Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2020 | 123 komentářů
Poslanci schválili stravenkový paušál. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat

Zdroj: Shutterstock

Firmy, které poskytují zaměstnancům stravenky, budou moct od roku 2021 využít i takzvaný stravenkový paušál. Na daňové zvýhodnění nově dosáhnou také zaměstnanci, kteří doteď stravenky nedostávají.

Počítá s tím daňový balíček z dílny ministerstva financí, který dnes definitivně schválili poslanci. Ministryně Alena Schillerová (za ANO) tak uspěla s návrhem, který představila už loni v létě.

Místo klasických papírových poukázek či nabité elektronické karty mají lidé dostávat peníze na účet, a to se stejnými daňovými výhodami. Nový systém tedy neruší dosavadní úlevy pro zaměstnance ani pro zaměstnavatele. Naopak je zpřístupní i pro společnosti, které dosud stravenky nevyužívají – hlavně menší podniky.

Stravenkový paušál začne fungovat nejdřív od února. Ministerstvo totiž novinku spojilo se zrušením superhrubé mzdy a výrazným snížením daně z příjmů zaměstnanců. Balíček nestihlo prosadit včas, další komplikaci pak zařídil prezident Miloš Zeman. Ve Sbírce zákonů vyjde balíček až na konci ledna a účinný začne být nejdříve od února. Pokud vyjde až v únoru, posune se účinnost na začátek března.

Ať je to spravedlivější

Podle dosavadních pravidel si zaměstnavatel může uplatnit do nákladů až 55 procent hodnoty příspěvku na stravování – částka ale nesmí přesáhnout 70 procent stravného podle vyhlášky, což pro letošní rok odpovídá 72 korunám. Současně se z takového příjmu nemusí odvádět sociální ani zdravotní pojištění.

Kromě stravenek může firma využívat daňové zvýhodnění na stravování i tak, že pro pracovníky zajistí přímo podnikovou jídelnu. I v tomto případě si může „odečíst z daní“ až 55 procent ceny jídla (do zmíněného limitu), zbylých 45 procent si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty. 

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Dostáváte stravenky?

Schillerová připomíná, že původním smyslem vzniku tohoto daňového zvýhodnění byla právě podpora závodního stravování jako benefitu. Takovou možnost má ale podle ministerstva jenom přibližně 1,8 milionu z celkem 4,3 milionu zaměstnanců. Dalších zhruba 1,5 milionu získává stravenky. A zbylá téměř čtvrtina (jeden milion) zaměstnanců pak tento benefit nemůže využívat vůbec. 

„Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím, o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře,“ říká Schillerová.

Provozovatelé stravenkových systémů totiž omezují platnost v zásadě jenom do konce kalendářního roku (stravenky objednané v posledním čtvrtletí platí až do konce následujícího roku), a to nejenom u papírové, ale také elektronické formy. Zákon přitom firmám nic takového nepřikazuje.

Podle Schillerové by zaměstnavatelé dál mohli poskytovat i klasické stravenky. Pokud však budou chtít ušetřit na související administrativě a na provizích stravenkovým firmám, mohly by místo nich nově posílat příspěvek přímo zaměstnancům vedle samotné výplaty. Zmíněné daňové výhody se neruší ani nemění. 

„Stravenkové firmy v České republice zaujímají oligopolní postavení na trhu a drtivou většinu svých zisků v řádech stovek milionů korun ročně zpravidla vyvádějí do zahraničí svým matkám,“ vysvětluje Schillerová, proč by se systém do budoucna mohl obejít bez placených zprostředkovatelů.

Chtěli byste taky?

Zdroj: Shutterstock

Vyberte si firmu, kde vám přispějí!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Narozdíl od plánů bývalého ministra Miroslava Kalouska z počátku desetiletí nejde o „zrušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Koneckonců jsou dlouhodobě nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem

Hospodští jsou pro

„Po změně dnešního systému dlouho volají samotní provozovatelé hospod a restaurací, kteří platí na úkor své marže mnohdy velmi vysoké provize pohybující se běžně ve výši pěti až sedmi procent,“ říká Schillerová. Menší provizi hradí i zaměstnavatelé – i u nich platí, že čím větší firmy, tím jsou silnější a dosáhnou díky tomu u stravenkových firem na výhodnější podmínky.

Zavedení stravenkového paušálu podporují i Asociace hotelů a restaurací nebo menší tuzemské prodejny sdružené v Asociaci českého tradičního obchodu. 

„Když číšníkovi zaplatíte za jídlo 100korunovou stravenkou, restaurace inkasuje jen 93 korun. Navíc musí čekat na proplacení stravenky i týdny. Když ale zaplatíte rovnou v penězích, bude mít tu stokorunu ihned a zůstane jí celá. I pro restaurace tak stravenkový paušál představuje jednoznačný benefit,“ zdůrazňuje Schillerová.

Tím, že lidé o příspěvek na stravování nepřijdou, vyšlo ministerstvo vstříc Asociaci hotelů a restaurací, která mimochodem v posledních letech podporovala vládu při zavádění elektronické evidence tržeb.

„Navrhovaný systém by pro zaměstnavatele i zaměstnance přinesl větší flexibilitu v zajištění stravování bez ohledu na to, zda restaurace nebo občerstvení stravenky přijímá,“ říká šéf asociace Václav Stárek. Podle dostupných údajů přibližně 30 procent restaurací stravenky nepřijímá. Časová a administrativní zátěž je pro ně velmi zatěžující, navíc musí platit provize, připomíná Stárek.

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Jak se vám líbí nápad ministryně Schillerové na stravenkový paušál?

„Pokud někdo argumentuje tím, že je třeba zajistit účelovost poskytnutého příspěvku na stravu, pak papírové stravenky ji nezajistí. Stravenky jsou běžně přijímány i jinými subjekty než poskytovateli stravovacích služeb a u některých obchodníků dochází i k jejich opětovnému oběhu,“ upozorňuje Stárek.

„Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou v restauracích, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky. Ti, kteří stravenky používají již nyní na nákupy potravin v obchodech, budou – tak jako doposud – využívat finančních příspěvků k zajištění jiných forem stravování,“ zdůrazňuje Stárek.

Značné procento restaurací podle něj přijímá stravenky jen kvůli snaze o konkurenceschopnost s okolními podniky. Loňský průzkum asociace ukázal, že 60 procent restaurací přijímajících stravenky se nebojí, že by z dlouhodobého hlediska přišlo o své hosty. A případný úbytek by podle nich byl jen dočasný, šlo by pouze o malou část návštěvníků v době obědových menu. Čerstvý průzkum došel k podobným číslům: zavedení paušálu jednoznačně podporuje 56 % provozovatelů restaurací a stejný počet podnikatelů věří, že to nepovede k dlouhodobému poklesu hostů. Víc než 30 procent restaurací stravenky neakceptuje, především odvádění vysoké provize.

Podle průzkumu Hospodářské komory podporují zavedení paušálu skoro tři čtvrtiny zaměstnavatelů. Současný systém označilo za vyhovující jenom sedm respondentů, a to bez ohledu na velikost firmy.

Můžou i zlevnit

Plán ministerstva financí vnímá pozitivně i Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. „Zaměstnanci o nic nepřijdou, dostanou širší možnost volby, jak se svými penězi naložit. Vyšší míra spotřebitelské volby v konečném důsledku svědčí ekonomice jako celku, neboť každý člověk sám nejlépe ví, co s vlastními penězi dělat,“ myslí si.

Kovanda připomíná, že existence stravenek zvyšuje cenovou hladinu v pohostinství kvůli tomu, aby bylo z čeho zaplatit provize pro stravenkové společnosti. Na to ale doplácejí zaměstnanci, kteří stravenky nedostávají.

Omezení stravenkových firem nevidí Kovanda jako výraznou újmu, protože „podnikání těchto firem nepřináší z celospolečenského hlediska žádný výrazný užitek. Vlastně jenom zaplňují prostor uměle vytvořený příslušnou legislativní úpravou a ekonomika by se bez nich snadno obešla“.

Co ještě upekli

Zdroj: Shutterstock

Zvýšení minimální mzdy se netýká jenom nejhůř placených zaměstnanců. Pro většinu lidí je základem takzvaná zaručená mzda. Také ona od ledna 2021 stoupne.

I vám musí dát víc. Projděte si, co změní růst minimální mzdy


Poslanci definitivně prosadili největší daňovou změnu za poslední roky. Superhrubá mzda skončí, sazba přitom nestoupne. Veřejné rozpočty to připraví o 100 miliard ročně.

Daně prudce klesnou. Spočítejte si, kolik vám zůstane


Novelu daňového řádu, která umožní vznik online finančního úřadu a projektu Moje daně, definitivně schválil Parlament. Už bez trojského koně, kterého do něj vláda původně umístila.

Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

Přestanou jíst!

Naopak odboráři ze záměru nadšeni nejsou. „Je to opakovaná snaha bombardovat funkční, zavedený a oblíbený systém. Stravenky fungují jako alternativa tam, kde zaměstnavatel nemůže zřídit firemní kantýnu nebo jídelnu, ale zároveň je ochoten přispívat zaměstnancům na jídlo během pracovní doby. Je v zájmu státu, aby se zaměstnanci v pracovní době stravovali, neboť v dlouhodobém měřítku má nepravidelná strava negativní dopad na zdraví člověka. Právě proto vznikla daňová podpora příspěvků na stravování,“ zdůrazňuje Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Pokud by pro zmíněný finanční příspěvek mělo platit daňové zvýhodnění stejně jako pro stravenky, pak stát bude logicky chtít prokázat, že takto vynaložené prostředky byly utraceny v souladu se zákonem. Nechápu potom, jak může paní ministryně hovořit o zmírnění administrativy, neboť zaměstnavatelé budou zahlceni účtenkami za jednotlivé obědy zaměstnanců pro případnou kontrolu finanční správy. Jestliže by stát toto nekontroloval, tak nedává smysl, aby cokoliv dotoval,“ domnívá se Středula.

Ministerstvo financí ale opakovaně uvedlo, že s kontrolou paušálu nepočítá. Už loni na jaře to vystihl náměstek Stanislav Kouba: Stát ani doteď nedokáže v praxi hlídat, za co lidé stravenkami platí. 

„Stejně jako v případě ostatních daňových paušálů (na automobily, výdajový paušál OSVČ a další obdobné právní fikce) předpokládáme, že zaměstnanec bude muset tuto základní lidskou potřebu uspokojit v každém případě, tedy že bude i nadále jíst. Už nyní lidé utratí za stravování více peněz, než kolik mohou případně dostat ve stravenkách,“ říká za ministerstvo Jakub Vintrlík z tiskového oddělení.

Navíc firma, která by chtěla podpořit skutečně poctivé stravování zaměstnanců, by mohla dál zůstat u přímé podpory jídelny, případně u stravenek.

Další argument proti paušálu přinesl Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů. „Varujeme před paušálem. Podívejte se na základní daňovou slevu, která už roky nerostla,“ řekl na jaře  Naráží na pevně stanovené částky, u nichž vláda nepřihlíží k růstu mezd či cen. I tohle je ale zřejmě zbytečná obava. Stejně jako dosavadní zvýhodnění stravenek by se i stravenkový paušál odvíjel od vyhláškou určeného stravného – a jeho výše se každý rok mění úměrně zdražování v restauracích.

Jak to vidí

Zdroj: Shutterstock

Jak se vám líbí návrh ministerstva financí přidat k závodním jídelnám a stravenkám novou možnost, jak přispívat zaměstnancům na stravování?

Peníze místo stravenek. Očima expertů

Změnu odmítá i Unie zaměstnavatelských svazů. „Funkce stravenek je klíčová k podpoře zdravého životního stylu. Když dá firma zaměstnanci stravenky, tak mu tím vlastně každý den říká: Zajdi si na oběd. Dej si přes poledne pauzu a pořádně se najez. Pokud bychom tento jasně účelový nástroj nahradili hotovostí, zaměstnanci by už za pár dnů vůbec nevěděli, že nějaký příspěvek na stravování dostávají a postupně by na obědy přestávali chodit,“ bojí se výkonný ředitel unie Vít Jásek.

Ve vedení unie je mimo jiné Miroslav Sedlák, dlouholetý šéf společnosti Sodexo (stravenky Gastro Pass). Ta je jedničkou na trhu před společnostmi Edenred (Ticket Restaurant) a Up (Chèque Déjeuner). Nový systém nazvaný Naše stravenka nedávno spustily sesterské řetězce Lidl a Kaudland.

Provozovatelé stravenkových systémů samozřejmě zdůrazňují jejich výhody. „Zavedení neúčelového paušálu by vedlo k zhoršení stravovacích návyků zaměstnanců, a to by mělo v dlouhodobějším horizontu dopady i na jejich pracovní výkonnost i zdraví,“ argumentuje Daniela Pedret, mluvčí společnosti Edenred.

Předloňský průzkum agentury PPF Factum pro Unii zaměstnavatelských svazů a Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ukázal, že lidé se stravenkami obědvají ve všední dny v restauraci téměř třikrát častěji než ti, kdo stravenky nemají. A dvě třetiny současných „stravenkářů“ v průzkumu uvedly, že by obědy v restauracích po odebrání stravenek omezily (čtvrtina by tam úplně přestala chodit). Jenže průzkum  tehdy nepočítal s možností, kterou teď prosazuje Schillerová: Výhody stravenek by neskončily, jen by se přidala alternativa ve formě paušálu.

Kam s nimi

Zdroj: Shutterstock

Stravenky vydané před začátkem října je potřeba využít do konce letošního roku. Kvůli zavřeným restauracím a dalším koronavirovým omezením s nimi nejspíš častěji zamíříte do obchodů. Kde zaplatíte nákup potravin a jaké jsou limity?

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

Edenred připomíná také dřívější studii Institutu oceňování majetku při Vysoké škole ekonomické. Ta ukazuje, že státní rozpočet získává jenom díky stravenkám téměř čtvrt miliardy korun ročně. Jenže studie počítá mezi příjmy rozpočtu třeba i odvody zaměstnanců restaurací, kteří mají práci právě díky stravenkám. Pokud by zaměstnanci o peníze nepřišli a naopak by podobný příspěvek začali dostávat i další, k zániku restaurací by to vést nemuselo.

S až absurdními čísly pak přišla analýza společnosti Grant Thornton, kterou loni na podzim představila Unie zaměstnavatelských svazů: Zavedení stravenkového paušálu by mohlo každoročně připravit státní rozpočet o víc než 21 miliard korun. Z toho skoro devět miliard ukrojí zaměstnanci, kteří doteď na stravenky ani zvýhodněné firemní stravování nedosáhli. Zastánci klasických stravenek tak najednou tvrdí: čím víc by jich bylo, tím víc na tom stát prodělá. 

Podle ministerstva financí má současný stravenkový systém negativní daňový dopad tři miliardy korun. „Tyto prostředky však současně slouží jako zdroj příjmů stravenkových společností, které své zisky v drtivé většině odvádějí do zahraničí. Po rozšíření výhod – zavedení paušálu – by se výpadek daňových příjmů sice navýšil, avšak pouze přibližně o dvě miliardy na pět miliard, které by navíc z velké části nově mohly zůstat českým firmám a živnostníkům. Peníze, které lidé za jídlo utratí, zůstanou díky stravenkovému paušálu v české ekonomice, což se projeví i pozitivně v daňových příjmech státu. Tento efekt přitom zveřejněná studie vůbec neuvažuje,“ reagovalo ministerstvo.

Text z 20. listopadu jsme zaktualizovali po definitivním schválení daňového balíčku.


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se nedávno vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+360
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 123 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2020 7:31, vankr

Názor, že bez stravenek zaměstnanci přestanou jíst je výplod chorobného mozku.

+627
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 11. 2020 8:26, Michal

Žravenky jsou pro socky,lopaty a nepřizpůsobyvé !!!

-436
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (123 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services