Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?

Co se děje | Jana Divinová | 17. 7. 2023 | 1 komentář

+52

Kurz hraje českým návštěvníkům do karet. Turecká měna je nejslabší v historii, a naopak koruna jako by celou zimu chodila do fitka. Jak s tím ale správně naložit? Měnit peníze v Česku? Platit kartou? Nebo si vzít dolary a eura, která tu obchodníci bez problémů berou?

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

Aktuality | Pavla Adamcová | 13. 4. 2024

+6

Pražské Centrum Černý Most se dočká rozšíření o dalších 9100 metrů čtverečních prodejní plochy. Dostavba by měla přinést 32 nových obchodů a restaurací a také tři kinosály.  

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 65 komentářů

+70

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.

Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?

Jak na to | Petra Dlouhá | 21. 7. 2015 | 43 komentářů

+14

Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal… prostě připravil o nervy a peníze.

V cizině teď můžete ušetřit desetinu. Banky mají akci

Aktuality | Petr Kučera | 3. 8. 2022 | 1 komentář

+11

mBank a ČSOB vrátí klientům až desetinu částky, kterou v zahraničí zaplatí kartou. U obou akcí je potřeba splnit podmínky.

Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá

Když se řekne | Petra Dlouhá | 12. 9. 2016 | 13 komentářů

+24

Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí pokuty.

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů

+45

Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.

Benzina začíná přijímat stravenkové karty

Aktuality | Jiří Hovorka | 9. 6. 2020

+8

V síti čerpacích stanicích Benzina, která je největší v Česku, můžete od června za potraviny a občerstvení nově platit i stravenkovými kartami.

Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat

Co se děje | Petr Kučera | 22. 12. 2020 | 123 komentářů

+360

Poslanci schválili stravenkový paušál. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?

Co si o tom myslíte | Jakub Skala | 13. 10. 2016 | 30 komentářů

-4

Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

Když se řekne | Petr Kučera | 18. 1. 2021 | 31 komentářů

+95

Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál? Porovnání uvnitř.

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů

+128

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

Jak na to | Michal Chleboun | 27. 8. 2012 | 20 komentářů

+28

Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2015 | 55 komentářů

+8

Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 2. 2024

+18

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z nich, přesně 49 podniků. 

Tři postřehy z Neapole

Sloupek | Michal Kašpárek | 26. 7. 2013 | 3 komentáře

+18

Zápisky ze čtrnácti dnů v nejšpinavější evropské metropoli.

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře

+80

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře

-14

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Češi ztrácí trpělivost s cash only. Většina jde s kartou jinam

Co se děje | Olga Skalková | 27. 7. 2023 | 6 komentářů

+14

Zájem obchodníků o platební terminály roste, tvrdí jejich provozovatelé. Průzkum ukazuje, že lidé s sebou nosí stále méně hotovosti.

Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho

Když se řekne | Petra Dlouhá | 13. 4. 2015 | 26 komentářů

+47

Jedni je velebí, druzí o nich neztratí slušné slovo. Stravenky, přesněji jejich daňové zvýhodnění, málem padly za oběť ministru financí Kalouskovi. Teď zakoušejí chvíle bezpečí. Komu se vyplatí? A koho přicházejí draho?

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Aktuality | Petr Kučera | 5. 12. 2023 | 1 komentář

-2

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu.

Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde

Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře

-87

Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.

Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka

Co se děje | Jana Divinová | 30. 9. 2022

+16

Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů

+93

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Řízená invaze dětí

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů

+36

Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů

+45

Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Stránka 1/4

Předchozí

1

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services