konce privatizací na přelomu tisíciletí, mimo jiné předpokládala, že spojená banka ponese název Air Bank – podle průzkumů byla tato značka mezi lidmi známější a oblíbenější. První námluvy však v únoru 2019 skončily neúspěšně, firmy se nedohodly na ceně.

Kocour v novém

Moneta v prosinci zprovoznila nové internetové bankovnictví. Pojďte se podívat.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2021 21:22, Josef Novák

Nesouhlasím. AirBank a HC bych koupil za cash, Zonky nechci, majoritním akcionářem PPF už vůbec ne. Budu hlasovat proti a doufám, že nás bude většina.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2021 11:45, Karel

Citace - DRSG / 24.01.2021 21:43

@Karel Já zase doufám, že případným spojením zaniknou manýry a amatérismus Monety.
Stejně jako TOP3 sazba napořád, úroky na běžném účtu nebo přesvědčení Air Banky o tom, že Google Pay je fuj, protože bude data o nákupním chování prodávat nebo využívat pro reklamu, což už Air Bank dělá s těma reklamníma pseudoodměnama? Můžete ty manýry a amatérismus Monety specifikovat? Myslíte, že manýry Air Bank jsou v pořádku, když třeba dlouho odmítala Google Pay s odůvodněním, že když je jejich řešení stejně jako GPay HCE, tak jsou obě řešení funkčně srovnatelná? Nebo to, že Air Bank přes četné žádosti klientů odmítá dát do mobilní aplikace tmavý vzhled a zahraniční platby?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová banka od Partners chystá spoření, půjčky i hypotéky

22. 1. 2021 | Petr Kučera | 30 komentářů

Nová banka od Partners chystá spoření, půjčky i hypotéky

Finanční skupina Partners podala koncem loňského roku žádost o bankovní licenci České národní bance. Se startem banky skupina předběžně počítá zhruba ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Air Bank sníží úrok na spořicím účtu

21. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 21 komentářů

Air Bank sníží úrok na spořicím účtu

Air Bank od 1. dubna sníží úrok na spořicím účtu. 

ČSOB a Poštovní spořitelna změní přímé bankovnictví i ceník

14. 1. 2021 | Petr Kučera | 15 komentářů

ČSOB a Poštovní spořitelna změní přímé bankovnictví i ceník

ČSOB udělá na jaře další krok k úplnému spojení se svou dříve samostatnou značkou Poštovní spořitelna. Sjednotí internetové bankovnictví, chystá i novou mobilní aplikaci. Zároveň změní... celý článek

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

5. 1. 2021 | Petr Kučera | 11 komentářů

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

K Portálu občana se nově přihlásíte přes internetové bankovnictví. Ověření přes takzvanou bankovní identitu spustily jako první ČSOB a Česká spořitelna. Hodně klientů však má zatím... celý článek

Spořitelna má nové karty. Podívejte se, co vás čeká

16. 12. 2020 | Petr Kučera | 15 komentářů

Spořitelna má nové karty. Podívejte se, co vás čeká

Česká spořitelna mění po více než pěti letech vzhled svých platebních karet. Od druhé poloviny listopadu je klientům vydává výhradně v novém designu. Další podrobnosti a fotky najdete... celý článek

Partners Financial Services