Srovnání termínovaných vkladů: družstevní záložny kralují

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 28. 2. 2013 | 18 komentářů
Úroky na spořicích účtech padají. Jestli už se rozhlížíte, kam peníze přesunout, nejspíš budete mezi prvními alternativami uvažovat i o termínovaných vkladech. Na horních deseti příčkách žebříčku nejlíp úročených termíňáků najdete prakticky jen samé družstevní záložny. Necháte se zlákat?
Srovnání termínovaných vkladů: družstevní záložny kralují

Úrokové sazby spořicích účtů rychle sestupují z rekordních výšin, kam se dostaly loni v létě. Při hledání bezpečných a zároveň líp úročených alternativ jsou pochopitelně na ráně termínované vklady. Ještě loni s nimi mohly nejlíp úročené spořicí účty úrokem soutěžit – a potom klienti pochopitelně raději sahali po spořicím účtu, kam jednak můžou v případě potřeby kdykoli pro peníze sáhnout a kam také můžou kdykoli peníze přisypávat. To u termínových vkladů neplatí. Teď se však situace začíná vracet do normálu, to znamená: úroky na spořicích účtech zase začínají zaostávat za úroky vkladů. Ten, kdo může nějaké peníze jistou dobu – rok, dva nebo třeba pět – postrádat, dost pravděpodobně brzy začne po nějakém vkladu pošilhávat. „Dá se říct, že zvýšenou poptávku po termínovaných vkladech lze zaznamenat již nyní. Termínovaný vklad je srozumitelný produkt, a proto je u určité skupiny klientů oblíbený,“ potvrzuje Dagmar Prajzlerová, manažerka projektu Partners bankovní služby.

Opakování

Kampeličky na Peníze.cz

Kampeličky, jak se záložnám často říká po jejich propagátorovi Františkovi Cyrillu Kampelíkovi, mají u části veřejnosti pokaženou pověst. To kvůli pádům mnoha z nich v devadesátých letech dvacátého století. Dnes jsou vklady v kampeličkách stejně bezpečné jako vklady v bankách, to znamená, že jsou povinně pojištěné u Fondu pojištění vkladů, který v případě, že Česká národní banka vyhlásí platební neschopnost dané finanční instituce, ručí za vklady jednoho každého klienta do výše 100 000 eur.

Největší kampeličky

Podle počtu klientů

  • Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo – 13 821
  • Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo – 10 487
  • WPB Capital, spořitelní družstvo – 10 020

Podle výše bilanční sumy

  • Metropolitní spořitelní družstvo – 10,3 mld. Kč
  • Moravský Peněžní Ústav - spořitelní družstvo – 8,8 mld. Kč
  • Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo – 7,2 mld. Kč

Zdroj: Asociace družstevních záložen

Proti záložnám hraje konzervatismus a pohodlnost (a pověst)

Opravdu atraktivní úroky na termíňácích nabízejí takřka výhradně družstevní záložny. Ty ovšem stále doplácejí na divoká devadesátá léta, kdy v kampeličkách shořely miliony a miliony klientských úspor. Navíc jsou velmi často přece jen nepohodlné – je tu nutnost vstupovat do družstva, velmi často je potřeba vykonat cestu na pobočku, které se většinou dají počítat na prstech jedné ruky. Pro mnohého zhýčkaného klienta je však problém už jenom si srovnat výši úroků a podmínky.

Kampeličky ale přece jenom rostou. Na konci roku 2012 dosáhl objem vkladů spravovaných družstevními záložnami 33,7 miliardy korun. Oproti roku 2011 jde asi o 47procentní nárůst. Počet klientů kampeliček se v minulém roce také takřka zdvojnásobil na 70 tisíc. Nedá se ale asi ještě říct, že by byly docela zahlazeny hluboké šrámy, které utrpěla pověst kampeliček v minulých letech. „Je tu pořád velká skupina lidí, kteří mají ze záložen strach. Je to logický důsledek toho, co se zde dělo v 90. letech minulého století. Nicméně důvěra ve služby spořitelních družstev se rok od roku opět zvyšuje, což se mimo jiné projevuje na rostoucím počtu jejich členů. Pokud bychom nemuseli svádět tento boj se stínem minulosti, tak by zájem klientů o naše služby byl určitě vyšší,“ posteskl si Peter Mojcík z WPB Capital.

V procentech tedy družstevníků přibývá, v absolutních číslech jsou ale proti klientům bank zatím jen nepříliš významná partička. Hromadné přesuny spořilů do družstevních záložen v brzké době nepředpokládá ani David Vondrák z odborného serveru ProduktovéListy.cz. „Nedomnívám se, že by tuzemský klient za současného stavu ve větším rozsahu sám aktivně vyhledával výhodnější úročení u jiných spořicích produktů. Nicméně si myslím, že banky budou velmi pozorně monitorovat stavy svých klientů na spořicích účtech a v případě náznaku negativního vývoje přistoupí k nějakým retenčním nástrojům, tedy k cíleným nabídkám pro klienta nebo k nabídce k přechodu na vlastní termínovaný vklad,“ říká.

Spořicí účet s výpovědní lhůtou: převlečený termíňák?

Termínované vklady jsou tedy doménou kampeliček. Ty sice bodovaly a stále bodují i v žebříčcích spořicích účtů, to je ale spíš důsledek konkurenčního boje na bankovním trhu. Pro nově přicházející banky byly vysoké úroky spořicích účtů ideálním lákadlem na klienty. Spolu s klienty velkých bank mohly velkorysé podmínky přetahovat i tradiční a potenciální klienty kampeliček. „Základ našeho podnikání na poli vkladových produktů vždy tvořily termínované vklady. Z hlediska řízení vkladů a risk managementu jde o směr, který přináší minimální rizika. Zavedení likvidních spořicích účtů bylo v našem případě pouze reakcí na aktuální situaci na trhu a snahou o vyhovění požadavkům stávajících klientů. Spořicí účet bez výpovědní lhůty je pro nás pouze doplňkový produkt,“ vysvětluje Peter Mojcík, místopředseda představenstva spořitelního družstva WPB Capital.

Nikdo nepředpokládal, že úroková válka spořicích účtů potrvá dlouho. Během jejího trvání se ale ukázalo, že spořicí účty táhnou a tak se banky snaží jejich marketingový potenciál vyždímat do poslední kapky. V jejich nabídce se tak stále častěji objevuje hybrid termínovaného vkladu a spořicího účtu – spořicí účet s výpovědní lhůtou. Od spořicího účtu si nebere jen populární název, většinou má i některé jiné jeho vlastnosti, zásadně ale ztěžuje přístup k penězům. „Spořicí účty s výpovědní lhůtou mohou mít svůj půvab, protože na rozdíl od termínovaných vkladů je možné na ně kdykoliv přikládat další peníze, nebo je odebírat, samozřejmě po uplynutí určité předem dohodnuté lhůty. Kdo nepotřebuje peníze ihned, tomu asi takovýto způsob spoření s o něco lepší sazbou může vyhovovat,“ komentuje Zdeněk Bubák ze serveru Finparáda.cz. Otázka je, zda označení produktu, který neumožňuje s penězi okamžitě disponovat, za spořicí účet není zavádějící a nemate zákazníka. „Podle mého názoru jsou spořicí účty s výpovědní lhůtou, pokud se nejedná o lhůtu v řádu dní, převlečené termínované vklady. Vzhledem k různým názorům i mezi odbornou veřejností plánuji vznést dotaz ke Kanceláři finančního arbitra ČR,“ říká například Dagmar Prajzlerová.

Anketa

Jsou pro vás kampeličky důvěryhodné?

Ze záložny bankou? Kdo bude další Fio?

Nejsilnější kampeličky by v možná horizontu několika let rády následovaly příklad družstevní záložny Fio, která se v roce 2010 transformovala na banku a dnes si díky své „bezpoplatkové“ politice získává mezi klienty stále větší oblibu. „Myslím si, že pokud družstevní záložny chtějí rozvíjet své podnikání, musí se dříve nebo později nevyhnutelně vydat cestou, kterou zvolila Fio banka. V opačném případě je podle mne čeká ‚přežívání‘ na okraji klientského zájmu,“ domnívá se David Vondrák. Zástupci Metropolitního spořitelního družstva, o kterém se v souvislosti s bankovní licencí spekulovalo především, jsou však zatím zdrženliví. „V současné době nemáme zažádáno o bankovní licenci. Tuto možnost však nevylučujeme v horizontu dvou až tří let,“ říká Michaela Smrčková z Metropolitního spořitelního družstva. Podle informací z Asociace družstevních záložen lze očekávat, že se do dvou letna pokusí alespoň jedna záložna iniciovat proces transformace na banku. Jestli to bude právě momentálně největší záložna nebo některý z jejich konkurentů, na to si počkáme. Jestliže nováček bude chtít uspět jako plnohodnotná banka uspět, bude se muset snažit. A na to se klientům vždycky dobře dívá.

Srovnání termínovaných vkladů

  • Kam na rok a na dva roky se stem tisíc

Pokud budete chtít na jednoroční termínovaný vklad uložit částku sto tisíc korun, tak vám nejlepší zhodnocení (3,6 %) nabízí Metropolitní spořitelní družstvo. Při stotisícové úložce si po roce v této kampeličce můžete po patnáctiprocentním zdanění výnosu vyzvednout 103 060 korun. Na druhém místě našeho žebříčku skončila Evropsko-ruská banka (3,55 %), na třetím ANO spořitelní družstvo (3,5 %).

V tabulce dvouletých termínovaných vkladů se s úrokem 3,9 % nejvýše opět vyšplhaly Metropolitní spořitelní družstvo a Evropsko-ruská banka, které se dělí o zlato. Stříbrné medaile si za úrok 3,8 procenta odnáší ANO spořitelní družstvo a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Na třetím místě skončila Evropsko-ruská banka se svým dalším termínovaným vkladem.

Vklad: 100 000 Kč na rok a na dva roky

Instituce

Produkt

úrok (%)

po roce (Kč)

úrok (%)

po dvou letech (Kč)

AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo

Termínovaný vklad

3,1

102 634,97

3,8

106 460,07

ANO spořitelní družstvo

ANO Termínovaný vklad

3,5

102 975,03

3,8

106 460,07

Artesa, spořitelní družstvo

Termínovaný vklad Artesa STANDARD

3,15

102 677,50

3,4

105 779,93

Evropsko-ruská banka

ERB Termínovaný vklad Fix

3,55

103 017,47

3,9

106 630,00

Evropsko-ruská banka

ERB Termínovaný vklad

3,35

102 847,53

3,7

106 289,93

mBank

mVklad

2,3

101 955,03

2,3

103 910,07

Metropolitní spořitelní družstvo

Jednorázový termínovaný vklad

3,6

103 060

3,9

106 630,00

Volksbank/Sberbank

Termínovaný vklad - Spoření s fixací

1,83

101 555,50

2,53

104 300,93

WPB Capital, spořitelní družstvo

WPB Termínovaný vklad

2,7

102 295,00

3

105 100,00

WPB Capital, spořitelní družstvo

WPB TV s možností bezplatného výběru

2,45

102 082,53

2,75

104 675,07

Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo

Termínovaný vklad CREDITAS

2,7

102 295,00

3

105 100,00

  • Kam na rok a na dva s milionem korun

Jestliže se na termínovaný vklad rozhodnete uložit rovný milion korun, nejvyšší výnos přislíbí ANO spořitelní družstvo. U ročního termínovaného vkladu na vás bude čekat úrok 4,2 % a u dvouletého termínovaného vkladu dokonce 4,4 %. Stříbro si u ročního i dvouletého termínovaného vkladu odnáší Metropolitní spořitelní družstvo za úroky 4 a 4,3 %. Bronz má za obě časová období Evropsko-ruská banka s úrokovou sazbou 3,55 a 3,9 %. U dvouletého termínovaného vkladu se o třetí příčku dělí se spořitelním a úvěrním družstvem AKCENTA.

Vklad: 1 000 000 Kč na roka a na dva roky

Instituce

Produkt

úrok (%)

po roce (Kč)

úrok (%)

po dvou letech (Kč)

AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo

Termínovaný vklad

3,2

1 027 200,03

3,9

1 066 300,00

ANO spořitelní družstvo

ANO Termínovaný vklad

4,2

1 035 700,00

4,4

1 074 800,07

Artesa, spořitelní družstvo

Termínovaný vklad Artesa STANDARD

3,5

1 029 750,03

3,75

1 063 750,00

Evropsko-ruská banka

ERB Termínovaný vklad Fix

3,55

1 030 174,97

3,9

1 066 300,00

Evropsko-ruská banka

ERB Termínovaný vklad

3,35

1 028 475,03

3,7

1 062 899,93

J&T Banka

Clear Deal Termínovaný vklad

3,3

1 028 050,00

3,5

1 060 385,12

Metropolitní spořitelní družstvo

Jednorázový termínovaný vklad

4

1 033 999,97

4,3

1 073 099,93

WPB Capital, spořitelní družstvo

WPB Termínovaný vklad

2,8

1 023 799,97

3,1

1 052 699,93

WPB Capital, spořitelní družstvo

WPB TV s možností bezplatného výběru

2,55

1 021 675,00

2,85

1 048 450,00

Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo

Termínovaný vklad CREDITAS

2,7

1 022 950,00

3

1 051 000,00

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2013 15:20, Sto.Dgo

tady u toho srovnání vkladu se hledí spíš na procenta za rok... ale podle mě je třeba duležitý parametr vstupní poplatek za členství..kdy třeba u družstva ANO zaplatím 1000kč a do určitej doby jsem povinný splatit 17000 jako základní členství..u AKCENTY je to 1 koruna..navíc zpusob připsání úroků je u družstva ANO tuším na konci období..zatímco AKCENTA připisuje úroky měsíčně..

ono tento členský poplatek není pojištěný ...vklady a peníze na účtech potom pojištěny jsou... je teda fakt že při zrušení účtu by se pak měl poplatek vrátit..ale i tak..

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 2. 2013 4:41, Zdenek

Promiňte, ale u jednorázového nebo termínovaného vkladu MSD se prvních 100 000 neúročí. Váš výpočet je tudíž matoucí.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

21. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

Banky nadále snižují úroky. V čele žebříčku spořicích účtů družstevní záložny. Těm však hrozí dražší pojištění vkladů. Jak se to projeví na úrokových sazbách?

Stavební spořitelna Raiffeisen: Máte padáka! Vaše stavebko je příliš výhodné

13. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 86 komentářů

Stavební spořitelna Raiffeisen: Máte padáka! Vaše stavebko je příliš výhodné

Doby, kdy bylo stavební spoření ve vrcholné formě, jsou ty tam. Budoucnost je nejistá: ministr financí se netají tím, že by někdejší nejpopulárnější spořicí produkt nejradši zaříznul.... celý článek

Akční nabídky spořicích účtů. Jakými úroky nás banky lákají?

13. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Akční nabídky spořicích účtů. Jakými úroky nás banky lákají?

Jedničkou na trhu je od září Spořicí účet JINAK s úrokem 2,9 %. ING se rozhodla odměnit věrné klienty. Equa Bank přináší nadprůměrné zhodnocení těm, kteří z účtu nebudou vybírat. Air... celý článek

Srovnání: termínované vklady na rok a na dva. Kdo nejlíp zhodnotí sto tisíc, kdo milion

8. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Srovnání: termínované vklady na rok a na dva. Kdo nejlíp zhodnotí sto tisíc, kdo milion

Minulý týden jsme přinesli velké srovnání spořicích účtů. Termínované vklady sice nejsou tak oblíbené, přesto ale mají nemálo příznivců. A tak vás o srovnání produktu pro obzvlášť konzervativní... celý článek

Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

3. 4. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

Struktura portfolia by se v průběhu spoření a čerpání renty měla postupně měnit. Zpočátku můžeme vše investovat do růstových akcií, postupně bychom část kapitálu měli přesouvat do dividendových... celý článek

Partners Financial Services