Twisto po dvou letech mění majitele. Budeme v zisku, věří

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 18. 8. 2023
Twisto po dvou letech mění majitele. Budeme v zisku, věří

Zdroj: Twisto

Původem česká služba Twisto znovu mění majitele. Za blíže neupřesněnou cenu ji koupila turecká fintechová společnost Param. Ta podepsala kupní smlouvu už letos v květnu, Twisto oficiálně oznámilo transakci dnes po schválení Českou národní bankou.

„S novým partnerem Twisto plánuje dosáhnout ziskovosti do konce roku, expanzi do západní Evropy a nabídnout zákazníkům další nové platební inovace,“ oznámila firma bez bližších podrobností. Pro spotřebitele ani e-shopy se zatím nic nemění, ujistila.

Fintech Twisto funguje od poloviny roku 2013, v roce 2018 vstoupil do Polska. V roce 2021 ho koupila australská společnost Zip za 89 milionů eur, tedy za víc než dvě miliardy korun. Podílníci Twista včetně jeho šéfa a zakladatele Michala Šmídy tehdy dostali místo peněz akcie Zipu, které však během dalšího kroku ztratily víc než 90 procent své původní hodnoty.

Twisto se zaměřuje na odložené platby. Pro e-shopy i spotřebitele jsou alternativou k dobírce. Lidé mohou zaplatit až poté, co jim zboží přijde a vyzkoušejí si ho. E-shop dostává peníze hned, nečeká na ně jako u dobírky. Pro e-shop vychází odložená platba podobně jako platba kartou, obchodník tedy hradí transakční poplatek (provizi). Podobně jako u kreditní karty využívá klient bezúročné období.

Firma je dlouhodobě ztrátová. Za rok 2022 její hospodaření skončilo v minusu 369 milionů korun, předloni 164 milionů korun, za rok 2020 v minusu 124 milionů a o rok dříve 137 milionů.

„Jsme blízko k dosažení ziskovosti poprvé od našeho vzniku. Do té doby můžeme s jistotou podpory od Paramu pokračovat v hledání nových kvalitních příležitostí pro další růst. Jako první plánujeme expandovat do západní Evropy,“ oznámil Šmída v dnešní zprávě o transakci. Jak chce firma dosáhnout aspoň provozního zisku, jaká je celková ztráta nebo kam a kdy plánuje expandovat, zatím na dotaz webu Peníze.cz neupřesnil.

U příležitosti deseti let na trhu se dnes Twisto pochlubilo, že v Česku a Polsku za svou historii zprostředkovalo 33 milionů transakcí v celkové hodnotě přes 20 miliard korun. Služby Twista jsou dostupné pro 29 tisíc e-shopů a dosud si je vyzkoušelo 1,6 milionu uživatelů v Česku i Polsku. Jen za minulý rok Twisto zprostředkovalo přes devět milionů transakcí. Kolik má aktuálně uživatelů (spotřebitelů) a kolik jich zůstalo aktivních, firma neupřesnila.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Přes platební tlačítko na partnerských e-shopech mohou Twisto využívat i neregistrovaní uživatelé, splatnost je v jejich případě 30 dnů. Kdo se registruje, může využít odložené platby s bezúročným obdobím až na 45 dnů včetně možného rozložení do tří měsíčních splátek. Za další odklady se platí.

Registrovaní uživatelé si mohou vybrat ze tří variant tarifu. Základní varianta je zdarma, od letošního března už ale její součástí není virtuální platební karta. Tu bylo možné používat jako běžnou platební kartu pro online nákupy. Další dva tarify od března zdražily na dvojnásobek předchozí ceny: Standard nově přijde na 99 korun měsíčně, Premium na 199 Kč.

Tarif Standard nabízí navíc mimo jiné klasickou platební kartu, platby mobilem s Google Pay a Apple Pay nebo možnost rozdělení si útraty s kamarády (Twisto Split). Nejdražší tarif Premium obsahuje ještě cestovní pojištění pro celou rodinu a službu „nejlepší zahraniční kurz“ (středový kurz bez obvyklé bankovní přirážky).

V dlouhodobé ztrátě je také nejbližší konkurence – služba Skip Pay (dříve Mall Pay), kterou od loňského dubna stoprocentně vlastní ČSOB. Loni na podzim do Česka oficiálně vstoupila Klarna, švédský průkopník odložených plateb. Na odložené platby se zaměřuje také služba PlatímPak, za kterou stála Equa bank a po převzetí banky přešla pod Raiffeisenbank.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

28. 4. 2023 | Jan Müller | 1 komentář

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

Hypotéky, leasingy, spotřební úvěry, úvěry účelové i neúčelové... Půjčit vám může i kreditní karta. Projdeme si je všechny. Jedno mají všechny půjčky společné: prakticky za každou se... celý článek

Bezúročná rezerva u kontokorentu v Air Bank končí

18. 1. 2023 | Petr Kučera

Bezúročná rezerva u kontokorentu v Air Bank končí

Air Bank ke konci března zruší možnost bezúročného čerpání kontokorentu do výše 3000 korun. Tu nabízela klientům od srpna 2021.

Air Bank nabízí rozložení plateb bez úroku. I zpětně

10. 1. 2023 | Petr Kučera | 4 komentáře

Air Bank nabízí rozložení plateb bez úroku. I zpětně

Klienti Air Bank si nově mohou rozložit platbu na tři měsíční splátky, a to bez úroku. Za využití služby zaplatí jednorázový poplatek 50 korun.

Twisto výrazně zdraží, zdarma už nedá ani virtuální kartu

16. 12. 2022 | Petr Kučera

Twisto výrazně zdraží, zdarma už nedá ani virtuální kartu

Služba Twisto od začátku března zdraží na dvojnásobek. Tarif Standard nově přijde na 99 korun měsíčně (dosud 49 Kč), tarif Premium na 199 Kč měsíčně (dosud 99 Kč).

Partners Financial Services