Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde

Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.
Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde

Zdroj: Shutterstock

Pandemie a zadrhnutá logistika, válka na Ukrajině, drahé energie – ceny letěly nahoru snad všude na světě. V Česku to bylo takové tempo, že jsme se pro kontrolu začali rozhlížet i u sousedů. Jestli to naše zdražování má opravdu jen zmíněné příčiny, nebo jestli si výrobci a obchodníci trošku nepřisadili – že už se v tom zdražování nějaké zvýšení jejich marží ztratí.

Ukázalo se, že za hranicemi je ledacos levnější, často i o dost levnější. Evropě jsme to osladili a měli nejdražší cukr ze všech. Dražší ovšem nemáme jen některé potraviny, ale třeba i nábytek.

Dbáme ale na vyváženost, a tak jsme zkusili najít, jestli je u nás taky něco levnějšího než ve zbytku Unie. Nejsou to dlouhé seznamy, ale pár věcí jsme našli. Pomohl nám v tom srovnávací portál Numbeo a tu a tam i hlas analytika. Pouze pro účely tohoto srovnání jsme Evropskou unii dočasně rozšířili i o státy, které jsou v Schengenu a do Unie nepatří, tedy o Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Levná doprava, restaurace

V porovnání s ostatními státy Evropské unie vychází v Česku jednoznačně nejlevněji cestování městskou dopravou. Za měsíční jízdenku Češi podle srovnávače Numbeo zaplatí v průměru 520 korun. Naopak nejdráž vychází měsíční jízdné v Irsku, kde stojí přes 2500 korun. K nejlevnějším patří i české jednorázové jízdenky. Levněji už se jezdí jen na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Litvě.

Konkrétně nejlevněji z Unie u nás vyjde tříchodové menu pro dva v průměrné restauraci. Za tři chody dají dva lidé 800 korun. Pro srovnání nejdráž v Unii vyjde takové menu v Dánsku, kde stojí zhruba 2233 korun. Je ale v Evropě i dráž, ve Švýcarsku byste za takovou večeři dali v průměru 2500 korun.

K nejlevnějším v Unii patří v Česku jídlo v lidovějších pohostinstvích, které vychází v průměru na 190 korun na osobu. Levněji o 3 až 25 korun už se můžete najíst jen v Polsku, Bulharsku nebo na Slovensku. Nejvyšší cenu v levných restauracích zaplatíte opět v Dánsku, a to zhruba 447 korun. O 200 korun dráž a celosvětově nejdráž pak takové jídlo vyjde ve Švýcarsku.

A samozřejmě pivo

Když už jsme u restaurací, tak nesmíme opomenout pivo. Co je jeho ceny týká, Česko patří mezi nejlevnější země nejen v porovnání s Evropskou unií, ale i se světem. Tuzemské pivo v restauraci je u nás v rámci Unie třetí nejlevnější. Češi za nej zaplatí v průměru 45 korun, což je jen o tři koruny víc než v Maďarsku a na Slovensku.

Třetí nejlevnější je i importované pivo, které restauratéři prodávají v průměru za 50 korun, což je o dvě tři koruny víc než třeba v Bulharsku, Portugalsku a na Slovensku. Naopak Finové, kteří musí v rámci Unie kvůli dováženému pivu sáhnout do kapsy nejhlouběji, zaplatí víc než trojnásobek. „Že je pivo tak levné, je dáno tradicí a zvykem,“ vysvětluje hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Coca-cola v české restauraci je čtvrtá nejlevnější, v průměru se prodává za 35 korun. Levnější koupíte už jen v restauracích v Portugalsku (33,58 Kč), Polsku (33,55 Kč) nebo Maďarsku (28,53 Kč).

Když opustíme restaurace a mrkneme se na pivo v obchodech, tak vychází Česko z cenového srovnání ještě lépe. Pivo v obchodě mají totiž levnější než Češi už jen Němci. Zatímco u nás spotřebitel za půllitrovou láhev v obchodě utratí v průměru 18,85 koruny, Němcům stačí 17,08 koruny. Domácí pivo je u nás dokonce šesté nejlevnější na světě. Na vrcholu světového žebříčku jsou Srbové, kteří za své pivo platí v průměru 16,36 korun. Že je to celkem levné, si uvědomíte, když zjistíte, že Norové dají za láhev z obchodu skoro 70 korun.

Zvykli jsme si

Jídlo a oblečení jsou podle Vladimíra Pikory nejčastěji srovnávané položky a platí, že ve všech okolních státech jsou tyto položky o trochu levnější. Překvapivě i v bohatších zemích. „Srovnávat českou a zahraniční cenovou hladinu je každopádně vždy ošemetné,“ podotýká ekonom a dodává, že výrazně levnější jsou tyto položky třeba v Srbsku. „Snad jedině tam v rámci vyspělých zemí si Čech přijde bohatý,“ konstatuje ekonom.

Ptáte se, jak je možné, že jsou třeba v Německu potraviny levnější a často i kvalitnější než u nás? „Zvykli jsme si na to a evidentně u nás chybí větší konkurence,“ domnívá se Pikora a vysvětluje, že obecně je ale Německo dražší než Česko a Česko než Slovensko, protože máme vyšší mzdy než Slováci a Němci mají zase vyšší mzdy než my.

Aby nám to nebylo líto, poukazuje na to, že ve všem dražší než Česko je třeba Skandinávii. „Mají úplně jinak nastavené mzdy a daně, a tak si to můžou dovolit. Na druhou stranu když přijdeme do restaurace, je výrazně dražší už i Německo a Rakousko,“ potvrzuje ekonom porovnání z webu Numbeo.

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

Levná je naše práce

I když to vypadá, že u nás od minulého roku všechno zdražovalo rychleji než kde jinde, nejsme na tom nejhůř. „Nejhorší zemí v celé Evropské unii– přitom nám ji ještě před několika měsíci dávali za příklad – je Maďarsko. Tamní ceny rostou nejrychleji. Orbánův sociálně ekonomický experiment s řízením cen v tržní ekonomice jednoznačně nevyšel,“ konstatuje hlavní analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

„Ačkoliv ceny v Česku neustále rostou, zdaleka nejsou nejvyšší v Evropské unii a ne všechno je u nás nejdražší. I když chleba u nás zdražil o 15,8 procenta, v zemích, jako je Litva, Chorvatsko, Slovensko či Německo, mají pečivo ještě dražší. Drůbeží maso u nás šlo nahoru jen o 5,7 procenta, ale zákazníci ve většině zemí Evropské unie platí za drůbež víc než my. To samé platí i v případě vajec, mléka a sýrů. Týká se to zejména Portugalska, Polska a Francie,“ dodává analytik.

V porovnání s ostatními státy Evropské unie u nás relativně levně (322 korun) vyjde taky hodina na tenisovém kurtu o víkendu. Levnější o 25 až 50 korun už je jen ve Velké Británii, Španělsku, Bulharsku, Slovensku, Portugalsku a Chorvatsku. Vůbec nejdráž v unii vás vyjde hodinka běhání po kurtu na Kypru, kde zaplatíte skoro 650 korun.

Levné jsou u nás i služby. „Jakmile chcete nakupovat něco, v čem je práce a nikoli dovoz z Číny, bude to u nás levnější než v Německu. Naopak levnější než my jsou v tomto ohledu Polsko a Slovensko,“ uzavírá Vladimír Pikora.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services