Jak správně vybrat půjčku, hypotéku a další finanční produkty?

PR text | 23. 8. 2023
V dnešní turbulentní době je těžké udržet krok v řadě oblastí a týká se to také světa finančních produktů. Ať už jde o půjčky, hypotéky, spoření, nebo investice, každý z těchto produktů má svá specifika, na která nesmíte při výběru toho nejlepšího pro vás zapomenout. Na co byste se tedy měli při jejich výběru zaměřit?
Jak správně vybrat půjčku, hypotéku a další finanční produkty?

Zdroj: Pixabay / nattanan23

Půjčky

Půjčky jsou jedním z nejčastěji využívaných finančních produktů. Jejich smyslem je poskytnout finanční prostředky, které jsou následně spláceny v určeném časovém horizontu s úroky.

Při výběru půjčky je důležité se zaměřit zejména na RPSN neboli roční procentní sazbu nákladů. RPSN totiž zohledňuje nejen úroky, ale také veškeré poplatky spojené s půjčkou. Nejnižší RPSN znamená nejnižší náklady na půjčku. Dalším důležitým parametrem je výše měsíčních splátek. Tuto částku byste měli být schopni pohodlně hradit ze svých měsíčních příjmů po zohlednění všech nezbytných výdajů. Zapomenout samozřejmě nelze ani na délku splatnosti. Měli byste pečlivě zvážit, jak dlouho budete schopni splácet půjčku, aniž byste se dostali do finančních problémů.

P2P půjčky

Zvláštním typem půjček jsou tzv. P2P půjčky – ty představují revoluční způsob, jak lidé mohou půjčovat nebo půjčit peníze. Využívají se při nich platformy, které spojují lidi hledající půjčku přímo s investory, již naopak hledají způsoby, jak zhodnotit své peníze. Tyto platformy zprostředkovávají transakce a nabízí mnohem pružnější podmínky a často nižší úrokové sazby než tradiční banky.

Při výběru P2P půjčky je důležité udělat si důkladný průzkum. Ne všechny platformy jsou stejné a některé mohou mít skryté poplatky nebo nepříznivé podmínky. Je také dobré se podívat na hodnocení a zkušenosti ostatních uživatelů. Výběr P2P půjčky je také otázkou osobních preferencí a potřeb. Některé platformy se zaměřují na půjčky na krátkodobé projekty, zatímco jiné nabízí dlouhodobé půjčky s vyššími úrokovými sazbami. Důležité je, aby byla půjčka v souladu s vašimi finančními cíli a strategií. Opět se vyplatí porovnat různé nabídky, pomůže vám například srovnání P2P půjček na epujcka.cz.

Přestože pro investory mohou P2P půjčky nabízet atraktivní výnosy, je třeba si uvědomit, že investování do P2P půjček nese určitá rizika. Pokud dlužník nedokáže splácet, může dojít ke ztrátě investovaných peněz.

Hypotéky

Hypotéky jsou také specifickým typem půjčky. Jsou určeny na koupi či rekonstrukci nemovitosti. Hlavní výhodou hypoték je jejich obvykle nižší úroková sazba ve srovnání s neúčelovými půjčkami. Při výběru hypotéky je třeba brát v úvahu řadu faktorů. Proto se vždy vyplatí podrobně prostudovat všechny podmínky hypotéky.

Jedním z faktorů je výše úrokové sazby. Nižší úroková sazba znamená nižší celkové náklady na půjčku. Důležitý je také typ úrokové sazby, zda je fixní (neměnná po určitou dobu), nebo variabilní (mění se v závislosti na tržních podmínkách). Dalším faktorem je výše měsíčních splátek. I zde platí, že tuto částku byste měli být schopni pravidelně splácet, aniž byste se dostali do finančních potíží.

Pokud jde o délku splatnosti, tak delší splatnost sice znamená nižší měsíční splátky, ale zároveň i vyšší celkové náklady na úroky. Některé hypotéky pak umožňují předčasné splacení bez sankcí, což je výhodné, pokud se vám podaří vydělat potřebné peníze na splacení hypotéky dříve.

Běžné a termínované účty

Běžné účty jsou nezbytné pro každodenní finanční operace, zatímco termínované účty nabízí vyšší úrok za to, že váš vklad zůstane na účtu po určitou dobu.

Při výběru těchto produktů je klíčové se zaměřit hlavně na různé poplatky a případně také úrokové sazby. Při výběru běžného účtu je zásadní zkontrolovat výši poplatků za vedení účtu, za výběry z bankomatů, za platby kartou a další transakce.

U termínovaných účtů je zase nejdůležitější úroková sazba a podmínky předčasného vybrání peněz. Vyšší úroková sazba znamená vyšší výnos, ale měli byste také vědět, jaké sankce vás čekají v případě, že budete potřebovat peníze předčasně vybrat.

Penzijní a podílové fondy

Investice do penzijních a podílových fondů je další možností, jak můžete zhodnotit své finance. Penzijní fondy jsou určeny k dlouhodobému spoření na důchod, podílové fondy jsou určeny k širšímu spektru investic.

Při výběru penzijního či podílového fondu je důležité se podívat na historický vývoj hodnoty fondu. Výkon fondu v minulosti nám může napovědět, jak dobře daný fond zvládá různé tržní situace. Strategie fondu by měla odpovídat vaší ochotě jít do rizika. Výrazně ovlivnit konečné zhodnocení vašich investic pak mohou náklady, které jsou spojeny s investováním do fondu.

Stavební spoření

Stavební spoření je oblíbeným produktem, který slouží k dlouhodobému spoření na bydlení a nabízí možnost získat úvěr za lepších podmínek než v případě běžné bankovní půjčky.

Při výběru stavebního spoření sledujte výši úrokové sazby spoření, výši úrokové sazby úvěru a poplatky spojené s tímto produktem. Nezapomeňte také zkontrolovat, jaké jsou podmínky pro přidělení úvěru a jaká je minimální doba spoření.

Investiční produkty

Investiční produkty, jako jsou akcie, dluhopisy nebo futures mohou přinést významné výnosy, ale nesou s sebou také vysoké riziko. Výběr správného investičního produktu vyžaduje hloubkové porozumění finančního trhu a rizik, která jsou s investicemi spojena.

Při výběru investičního produktu byste měli zohlednit svou toleranci rizika, investiční cíle a časový horizont investice. Důležité je mít diverzifikované portfolio, aby se snížilo riziko ztráty investice. Investování by pak mělo být součástí dlouhodobé strategie, a ne způsob, jak rychle zbohatnout. Vždy se vyplatí konzultovat své investiční rozhodnutí s finančním poradcem.

Tip: V případě, že pracujete nebo podnikáte v zahraničí, užitečná pro vás bude služba vrácení daní ze zahraničí, kdy celý tento náročný proces necháte na starost odborníkům.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services