Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

Michal Chleboun | rubrika: Jak na to | 27. 8. 2012 | 20 komentářů
Pořídili jste si nebo si v nejbližší době hodláte pořídit milenku? Pokud ještě náhodou zkušenost z paralelního vztahu nemáte, měli byste vědět, co vás z finančního hlediska čeká.
Kolik stojí milenka? A vyplatí se?

Jak zjistil nedávný průzkum, který si nechala připravit Era, nevěra má destruktivní vliv nejen na partnerský vztah, ale také na rodinný rozpočet. Nejste-li zrovna škudlil, i zcela sporadická setkání s utajovanou partnerkou ukrojí z peněz domácnosti docela zajímavé částky. A pokud se svému „koníčku“ věnujete intenzivně, vše je třeba sčítat a násobit.

Vedle vhledu do finanční problematiky nevěry přinášíme zároveň i několik důležitých rad a naopak varování, které byste měli mít na mysli, když se rozhodnete vrhnout do dobrodružství v podobě nemanželského svazku.

Jen samé výdaje

Co zjistil průzkum Ery

Zkušenost s nevěrou má třetina lidí do 30 let, ale celá polovina padesátníků. Nejnevěrnějšími kraji jsou Praha a Středočeský a Moravskoslezský kraj.

V patriarchální společnosti, jako je ta naše, by se finančních otřesů měli bát zejména muži, zvlášť pokud se s partnerkou na zapřenou předem nedohodnou, že během schůzek budou milenci platit výdaje pěkně každý ze své kapsy. Ale i tak bude jasné, že zatímco na straně příjmů se bude skvět jasná nula, na straně výdajů účet poroste.

Redakce se ptá

Anebo je to dávno jinak? Financují dnes nevěru stále zejména páni, nebo se nevěrníci o náklady dělí? Přibývá snad dokonce nevěrných párů, kde většina finanční zátěže leží na ramenou dam? Povězte nám, co víte. Do diskuze ostatně můžete přispívat anonymně...

Náklady na milenku přitom budou s největší pravděpodobností růst v čase. Když začínáte, třeba jako ještě úplný záletník amatér, obejde se většinou nový vztah bez jakýchkoli materiálních obezliček. Milence stačí, že jste s ní, a určitě vám odpustí, že ji před každým rande neočekáváte svíraje v dlani kytici rudých růží.

Co zjistil průzkum Ery

Průzkum rozdělil nevěrníky na tři skupiny – spořily, které zálety stojí do dvou tisíc korun měsíčně, velkorysé, již vydají mezi dvěma a pěti tisíci, a bohémy, pro něž není problém zaplatit za svá povyražení měsíc co měsíc i víc než pět tisíc korun. I ty, kdo za ni utrácejí minimálně, přijde nevěra na více než dvacet tisíc ročně.

► NAŠE RADA: Začnou-li nároky milenky růst a nebudete-li si to moci nebo chtít dovolit, nerozpakujte se s ní včas rozloučit.

NAŠE VAROVÁNÍ: Zhrzená milenka může znamenat nečekané výdaje!

Dárečky

Jenomže takový přístup nevydrží donekonečna. Jednoho dne se budete muset – pakliže včas nevyměníte objekt zájmu za nový, stejně nenáročný, jako byl původně tento – pochlapit a přijít na schůzku s nějakým dárečkem. Někde si vystačíte s jednou prostou květinou, jinde bude muset srdce vyvolené obměkčit kupříkladu celý puget, vstupenka do kina, ba i kožich. Fantazii se pochopitelně meze nekladou a záležet bude jen na tom, jak výrazně a hluboce budete chtít do onoho srdce své jméno vyrýt. Ne vždy ale vystačíte s květinou, a to ani u těch nejnenáročnějších milenek.

Co zjistil průzkum Ery

Skoro polovina lidí nekupuje milencům žádné dárky. Nejčastěji vydají prostopášníci za drobné pozornosti do 300 korun.

► NAŠE RADA: Než jdete na schůzku, utrhněte květinu na kraji polní cesty. Nemáte-li tu možnost, sjednejte si rande v okrajové části města, kde je zeleně ještě dostatek, a dorazte na schůzku dřív, abyste mohli natrhat luční býlí. Ve vysoce urbanizovaných oblastech lze ve jménu úspor na internetu vyhledat nějaký slevový server a překvapit partnerku zde zakoupenou poukázkou.

► NAŠE VAROVÁNÍ: Umístění setkání do jiného tarifního pásma hromadné dopravy může mít vliv na zvýšené náklady na cestovné.

Restaurace

Ke každému pořádnému vztahu patří občasná večeře, případně oběd nebo snídaně (v závislosti na tom, v jaké denní době se s protějškem setkáváte), na niž svou milou pozvete. Láska jak známo prochází žaludkem a takové posezení nad dobrou krmí, to už něco stojí, zvlášť v kraji, kde trojka matonky vyjde na víc než půllitr chmelového moku.

Co zjistil průzkum Ery

Téměř dvě pětiny milenců utratí za návštěvu restaurace nebo kulturní akce měsíčně do 500 korun, šestina vydá mezi pětistovkou a tisícikorunou. Celá třetina se ale drží stranou kvůli možnosti odhalení.

Návštěvou stánku s rychlým občerstvením sice ušetříte nějaké drobné, ale není to to pravé ořechové. Získaná salmonelóza vás navíc může až na několik týdnů vyřadit z provozu. Chybět následně budete nejen vy milence, ale i peníze na vaší výplatní pásce, takže se vám nepodaří pokrýt ani rodinný rozpočet, ani rozmary milenčiny.

NAŠE RADA: Získat si sympatie milenky nemusíte jen v restauraci. Když jí při vaření čaje odhalíte své netušené kulinářské umění, ráda zapomene i na Babicovy dobroty. Mimochodem, i takový čaj se letos stává kvůli rostoucí spotřebě v Asii a neúrodě v Africe luxusním zbožím. Směle dokažte, že na to máte!

NAŠE VAROVÁNÍ: Když už navštívíte restauraci, nenechte se v žádném případě opít, protože pak své výdaje zcela určitě neudržíte na uzdě.

Místo setkávání

Nejen romantikou živ je člověk, a tak dřív nebo později budete čelit otázce, kde se potkávat. Má-li jeden z milenců k dispozici byt, kde stabilně platí nájem a veškeré další náklady, může to být pro rodinný rozpočet zajímavé plus.

Vždycky ale není volný prostor k mání, takže až vychladnou meze, připravte se na vydání v podobě úhrady nějakého místa určeného k prostopášnostem. Nemusíte se hned vrhat do nákupu garsonky (vezměte na vědomí, že pokud si pořídíte druhý byt, půjde o výrazný zásek do rozpočtu). V Googlu stačí vyhledat hodinový hotel nebo azyl pro milence, kde vás hodina vyjde na několik stokorun.

Co zjistil průzkum Ery

V bytě jednoho z nich se schází dvě třetiny milenců, 14 procent nachází azyl v bytě přátel nebo na chatě. 13 procent se nechá vidět na veřejném prostranství a hodinové hotely vyhledává 12 procent paralelních partnerství.

NAŠE RADA: Bude-li vaše milenka svobodná, máte větší šanci, že bude disponovat volnými ubytovacími kapacitami, kde si po těžké práci v zaměstnání v jejím náručí odpočinete.

► NAŠE VAROVÁNÍ: Jestliže partnerka sdílí byt s kamarádkou, může pro vás taková skutečnost znamenat výdaje na lístky do kina nebo voucher na kosmetiku, pokud nebudete chtít riskovat, že budete vyrušováni.

Doprava na místo

Doprava na místa, kde se budou odehrávat vaše randez-vous s milenkou, může tvořit významnou nákladovou položku vašeho mimomanželského života. Přímo nerozum je pořídit si partnerku na druhém konci republiky. Nejenže ji nebudete mít dostatečně pod kontrolou a nablízku, kdykoli bude potřeba, ale bude drahé dopravovat se za ní. Jedinou vaší šancí je, že do místa jejího bydliště nebo zaměstnání začne jezdit RegioJet nebo LEO Express, protože pak své jízdné možná zlevní i České dráhy.

Co zjistil průzkum Ery

Češi si zálety hledají hlavně v místě bydliště, takže ušetří za dopravu. Pětina nevěrníků ale neváhá za jednu návštěvu protějšku utratit přes 300 korun.

► NAŠE RADA: Zamilujete-li se do sousedky bydlící o patro níž, na dopravě ušetříte. Pak už jen stačí synchronizovat směny manželky se směnami milenčina manžela.

► NAŠE VAROVÁNÍ: Pakliže se za milenkou dopravujete na druhý konec města, nebo dokonce přes pole, buďte dochvilní. Nechat si ujet poslední autobus je prekérní situace. Za prvé se pozdní příjezd špatně vysvětluje, za druhé bude patrně znamenat větší výdaje – za svačinu, taxi nebo nocleh v hotelu. V horších případech i za nákup nových bot, když ty staré prošlapete.

Společné víkendy

Už je to tak, že máte-li někde rodinu, nebudete moci s milenkou trávit čtyřiadvacet hodin denně. Její nároky v této věci ale jistě porostou. Pokud její přání alespoň společného víkendu, když už ne celé dovolené vyslyšíte, bude vás to stát další peníze.

Co zjistil průzkum Ery

Na společnou dovolenou se vydává 16 procent milenců. Někteří z nich jsou ochotni za ni utratit i víc než deset tisíc.

► NAŠE RADA: Pokud máte tu možnost, zkuste některé položky z víkendu s milenkou dát do nákladů vlastní firmy nebo je dejte proplatit nic netušícímu (případně chápavému) zaměstnavateli. Takový oběd s klientem nebo pronájem školicího zařízení v Krkonoších (rozumějte hotelového pokoje u sjezdovky) se ve větší společnosti snadno přehlédne.

► NAŠE VAROVÁNÍ: Své snahy ušetřit za každou cenu před milenkou raději skrývejte. Pokud jí náhodou – což je velice nepravděpodobné – původně imponovala výše vašeho konta, mohli byste se jí náhle omrzet.

Komunikace

Svou častou absenci v životě své milé můžete do určité míry kompenzovat intenzivní komunikací prostřednictvím e-mailu nebo mobilního telefonu. Přestože v době chytrých telefonů a tabletů lze e-mailovat i z toalety, není e-mail úplně to pravé, na dopisování si zpod peřiny jsou vhodnější SMS. Snaha zůstat v permanentním spojení vás s ohledem na operátora protějšku a intenzitu komunikace může přijít na pěknou sumičku.

Co zjistil průzkum Ery

Nejčastější způsob komunikace mezi milenci jsou SMS. Desetina párů si píše denně, další téměř třetina alespoň několikrát týdně.

► NÁŠ TIP: Dva jsou víc než jeden, a vy jste dokonce hned tři, takže byste mohli svého mobilního operátora požádat o nějakou slevu nebo zvýhodněný tarif. Co takhle pořídit při té příležitosti jednu SIM kartu a nový mobil i manželce?

NAŠE VAROVÁNÍ: Právě SMS patří mezi nejčastější způsoby odhalení nevěry. Manželčino prozření by vás mohlo přijít pěkně draho – rozvod a dělení majetku je náročná, zdlouhavá a finančně ne příliš výhodná záležitost.

Syndrom provinění

Anketa

Máte nebo měli jste milenku či milence?

Dříve nebo později vás dostihne syndrom provinění. Ten spočívá v tom, že všechno, co budete kupovat milence, budete chtít kvůli výčitkám svědomí pořídit i manželce. Takový přístup ale vyžaduje pevné finanční zázemí – anebo nenáročnou jednu i druhou partnerku.

NAŠE RADA: Nakupování dvojmo vás může ochránit před zvídavými dotazy zákonné partnerky, když se náhodou rozhodne prozkoumávat vaše účty. Když přinesete květinu ve stejný den jí i milence, nebudete muset vysvětlovat, proč jste platili kartou v květinářství.

► NAŠE VAROVÁNÍ: Když už nakupujete přes kopírák, plaťte vždy jen jednou. Až bude zkoumat výpis, mohla by chtít manželka v bance reklamovat dvakrát naúčtovanou položku.

Takže… Vyplatí se?

Říká se, že levněji než milenka vyjde občasný špás s nějakou helmbrechtnicí. Také v tomto případě ale bude záležet na vašem apetitu – každodenní obcování s lehkými ženami udělá do rodinného rozpočtu pořádnou díru. Zda vám v takovém případě poskytnou množstevní slevu, nemůžeme potvrdit, ale i v tomto oboru se projevuje krize, takže stačí hledat. Zlevnily údajně pražské prostitutky a například ve španělském hlavním městě Madridu pořídíte sex už za 25 eur, a to se jedná o nabídkovou cenu, možná lze i smlouvat.

Z ekonomického hlediska tedy milenku určitě doporučit nemůžeme. Ledaže byste si pořídili takovou, která má dobré příjmy, raději obdarovává, než přijímá dary, a vy přimhouříte oči nad tím, že se tu a tam necháte pozvat do dobré restaurace. V takovém případě vás nejen nemusí nic stát, ale může být i přínosem v tom, že se ve svém životě vybičujete k lepším, ekonomicky zajímavějším výkonům. Pozor ale na to, aby ji život s vámi rychle neomrzel!

Několik tipů, jak ušetřit s milenkou

Jste-li muž, netrvejte na tom, aby vám byla manželka věrná. Bude-li mít milence, který za ni rád zaplatí, je velká pravděpodobnost, že vaše bilance se srovná.

Na růžích coby pozornosti patrně ušetříte, vyhlédnete-li si jako objekt milostné touhy květinářku nebo alergičku. Ta s největší pravděpodobností nebude moci květiny ani cítit.

Jiný typ úspor – tentokrát za ubytování a dopravu naráz – představují delegátky cestovních kanceláří. Ovládáte-li fotografování, můžete se s ní jako autor snímků do nového katalogu podívat i do těch nejexotičtějších končin.

Nafukovací panna vám sice může přijít mdlá a jaksi bez života a vztah s ní stereotypní, ale je poměrně nenáročná a jde výhradně o jednorázovou investici.

Jak to zaplatit a neprozradit se

Drtivá většina záletníků, celých 96 procent, platí své nákupy v hotovosti. Pokud už platí kartou, používají ji v místech, kde s ní nakupují obvykle. Sedm procent lidí má speciální krycí účty, z nichž hradí náklady spojené s nevěrou.

Jak to odhalit

V komentáři k průzkumu, který si Era objednala, se objevuje dokonce rada, jak nevěru uhlídat: budete-li společné výdaje platit ze společného účtu a na osobní výdaje si vyhradíte předem stanovenou částku, bude mít nevěrník (a platí to i pro nevěrnice) problém s tím, aby se do svého rozpočtu vešel. Samozřejmostí je vědět o rodinných příjmech a pravidelně kontrolovat výpisy z účtů.

Michal Chleboun

Redaktor, editor, korektor, publicista, žurnalista... Práci na slovu nabízí na webu své firmy imprimis. Rozhovory se zajímavými lidmi (nejen) z byznysu pak na webu Na kávě. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2012 11:00, fg

Cože? Dle ankety 50% lidí nemělo milenku? Lidé vy lžete i v anonymních anketách … :-D

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2012 11:40

A pře se s tebou o to někdo, krůto?

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příští stanice rozvod. Kolik stojí jízdenka na svobodu?

15. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Příští stanice rozvod. Kolik stojí jízdenka na svobodu?

Prvním krokem k rozvodu je... svatba. Statistika je neúprosná: krachem u nás končí každé druhé manželství. Cesta z chomoutu není zdarma. Přečtěte si, co vás na ní čeká. A hlavně – kolik... celý článek

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

20. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

10. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se... celý článek

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

12. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

Kostel. Právě si řekli ano. On že si bere ji, ona že jeho. Střih. Soudní síň. On že si bere auto, ona že děti, on bere sedačku a ona taky že bere sedačku. Právě si říkají ne a ne a... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Partners Financial Services