Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry a hypotéky.
Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zdroj: Partners

Finanční skupina Partners, která loni v létě získala bankovní licenci, dnes odstartovala ostrý provoz nové Partners Banky. Má přívlastek poradenská. „Propojuje moderní technologie s osobním přístupem finančních poradců Partners,“ vysvětluje její generální ředitel Marek Ditz.  

Služby Partners Banky teď mohou využívat stávající klienti poradenské sítě Partners, nový účet si založí přes svého finančího poradce. Zájemci, kteří dosud nejsou klienty sítě Partners, mohou zajít na jednu ze 175 poboček Partners. Od začátku dubna si pak bude možné založit účet online prostřednictvím Bank ID.

Nová banka bude používat bankovní kód 6363 – jako připomínku hesla „še-tři še-tři“. I proto si jako oficiální start zvolila právě 6. březen. Podobnou kombinaci už má zákaznická linka Partners 800 63 63 63. 

Počtem poboček jde o čtvrtou největší síť po České spořitelně, ČSOB a Komerční bance. Na pobočku Partners Banky se mění téměř všechny dosavadní pobočky skupiny. Výjimkou zůstane dvacet poboček, které mají Partners společné s UniCredit Bank – jejich spolupráce začala v roce 2010. V současnosti skupina staví další 25 poboček, především v lokalitách, které ostatní banky opouštějí.

„Partners Banka je technologickou firmou. Nejedná se tak o další banku v mobilu, ale o finanční aplikaci, která našim klientům umožní jednoduchou správu všech finančních produktů. Na jednom místě si klient nastaví platbu nebo získá informace o stavu svých investic,“ říká Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners. V pilotním provozu banka si banku vyzkoušelo kolem 2500 klientů z řad poradců a jejich rodin.

Tři balíčky

Parners Banka nabízí tři balíčky služeb - pro jednoho, pro dva a pro rodinu. „Náš přístup k účtům reflektuje životní cyklus klientů od jednotlivců, přes páry, až po rodiny,“ říká Ditz. 

První balíček „Pro jednoho“ obsahuje vedení běžného účtu a další služby zdarma. Klienti si mohou zvolit vlastní číslo účtu, například podle telefonního čísla, data narození nebo čísla účtu ve staré bance, který si zároveň rovnou mohou převést.  

Bez poplatku jsou výběry ze všech bankomatů v Česku i ve světě. Klienti samozřejmě neplatí ani za odchozí platby, všechny tuzemské platby jsou odbaveny jako okamžité. Zdarma jsou i platby v eurech po Evropě (SEPA platby), ostatní zahraniční platby budou za poplatek 200 korun. Zahraniční platby bude možné zadat až od května.

Zájemce může dostat neomezený počet virtuálních karet, má nárok také na jednu plastovou kartu zdarma (tu banka nevydá automaticky všem, ale jen když o ni má klient skutečně zájem). Další plastová karta už bude za poplatek. „Celkem máme pět poplatků - za dva balíčky, za zahraniční platbu, za vydání další plastové karty a za papírové výpisy,“ doplňuje Ditz. 

Součástí balíčku je také vedení spořícího účtu s úrokem 6,03 procenta p. a. bez poplatků a bez omezení výše vkladů. Partners Banka původně plánovala 6,363 % (opět s odkazem na slogan „šetři šetři“), ale kvůli vývoji na trhu nakonec startuje s 6,03 %.

První čtyři měsíce získá klient tuto sazbu bez podmínek, poté při aktivním využívání karty Partners Banky, konkrétně alespoň pět plateb kartou za měsíc (jinak sazba klesne na polovinu). Vyšší úrok v současnosti nabízí jen Trinity Bank: 6,3 %, ovšem jen pro vklady do 250 tisíc. Na dnešní start Partners Banky reagovala Trinity zvýšením úroku pro nové vklady od 250 tisíc do 10 milionů na 6,08 % z dosavadních 5,69 %.

Druhý balíček „Pro dva“ nabízí sdílený účet. „V praxi to znamená, že pár má v rámci vedení účtu stejná práva a oba majitelé účtu jsou si rovni, mají stejný přehled a každý vlastní svou kartu. Společný účet tak nabízí řešení komplikací v případě nečekaných a těžkých životních situací, jakým může být například smrt jednoho z partnerů. Pár spolu může sdílet také spoření, informace o investicích, pojištění či úvěrech. Balíček vyjde na 49 korun měsíčně,“ vysvětluje Ditz. Každý z páru má vždy také vlastní běžný účet. 

Balíček „Pro rodinu“ pak nabízí totožné služby jako balíček pro páry, navíc ale umožňuje rodičům připojit účty pro své děti. Rodinný balíček vyjde na 99 korun měsíčně. 

„Aplikace banky má speciální dětskou a teens verzi, díky které získávají děti základní finanční návyky, učí se spořit na vysněné cíle, platit kartou a používat bankovní aplikaci jako dospělý. Rodiče mají zároveň přehled o všech jejich transakcích a rozhodují, jak může dítě kartu používat, jaké má limity a za co může platit,“ popisuje Ditz. Děti si mohou vybrat, chtějí-li dětskou verzi aplikace s maskotem křečkem, nebo teens apku bez dětských obrázků. 

Na spořicím účtu u placených balíčků Pro dva a Pro rodinu je nejvyšší sazba (aktuálně 6,03 %) bez podmínek, na rozdíl od bezplatného balíčku Pro jednoho pak nezáleží na počtu plateb kartou.

U všech balíčků lze využít i některé inovace, například pauzování trvalého příkazu či službu Drag and drop pro snadné přesouvání peněz mezi účty jedním přetažením v apce nebo platby přes QR kód. 

Klasické vložení hotovosti na účet zatím nebude možné. Na pobočkách Partners Banky nejsou pokladny a vkladomaty nemá. „Lze tak učinit přes poštovní poukázku typu A, klientům v takovém případě náklady na poslání peněz proplatíme na jeho účet,“ říká Ditz. 

Na všechno bude mobilní aplikace

Každý klient bude mít nárok na virtuální kartu pro bezpečné placení, navíc s automatickým obnovováním po každém jednorázovém použití. „Ve fyzické podobě budou karty z recyklovaného plastu a jejich design si klienti budou moci vybrat z několika variant. Osobitý vzhled budou mít karty pro děti a páry – dětské s různými obrázky křečka, párové se slovem Love,” upřesňuje Ditz.  

Partners Banka dětská platební kartaZdroj: Partners

Dětská karta Partners Banky.

Nastavení služeb a limitů ke kartě včetně možnosti změnit si PIN najdou lidé v mobilní aplikaci. Právě ta bude jediným nástrojem pro správu osobních financí. Lidé v ní najdou nejen veškeré informace k běžnému či spořícímu účtu, ale v nebankovní části také své finance od úvěrů, přes pojištění až po spoření a investice. 

„Mobilní aplikaci Partners apka záměrně nedoplňujeme tradičním internetovým bankovnictvím, a to z důvodu bezpečnosti. Naši klienti se nemusí obávat, že zapomenou přihlašovací heslo či jim bude odcizeno narůstajícím phishingem. Do mobilní aplikace se přihlásí pomocí biometrického ověření nebo PINu, který je vždy platný pouze pro jednu konkrétní instalaci mobilní aplikace. Během ní využíváme moderní nástroje k ověření pravosti dokladu totožnosti,“ vysvětluje šéf banky.

Aplikace PartnersZdroj: Partners

Mobilní aplikace Partners Banky.

Partners banka aplikaceZdroj: Partners

Aplikace Partners Banky.

Přijdou i spotřebitelské úvěry a hypotéky 

„Letos máme v plánu získat 80 tisíc dospělých klientů a 10 miliard korun v depozitech. V létě plánujeme spustit pilot nezajištěných úvěrů, na podzim pak hypoték,“ říká Borkovec. Nejpozději do roku 2030 chce Partners Banka získat milion klientů a dosáhnout celkových aktiv přes 100 miliard korun. 

Mobilní aplikace nabídne od května možnost připojení běžných účtů ostatních bank. Už v dubnu se v ní objeví služba „Vyber si svého poradce“, kde si každý bude moci zvolit finančního poradce dle svých představ. 

Aplikace zároveň klienta včas upozorní na blížící výročí smlouvy pojištění například u majetku či pojištění vozu a rovnou mu porovná nabídku trhu. Nové pojištění si poté může klient sjednat přímo v aplikaci. Už teď má mobilní aplikaci Partners ve svém mobilu 50 tisíc lidí. 

Partners patří mezi největší finančně poradenské společnosti v Česku. Do skupiny patří vedle poradenské společnosti také investiční společnost, nemovitostní fond Trigea, pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea nebo slovenská pobočka Partners. Součástí je i vydavatelství NextPage Media, kam patří web Peníze.cz nebo tituly FinmagHeroine a Football Club.

Banka má aktuálně vlastní kapitál ve výši tří miliard korun, na kterém se podílí výhradně tuzemští podnikatelé a spolupracovníci skupiny. Do vybudování banky a jejich systémů se investovalo zhruba 700 milionů korun.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services