Chcete převést účet na někoho jiného, aby mu zůstalo číslo. Kde to jde?

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 6. 3. 2024 | 1 komentář
Možnost změnit majitele běžného účtu v rámci banky tak, aby mu zůstalo stejné číslo, nabízejí jen tři banky. Zjišťovali jsme, co je k tomu potřeba.
Chcete převést účet na někoho jiného, aby mu zůstalo číslo. Kde to jde?

Zdroj: Pleska / Midjourney

Je to výjimečná situace, občas ale nastat může – jak ukazují i zkušenosti čtenářů webu Peníze.cz. Běžný klient (nepodnikající fyzická osoba) může mít zájem převést svůj dosavadní účet na nového majitele, typicky v rámci rodiny a samozřejmě v rámci stejné banky.

Příkladem je účet, který používá starší majitel nemovitosti, třeba bytového domu. Nemovitost je součástí rodinného majetku, neslouží primárně k podnikání a nevlastní ji právnická osoba. Na tento samostatný účet chodí všechny pravidelné platby od nájemníků a zároveň z něj odcházejí platby související s vlastnictvím domu, například za energie.

Někteří z majitelů se zajímají, zda je možné při převodu nemovitosti, typicky na potomka, přepsat na něho i tento běžný účet. Tak, aby novému majiteli zůstalo číslo účtu a nemusel si zakládat nový. Jde o situace, kdy budoucí majitel nemovitosti nechce být jen disponentem účtu, respektive dosavadní majitel se od ní chce zcela odstřihnout.

Samozřejmě: nejjednodušší je, když si nový majitel založí zcela nový účet, třeba i v jiné bance. Už řadu let to lze díky internetu velmi snadno a rychle, bez dalších nákladů a poplatků. Na nový účet pak postupně převede všechny pravidelné příchozí i odchozí platby. A pro jistotu nechá nějakou dobu fungovat souběžně oba účty – aby zjistil, co všechno ještě chodí na ten dosavadní, a odesílatele případně znovu informoval o změně. Případný zůstatek na účtu lze mezi příbuznými převést jako dar (ideálně s písemným dokumentem) bez dalších nákladů.

Jenže pro někoho je to komplikace v řádu hodin až desítek hodin, především je pak potřeba se k tomu opakovaně vracet během delší doby. Napadne ho: neexistuje jednodušší, rychlejší řešení, třeba i za poplatek třeba 1000 korun, který bude ve výsledku pořád levnější, protože čas jsou peníze?

Kdo umí převést číslo účtu na nového majitele?

Obecně platí, že přepsat osobní běžný účet na jiného majitele lze. Aby mu zůstalo stejné číslo účtu, včetně kódu banky, tedy části za lomítkem, musí k převodu dojít jen v rámci stejné banky.

Provádění této služby však žádný zákon bankám nenařizuje. Je tak jen na ochotě každé z nich, zda ji případným zájemcům umožní.

V současné době ji klientům zajišťují jen Česká spořitelna, Komerční banka a Creditas.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

„Tuto změnu udělat umíme. Služba je i součástí našich všeobecných obchodních podmínek. Změnu majitele účtu provedeme, když oba přijdou na pobočku,“ říká Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny.

Převodu podle něj můžou bránit některé omezení – například když je majitel účtu v exekuci, insolvenci nebo když je s účtem spojeno nějaké zástavní právo. Z obchodních podmínek mimo jiné vyplývá, že ke změně majitele účtu může dojít po předchozím písemném odsouhlasení žádosti klienta. Banka ji tím pádem nemusí provést.

„Změnu majitele osobního účtu v případě, že si to klient přeje, umožňujeme,“ potvrzuje také Michal Teubner z tiskového oddělení Komerční banky. „Postoupení práv se provádí smluvně na pobočce za přítomnosti postupitele, což je původní majitel účtu, a postupníka, tedy nového majitele účtu,“ upřesňuje.

Obě banky říkají, že tuto službu zajišťují pro klienty bez poplatku. Zájemců o ni příliš není. Spořitelna vyřizuje řádově jednotky takových případů měsíčně. Je nicméně otázkou, jestli za nízkým zájmem nestojí také malá informovanost klientů o této možnosti.

„Více změn majitele účtu děláme v případě dědictví, ale to jiná situace – tam se dědic rozhoduje, zda si chce účet ponechat, nebo ne,“ říká Kropík.

„Postoupení účtu možné je. Pokud je případ odůvodněný, jako ve vámi popsaném případě, lze to udělat. Klient musí doložit relevantní důvod převodu. Celý proces trvá přibližně dva dny,“ říká Ivana Pícková, ředitelka retailového bankovnictví Creditas.

Ve většině bank neuspějete

Ostatní banky změnu majitele osobního účtu v popsaném modelovém příkladu nezajistí.

„Je to to technicky velmi náročné a tento požadavek není mezi klienty častý,“ vysvětluje Michal Kuzmiak z tiskového oddělení Air Bank.

„Požadavků na takovou změnu registrujeme minimum. V tomto případě si nový majitel nemovitosti musí založit vlastní účet na své jméno,“ říká Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

Stejně popisují situaci i mluvčí ČSOB, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Monety nebo mBank.

„V jistých případech může být důsledek, že se číslo účtu přenese na jinou osobu, například při dědictví nebo vstoupení/vystoupení ze společného účtu,“ připomíná mluvčí mBank Kristýna Dolejšová.

Vstřícnější jsou banky v případě převodu čísla účtu u firem. I banky, které službu neumožňují u osobních účtů, ji nabízejí u podnikatelských účtů.

„Tato možnost je k dispozici jen v případě firemních účtů a za situace, kdy dojde k odprodeji firmy,“ potvrzuje Tereza Kaiseršotová, mluvčí Raiffeisenbank.

„Pro osobní účty službu nemáme a v segmentu komerčních klientů je požadovaná spíše výjimečně,“ říká Zuzana Filipová, mluvčí Monety.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services