Nejlepší stavební spoření v dubnu. Porovnali jsme nabídky

Petr Kielar | rubrika: Analýza | 12. 4. 2023 04:30 aktualizováno 12. 4. 2023 20:00 | 4 komentáře
U které stavební spořitelny teď nejlíp zhodnotíme vklady? Tady je žebříček produktů bez věkového omezení.
Nejlepší stavební spoření v dubnu. Porovnali jsme nabídky

Zdroj: Shutterstock

Nejvyšší zhodnocení při sjednání nové smlouvy o stavebním spoření teď nabízí Stavební spořitelna České spořitelny neboli Buřinka. Vyplývá to z aktuálního porovnání webu Stavebky.cz.

Druhá je ČSOB stavební spořitelna (která se loučí s liškou jako maskotem) a třetí Moneta. Rozdíly v naspořené částce u jednotlivých spořitelen během šesti let však zůstávají minimální.

Nabídky stavebního spoření porovnáváme podle částky, kterou naspoříme úložkami odpovídajícím částce 1700 korun měsíčně za šest let. Do výpočtu zahrnujeme vedle státní podpory a úroků také veškeré poplatky a daně.

Buřinka úročí vklady sazbou 2,5 % bez dalších podmínek a k tomu přidává jednorázový bonus 2500 Kč. Uzavření smlouvy je zdarma, zaplatíme jen poplatek za vedení účtu 325 Kč ročně.

Při spoření odpovídající částce 1700 Kč měsíčně si tak během šesti let naspoříme 144 863 Kč, což znamená čistou úrokovou sazbu 5,534 % (zhodnocení vkladů při zohlednění všech poplatků a daní). Kdybychom chtěli stejného výsledku dosáhnout na spořicím účtu, musel by být úročen sazbou 6,511 %.

Porovnání stavebního spoření při vkladu 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let

Nabídky porovnáváme podle částky, kterou naspoříme úložkami 1700 korun za měsíc po dobu šesti let. Do výpočtu jsme vedle úroků a státní podpory zahrnuli také poplatky a daně. Čistá úroková sazba v posledním sloupci nám říká, jako by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku. Do srovnání jsme zahrnuli jen tarify, které lze sjednat samostatně (tj. bez nutnosti uzavřít smlouvu o dalším produktu). 

SpořitelnaTarifNaspořeno celkemČistá úroková sazba
ČS (Buřinka)Standard144 863 Kč5,534 %
ČSOB (Liška)Trend Spořicí online144 274 Kč5,404 %
ČSOB (Liška)Trend Spořicí akce143 720 Kč5,280 %
MonetaProSpoření Premium143 525 Kč5,235 %
Modrá pyramidaMoudré spoření143 459 Kč5,220 %
RaiffeisenSpoření142 815 Kč5,076 %
MonetaProSpoření141 738 Kč4,832 %
Stav k 11. 4. 2023. Zdroj: Stavebky.cz

Podrobnosti o jednotlivých nabídkách čtěte v nezkráceném článku na webu Stavebky.cz

Jak už jsme napsali, čísla v tabulce platí pro pravidelné spoření odpovídajícímu 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let. Stavební spořitelny však dnes nabízejí různé výhody a bonusy, které se projeví při jiných způsobech spoření a mohou pořadím zamíchat. Odlišné režimy spoření si můžete sami přepočítat ve srovnávači stavebního spoření, kde najdete i speciální nabídky pro děti a mládež.

Přežije?

Topíme prasaty
Zdroj: Shutterstock

Státní příspěvek k dosavadním vkladům už vám sice nikdo nesebere, nové příspěvky od roku 2024 ale mohou být nižší i u stávajících smluv.

Podpora stavebního spoření: Tři možnosti, jak ji stát omezí


Vláda diskutuje o možnosti, že státní podpora u stavebního spoření skonči. Je to správně, nebo by se měla zachovat a případně účelově svázat? Zeptali jsme se za vás.

Pohřbí vláda stavebko? Konec státní podpory očima expertů

Chcete spořit na bydlení? Poradíme!

Díky nejvýhodnějšímu stavebnímu spoření si na budoucí bydlení nemusíte brát hypotéku. Úvěr ze stavebka na rekonstrukci stačí.

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services