Očima expertů: Spořicí účty nenesou. Kam s penězi, aby neztrácely na hodnotě?

S úrokovými sazbami konzervativních spořicích produktů je to na draka. Nabízí se ale ke spořicím účtům a termínovaným vkladům nějaká alternativa? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Lukáše Kovandy, analytiků Aleše Tůmy a Davida Vondráka a dalších osobností ze světa financí.
Očima expertů: Spořicí účty nenesou. Kam s penězi, aby neztrácely na hodnotě?

Zdroj: Shutterstock

Kam uložit peníze, aby neztrácely na hodnotě a přitom byly po ruce? S touhle otázkou si začíná lámat hlavu stále víc drobných střadatelů. Úroky u nejkonzervativnějších spořicích produktů totiž nekompromisně klesají. Inflace tak dál užírá většinu z toho (někdy i úplně všechno), co nám naše úspory vynesou. Nabízí se ale vůbec nějaké vhodné alternativy ke spořicím účtům a termínovaným vkladům? Podílové fondy? Dividendové akcie?

Spořáky už nestačí

Když už si Češi pomalu začali uvědomovat, že odkládání peněz pod matraci nebo na běžný účet v bance nemá žádný smysl a že si svoje úspory můžou posílat alespoň na trochu zajímavě úročený spořicí účet, vydaly se i úrokové sazby tohoto finančního produktu vstříc nule. Sledovat to můžeme na příkladu spořicího účtu Air Bank, který za loňský rok přinesl největší zhodnocení ze všech bankovních spořicích účtů. Atraktivní úroková sazba 2,5 procenta z loňského roku ale letos zažila postupný (a pořádný) sestup až na 1,8 procenta. Podobné to bylo i u dalších bank, které ještě před rokem nabízely úrok přes dvě procenta. Opravdu zajímavé úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech tak drží už jen pár bankovních hráčů a kampeliček.

Podívejte, jak s námi cvičila inflace v posledních letech

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Co soudí osobnosti ze světa financí? Nabízí se podle nich nějaká alternativa, kam spořit či investovat peníze, které chce mít člověk pokud možno co nejdříve po ruce?

Lukáš Kovanda

ekonom a publicista

Kovanda, Lukáš
-71
+
-

Záleží na výši uspořených prostředků. Kdo si může dovolit odložit stranou alespoň zhruba 400 tisíc korun, může skrze zvoleného zprostředkovatele investovat na devizových trzích. Forex je, jak známo, poměrně nevyzpytatelný, ale znám obchodníky, kteří – prostřednictvím sofistikovaných metod – pravidelně již řadu let dosahují výnosů kolem dvaceti či třiceti procent ročně. Minulé výnosy sice nejsou zárukou těch budoucích, ale i tak se domnívám, že toto může být velmi zajímavá alternativa i pro poměrně konzervativní střadatele/investory. Prostředky přitom nejsou na účtech zprostředkovatelů devizových obchodů blokovány a lze jimi disponovat prakticky ihned, podobně jako v případě spořicích účtů.

Aleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Aleš Michl
+12
+
-

Klidně půjdu s kůží na trh a řeknu, co dělám já.  Mám pravidelnou investici do našeho fondu životního cyklu – prodat to mohu kdykoliv. A pak jdu v investicích po nápadech. Dokázali jsme udělat pro klienty dluhopis, jehož kupon je násobkem inflace. Líbil se mi luxus, tak jsem spolupracoval na certifikátu založeném na akciích luxusních firem. Do certifikátu jsme zabalili i firmy miliardářů podle žebříčku Forbesu. Líbí se mi firmy, které dokážou navyšovat marže… a kupa dalšího. Možností je vážně spousta… Kromě toho pár spekulací – rok spekuluji na růst španělských akcií. Pak také na pokles jenu vůči dolaru.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
+152
+
-

Pokud „co nejdříve po ruce“ znamená rezervu na rozbité auto nebo výpadek příjmu, pak alternativa není. S těmito penězi prostě nedává smysl riskovat, nezbývá tedy než sledovat různé „akční“ nabídky. Děkovné dopisy za celosvětově rekordně nízké úrokové sazby posílejte na adresu 20th Street and Constitution Avenue N.W., Washington, D.C. 20551, USA.

Zdeněk Bubák

šéfredaktor serveru Finparáda.cz

Zdeněk Bubák
-25
+
-

Od konce loňského roku úrokové sazby na spořicích účtech, ale i termínovaných vkladech bank i záložen postupně klesají. A dalo se to očekávat, protože zejména u vkladů bez výpovědní lhůty byly sazby vyhnány na vysokou úroveň dvou až tří procent nástupem nových bank v roce 2011. Ty pak své „rozjezdové“ sazby postupně snižovaly a společně s nimi i jejich konkurenti. Lze očekávat, že se sazby na spořicích účtech bez výpovědní lhůty přiblíží úrovni obvyklé u sousedního Rakouska a Německa, kde se nyní nacházejí na hodnotách 0,125 procenta až 0,25 procenta ročně.

Nejbližším stupínkem, kam spořivý Čech může od bankovních spořicích účtů či termínovaných vkladů postoupit, jsou investice do podílových fondů. Podílové fondy mají své černé dny za sebou. Dokonce loni se na dluhopisových podílových fondech dalo extrémně dobře vydělat. Letos se tato situace asi nebude opakovat, ale stále jsou tou nejlepší alternativou k bankovním účtům. Zájemcům o investování nezbývá než poradit, aby se obrátili na odborníky nebo na specializované weby, kde se o dané problematice dozvědí více.

Richard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
+85
+
-

Bohužel v současné době alternativa v podstatě neexistuje. Výnosy na krátkodobých dluhopisech jsou tak nízké, že nedokážou ani těmto sazbám konkurovat. Bezpečné a likvidní uložení peněz dnes zkrátka nese velmi nízký úrok, to je prostě realita.

David Vondrák

vedoucí projektu Produktovélisty.cz

David Vondrák
+59
+
-

Uložení peněz by si měl každý člověk rozmyslet právě z hlediska jejich likvidity – kolik prostředků chci mít dostupných (bez zbytečných sankcí a pokut) do druhého dne, do měsíce, do roka, střednědobě, dlouhodobě… Podle takto jasně nastavených osobních priorit si pak musím diverzifikovat uložení celkové disponibilní sumy peněz.

Jestli chci určitou část peněz mít k dispozici obratem, musím se smířit s nízkými úroky na spořicím účtu (ale z těch si samozřejmě vyberu ty solidní s vyšším úročením). Pro další část financí, kterou chci podle předpokladů využít za pět až šest let, pak zvolím například stavební spoření. Pro dlouhodobější investiční horizont volím spíše než tzv. zajištěné investice klasické podílové fondy. A také u nich diverzifikuji – tentokrát podle rizikovosti (akciové versus smíšené atd.). V mém osobním vnímání zde z tohoto pohledu zlato nemá místo ani jako mimořádně výhodná ani jako rychle likvidní investice.

Jaroslav Šura

makléř, investor, podnikatel

Jaroslav Šura
+62
+
-

Alternativy, kam alokovat finance, se liší podle typu a „velikosti“ investora. Drobný investor by mohl využít nějaký produkt sponzorovaný státem, například stavební spoření. Opovrhovat touto formou může jen větší investor. Ten by pro změnu mohl alokovat finanční zdroje do bonitní zemědělské půdy, některých výrazně „pokleslých“ akcií (jedním z dlouhodobých favoritů je pro mě Nokia, a to nejen pro spekulaci – zde je ovšem třeba velmi zvážit načasování nákupu) nebo nákupem nemovitostí od exekutorů.

Chce-li mít investor peníze co nejdříve po ruce, musí se spokojit s nízkou návratností kapitálu – obecně, čím vyšší likvidita, tím nižší výnos. Zcela jistě bych doporučil (pro ty větší) mít alespoň malou část svých aktiv mimo systém. Třeba se budou někdy hodit. Když ne, tím lépe.

Jan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+105
+
-

Anketa

Kdo svou odpovědí naši otázku nejlíp zhodnotil?

Spořicí účet vždycky byl a bude vhodný pro uložení základní finanční rezervy pro mimořádné výdaje. Jinou stejně likvidní a bezpečnou alternativu uložení peněz neznám. Pokud potřebuji mít peníze po ruce, volím stále spořicí účet. Je ale holý nesmysl nechávat v bance dlouhodobější úspory, jejich reálná hodnota tam bude jen klesat. Nabízí se různé varianty, jak dnes bezpečně zhodnotit peníze o čtyři až šest procent ročně, například v nemovitostním fondu nebo prostřednictvím korporátních dluhopisů.

Nicméně na opravdu dlouhém horizontu bych rozhodně doporučoval akcie, i pro bojácné investory se dají vybrat poměrně konzervativní dividendové akcie. Klidně se s vámi vsadím, že za třicet let vydělají mnohem víc než nemovitosti, dluhopisy i zlato, o penězích v bance ani nemluvě. Ale to už se nebavíme o finanční rezervě, nýbrž o dlouhodobých úsporách. Bohužel velmi mnoho lidí nechává i dlouhodobé úspory na spořicím účtu. To není moudré.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2016 20:59, Smetana

Jednoduché a nikdo mi to nevymluví, nejlepší je mít to doma v jistotě. Dnešní finančníci na vašich penězích jen vydělávají a při nejhorším se něco stane, banka krachne a co máte nic. Nedávno řecko kdy byly blokovány výběry atd. Říkáte tady se to nestane ? naopak nikdy nevíte a navíc dnešní zákony a podobně, nikdy nevíte kdo bez vašeho vědomí na Vás udělá podraz a exekutor vám blokuje účet, než se to vyjasní máte několik měsíců blokovaný účet. Ty rady ekonomů tady mi příjde jako fajn reklama jak dostat naše peníze do jejich bank kde se použijí k obchodu a množení peněz - Banky vydělávají ročně miliony, miliardy - jak ??? Díky vašim penězům.
Raději koupím plát zlata, obraz nebo doma zavřu finance do trezoru ale určit ne do banky. navíc většina lidí dostane pouze minimální mzdu a za poslání na účet je banka ješlo loupne minimálně o 200 měsíčně za vedení účtu což je cca 2400 kč ročně. Dělám to tak již několik let nemám žádné problémy. když jsem měl ještě účet v bance kupoval jsem lednici v obchodě mi to na kartu nedaly , překročil jsem týdenní limit, další - v obchodě s plným košíkem a u pokladny platím, opět nevzaly kartu zase limit přitom na účtu přes 500 tisíc - mohl sem si limit navýšit jenže ztratím kartu nebo mi ji ukradnou ( vídáme to skoro denně v TV )a sem bez peněz. Takhle mám své u sebe.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

9. 4. 2013 | David Vondrák | 6 komentářů

Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

Produktové listy.cz spočítaly, kolik vydělávají zajištěné investiční produkty. Výsledek? To už je lepší nechat peníze na spořicím účtu. Opatrnost v investování se Čechům vymstila. Stejně... celý článek

Malé peníze: Dva tisíce měsíčně? Na investice si nejdřív naškudlete

26. 3. 2013 | Jan Müller | 20 komentářů

Malé peníze: Dva tisíce měsíčně? Na investice si nejdřív naškudlete

Měsíčně mívám volné dva tisíce, píše náš čtenář, kam s nimi? Má cenu dávat je do akcií? A jak na to? Jan Müller z webu Malé peníze krotí jeho nadšení –. Ne tak rychle, příteli.

Stavebnímu spoření zvoní umíráček. Co si o tom myslíte?

7. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Stavebnímu spoření zvoní umíráček. Co si o tom myslíte?

Ceny hypoték jsou na historickém dně a řezník Kalousek brousí nože. Horší situaci pro stavební spořitelny si těžko představit. Pár ran, strkanců i píchnutí už má stavební spoření za... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: družstevní záložny kralují

28. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: družstevní záložny kralují

Úroky na spořicích účtech padají. Jestli už se rozhlížíte, kam peníze přesunout, nejspíš budete mezi prvními alternativami uvažovat i o termínovaných vkladech. Na horních deseti příčkách... celý článek

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

21. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

Banky nadále snižují úroky. V čele žebříčku spořicích účtů družstevní záložny. Těm však hrozí dražší pojištění vkladů. Jak se to projeví na úrokových sazbách?

Partners Financial Services