Nová banka má zelenou. Partners dostali licenci od ČNB

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 25. 8. 2023 | 2 komentáře
Partners Banka sází na moderní mobilní aplikaci a propojení s dalšími finančními produkty. Počtem poboček bude čtvrtá největší na trhu.
Nová banka má zelenou. Partners dostali licenci od ČNB

Zdroj: Partners

Finanční skupina Partners získala od České národní banky licenci, kterou potřebovala ke spuštění vlastní banky. Informoval o tom ředitel skupiny Petr Borkovec. 

Nová banka má do konce letošního roku odstartovat v pilotním provozu, širší veřejnosti se otevře na jaře příštího roku, řekl Borkovec před týdnem. Jmenovat se bude Partners Banka, čímž chce poukázat na svou blízkost k finančnímu poradenství a síti této značky. 

Partners patří mezi největší finančně poradenské společnosti v Česku. Žádost o bankovní licenci podali koncem roku 2020. Do skupiny patří vedle poradenské společnosti také investiční společnost, nemovitostní fond Trigea, pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea nebo slovenská pobočka Partners. Součástí je i vydavatelství NextPage Media, kam patří web Peníze.cz nebo tituly Finmag, Heroine a Football Club.

Partners mají kolem 150 poboček včetně franšízových, všechny by se měly stát zároveň pobočkami nové banky. Díky tomu bude disponovat čtvrtou největší pobočkovou sítí na trhu po České spořitelně, Komerční bance a ČSOB, počtem poboček předběhne Monetu.

Bankovní licence opravňuje Partners k následujícím činnostem:

  • přijímání vkladů od veřejnosti podle § 1 odst. 1 písm. a) zákona o bankách
  • poskytování úvěrů podle § 1 odst. 1 písm. b)
  • investování do cenných papírů na vlastní účet podle § 1 odst. 3 písm. a)
  • platební služby a vydávání elektronických peněz podle § 1 odst. 3 písm. c)
  • vydávání a správa platebních prostředků podle § 1 odst. 3 písm. d)
  • finanční makléřství podle § 1 odst. 3 písm. i)
  • poskytování bankovních informací podle § 1 odst. 3 písm. l) 
  • obchodování na vlastní účet nebo na účet klienta s devizovými hodnotami, které nejsou investičním nástrojem, a se zlatem podle § 1 odst. 3 písm. m)
  • činnosti, které přímo souvisejí s činnostmi uvedenými v bankovní licenci, podle § 1 odst. 3 písm. q)

„Novou banku prioritně stavíme pro klienty skupiny Partners. Celkově jich máme zhruba 600 tisíc,“ řekl v lednovém rozhovoru pro Peníze.cz Marek Ditz, lídr a spoluzakladatel projektu Partners Banky, který dřív přes dvacet let pracoval pro skupinu ČSOB.

„Prioritně čekáme zájem těch, kterým Partners zprostředkovali více než pět produktů. Jde zhruba o 120 tisíc rodin, z toho je asi 230 tisíc dospělých klientů a 130 tisíc dětí. Myslíme si, že ti by mohli tvořit jádro klientů naší banky. Těm by banka měla rozšířit současné služby poradenské sítě o nabídku běžných a vkladových účtů, platebních produktů, karet a úvěrů, včetně hypoték,“ upřesnil Ditz. Banka bude samozřejmě otevřená i pro zcela nové zájemce.

Komu patří?

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Zdarma budou platební transakce v Česku a v rámci Evropské unie, stejně jako výběry ze všech bankomatů, a to bez jakýchkoliv dodatečných podmínek.

Partners Banka sází mimo jiné na moderní mobilní aplikaci. Klienti v ní budou mít přístup ke všem produktům, které si sjednali prostřednictvím Partners. „Mohou je v aplikaci snadno spravovat bez návštěvy pobočky, jak je to v jiných bankách někdy nutné,“ zdůrazňuje Ditz. Přímo z mobilu tak klienti budou moct změnit nastavení služby, sjednat si novou nebo cokoliv zrušit.

„Nejedná se o další banku v mobilu, ale o finanční aplikaci pro správu všech finančních produktů a poradenských nástrojů. Na jednom místě tak klient získá informace o stavu svých investic, nastaví si platbu nebo porovná nabídku povinného ručení, protože se mu zrovna blíží výročí smlouvy,“ zdůrazňuje Borkovec. Právě možnost spravovat každodenní bankovnictví (běžné účty, platby) a zároveň celé finanční portfolio v jediné aplikaci má být jednou z konkurenčních výhod Partners Banky.

Klient přesto nebude odkázán jen na mobilní aplikaci, ujišťuje Borkovec. „I nadále bude moci využívat osobní a individuální péči finančních poradců Partners. Klientům bude navíc k dispozici pobočková síť Partners,“ říká.

Do projektu Partners Banky investovaly také společnosti Pale Fire Capital, Reflex Capital nebo Tomáš Čupr – dohromady vlastní 18,5 %. Zbývající podíl – 81,5 % – mají Petr Borkovec, Radim Lukeš a další tisícovka manažerů, ředitelů a zaměstnanců skupiny Partners. Banka startuje s kapitálem ve výši tři miliardy korun.

Aplikace PartnersZdroj: Partners

Aplikace Partners.

Finanční skupina Partners v letošním prvním pololetí zvýšila celkový nekonsolidovaný obrat meziročně o 17,1 % na téměř 1,9 miliardy korun. Za celý letošní rok plánuje dosáhnout obratu 4,2 miliardy a poprvé tak překonat čtyřmiliardovou hranici.

O tom, čím chce nová banka zaujmout klienty a jaké služby nabídne, jsme si letos v lednu povídali s Markem Ditzem. Rozhovor: Co chystá Partners Banka? Sázíme na inovace, říká její šéf

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services