Češi přišli na chuť investicím. Na důchod si ale spoří špatně

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 31. 5. 2023 | 3 komentáře
Počet spořících Čechů za poslední rok vzrostl o třetinu. Vzrostl také počet Čechů, kteří investují, ale bez dlouhodobé rezervy je stále téměř pětina obyvatel. Vyplývá to z analýzy České spořitelny.
Češi přišli na chuť investicím. Na důchod si ale spoří špatně

Zdroj: Shutterstock

Podle Eurostatu míra úspor českých domácností vzrostla v letech 2020 a 2021 z 12 na 19 procent. V datech za loňský rok ale můžeme čekat propad. Kvůli inflaci a energetické krizi, která rozpočty domácností výrazně ovlivnila.

Češi měli v roce 2021 finanční aktiva v hodnotě téměř 8,3 bilionu korun, což je o 11 procent víc, než v roce 2020. 

Největší část peněz české domácnosti mají v hotovosti, na běžných účtech a na spořicích účtech, jejich podíl na celkových aktivech je 46 procent. V akciíchinvestičních fondech nebo v podílech na firmách mají české domácnosti 40 procent svých finančních aktiv. Pojištění a penzijní fondy tvoří pouze desetinu z celku. 

„Nejvíce finančních prostředků si Češi uchovávají na netermínovaných účtech u bank. Ke konci roku 2022 na nich české domácnosti měly uloženo přes 2,5 bilionu korun, přičemž z toho 1,5 bilionu korun, tedy 60 procent, bylo na běžných účtech a zbytek na různých typech spořicích účtů. Jejich obliba s rostoucími úrokovými sazbami logicky v posledních dvou letech vzrostla,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Jen u svých klientů vidí banka v meziročním srovnání od dubna 2022 do dubna 2023 čtvrtinový nárůst objemu finančních prostředků na spořicích účtech, zároveň o víc než třetinu vzrostl počet klientů, kteří mají na svém spořicím účtu uložené finance.

Zvýšení úrokových sazeb zvýšilo i zájem Čechů o termínované vklady. Jejich objem se podle dat Eurostatu jen mezi zářím 2021 a koncem roku 2022 zvětšil o 68 procent na téměř 845 miliard korun. Zájem o termínované vklady konkrétně u České spořitelny se od ledna loňského roku do dubna 2023 zvýšil víc než desetinásobně a objem prostředků uložených na nich stoupl čtyřikrát.

Podle průzkumu spořitelny si 56 procent lidí, kteří spoří, ukládá měsíčně maximálně do osmi tisíc korun. Celých 64 procent z nich má ale úspory nižší než 300 tisíc korun. 

Úspory domácnostíZdroj: Refinitiv Datastream, Česká spořitelna

„Češi sice spoří a investují, ale problém je, že odkládají nízkou částku a jsou příliš konzervativní, takže zhodnocení není z dlouhodobého hlediska velké,“ uvedl David Navrátil.

V ideálním případě by totiž člověk měl mít na důchod naspořené aspoň dva miliony korun. S nimi se podle analytiků penzista vyhne prudkému poklesu životní úrovně: Stáří na úrovni jen pro desetinu lidí, říká průzkum. Není z čeho spořit.

Češi ukládají finanční prostředky také do penzijního připojištění a penzijního spoření. Celkem penzijní společnosti ke konci loňského roku spravovaly 584 miliardy korun. Z nich je ale jenom 20 procent v novém penzijním spoření, 80 procent je v transformovaných fondech, tedy ve starém penzijku, které bohužel reálně nevydělává: Ve starém penzijku jste přišli o pětinu úspor, ukazuje analýza.

Systém penzijního spoření se od příštího roku změní, po změnách by mělo být pro lidi atraktivnější. „O konkrétních změnách se ještě na úrovni ministerstva financí nyní diskutuje. Zveřejněn byl například záměr na zvýšení horního stropu pro státní příspěvky z 1000 na 1700 korun, což je pro motivaci klientů spořit solidní pobídka. Lidé potřebují vidět, že pokud se rozhodnou investovat víc, dá jim více i stát,“ poznamenává Aleš Poklop, předseda představenstva Penzijní společnosti České spořitelny. Psali jsme podrobněji: Státní podpora spoření na důchod se změní. Nová tabulka.

Roste počet investorů 

Velký boom zažívá v posledních deseti letech kolektivní investování. Hodnota majetku investovaného do investičních fondů kolektivního investování nabízených v Česku se od roku 2012 do konce roku 2022 víc než ztrojnásobila na 752 miliard korun.  

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

„Třetina investic se nachází v takzvaných smíšených fondech, které obsahují jak akcie, tak dluhopisy i další druhy aktiv, 31 procent v dluhopisových fondech a čtvrtina v akciových. To mimo jiné svědčí o stále poměrně silně konzervativním přístupu Čechů ke svým investicím. Necelá desetina připadalo ke konci loňského roku na nemovitostní fondy,“ říká Ján Hájek, portfoliomanažer akciového podílového fondu Erste Top Stock. 

Martin Řezáč, ředitel Erste Asset Management ČR k tomu dodává: „Dominantním trendem je růst počtu Čechů, kteří investují, ať už pravidelně, nebo formou jednorázové investice. Zatímco před deseti lety měla zkušenost s investováním zhruba čtvrtina dospělé populace, dnes je to již 37 procent, přičemž dalších asi čtvrtina dospělé populace o investování uvažuje. Trend je tedy jednoznačně vzestupný, což je obzvláště potěšující v kontextu minulého roku, kdy investiční trhy zaznamenaly řadu propadů. Potěšujícím trendem je počet pravidelně investujících, kterých jen u spořitelny za poslední rok přibylo přes 70 tisíc.“ 

Vedle 752 miliard korun investovaných v podílových fondech dosáhl podle dat Asociace pro kapitálový trh ČR v loňském roce objem majetku ve fondech kvalifikovaných investorů 351 miliard korun.  

„Čeští investoři mohou samozřejmě rovněž nakupovat i konkrétní akcie tuzemských a zahraničních společností, indexové fondy či zahraniční měny. Zpravidla se tak děje prostřednictvím obchodníků s cennými papíry, kterých už v Česku působí přes 80. Konkrétní statistiky, kolik mají Češi v těchto nástrojích investováno, nicméně neexistují,“ doplňuje Hájek.

Dodává, že obdobně je to i s dluhopisovými nástroji. Dluhopisy mohou být vydány státy, municipalitami, bankami nebo soukromými podniky. Jejich nevýhodou je fakt, že čtyři pětiny z nich jsou nezajištěné, a investoři tak musejí spoléhat především na bonitu emitenta. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services