Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 2. 2024
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z nich, přesně 49 podniků.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024
V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu.
Aktuality | Petr Kučera | 5. 12. 2023 | 1 komentář
Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu.
Co se děje | Olga Skalková | 27. 7. 2023 | 6 komentářů
Zájem obchodníků o platební terminály roste, tvrdí jejich provozovatelé. Průzkum ukazuje, že lidé s sebou nosí stále méně hotovosti.
Co se děje | Jana Divinová | 17. 7. 2023 | 1 komentář
Kurz hraje českým návštěvníkům do karet. Turecká měna je nejslabší v historii, a naopak koruna jako by celou zimu chodila do fitka. Jak s tím ale správně naložit? Měnit peníze v Česku? Platit kartou? Nebo si vzít dolary a eura, která tu obchodníci bez problémů berou?
Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře
Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.
Co se děje | Jana Divinová | 30. 9. 2022
Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?
Aktuality | Petr Kučera | 3. 8. 2022 | 1 komentář
mBank a ČSOB vrátí klientům až desetinu částky, kterou v zahraničí zaplatí kartou. U obou akcí je potřeba splnit podmínky.
Co se děje | Jana Divinová | 29. 6. 2022 | 11 komentářů
Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.
Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů
Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.
Co se děje | Jana Divinová | 19. 5. 2022
Česká gastronomická skupina chce díky novému kapitálu od investorů snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty, mimo jiné i vstup italské sítě Caffé Pascucci na tuzemský trh.
Aktuality | Jiří Hovorka | 22. 12. 2021 | 2 komentáře
Vláda vedená Petrem Fialou (ODS) dnes rozhodla o úpravě některých mimořádných opatření proti šíření koronaviru.
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2021 | 13 komentářů
Poprvé v historii platí Češi za obědy v restauracích v průměru přes 150 korun. Vyplývá to z listopadových a prosincových dat společnosti Edenred z plateb více než 220 tisíc majitelů stravenkové karty Ticket Restaurant.
Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021
Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?
Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů
Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?
Aktuality | Jana Divinová, Jiří Hovorka | 25. 11. 2021 | 16 komentářů
Kvůli výraznému zhoršování koronavirové epidemie dnes vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Potřebovala ho, aby mohla zavést nová omezující opatření. Restaurace musí od zítřka nově zavřít nejpozději v deset večer a zapomenout letos můžeme na vánoční trhy.
Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů
Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 5. 2021 | 11 komentářů
Od pondělí 31. května se otevřou dosud uzavřené restaurace, vnitřní bazény, koupaliště, wellness zařízení, bary, herny či kasina. Návštěvníci budou muset mít doklad o negativním testu, aspoň první dávce očkování nebo o prodělaném covidu.
Aktuality | Petr Kučera | 19. 5. 2021 | 6 komentářů
Přišel čas se rozvolnit a nasát trochu pohody. Připijte si s námi a se svými přáteli na zdraví, šťastná shledání a nové plány, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí její kartou, přispěje 35 korunami.
Aktuality | Petr Kučera | 17. 5. 2021 | 2 komentáře
Od pondělí 24. května mohou znovu fungovat ubytovací zařízení i pro rekreační účely, tedy nejen pro pracovní cesty. Po jednání vlády to dnes oznámil její místopředseda Karel Havlíček.
Aktuality | Petr Kučera | 14. 5. 2021 | 11 komentářů
Personál restaurací nebude muset kontrolovat, zda hosté splňují podmínky pro vstup na zahrádku. Zodpovědnost za jejich splnění bude na zákaznících. Vyplývá to z konečných podmínek pro otevření restauračních zahrádek od pondělí 17. května, které dnes schválila vláda.
Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů
Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.
Aktuality | Petr Kučera | 10. 5. 2021 | 59 komentářů
Od pondělí 17. května se mohou otevřít restaurační zahrádky. Rozhodla o tom dnes vláda. Provozovatelé i hosté by však měli dodržet několik podmínek.
Aktuality | Petr Kučera | 9. 3. 2021 | 2 komentáře
Vláda v pondělí schválila dva nové kompenzační programy pro podnikatele. Nazvala je Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Zájemci si mezi nimi mohou vybrat ten, který je pro ně výhodnější – nelze čerpat oba současně.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů
Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.
Když se řekne | Petr Kučera | 18. 1. 2021 | 31 komentářů
Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál? Porovnání uvnitř.
Aktuality | Jiří Hovorka | 4. 1. 2021 | 5 komentářů
Vládou uzavřené provozovny dostanou od státu kompenzaci 400 korun za den a zaměstnance. Nový program nazvaný Covid Gastro a uzavřené provozovny dnes schválila vláda.
Co se děje | Petr Kučera | 22. 12. 2020 | 123 komentářů
Poslanci schválili stravenkový paušál. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2020 | 9 komentářů
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo detaily státní pomoci pro restaurace, hospody či bary, které musí od pátku znovu zavřít. Program nazvaný Covid gastro schválila v pondělí vláda.
Aktuality | Jiří Hovorka | 14. 12. 2020 | 10 komentářů
Vláda rozhodla, že Česko od pátku přejde do čtvrtého stupně protiepidemickéhosystému PES. Opět tak dojde ke zpřísnění opatření. Restaurace znovu zavřou a budou moci fungovat jen na rozvoz a přes výdejová okénka. Zavřít musí od pátku i hotely s povolenými výjimkami.