Maximální výnosy ze stavebního spoření. Hlídejte termíny

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 29. 11. 2016 | 15 komentářů
Jak si zajistit maximální státní podporu stavebního spoření? Do kdy je možné poslat peníze a do kdy založit smlouvu? A které stavební spořitelny umožňují uzavřít stavební spoření kompletně online?
Maximální výnosy ze stavebního spoření. Hlídejte termíny

Už dávno není stavební spoření takové terno, jako bývalo. Pryč jsou doby, kdy jste mohli ročně získat státní příspěvek 4500 korun. Dnes vám musí stačit maximálně dvě tisícovky. A dolů šly i úrokové sazby. V tuhle chvíli se vám vklady budou zhodnocovat nejvýš jedním procentem. Při takovém nastavení už si člověk líp všimne i poplatku za vedení účtu, na kterém stavební spořitelně odvede ročně kolem tří stovek.

Na druhou stranu ostatní spořicí produkty – spořicí účty a termínované vklady – jsou na tom momentálně se zhodnocením ještě hůř. Pokud vám tedy nevadí odkládat peníze šest let stranou a chcete mít jisté aspoň nějaké zhodnocení úspor (investicím, například do podílových fondů, se proto vyhýbáte), těžko najdete na trhu větší jistotu než stavební spoření. Podobně přemýšlí i přes 3,3 milionu lidí, kteří mají dnes stavebko sjednané.

Přinášíme každoroční seznam všeho, co je potřeba ke konci roku pohlídat, abyste ze stavebního spoření dostali co nejvíc.

Stavebko na dítě

Zase beze stresu

V roce 2014 a 2015 se stavební spořitelny pod tlakem Ministerstva financí a České národní banky začaly ptát rodičů, jestli peníze, které chtějí vybrat ze spoření uzavřeného na jejich dítě, budou sloužit ku prospěchu právě toho dítěte. V praxi to znamenalo, že k vybrání peněz rodiče potřebovali souhlas opatrovnického soudu. A tak rovnou přestali stavebko dětem pořizovat. „Dlouhodobě tvořily smlouvy uzavřené na jméno dítěte zhruba pětinu všech uzavřených smluv,“ řekl portálu Peníze.cz mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kofroň. V okamžiku, kdy se začal vymáhat souhlas opatrovnického soudu, prý ale tento podíl klesl zhruba na 14 procent.

Od letošního dubna ale podle novely zákona o stavebním spoření rodiče k vybírání peněz z účtů nezletilých potomků souhlas soudu nepotřebují. „Od letošního druhého čtvrtletí vidíme opětovný nárůst zájmu o dětské smlouvy, ten podíl se rychle vrátil na původní úrovně kolem 20 procent,“ říká Kofroň. Obnovený zájem o dětské smlouvy potvrzuje i Stavební spořitelna České spořitelny, které se za půlrok od změny zákona zvýšil počet nových smluv pro nezletilé klienty o dvojnásobek.

Stavební spoření v číslech

  • Počet smluv o stavebním spoření: 3 343 860
  • Naspořená částka ve stavebních spořitelnách: 355,5 miliardy korun
  • Objem úvěrů u stavebních spořitelen: 239,4 miliardy korun
  • Počet úvěrů u stavebních spořitelen: 660 401
  • Průměrná cílová částka u nově uzavřených smluv: 378 200 korun

Zdroj: Ministerstvo financí, údaje k 30. 9. 2016

Do kdy poslat peníze

Klienti stavebních spořitelen dnes mají za každý načatý rok stavebního spoření nárok na státní podporu odpovídající deseti procentům z ročně naspořené částky, nejvýš ale z dvaceti tisíc korun. Každý prosinec se proto vyplatí zkontrolovat, kolik peněz jste v daném roce na svůj účet u stavební spořitelny poslali, abyste si zajistili státní příspěvek v maximální možné výši.

Obecně platí, že pro výpočet státního příspěvku se započítávají všechny peníze, které přišly na váš účet u stavební spořitelny do posledního dne roku. Silvestr ale letos vychází na sobotu, takže dnem D bude pátek 30. prosince.

Nejsnadnější je využít elektronický bankovní převod. Musíte si ale ověřit, jak dlouho trvá cesta peněz z vaší banky na účet ve stavební spořitelně. Například u České spořitelny je možné elektronické příkazy zadávat doslova na poslední chvíli. „Platby na účty klientů jiných bank v České republice mohou klienti České spořitelny provést formou příkazu k úhradě 29. 12. Spěšný (zrychlený) příkaz k úhradě mohou klienti zadat nejpozději 30. 12., a to do 12 hodin na pobočce a do 14 hodin v internetovém bankovnictví Servis 24, Business 24 anebo přes aplikaci MultiCash,“ říká Pavla Kozáková z tiskového centra České spořitelny. Mluvčí Air Bank Vladimír Komjati doporučuje, aby klienti jeho banky odeslali peníze do stavební spořitelny nejpozději 29. 12. do 16 hodin.

Pokud budete peníze posílat prostřednictvím poštovní poukázky, nechte si pro jistotu větší časovou rezervu. „Peněžní částku poukázanou poštovní poukázkou A předáme bance ve lhůtě tří pracovních dnů ode dne podání. Lhůta přípisu na odesílatelem určený účet je však už v režii banky, která účet vede, a je tedy stanovena v jejích Obchodních podmínkách. Konkrétní datum přípisu na účty proto nemůže Česká pošta stanovit,“ odpovídá na dotaz portálu Peníze.cz Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty. Většinou se doporučuje počítat minimálně s pěti pracovními dny, nejpozdějším datem pro platbu složenkou by tak měl být pátek 23. prosince.

Pro uložení peněz na poslední chvíli pak můžete zvolit osobní návštěvu přepážek jednotlivých stavebních spořitelen. Tímto způsobem můžete zachránit státní podporu ještě 30. prosince. U některých institucí to jde pouze na centrále, u jiných můžete využít i pobočky bank stejné finanční skupiny.

Novoroční předsevzetí? Začněte spořit už v prosinci, vyplatí se to

V prosinci se ve stavebních spořitelnách uzavírá až o desítky procent víc smluv než v ostatních měsících. Má to racionální důvod. Noví klienti si chtějí zajistit státní podporu ještě za daný kalendářní rok. Nejzazší termín k založení je sice většinou poslední pracovní den v roce, to ale bývá možné smlouvu sjednat jen na vybraných pobočkách stavebních spořitelen. Zároveň musíte v pokladně okamžitě složit hotovost, aby se vám vklad započetl ještě do letošního roku a vznikl vám tak nárok na státní podporu.

Ptáme se za vás

Do kdy můžete u stavebních spořitelen uzavřít smlouvu a vložit peníze, abyste ještě dostali státní podporu za letošek?

Českomoravská stavební spořitelna:

„Smlouvu lze na naší centrále uzavřít a peníze v hotovosti vložit ještě v poslední pracovní den roku. Hotovost je možné vkládat pouze na centrále.“

Modrá pyramida:

„Ideálně by se měl klient zastavit na pobočce Modré pyramidy do 21. 12., nicméně při využití biometricky podepisovaných formulářů je možné sjednávat smlouvu až do 29. 12. A na pobočkách Komerční banky jde založit smlouvu a vložit peníze dokonce i 30. prosince do 12.30 hodin.“

Raiffeisen stavební spořitelna:

„Založit smlouvu lze do 30. 12. 2016, ale hotovostní vklady je tento den možné provést jen do 14 hodin v našem sídle.“

Stavební spořitelna České spořitelny:

„Smlouvu je potřeba sepsat smlouvu a peníze doručit peníze do pátku 30. 12. 2016. Stavební spořitelna České spořitelny nemá vlastní pobočky s možností hotovostních vkladů, všechno je možné i na poslední chvíli vyřídit na jakékoli pobočce České spořitelny.“

Wüstenrot – stavební spořitelna:

„Pokud klient uzavře smlouvu do 16. 12. 2016 a pošle na ni vklad, bude připsán na jeho účet ještě letos, a tudíž vznikne i nárok na státní podporu. Nevylučujeme, že i po tomto datu lze stihnout smlouvu uzavřít a získat tak státní podporu, nicméně doporučujeme klientům nenechávat sjednání úplně na poslední chvíli.“

Všechny stavební spořitelny nabízejí také možnost uzavření smlouvy online. V některých případech můžete tímto způsobem ušetřit poplatek za sjednání smlouvy, který je většinou jedno procento z cílové částky. Dávejte si ale pozor na to, že on-line sjednáním ve většině případů – u Českomoravské stavební spořitelny, Raiffeisen stavební spořitelny a stavební spořitelny Wüstenrot – uzavření smlouvy neurychlíte, ba naopak. Na předpřipravené smlouvě je totiž potřeba ověřit podpis, což může udělat poradce stavební spořitelny nebo notář, zároveň musíte smlouvu odevzdat na pobočce nebo ji tam odeslat poštou – v takovém případě ovšem připočítejte ještě několik dalších dnů.

Výjimkou je Stavební spořitelna České spořitelny, která jako první začala stavební spoření uzavírat kompletně online. „Služba je vzhledem k náročnosti ověření nároku na státní podporu určena pouze občanům ČR s trvalým pobytem na území ČR s účtem v bance v ČR. Je třeba pouze vyplnit formulář a odeslat jej do SSČS. Pro aktivaci takto uzavřené smlouvy je třeba na webu SSČS nahrát a zabezpečenou cestou doručit čitelné kopie občanského průkazu, dalšího podpůrného osobního dokladu, výpisu z běžného účtu a dále z tohoto běžného účtu zaslat první ověřovací platbu na účet stavebního spoření,“ popisuje Pavla Kozáková z České spořitelny. Pokud si tak klient založí ve Stavební spořitelně České spořitelny smlouvu online 29. 12. a okamžitě na ni pošle ze svého účtu peníze, stíhá se vše zpracovat, aby měl nárok na státní příspěvek i za tento rok.

Kompletní online sjednání nabízí i Modrá pyramida, ale pouze pro klienty Komerční banky. Ti si můžou stavebko založit přes internetové bankovnictví MojeBanka. Opět ale platí, že peníze musí být kvůli letošní státní podpoře na účtu v Modré pyramidě nejpozději 30. prosince.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2016 23:08, Jan

A co je podle vás výhodnější? Na trhu není výhodnější konzervativní (bez rizika) zhodnocení financí.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace za dveřmi. Spoření vám peníze neochrání

4. 11. 2016 | Jan Traxler | 38 komentářů

Inflace za dveřmi. Spoření vám peníze neochrání

Dlouho očekávaná inflace už není daleko. Přijde. A bude mít hlad. Půjde vám po úsporách. Úroky bankovních vkladů s ní nebudou schopné držet krok. Hledání relativně bezpečného výnosu... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Nechci úrok zadarmo

17. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Srovnání spořicích účtů: Nechci úrok zadarmo

Důstojné úroky na spořicích účtech dostanete v bankách už jen za aktivní využívání jejich služeb. Sestavili jsme pro vás žebříček spořáků s nejvyšším zhodnocením na trhu.

Stavební spoření: Teplota nahoru, úroky dolů

23. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Stavební spoření: Teplota nahoru, úroky dolů

Stavební spořitelny chystají na léto snižování sazeb, kterými klientům úročí vklady. Jak vám teď stavebko zhodnotí úspory? Vyplatí se ještě vůbec?

Novela: Rodiče sáhnou dětem na stavební spoření bez souhlasu soudu

9. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 58 komentářů

Novela: Rodiče sáhnou dětem na stavební spoření bez souhlasu soudu

K penězům ze stavebního spoření uzavřeného dítěti se dnes rodiče dostanou jen se souhlasem opatrovnického soudu. Novela zákona o stavebním spoření by jim přístup k nim usnadnila.

Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

3. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

Smlouvu o stavebku můžete vypovědět kdykoli. Když to uděláte až po konci šestileté vázací doby, počítejte s několikaměsíční výpovědní lhůtou. Když to uděláte dřív, připlatíte si a přijdete... celý článek

Partners Financial Services